duminică, 30 decembrie 2012
vineri, 21 decembrie 2012
Colindători
Colindători de la Şcoala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir'', prof înv. primar Doina Lung (19.12.2012)
Şcoala Gimnazială ,,Avram Iancu'', prof. înv. primar Monica Toader (20.12.2012)
Şcoala Gimnazială ,,Avram Iancu'',
miercuri, 19 decembrie 2012
Colindători de la Dobreşti
Îmbrăcaţi în straie de sărbătoare moştenite de la bunici şi străbunici, colindători din zona Dobreştilor ce învaţă la Liceul Tehnologic Nr. 1 (prof. Matiuţa Mina, prof. Matiuţa Iosif, prof. Geo Maria Livia), la Şcoala Gimnazială nr. 1 Hidişelu de Dobreşti (prof. Dume Minodora şi Jurj Andrada), la Şcoala Gimnazială Nr. 2 Luncasprie (prof. Bronţ Floare şi Dem Anca) şi la Şcoala Gimnazială nr. 3 Topa de Sus (prof. Orosz Otilia şi Pop Ioana) au făcut un popas la bibliotecă pentru a vesti naşterea Domnului. Colindele culese de la bătrânii din satele de unde vin vor fi păstrate de acum şi de alte generaţii, la fel ca acele costume vechi pe care le poartă astăzi, în prag de sărbătoare.
marți, 18 decembrie 2012
Crăciunul la noi şi în lume
,,Crăciunul ridică o baghetă magică asupra acestei lumi şi sub ea totul devine mai frumos.'' Charles Dickens
Istoria Crăciunului
De Sfântul Nicolae şi până la Sfântul Ion, românii se simt în sărbători, cea mai aşteptată sărbătoare fiind Crăciunul ,,sărbătoarea naşterii Domnului''. Cu mulţi ani înainte de Hristos, romanii sărbătoreau pe zeul lor Saturn cu procesiuni, dansuri şi scenete de teatru. Istoricii spun însă, că se sărbătorea deja Crăciunul în 336 d.Chr., la Roma.
Legenda
În folclor se spune că Fecioara Maria, însoţită fiind de Iosif, umbla din casă-n casă şi cerea să le ofere adăpost. Ajunşi la casa unor bătrâni, Crăciun şi Crăciunoaie, nu sunt primiţi de aceştia, pentru a nu le spurca locul prin naşterea unui prunc zămislit din greşeală. Dar, până la urmă, Crăciunoaia văzând-o pe Maria că nu mai poate rezista, o ajută pe aceasta să nască. Crăciun, soţul Crăciunoaiei, văzând toate acestea, se supără şi-i tăie babei mâinile. Apoi, Crăciunoaia, cum a putut, a umplut un ceaun cu apă, l-a încălzit şi l-a dus pentru a scălda copilul. Maria îi zise babei să bage mâinile în apă şi, când aceasta îşi băgă mâinile în apă, ele crescuseră la loc. De aceea, se spune că, moaşele au mâini binecuvântate.
Bradul de Crăciun
Primii brăduţi de Crăciun au fost împodobiţi în Alsacia, acum mai bine de 1000 de ani, cu trandifiri de hârtie colorată, cu dulciuri, cu mere. De asemenea, bătrânii spun că lumânările şi luminiţele din bradul de Crăciun alungă răul din lume, din casă, din suflet, iar în vârful bradului se aşează o stea despre care se zice că este Steaua Polară din ţinuturile de gheaţă de la Polul Nord, unde locuieşte Moş Crăciun.
Moş Crăciun
Se pare că termenul Santa Claus a apărut în SUA prin contactul imigranţilor olandezi cu poporul american. Santa Claus este anglicizarea lui ,,Sinterklass'' care înseamnă Sfântul Nicolae în limba olandeză.
Clement Moore a fost cel care a scris ,,The Night Before Christams'' pentru familia sa. Astfel, în poemul său, apare imaginea moşului blând şi bun care merge cu sania trasă de reni, intră pe horn şi lasă cadourile din sacul său sub brăduţ.
Crăciunul în lume
Iran - Baba Noel
Irlanda Daidi na Nollaig
Italia - Babbo Natale
Lituania - Kaledu Senelis
Malta - San Niklaw
Mexic - El Ninito Dios
Norvegia - Julenissen
Portugalia - Pai Natal
Rusia - Ded Moroz
Scoţia - Daidain na Nollaig
Serbia, Bosnia şi Hertzegovina - Deda Mraz
Spania - Papa Noel, San Nicolas
Suedia - Jultomten
SUA - Santa Claus
Turcia - Noel Baba
Colindatul
Colindatul pe la case constituie un obicei străvechi. Ele se cântă în perioada Crăciunului, iar multe dintre ele sunt legate de imaginea lui Moş Crăciun. Cântecele respective atrag norocul sau binecuvântarea asupra oamenilor şi gospodăriilor pentru tot anul care urmează. Cântecele de stea cu care suntem familiarizaţi astăzi (mai ales ,,Steaua sus răsare ... '') sunt de origine bisericească.
Scrisoare către Moş Crăciun
Obiceiul de a redacta o scrisoare către Moş Crăciun este o tradiţie de Crăciun. Satul lui Moş Crăciun din Finlanda a fost înfiinţat în 1985. Din acel an au fost primite peste 12,5 milioane de scrisori din peste 197 de ţări.
Din România ua fost trimise peste 33 000 de redactări spre această destinaţie.
Naşterea Domnului - Dar de Crăciun
La invitaţia Centrului Şcolar de Edicaţie Incluzivă ,,Orizont'' Oradea, am participat joi, 13 decembrie 2012, la festivalul Creştin Internaţional ,,Naşterea Domnului - Dar de Crăciun'', aflat la a V-a ediţie, care a avut loc în sala de spectacole ,,Arcadia'' a Teatrului ,,Regina Maria''. La ediţia din acest an au participat 29 de formaţii artistice, coordonate de 85 de cadre didactice din 19 instituţii bihorene, din ţară şi străinătate, iar la secţiunea decoraţiuni, au expus lucrări ale copiilor cu CES 218 cadre didactice, din 31 de unităţi şcolare din întreaga ţară. Cele două jurii ale festivalului au fost formate din reprezentanţi ai unor instituţii culturale de prestigiu din Oradea şi judeţ.
luni, 17 decembrie 2012
Colindători, la bibliotecă
Sfinta Sărbătoare de Crăciun se face simţită la bibliotecă prin vizitele colindătorilor. Astăzi, elevii din clasele a VI-a D, a VII-a B, şi C, a VIII-a A, de la Colegiul Naţional ,,Iosif Vulcan'' din Oradea, coordonaţi de profesorii Indrie Roxana, prof de limba şi literatura engleză şi Farc Aureliana, prof. de limba şi literatura germană au colindat pentru angajaţii bibliotecii, în română, engleză şi germană. Adevăraţii actori din a VI-a D, a VII-a B, şi C au prezentat şi o scenetă ,,Santa Claus has been Kidnapped'' demonstrând talent artistic, abilităţi şi cunoştinţele de comunicare în limba engleză. Ca orice gazdă bună am recompensat elevii cu dulciuri. Le dorim şi noi ,,Sărbători fericite'' şi îi aşteptăm să ne treacă pragul şi la anul cu un colind de bucurie.
Concurs ,,Crăciunaşul''
vineri, 7 decembrie 2012
„Silviu Dragomir – jumătate de secol de posteritate”
Ieri, 6 decembrie 2012, în sala de conferinţe a Bibliotecii Universităţii din Oradea a avut loc manifestarea ştiintifică „Silviu Dragomir – jumătate de secol de posteritate”, organizată de Universitatea din Oradea în colaborare cu Universitatea „Babeş-Bolyai” şi Centrul de Studii Transilvane al Academiei Române. Cu această ocazie s-a vernisat şi expoziţia „Dedicaţii pe cărţi pentru istoricul Silviu Dragomir”. Invitat special la acest eveniment a fost academician prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Clu-Napoca.
Concurs de lectură în limbi străine
Evaluarea activităţii Clubului de lectură în limbi străine, din cadrul parteneriatului încheiat de Biblioteca Judeţeană ,,Gheorghe Şincai'' cu Facultatea de Litere de la Universitatea din Oradea, s-a realizat în data de 5 decembrie, de la ora 14 la 16, la bibliotecă, prin concursul de lectură în limbi străine: română, maghiară, engleză, franceză, germană. Concursul a constat din lectura unui text la prima vedere şi a urmărit corectitudinea, cursivitatea şi nivelul de înţelegere a celor citite de către cei 61 elevi înscrişi veniţi din 13 şcoli din Oradea şi judeţ. Membrii juriilor au fost voluntari, bibliotecari şi cadre didactice universitare şi preuniversitare: prof. Laura Ardelean, prof. Ioana Ghiţ (secţiunea română), prof. Andra Crăciun, asist. univ. drd. Teodora Cernău (secţiunea franceză), bibliotecar Melinda Racsav, bibliotecar Reka Gulyas (secţiunea maghiară), Joy şi Patrick Hardin (secţiunea engleză), Carolin Jais DAAD Sprachassistentin, lector univ. dr. Veronica Buciuman (secţiunea germană). La selecţia textelor a contribuit şi prof. Felicia Holhoş. Coordonarea evenimentului a fost asigurată de prof. univ. dr. Magda Danciu, din partea Facultăţii de Litere şi de bibliotecarii Paul Zoţ şi Mariana Barna, din partea bibliotecii. Elevii au fost recompensaţi cu diplome, cărţi oferite de sponsorul evenimentului Librăria Gutemberg din Oradea, dulciuri şi permis gratuit de bibliotecă pentru o perioadă de un an.
miercuri, 5 decembrie 2012
Invitaţie la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă ,,Orizont'' Oradea
Colaborarea noastră cu această instituţie a constat şi constă în facilitarea unor vizite la bibliotecă, lecturarea unor poveşti sau poezii în sălile de lectură, informarea şi mediatizarea proiectelor.
Semnalez că s-a editat şi o carte cu o broşură a primului proiect finalizat, pe care o puteţi consulta la depozitul Legal Judeţean al biliotecii.
Urăm şi noi colectivului de la CŞEI ,,Orizont'' mult succes în activitate şi rezultate remarcabile cu aceşti copii.