SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, tasta 2 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

vineri, 19 iulie 2019

Laika. Marea călătorie în spațiu, de Patrick Baudry


Astăzi, 19 iulie 2019, când se împlinesc 50 de ani de la prima aselenizare, m-am gândit să vă propun ca lectură o carte pe cât de interesantă, pe atât de îndrăgită de cei mici ,,Laika. Marea călătorie în spațiu'', a autorului Patrick Baudry, carte dedicată tuturor copiilor care o citesc, în special lui Jackson și Lola și cărora le adresează totodată un îndemn: parăsiți Pământul, leagănul copilăriei, și plecați să navigați universul până la Lună și Marte, și mai departe. Iar dacă nu o veți face, continuați să visați la lucruri mărețe, așa cum știu să facă toți copiii!'' Pilot de vânătoare, apoi pilot de teste, Patrick Baudry este primul astronaut francez care a zburat alături de americani la bordul navei americane Discovery în 1985.
Autorul ne povestește despre Laika, prima ființă trimisă în spațiu sau cum a devenit o cățelușă de pe stradă un cosmonaut în 1957. Sovieticii au construit cosmodromul din Baikonur, într-o locație retrasă din Kazahstan, loc pe care l-au păstrat secret. Toți care stăteau acolo, trăiau în condiții extreme, dar ambiția i-a mânat să pună la punct ceea ce avea să devină o mașinărie cu adevărat extraordinară. Astfel, ei au creat o mică sferă de aluminiu, prevăzută cu patru antene incredibile. Această sferă, numită Sputnik 1, fiind și primul obiect zburător care a făcut ocolul Pământului în 96 de minute. Dar rușii nu s-au dat bătuți au demarat și construirea lui Sputnik 2. Însă au decis ca de data aceasta să trimită în spațiu o cățelușă pe care ei au găsit-o pe străzile Moscovei și Serghei a remarcat repede că această cățelușă pe care au numit-o Laika reacționa foarte bine la diferitele teste la care era supusă: să trăiască în zgomot, să învețe să se hrănească, să doarmă în cutii mici. Și iată că ziua cea mare veni, ziua de 3 noiembrie 1957 și Laika a plecat în spațiu! Astfel, odată ajunsă în spațiu, cățelușa Laika a trăit două mari bucurii: a celui care se simte propulsat departe de planeta noastră cu o viteză nebunească și a celui care se simte liber ca o pasăre în zbor. Acest zbor în spațiu al cățelușei Laika a fost un succes și toate cățelușele din Rusia au fost numite de atunci după ea. Este prima cățelusă cosmonaut.
Sper să vă placă această minunată și fantastică poveste a unei cățelușe în spațiu.
Lectură plăcută!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu