sâmbătă, 27 februarie 2010

Dragobetele la români




DRAGOBETELE LA ROMÂNI
Cu ocazia sărbătoririi ,,Dragobetelui'', am desfăşurat pe 24 februarie 2010, la ora 13:00, la secţia copii şi tineret a Bibliotecii Judeţene ,,Gheorghe Şincai'' din Oradea, o activitate în cadrul căreia, elevi de la Şcoala cu cls. I-VIII ,,Alexandru Roman'', Oradea, au interpretat o scenetă din binecunoscuta tragedie a lui William Shakespeare ,,Romeo şi Julieta'', apoi fiecare elev a prezentat câte o creaţie proprie legată de tema iubirii, au citit poezii de dragoste, iar în final activitatea s-a încheiat cu un dans expresiv modern prin care Julieta l-a impresionat pe Romeo.

Etimologic, acest cuvânt provine din slavă, cunoscut sub mai multe denumiri (,,Vobritenia'', ,,Rogobete'', ,,Bragobete'') şi însemnând ,,a fi drag''.

La noi, Dragobetele este cunoscut ca o sărbătoare a iubirii, fiind totodată considerat un veritabil ,,Cupidon românesc''.
Legate de această sărbătoare, de-a lungul timpului s-au păstrat numeroase tradiţii şi obiceiuri:
- în această zi, fetele strâng viorele şi tămâioasă, pe care le păstrează la icoane, acestea fiind apoi folosite în diferite farmece de dragoste;
- în unele locuri, există obiceiul ca fetele mari să strângă apă din omătul netopit, apa având proprietăţi magice şi datorită ei, fetele deveneau mai frumoase, mai drăgăstoase şi mereu iubite;
- se spune că, dacă în această zi ai norocul să auzi pupăza, vei fi harnic tot anul; dacă plouă, primăvara va veni devreme şi va fi frumoasă
- în această zi nu se ţese, nu se cârpeşte, nu se lucrează la câmp sau în fierărie;

- dacă sufli într-o păpădie, vei avea atâţia copii câte seminţe rămân pe ea;
- primul nume de băiat/bărbat auzit în această zi, va fi numele celui ales/sortit;
- te vei căsători cu un bărbat sărac şi vei fi fericită, dacă va zbura deasupra ta o vrabie şi te vei căsători cu unul bogat, dacă vei vedea un sticlete.

vineri, 19 februarie 2010

Interes pentru carte

Şi elevii de la Şcoala cu clasele I-VIII de la Ciumeghiu, structura Ghiurac, şi-au exprimat interesul pentru carte vizitând biblioteca, azi 19 februarie 2010, de la ora 12.00, fiind coordonaţi de profesorii Ilieş Mariana şi Cuibuş Mihaela. Elevii au fost impresionaţi de secţiile bibliotecii şi de multitudinea informaţiilor primite. Îi aşteptăm ca viitori cititori.

Vizită la bibliotecă

Ieri, 18 februarie 2010, începând cu ora 10, elevii din clasa a VI-a de la Şcoala cu clasele I-VIII din Ceica, însoţiţi de profesorul Boţ Ioan, au vizitat Biblioteca Judeţeană ,,Gheorghe Şincai'' Oradea. Cu această ocazie s-a încheiat un acord de parteneriat intitulat ,,Câtă lectură atâta cultură'' având drept scop: cultivarea la elevi a dragostei pentru carte, a plăcerii pentru lectură. Proiectul conţine un grafic de activităţi ce urmează a se desfăşura în colaborare cu Secţia pentru copii a bibliotecii, până la sfârşitul anului şcolar.