SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, interior 119 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

vineri, 24 martie 2017

Aventurile lui Cepelică, de Gianni Rodari

 ”Aventurile lui Cepelică”, de Gianni Rodari, apar pentru prima dată în anii '50, de atunci fiind traduse și reluate în noi și mai noi ediții. Rodari este un cunoscut scriitor și jurnalist italian al secolului XX, apreciat pentru scrierile sale pentru copii, printre care se numără ”Povești la telefon” sau ”Gramatica fanteziei”.
Această carte ne vorbește despre Cepelică, fiul lui Cepeloi, adică fiul unei familii de cepe.
Cepelică poartă, la fel ca frații și surorile lui, un nume ce derivă din cuvântul ceapă. 
După ce stăpânii locului, conduși de Prințul Lămâie, fac o vizită în zona unde trăiesc membrii familiei de cepe, bătrânul Cepeloi este arestat, din motive absolut absurde și trimis pe viață la închisoare.
După acel moment, Cepelică își vizitează tatăl la închisoare și-i promite să studieze ticăloșii din toată lumea, dat fiind că ei sunt cei care rămân liberi, în timp ce oamenii buni intră la închisoare și sunt persecutați, după spusele lui Cepeloi.
Astfel, Cepelică ajunge să cunoască foarte mulți oameni. Cu unii dintre ei o să se împrietenească, pe alții o să-i pedepsească cum va putea pentru ticăloșia lor. Fiecare capitol este un prilej de a cunoaște și rezolva noi situații de viață.
Citiți și distrați-vă. Gianni Rodari ne captează atenția cu personaje și replici haioase, întâmplări tulburătoare și neașteptate, soluții neobișnuite la situații și mai neobișnuite.


Cursul de Limba Germană 2


Cursul de germană cu numărul 2 s-a desfăşurat în data de 22 martie şi a avut ca temă: "Cifrele". 
Câteva imagini:
marți, 21 martie 2017

Enid Blyton - Magia copacului depărtărilor

sursa: www.google/imagini.ro
Scriitoarea Enid Mary Blyton a trăit în Marea Britanie până la începutul celei de-a jumătăţi a secolului XX.
Din seria Copacul depărtărilor fac parte trei volume, iar volumul pe care vă invit să-l citiţi (mai ales pe voi, cititorii noştri mai mici, din clasele primare) este al doilea. Primul se numeşte "Pădurea fermecată".
În acest al doilea volum, familia celor trei copii - Joe, Beth şi Frannie - primeşte să găzduiască un văr a cărei mamă se îmbolnăvise. Copiii se hotărăsc să-i arate acestuia lumile aflate dincolo de ramurile cele mai înalte ale ciudatului copac aflat în pădurea din apropierea casei.
Un foarte interesant roman de aventuri pentru copii în care dorinţele pe care le auzim exprimate deseori de cei mici devin realitate, răspunsurile la întrebări "imposibile" sunt date de imaginaţie şi umor, iar adulţii sunt lăsaţi în lumea reală, copiii fiind însoţiţi în aventurile lor doar de personaje care trăiesc în copacul depărtărilor.
Spor la lectură şi bucuraţi-vă de tărâmurile pe care ne plimbă cartea! 

Ziua mondială a apei
Apa este un element indispensabil vieții, un factor ce întreține existența noastră. Omul și toate celelalte organisme vii depind de apă. Apa este esențială pentru toate formele de viață. Corpul uman conține apă în proporție de două treimi, iar un om are nevoie zilnic de 2,5 litri de apă pentru a supraviețui. Prin urmare, aproape 72% din masa corpului uman, fără grăsimi reprezintă apa.
Cu acest prilej, la 22 martie se marchează ,,Ziua mondială a apei''. Este o zi în care sărbătorim apa și în care se atrage atenția, la nivel mondial, asupra populației care suferă din cauza lipsei de apă. Astfel, apa este un element central în cultura și religia tuturor civilizațiilor, fiind de-a lungul secolelor, un element esențial al dezvoltării societății. În istorie, civilizațiile s-au dezvoltat cu precădere în zonele în care existau surse de apă. Civilizațiile antice s-au format pe malurile râurilor sau mărilor; Mesopotamia, leagănul civilizațiilor este situată între două râuri: Tigru și Eufrat; Egiptul antic a înflorit pe malurile Nilului.
Apa este considerată purificatoare în majoritatea religiilor (hinduismul, islamismul, creștinismul și iudaismul).
Hindușii consideră fluviul Gange ca fiind un fluviu sacru. Relația dintre indieni și fluviu este una de natură mistică, pentru ei apa este divinizată. Fluviul este numit și ,,purificatorul sufletelor'', reprezentând cea mai mare sală de baie, dar și de rugăciuni de pe Glob. Credincioșii hinduși spun că o singură intrare în fluviu sau o singură picătură băută din apele sale este suficientă pentru a se obține ,,purificarea de păcate''.
În Islamism, cele cinci zilnice pot fi efectuate doar după spălarea corpului cu apa curată. Apa care spală impuritățile fizice, va contribui și la curățenia morală ,,numără-mă printre cei care se purifică bine'' se rostește în timpul ritualului de purificare.
La iudei, conceptul de purificare și sfințenie a apei este menționat în cartea ,,Levitic''. Pentru a ajunge în locul unde sălăsluiește divinitatea trebuie să te purifici mereu.
Apa, ca simbol al înnoirii este precum apa învolburată care duce cu sine trecutul, strecurând gândurile vinovăției și sentimentele regretului prin ochii conștiinței, așa cum miile de picături se strecoară printre stânci. Apa limpede este apa care s-a strecurat printre stânci și care a reușit să răzbată, așa cum noi oamenii ne liniștim și ne simțim fericiți după ce trecem printre ,,stâncile vieții''. Așadar, apa ca element sfințitor este apa care ne unește cu Dumnezeu, care este precum o trecere de la o viață în afara lui Dumnezeu la una întru Dumnezeu.
Leonardo da Vinci spunea: ,,În râuri, apa pe care o atingi este cea din urmă care a trecut și cea dintâi care vine'', iar noi venim cu următoarea completare:,,Cu toții folosim apa, împreună trebuie s-o protejăm pentru generațiile viitoare! Niciun efort nu e prea mare ca ,,seva vieții să nu sece!''
Și în concluzie, analizând tot ceea ce se întâmplă în lume, ne putem da seama că problema apei este doar una dintre problemele cu care ne vom confrunta în anii ce vor urma.

luni, 20 martie 2017

Cartea lui Julian, de R. J. Palacio

Cartea pe care v-o propun spre citire astăzi este continuarea unei alte îndrăgite creaţii a scriitoarei americane R. J. Palacio - "Minunea" - şi poartă titlul "Cartea lui Julian".
Aş începe cu o întrebare, prima care mi-a venit în minte după ce am terminat de citit ultima pagină.
Dacă Julian, elevul din clasa a V-a, fiul unui avocat şi al unei mame cu nenumărate abilităţi de luptătoare pentru familie, ar fi ştiut povestea numele lui, s-ar mai fi comportat aşa cu s-a comportat cu băiatul cel nou din clasa lui?
La sfârşitul cărţii, vom răspunde, în mod aproape sigur, că nu.
Dar dacă, pe parcursul cărţii, ascultăm ceea ce spun părinţii lui, s-ar putea, din spirit de solidaritate şi pentru că vrem şi noi să fim înţeleşi atunci când facem o greşeală, să le dăm dreptate lor şi lui Julian.
Mai ales dacă nu punem în toată această poveste ceea ce autoarea însăşi strecoară cu dibăcie: o invitaţie la a fi buni şi toleranţi.
Şi asta încă de mici, pentru ca un exerciţiu îndelungat de toleranţă şi înţelegere faţă de semeni să ne ajute pe viitor, când întâlnirea cu multiplele feţe ale vieţii este inevitabilă. 
De fapt, de ce trebuie să dăm dreptate cuiva? Ce s-a-ntâmplat?
Am văzut că Julian este un băiat dintr-o familie bună. El frecventează o şcoală privată şi este ceea ce se cheamă "popular". Este invitat de directorul şcolii să facă parte dintr-un comitet de primire a unui elev nou, considerat puţin mai special.
Julian fuge pe holuri speriat de înfăţişarea noului venit şi porneşte o campanie de denigrare şi izolare a acestuia.
Cum se derulează evenimentele şi ce îl face să-şi schimbe atitudinea faţă de "monstru", aflaţi doar dacă citiţi cartea (şi asta se poate face destul de repede, cititul durează în jur de 2-3 ore).
Lectură plăcută!

Lecţie de stomatologie la bibliotecă

De Ziua Mondială a Sănătăţii Orale, elevi din trei şcoli din municipiul Oradea şi comuna Sânmartin (Şc. Gimn. nr. 11 Oradea, Şc. Gimn. "Nicolae Bălcescu" Oradea şi Şc. Gimn. "Floare de Lotus" Sânmartin) au participat la o lecţie despre importanţa igienei orale şi despre modul cum ne putem asigura că depunem eforturile corespunzătoare şi corecte în vederea obţinerii de rezultate în lupta cu cariile, bacteriile, resturile alimentare "insistente", placa bacteriană, tartrul sau diferitele afecţiuni ale dinţilor şi ale cavităţii bucale.
Întâlnirea cu reprezentanţii Asociaţiei Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România Filiala Crişana - dr. Izabella Albert, dr. Anita Bozgan şi secretar Tunde Meszaros - a avut loc în Ludotecă, la et. 1. 
S-au folosit mulaje, planşe şi instrumente de îngrijire a dinţilor pentru a demonstra tehnicile corecte de periaj şi a-i ajuta pe elevi să-şi însuşească/consolideze noţiuni de bază în acest domeniu.
Copiii au fost însoţiţi de dnele profesoare şi profesoare pentru învăţământul primar: Platona Dana, de la Şc. Gimn. "Floare de Lotus" Sânmartin, Osvald Gabriela, de la Şc. Gimn. nr. 11 Oradea şi Vereş Ioana, de la Şc. Gimn. "Nicolae Bălcescu" Oradea. Ei au primit din partea Colgate un cadou menit să le ofere sprijin  informaţional, dar nu numai, pentru asigurarea igienei dentare.
Povestea de la ora 5 - 23 martie 2017, reîncărcat cu poze

Joi, 23 martie, vă așteptăm să citim împreună povestea ”Micuța”, de Marie-Christine Fransolet.

joi, 16 martie 2017

Cursul de germană "Hallo, Kinder!" - prima întâlnire - 15 martie 2017

Cursul de limba germană, care se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 6 şi 10 ani, desfăşurat în cadrul Secţiei Împrumut pentru copii şi tineret de către bibliotecara Chiru Monica, a început ieri, 15 martie 2017, cu învăţarea şi exersarea câtorva noţiuni despre prezentarea persoanei. De asemenea, s-a citit o scurtă poveste şi s-au prelucrat materiale de studiu asociate textului, din care copiii prezenţi şi-au putut însuşi un număr de cuvinte noi, constând în nume de animale, obiecte, dimensiunea şi culoarea lor, dar şi câteva expresii uzuale.
Cursul în imagini:


ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII ORALE

Asociația Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România, Filiala Crișana în parteneriat cu Secția pentru copii și tineret a Bibliotecii Județene ,,Gheorghe Șincai'' Oradea, de Ziua Mondială a Sănătății Orale, în data de 20 martie 2017, de la ora 10:00, în amfiteatrul Bibliotecii, organizează întâlnirea medicilor stomatologi cu practică privată, cu elevi de la Școala Gimnazială Nr. 11 , Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu'' din Oradea și Școala Gimnazială ,,Floare de Lotus'' Sânmartin. 
    Vor realiza o lecție de igienă orală, consolidând cunoștințe despre conţinutul și funcțiile cavităţii bucale, tipurile de dentiţie, structura dintelui, caria dentară şi tehnicile unui periaj corect, utilizând materiale didactice demonstrative,  mulaje, planşe, perie de dinţi, ață dentară etc. 

miercuri, 15 martie 2017

Ziua Internațională a Poeziei


Pentru a înțelege cel mai bine rolul pe care îl are poezia în viața unui scriitor sau chiar a noastră, am să încep cu un motto despre poezie:
                                                                    ,,Când citești o poezie,
                                                                    Simți în suflet armonie
                                                                   Și, de-i scrisă cu iubire,
                                                                   Navigăm în amintire
                                                                  Înspre anii cei zglobii
                                                                 Când eram și noi copii.'

,,Ziua Internațională a Poeziei'' este sărbătorită în fiecare an pe data de 21 martie, prilej cu care oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o remarcabilă contribuție la îmbogățirea culturii și spiritualității universale. Mii de poeți își expun creațiile prin versuri de o sensibilitate aparte și de o mare dragoste pentru tot ce este frumos, pentru tot ce reprezintă sensibilitate: copilărie, familie, natură, etc.

Se știe că citirea poeziilor ne bucură la fel de mult ca ascultatul muzicii. Tot poeziile sunt cele care ne fac să reflectăm mai mult asupra noastră, ajutându-ne uneori să ,,găsim calea''.
Totodată, poeziile reprezintă adevărate bijuterii literare care aduc natura în sufletele fiecăruia.
Astfel, marcarea Zilei Internaționale a Poeziei este, de asemenea, menită să încurajeze o revenire la tradiția orală, la susținerea recitalurilor de poezie, pentru a restabili un dialog între poezie și celelalte arte, precum teatrul, dansul, muzica și pictura, evidențiind astfel dictonul lui Delacroix: ,,Nu există nicio altă artă fără poezie''.
Se mai spune că poezia este sufletul nostru, prin urmare este viața noastră. O societate cu adevărat superioară scoate la lumină din sufletul său, poeți din cei mai buni, care ajung apoi să cucerească o lume întreagă prin cuvânt.

luni, 13 martie 2017

Povestea de la ora 5 - 16 martie 2017; reîncărcat cu poze

În această săptămână vom citi povestea ”Domnul și doamna Oțet”. Vă invităm în spațiul folclorului englez, de unde este originară această poveste.
Poze de la activitate (accesaţi şi: https://www.facebook.com/bibliobihor/photos/pb.284351651600832.-2207520000.1489752533./1285720464797274/?type=3&theater ):joi, 9 martie 2017

ÎNCONDEIAȘUL, revistă-concurs național, ediția a VII-a

Secţia pentru copii şi tineret a Bibliotecii Judeţene ,,Gheorghe Șincai'' Oradea, în parteneriat cu Asociaţia Kids Heaven din Iaşi organizează ediţia a VII-a a revistei concurs naţional ,,Încondeiașul’’, inclus în CAE/2012 la poziția 9, pentru preșcolari și elevi (clasele I-VIII).
Concursul se desfăşoară sub conceptul ,,Participă şi ajută’’, urmărind sensibilizarea copiilor cu implicarea lor în acţiuni caritabile de adunare de fonduri necesare cadourilor de Paște pentru copiii nevoiaşi.
Participanţii au de încondeiat ouă din lemn utilizând diferite tehnici, oul de lemn fiind pus la dispoziţie de organizatori în săptămâna anterioară concursului. Lucrările pot fi realizate acasă, în clasă sau la bibliotecă.
Premierea va avea loc la Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai'' Oradea, în data de  14 aprilie 2017, ora 10, în holul polivalent al bibliotecii.
Într-o atmosferă de sărbătoare, toți copiii vor primi diplome, premii, cadrele didactice implicate, diplome și adeverințe.
Înscrierile se realizează la Secția pentru copii a bibliotecii, din 10 până în 24 martie 2017. Taxa de participare este de 10 lei/participant.  
Pentru mai multe informații sunați la numărul de telefon 0359800363, interior 119 sau scrieți la adresa de e-mail bibliobihor.simpozion@gmail.com. Persoană de contact Mariana Barna, tel: 0747194346

Vă așteptăm cu mult drag!

miercuri, 8 martie 2017

”Cum să creștem copii descurcăreți?” - psiholog Simona Hinț

Conferința ”Cum să creștem copii descurcăreți?” a început la ora 18,00 în Amfiteatrul Bibliotecii Județene ”Gheorghe Șincai” Bihor. 
Au participat doamne de toate vârstele, cea mai bine reprezentată categorie fiind cea a mămicilor tinere, care doresc să cunoască și să se perfecționeze în această artă, acest domeniu al vieții, anume acela de <<a fi părinte>>. Și <<a fi părinte>> este una, dar a fi un bun părinte, unul care să transmită copilului/copiilor său/săi o moștenire de echilibru și armonie între corp, minte și suflet, de curaj de a face față oricăror posibile situații, o capacitate de a trăi ”senin”, fără temeri induse, cu spirit critic, dar și empatie pentru omenire, pare destul de dificil.
Invitata noastră, dna psiholog Simona Hinț, ne-a vorbit despre principalii factori care înlesnesc sau, dimpotrivă, complică parcursul de dezvoltare a inteligenței sociale și emoționale a copilului, punând accentul pe rolul nostru, al adultului, în acest proces.
Așa cum a rezultat din toate indiciile oferite și studiile citate, (la care se adaugă  cazuistica oferită de experiența sa profesională), ”ceea ce nu ne place la copilul nostru, trebuie să schimbăm la noi înșine”, pentru că el este reflectarea noastră fidelă, cel puțin până la o anumită vârstă, iar mai târziu, ca adult va purta cu sine modelul mamei și al tatălui, acționând în multe situații (mai ales cu proprii copii), deseori, prin accesarea a ceea ce-i este familiar, deja exersat îndelung: modelul din familie.
Unul dintre elementele-cheie în a crește copii descurcăreți este de a ne doza și formula critica/nemulțumirea față de anumite acte/situații/evenimente ce-i privesc, astfel încât ea să nu lezeze în niciun fel personalitatea, unicitatea și demnitatea copilului. Aici, comunicarea ocupă un loc deosebit de important. La fel, și optimismul.
Alt punct important la care s-a făcut referire a fost implicarea copiilor în viața familiei și a adulților, a nu le ascunde lucrurile dificile, luându-le astfel posibilitatea de a reflecta asupra lor ori de a observa cum s-a găsit rezolvare pentru ele.
Accentul a fost pus pe modelul pe care-l oferim, pe petrecerea de timp de calitate cu copii, pe deciziile noastre ca adulți în viața copiilor. Deciziile ferme, explicate, consecvente, însoțite de explicații asupra consecințelor nerespectării deciziilor și enumerarea comportamentelor dorite/așteptate de la copii vor avea un efect pozitiv în direcționarea acestora spre acele valori și comportamente pe care dorim să li le cultivăm.
Tematica nu a fost epuizată, informațiile oferite au fost, însă, extrem de interesante. 
Dezbaterea și discuțiile de după conferință au arătat cât de mare este interesul și preocuparea pentru explicarea substraturilor psiho-emoționale ale comportamentelor noastre și ale copiilor noștri.
Îi mulțumim dnei psiholog pentru regalul de psihologie și psihologie aplicată pe care ni l-a oferit și vă mulțumim tuturor participanților!

Mai multe imagini la:
https://www.facebook.com/bibliobihor/photos/pb.284351651600832.-2207520000.1488967187./1275135255855795/?type=3&theater
https://www.facebook.com/psiholog.oradea.cabinet/photos/pcb.1880818658803030/1880817875469775/?type=3&theater

luni, 6 martie 2017

Povestea de la ora 5 - 9 martie 2017 - completată cu poze

Vă așteptăm la o poveste populară rusă cu prinți și prințese. Ea ne va introduce într-o lume fantastică, unde Binele se confruntă cu Răul, personajele trecând peste diferite obstacole pentru a atinge fericirea.vineri, 3 martie 2017

3 martie - Ziua Mondială a Scriitorilor

sursa: www.pars-libri.wikispaces.com
La începutul secolului XX, un organism apărut la Londra, care reunea scriitori din toate categoriile de gen literar din lumea întreagă, punea bazele comunicării spiritelor literare creatoare ale vremii. La doi ani după înfiinţarea PEN Clubului International, în 1923, scriitorii români îşi creau propriul PEN Club.
În prezent, în data de 3 martie, în lumea toată se sărbătoreşte scriitorul. Cea mai citită carte a lumii spune: "la început a fost Cuvântul". În continuare, cuvântul, în sensul lui propriu, este cel mai expresiv şi complet mod de ilustrare a ceea ce există sau ne imaginăm, a atâtor nuanţe ale vieţii şi realităţii şi cu puterea acestui extraordinar instrument lucrează scriitorul, poetul, eseistul sau dramaturgul.
Câtă tărie trebuie să aibă omul ca să îmblânzească cuvântul şi să-l determine să spună ceea ce el însuşi vrea să transmită!
Câtă modestie, ca să nu se îmbete cu tăria cuvintelor şi să creeze, din neglijenţă, neştiinţă sau mândrie, monştri!
Câtă perseverenţă! Dar şi câtă suferinţă, aşa cum rezultă din jurnalele şi biografiile multor autori, pentru găsirea cuvintelor şi pentru a da formă celor mai mari capodopere din istoria literară a lumii!
Geniu, renunţare, muncă, recunoaştere, fericire şi atingerea idealului - sunt doar câteva destine de scriitor.
Destine şi cărţi - le găsiţi în bibliotecă.
Vă aşteptăm şi pe adresa de facebook a secţiei noastre pentru a ne spune care este scriitorul a căror scrieri v-au impresionat cel mai mult, pe dvs. sau pe copilul dvs.
https://www.facebook.com/Biblioteca-Jude%C5%A3ean%C4%83-Gheorghe-%C5%9Eincai-Bihor-Sec%C8%9Bia-pentru-copii-1865840006961744/