marți, 31 mai 2011

Bölcs ,,Bagoly Vetélkedő'' - 2011 / Concursul ,,Bufniţa Isteaţă'' - 2011




A gyermeki kreatívitás szép megnyilvánulásának lehettünk tanúi a május 27-én megrendezett Bölcs Bagoly vetélkedőn. A versenyre óvodás gyermekek neveztek be: a Bihari, a Nagszántói, a Csillagocska, a Szent László és a 47-es óvodákból.
A rendezvény a „Gheorghe Şincai” Megyei Könyvtár Ifjúsági Részlegén került magrandezésre. Az óvodások ügyesen, bátran és kihangsúlyozva adták elő az általuk kiválasztott állatmeséket. A szünetben a gyermekek megtekinthették az Ifjúsági Részleg által külön erre az alkalomra rendezett mesekönyv kiállítást, amit a gyermekek átlapoztak és érdekődve szemléltek.
A zsűri tagjai voltak: Nagy Réka, Iuhas Emese ovónők, valamint Ambrus Irénke tanítónő.
A díjazottak névsora: I helyezettek: Rázmán Botond – 34-es Óvoda (aki a rendezvényhez a Bölcs Bagoly illusztrációját készítette)
Szabó Ákos – Csillagocska
Óvoda
II. helyezettek: Somlyai Emese – 47-es Óvoda
Palotás Áron – Csillagocska
Óvoda
III. helyezettek : Bakos Ádám – 47-es Óvoda
Szatmári Gergely
Bejke Margit – Nagyszántó
A gyermekek az ajándékok mellé egy-egy füzetecskét is kaptak, mely tartalmazta az elhangzott mesék szövegét, és az óvodások rajzait. A rajzok kiállítása megtekinthető még egy hétig, a könyvtár Ifjúsági Részlegének előterében.
Jó volt hallani, hogyan nyilvánul meg a szinpadra kibátorkodó óvodás által az érthető, szép magyar beszéd és a kreativitás. Bibliotecar: Eniko Majoros
..................Pe 27 mai ne-am bucurat împreună, participând la concursul Bufniţa Isteaţă 2011. La acţiune au participat copiii din grădiniţele: Biharea, Santău Mare, „Csillagocska”, „Szent László” şi Grădiniţa nr. 47.
Concursul s-a desfăşurat la Secţia pentru copii şi tineret a Bibliotecii Judeţeane „Gheorghe Şincai”. Preşcolarii au dat dovadă de mult curaj şi talent în interpretarea poveştilor alese de ei. În pauză participanţii au răsfoit cărţile cu basme, din Expoziţia Tematică organizată de Secţia pentru copii şi tineret.
Educatoarele : Nagy Réka, Iuhas Emese şi învăţătoarea Ambrus Irénke au premiat câştigătorii:
- premiul I: Rázmán Botond - Grădiniţa Nr.34.
Szabó Ákos – Grădiniţa Csillagocska
- premiul II: Somlyai Emese - Grădiniţa Nr.47
Palotás Áron - Grădiniţa Csillagocska
- premiul III: Bakos Ádám - Grădiniţa Nr.47
Szatmári Gergely
Bejke Margit – Santău Mare
Au mai primit o cărticică cu textele poveştilor preferate, cu illustraţii realizate de copii. Expoziţia cu desene va rămâne toată săptămâna la Secţia pentru copii şi tineret. Felicităm participanţii pentru efortul depus!

luni, 30 mai 2011

Realizarea obiectivelor noilor educaţii prin intermediul activităţilor extracurriculare


Vineri 27 mai 2011, începând de la ora 14, la Şcoala cu clasele I-VIII ,,Avram Iancu'' Oradea, a avut loc Simpozionul Naţional ,,Realizarea obiectivelor noilor educaţii prin intermediul activităţilor extracurricuare''.

Programul zilei s-a prezentat astfel:


14,00 - 14,15 - primirea invitaţilor

14,15 - 14,45 - deschiderea Simpozionului

14,45 - 15,00 - program artistic prezentat de corul ,,Allegria''



15,00 - 15,10 - pauză de cafea

15,10 - 17,00 - susţinerea lucrărilor

17,00 - 17,15 - pauză

17,15 - 19,30 - susţinerea lucrărilor

Gazdele au fost deosebit de primitoare, fiind onorate de prezenţa invitaţilor de la Universitatea ,,Agora'' Oradea, Universitatea din Oradea, Primăria Oradea, directori de şcoli, profesori, învăţători din judeţ şi din ţară.

La invitaţia primită din partea gazdelor, din partea Bibliotecii Judeţene ,,Gheorghe Şincai''a participat Adelina Boga şi Mariana Barna, cu lucrarea ,,Rolul bibliotecii în formarea deprinderilor de autodaxie la elevi'', aducând argumente demonstrative privind diversificarea funcţiilor bibliotecii ce permit sincronizarea la conceptul de astăzi al bibliotecii publice.

Pentru mai multe detalii accesaţi:
http://www.ovidan.ro/?p=articles.details.5410

sâmbătă, 28 mai 2011

Festivitatea de premiere a concursului ,,Personajele îndrăgite la teatru vin să se prezinte''



Ieri 26 mai 2011, de la ora 10, la Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 27 ,,Voinicelul'' din Oradea a avut loc festivitatea de premiere a participanţilor la concursul naţional ,,Personajele îndrăgite la teatru vin să se prezinte''. Într-o atmosferă caldă, cu multă culoare organizatoarele evenimentului ne-au primit cu mult drag. Au participat: inspector de specialitate, Aurelia Bodea, de la Inspectoratul Şcolar Bihor, Mariana Barna, şef birou şi Adelina Boga, bibliotecar, la Secţia pentru copii şi tineret a Bibliotecii Judeţene ,,Gheorghe Şincai'', directoare de grădiniţe, profesori, educatori din Oradea şi din judeţ implicaţi în proiect, elevi şi preşcolari.
Programul Zilei a cuprins:
- primirea invitaţilor
-deschiderea festivă a evaluării concursului naţional ,,Personajele îndrăgite la teatru vin să se prezinte''
- teatru de păpuşi - cântec - solist Silaghi Tatiana
- spune povestea - joc muzical cu siluete
- povestea legumelor minunate - teatru de siluete susţinut de copiii de la CSEIS
- dans tematic - grupa mijlocie şi mare de la Grădiniţa P.P. nr. 27 ,,Voinicelul'' Oradea
-Till Eulenspiegel heilt (die) kranke - Till Buhoglindă vindecă bolnavi - scenetă în limba germană prezentată de un grup de elevi de la Liceul Teoretic German ,,Fr. Schiller'' Oradea
- valsul păpuşilor - prezentat de grupa mijlocie de la G.P.P. nr. 27 ,,Voinicelul'' Oradea
- Till Eulenspiegel verargert die Schneider - scenetă în limba germană prezentată de un grup de elevi de la Liceul Teoretic German ,,Fr. Schiller'' Oradea
- dans sportiv - prezentat de grupa mare pregătitoare A de la G.P.P. nr. 27 ,,Voinicelul'' Oradea.
După acest amplu program desfăşurat în curtea grădiniţei, pe o scenă amenajată special pentru teatru, cu un minunat decor, a avut loc vizionarea expoziţiei cu lucrările din concurs.
Lista premianţilor o puteţi consulta din:
http://www.crisana.ro/stiri/cultura-5/festivitate-de-premiere-personajele-indragite-la-teatru-vin-sa-se-prezinte--109987.html

marți, 24 mai 2011

Prietenia - un dar de preţ






În cadrul proiectului ,,Prietenia - un dar de preţ'' încheiat cu Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 31, Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 43 şi Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 45, copiii din grupa mijlocie B, coordonaţi de prof. Jurcuţiu Florica şi Haita Anamaria de la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 31, au finalizat, astăzi 24 mai 2011, una dintre activităţile propuse în proiect, cu tema: ,,În lumea cărţilor''. Au vizitat Secţia pentru copii şi tineret pentru a dona câte o carte bibliotecii, demonstrând prietenie faţă de alţi copii care frecventează acest loc minunat de poveste.
Felicităm copiii pentru gestul lor frumos!

Vizită la bibliotecă

Însoţiţi de profesoara lor, doamna Rodica Ungur, elevii din clasa a VII-a C, de la Colegiul Naţional ,,Iosif Vulcan'', au întreprins o vizită în bibliotecă, ieri 23 mai 2011, de la ora 12, poposind minute plăcute printre rafturile cu cărţi din Secţia pentru copii şi tineret şi printre rafturile cu albume şi documente audio video de la mediatecă.

Având deja permise de intrare o parte din elevi au împrumutat din documentele bibliotecii.

vineri, 20 mai 2011

Voiniceii la bibliotecă

Copiii de la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 27 ,,Voinicelul'' din Oradea, însoţiţi de doamnele educatoare Trifan Nicoleta, Druţa Georgeta şi directoarea grădiniţei doamna Borhidi Cornelia au venit la bibliotecă, astăzi 20 mai 2011, de la ora 10, pentru a-şi vedea lucrările din expoziţia ,,Personajele îndrăgite la teatru vin să se prezinte''. Mare le-a fost bucuria când şi-au regăsit desenele. Au identificat şi alte scene sau personaje din poveşti ale altor copii participanţi din ţară.

marți, 17 mai 2011

Iluzia iubirii

Manuela Fazecaş, profesor de limba şi literatura română la Colegiul Naţional ,,Mihai Eminescu'', colaboratoarea noastră în atragerea elevilor spre bibliotecă, spre carte şi lectură, are o afinitate deosebită faţă de opera criticului şi istoricului literar Garabet Ibrăileanu. În Iluzia iubirii, autoarea realizează o analiză şi o retrospecţie psihologică a ficţiunii din romanul Adela. Valentin Chifor, profesor universitar doctor la Universitatea din Oradea, spunea: ,,Lucrarea glosează cărţi ale lui Schopenhauer (Viaţa. Amorul. Moartea), Sonata Krautzer a lui Lev N. Tolstoi, Jurnalul seducătorului a lui Kirkegaard, Adela, romanul de analiză al criticului G. Ibrăileanu, capodopera lui Sadoveanu, Locul unde nu s-a întâmplat nimic, pe Shakespeare, T. de Molina sau pe B. Shaw etc., se întemeiază pe Biblie - Marele cod, în relaţie cu literatura şi convoacă în demersul critic o bibliografie referenţială de bun nivel, din care nu lipsesc G. Călinescu, N. Manolescu, I. Biberi, E. Fromm, C. Ciopraga, M. Papahagi, Monica Spiridon etc. Iluzia iubirii este un studiu dens, temeinic, nuanţat, oferind înterpretări fertile în spinoasa problematică a unei teme “eterne”, care cunoaşte multiple chipuri, faţete existenţiale şi literare. ''
Precum există un spectru al culorilor, iubirea are şi ea un spectru al ei, de culori, căreia pentru a-i putea înţelege şi recunoaşte binefacerile trebuie privită şi în neîmplinirea ei.
Lucrarea de faţă aceasta face. Am putea-o numi chiar „Neîmplinirea iubirii”, căci fiecare operă aleasă şi cercetată la „microscopul” geloziei, idealului, seducerii îşi dezvăluie culorile reci şi dureroase a neîmplinirii, a iubirii „descompusă” de gelozie, de iluzie, de orgoliu sau seducere.
Introducerea lucrării demonstrează necesitatea iubirii, mai mult chiar, rolul ei existenţialist. Orice om încearcă a-şi salva nemurirea – iubind. Felul în care omul percepe iubirea, cum se comportă ajuns în posesia iubirii, care odată descoperită necesită un efort mult mai mare pentru a fi păstrată şi a-i pătrunde în continuare tainele, este hotărâtor pentru orice destin.
Iubirea... „este faptul fundamental al existenţei, voinţa de a trăi sau, mai bine de a nu muri.[...] În strigătul de iubire, bărbatul cere ajutor femeii împotriva morţii. De aceea, „amorul” e tare ca moartea. [...] Voinţa de a nu muri, exprimată în fiecare zâmbet, în fiecare inflexiune a vocii, în fiecare gest al celor doi, ştiinţa a identificat-o cu elementul etern - plasma originală - viaţa în sine [...]
Amorul este absenţă a răului suprem - adică a morţii, este deci senzaţia supremă: aceea a existenţei”, spunea G. Ibrăileanu, în romanul Adela. (romanul-jurnal, care i-a adus Premiul Naţional pentru Proză).
Şi pentru că iubirea înseamnă existenţă, nimeni, niciodată nu a scăpat şi nu va putea scăpa de această stare, greu de exprimat în cuvinte...
Într-un aforism semnificativ găsim anticipată ezitarea lui Garabet Ibrăileanu de a destina tiparului romanul Adela: „în scrisul tău destinat publicului pune ideile tale, dar niciodată sentimentele tale”. Emil Codrescu - eroul romanului - la fel ca şi autorul este victima fatalităţii, a lipsei de dragoste maternă - care-şi va pune amprenta în atitudinile, reflecţiile lui în faţa iubirii, a vieţii şi de ce nu şi a morţii. Pentru că Adela este o carte despre poezia acestor mari neînţelesuri: viaţa, iubirea şi moartea. Manuela Fazecaş

luni, 16 mai 2011

Personajele îndrăgite la teatru vin să se prezinte



Vă invităm să vizionaţi expoziţia ,,Personajele îndrăgite la teatru vin să se prezinte'' organizată la Biblioteca Judeţeană ,,Gheorghe Şincai'', Secţia pentru copii şi tineret, în perioada 16 - 23 mai 2011. Expoziţia face parte din concursul naţional iniţiat de Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 27 ,,Voinicelul'' Oradea, coordonatori profesor Nicoleta Trifan şi prof. Georgeta Druţa, având ca obiectiv valorificarea aptitudinilor şi talentelor artistice ale copiilor şi cadrelor didactice. În derularea proiectului au contribuit: Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Secţia pentru copii şi tineret a Bibliotecii Judeţeane ,,Gheorghe Şincai'', Grădiniţa nr. 52, C.S.I.S. Oradea, Universitatea din Oradea, Grădiniţa Holcim Aleşd, Grădiniţa ,,Micul Prinţ'' Bucureşti, Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 1 Şimleul Silvaniei, Şcoala cu clasele I-VIII ,,Avram Iancu'' şi Liceul Teoretic German ,,Friedrich Schiller'' din Oradea.
În data de 23 mai va avea loc jurizarea, iar în 26 mai 2011, la Grădiniţa nr. 27, va avea loc premierea.

Vizită la bibliotecă













Grupa mare pregătitoare şi grupa mijlocie de la Grădiniţa nr. 36, îndrumate de educatoarele: Duma Florentina, Toma Adriana şi Demian Crina, au vizitat Secţia pentru copii şi tineret a bibliotecii. Încântaţi de cele văzute, o parte din copii au revenit cu părinţii în următoarele zile, pentru a petrece câteva clipe în minunata lume a cărţii.

miercuri, 11 mai 2011

În lumea basmelor


Copiii de la Grădiniţa americană ,,Crinul'' din Oradea au petrecut minute plăcute în ludotecă, astăzi 11 mai 2011, de la ora 10.30, coordonaţi de director educator Claudia Morar. Şi-au însuşit mai temeinic cunoştinţele despre o bibliotecă şi cărţile ei. Cu această ocazie, au desenat rafturi cu cărţi, au povestit despre basmele cunoscute, apoi au confecţionat brăţări din floricele. Încântaţi de vizită au promis că vor mai veni.
Îi aşteptăm cu drag!

Lucian Blaga omagiat

În data de 09.05.2011, la Secţia de împrumut carte pentru copii şi tineret, a Bibliotecii Judeţene ,,Gh. Şincai'' Oradea, a avut loc de la ora 10:30 o activitate pe tema Lucian Blaga - misterul metaforei, la care au luat parte elevi din claselor a X-a, a XI-a A, a XI-a F, de la Colegiul Naţional ,,Mihai Eminescu'', îndrumaţi de profesoara Fazecaş Manuela. Au prezentat în PowePoint câteva filmuleţe legate de viaţa şi activitatea scriitorului Lucian Blaga, elevii: Varadi Otilia şi Lucaci Andreea, a urmat apoi un recital de poezii susţinut de următorii elevi: Cabariti Sara, Pop Iulia, Bindea Radu, Vicovan Tina, Sasu Sorina, Tirtea Andrea, Valentina Leş, acompaniaţi la chitară de elevii Lazăr Laurenţiu şi Andrei Dobai. În finalul activităţii, cei prezenţi au admirat expoziţia de carte de pe holul bibliotecii, apoi au realizat o vizită prin secţii.

marți, 10 mai 2011

Unitate şi diversitate în Uniunea Europeană







A doua ediţie a proiectului educativ intitulat ,,Unitate şi diversitate în Uniunea Europeană'', iniţiat de Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia'' şi coordonat de profesor Corina Negruţiu a avut loc ieri, 9 mai 2011, începând cu ora 12,30, la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Stiinţele Comunicării Oradea. Acest proiect a adunat sub umbrela sa participanţi din mai multe judeţe: Bihor, Arad, Caraş Severin, Timiş, Dolj, Maramureş, Satu Mare, Târgu Mureş, Sibiu, Vâlcea, Botoşani etc. pentru a răspunde unei mari provocări. Scopul proiectului a fost familiarizarea elevilor cu statele componente ale Uniunii Europene, conştientizarea cu privire la rolul Uniunii Europene în promovarea unor atitudini şi valori comune pentru întreaga Europă. Concursul a urmărit să încurajeze elevii în căutarea de informaţii, să gândească creativ, să aibă o abordare critică şi analitică asupra realităţiilor sociale, culturale sau politice despre Uniunea Europeană, să-şi exprime original punctele de vedere. Partener al acestui proiect a fost şi Biblioteca Judeţeană ,,Gheorghe Şincai'', Secţia pentru copii şi tineret, participând la evaluarea lucrărilor şi la marea festivitate cu o contribuţie semnificativă la acordarea premiilor în cărţi.

În concurs s-au înscris peste 280 de elevi, îndrumaţi de profesorii lor, din care 110 au obţinut premii , menţiuni şi diplome. S-a desfăşurat în două etape, faza locală şi faza interjudeţeană şi pe trei secţiuni:

- Secţiunea Eseu cu tema Unitate şi diversitate în Uniunea Europeană

- Secţiunea Prezentări PPT cu tema Ţările Uniunii Europene - instituţii şi organizaţii

- Secţiunea Postere cu tema O Europă unită.

luni, 9 mai 2011

9 Mai

Ziua Uniunii Europene şi
Cucerirea Independenţei de Stat a României (9 Mai 1877)
Vizitaţi expoziţiile organizate de personalul Secţiei pentru copii şi tineret, în holul secţiei!

joi, 5 mai 2011

George Enescu - compozitor european


George Enescu, (născut la 19 august 1881 la Liveni din judeţul Botoșani şi decedat în 4 mai 1955 la Paris) a fost un celebru compozitor, violonist, pedagog, pianist și dirijor român.
Astăzi, joi 5 mai 2011, de la ora 13,30, a fost celebrat de elevii Liceului Teoretic ,,Aurel Lazăr'', clasele a VI-a, a VII-a, a X-a şi de elevii de la Liceul cu Program Sportiv ,,Bihorul'', clasa a V-a B şi a VII-a, coordonaţi de pofesoara lor de muzică, domnişoara Zita Bondar. Elevii au prezentat referate realizate de ei prin studiul cărţilor aflate în dotarea bibliotecii, despre viaţa şi activitatea compozitorului, însoţite de prezentări în power point. Pentru a le testa cultura generală, elevii de la Liceul Sportiv au solicitat elevilor de la Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr'' să completeze un rebus. Răspunsurile fiind evaluate au primit felicitările de rigoare. Rapsodia Română, datorită căreia Enescu devine şi celebritatea internaţională, a fost ascultată cu plăcere de public.
Au participat şi profesorii: Lup Laura, Dumitraş Elena, Ursuţiu Lavinia şi Dărăban Gheorghe.

Vizită la bibliotecă

Elevii clasei a IX-a A, specializarea Arhitectură, de la Colegiul Tehnic ,,Constantin Brâncuşi'', îndrumaţi de maistrul Laurenţiu Droj, au vizitat biblioteca, în 5 mai 2011, începând cu ora 10, pentru o analiza a clădirii, realizând faptul că orice construcţie trebuie să respecte anumite reguli şi proporţii, în funcţie de caracterul și destinația acesteia. Au avut, deasemenea, posibilitatea de a se informa despre fondul de documente aflat în dotarea bibliotecii, serviciile oferite publicului, secţiile şi compartimentele bibliotecii etc.