Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii, marcată anual pe data de 2 aprilie, este prilejul ideal pentru promovarea literaturii pentru copii şi pentru stimularea dorinţei de lectură a celor mai mici cititori.
Ziua Internaţională a Cărţilor pentru Copii a fost iniţiată în 1967., ea corespunzând cu ziua de naştere a celui mai îndrăgit autor de basme, Hans Christian Andersen. Scriitorul danez a încântat generaţii de copii cu povestiri precum: ,,Hainele împăratului'', ,,Fetiţa cu chibrituri'', ,,Răţuşca cea urâtă'', ,,Micuţa sirenă''.
Anul acesta ,,Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii şi Tineret'' ne surprinde plăcut cu două noi apariţii editoriale Corint Junior ,,Cartea jocurilor pentru fete'' şi ,,Cartea jocurilor pentru băieţi'', două cărţi de activităţi pentru băieţii şi fetele de toate vârstele în care vor descoperi: teste amuzante, mesaje codificate, jocuri interesante, labirinturi complicate, teste de personalitate şi chestionare. Pentru adolescenţi şi tineri, editura Corint Junior va continua seria ,,Instrumente mortale'' de Cassandra Clare, cartea a patra - ,,Oraşul Îngerilor Căzuţi'', dar şi ,,Circul Nopţii'' de Erin Morgenstern.
Copiii preferă, în general, cărţi cu activităţi, de colorat educative (atlase şi enciclopedii), cu poveşti şi ilustraţii clasice. Cele mai bine vândute cărţi pentru copii au fost: ,,Primele mele cuvinte în limba engleză'', ,,Disney English'', cărţile din colecţia ,,Cele mai frumoase poveşti'', titlurile colecţiei ''Biblioteca Pentru Toţi'', colecţia ,,Tom & Jerry'' ori ,,Marea carte a Crăciunului''.De asemenea, au fost căutate cărţile de colorat, caietele de lucru din colecţia ,,Şcoala celor 7 pitici'', cărţile pop-up, colecţia ,,Activităţi pentru copii'', colecţia ,,Cărţi cu autocolante reutilizabile'', cărţile din colecţia ,,National Geographic'', colecţia ,,Discovery'', cărţile cartonate tip poşetuţă, enciclopedia ,,,Marea carte a jocurilor minţii'', cărţile pe carton - cu Alfabetul ca şi cel mai bine vândut titlu.
Şi atlasele şi enciclopediile pentru copii au fost foarte căutate, ,,Enciclopedia copilului deştept'', fiind un titlu care stă mărturie în acest sens. Pentru cei mai mari, Humanitas propune ,,George şi Big Bangu'', de Stephen Hawking, Lucy Hawking o călătorie spre începuturile timpului, un volum care include 32 de pagini cu fotografii color ce înfăţişează imagini autentice din spaţiul cosmic.
Editura Arthur, publică în medie două volume pe lună, atât cărţi pe care cei mici le iubesc, cum ar fi seriile de romane grafice ,,Jurnalul unui puşti'', de Jeff Kinney, ,,Marele Nate'', de Lincoln Peirce, ,,Timmy Fiasco'', de Stephen Pastis, sau ,,Însemnările unei puştoaice'', de Rachel Renee Russell.
Copiii sunt pasionaţi îndeosebi de romanele grafice a căror acţiune este inspirată din viaţa reală, limbajul mai simplu făcând ca aceste volume să fie uşor accesibile chiar şi pentru copiii mici.
Prin urmare, manifestările dedicate acestei zile includ activităţi în şcoli şi biblioteci publice, articole de promovare în presă, întâlniri cu autori şi ilustratori, concursuri literare, expoziţii de carte, de reviste şcolare şi de filatelie, momente artistice, ateliere de desen şi de integrame, întreceri sportive şi jocuri cu zmee şi măşti. La nivcel internaţional, în fiecare an, Ziua Internaţională a Cărţilor pentru Copii'' este patronată de o ţară membră a ,,International Board on Books for Young People''. Aceasta alege o temă şi invită un autor pentru a scrie un mesaj adresat copiilor din întreaga lume şi un artist pentru a realiza un poster care să transmită tema acestei zile. Ţara aleasă este Statele Unite ale Americii. Posterul a fost creat de artistul Ashley Bryan, iar mesajul transmis de poetul din Texas Mora Pat ''Book joy around the World''.