vineri, 29 ianuarie 2016

Aniversările culturale ale lunii ianuarie

Începând cu anul 2016, în luna ianuarie, au avut loc o serie de aniversări culturale, printre care țin să menționez următoarele personalități marcante ale literaturii române și universale: Agatha Christie, Jack London, Mihai Eminescu, Alan Alexander Milne. Astfel, pe data de 12 ianuarie, secția copii și tineret a Bibliotecii Județene ,,Gh. Șincai'', a organizat o expoziție dedicată unei mari scriitoare engleze de romane, povestiri scurte și piese de teatru polițiste, Agatha Mary Clarissa, cunoscută și sub pseudonimul Mary Westmacott, născută la Devon, Anglia și decedată la Wallingfort.   
                      
Operele sale, în principal cele ce au ca personaje principale pe Hercule Poirot sau Miss Jane Marple, au făcut ca Agatha Christie să fie numită ,,Regina Crimei''. Iată câteva din romanele care au făcut-o celebră: ,,Crăciunul lui Poirot'', ,,Crima din Orient Expres'', ,,Crima din Mesopotamia'', ,,Crima pe terenul de golf'', ,,Cadavrul din bibliotecă'', ,,Ceasurile'', ,,Chiparosul trist'', ,,Oglinda spartă'', ,,Pericol la End House'', ,,Petrecerea de Halloween'', ,,Triunghiul etern'', ,,Zece negri mititei'', etc.
                                    *                                                                                                   
Un alt scriitor consacrat al acestei perioade este și Jack London, cu pseudonimul John Griffith Chaney, născut în San Francisco și decedat în California. John Griffith Chaney este fiul Annei Wellman și al astronomului William Mike Chaney. Familia scriitorului trăiește în ,,san Francisco Bay Area'', în condiții sărace, toate încercările familiei de a se îmbogăți în Oakland California se soldează cu un eșec. Astfel, condițiile grele trăite în copilărie vor determina mai târziu vederile socialiste ale sale. Jack London a scris mai mult de 50 de cărți în cei 40 de ani de existență, operele sale constituind baza creării unor filme, desene animate și alte lucrări artistice.
Opera sa are ca subiect existența crudă, sălbatică și spiritul de revoltă și aventură, în care eroii sunt antrenați într-o luptă brutală pentru supraviețuire. O mare parte din romanele sale pentru tineret se referă la căutătorii de aur din Klondike, Alaska sau la călătorii pe mare. 
Prin urmare, Jack London se remarcă prin opere precum: ,,Chemarea străbunilor'', ,,Lupul de mare'', ,,Col'alb'',
,,Croazieră cu Snark'', ,,Pui de lup '', ,,Dragoste de viață'',
,,Mihail, cîine de circ'', ,,Aventuri în Alaska'', ,,Fiul lupului'',
,,Înainte de Adam'' ,,Rătăcitor printre stele'' și altele.
                                                             *
Tot în această perioadă, secția copii și tineret a organizat, pe lângă premierea la concursul ,,Crăciunașul''  și surprizele pregătite copiilor de ,,Oradea Shopping City'', un program literar artistic dedicat marelui poet, prozator și publicist român, Mihai Eminescu, cu ocazia împlinirii a 166 de ani de la nașterea lui. De asemenea, am organizat și o expoziție tematică privind aspecte din viața și opera marelui scriitor.
Mihai Eminescu s-a născut la Botoșani la 15 ianuarie 1850. Este al șaptelea din cei 11 copii ai căminarului Gheorghe Eminovici, provenit dintr-o familie de țărani români din nordul Moldovei și al Ralucăi Eminovici, născută Jurașcu, fiică de stolnic din Joldești. Își petrece copilăria la Botoșani și Ipotești, în casa părintească și prin împrejurimi, într-o totală libertate de mișcare și de contact cu oamenii și natura, stare evocată cu adâncă nostalgie în poezia de mai târziu (,,Fiind băiet, păduri cutreieram'' sau ,,O, rămâi''). La 12 ianuarie, debutează cu poezia „La mormantul lui Aron Pumnul” într-o broșură „Lăcrămioarele învățăceilor gimnaziști''. La 25 februarie publică în „Familia din Pesta”, cu numele schimbat de Iosif Vulcan în Mihai Eminescu, poezia „De-aș avea”. Mai târziu, urmează în continuare cursuri de filosofie, istorie si economie politica la Universitatea din Berlin. 
 Opera sa vastă cuprinde trei mari teme: natura, dragostea și istoria. Natura este una tipic romantică. Ea apare sub două înfățișări principale.
Dragostea apare în poezia eminesciană ca o formă de a participa la viața lumii, a universului. 
Istoria, o altă temă fundamentală în poezia lui Eminescu, este locul schimbărilor, fapt pentru care ea se-nfățișează poetului ca o expresie a strădaniei omului de a schimba destinul rău, Această strădanie este însoțită de satisfacții, dar și de nemulțumiri profunde, ce generează uneori sentimentul zădărniciei. 
Opera sa cuprinde poezii, proză, basme, romane. Operele cele mai reprezentative ale poetului sunt următoarele: ,,Luceafărul'', ,,Epigonii'', ,,Lacul'', ,,Sara pe deal'', ,,Dorința'', ,,Revedere'', ,,La steaua'', ,,O, rămâi'', ,,Ce te legeni?'', ,,Călin (file din poveste)'', ,,Scrisorea I'', ,,Scrisoarea II'', ,,Scrisoarea III'', ,,Scrisoarea IV', ,,Scrisoarea V'', ,,La mijloc de codru'', ,,Glossă'', ,,Floare albastră'', ,,Sărmanul Dionis'', ,,Povestea codrului'', ,,Freamăt de codru'', ,,Mai am un singur dor'', ,,Somnoroase păsărele'', ,,Pe lângă plopii fără soț'', ,,Și dacă ...'', ,,Făt-Frumos din lacrimă'', ,,Crăiasa din povești'', ,,Cezara'', etc.
*
Tot în această lună, pe data de 24 ianuarie am sărbătorit 157 de ani de la ,,Unirea Principatelor Române'' (1859), eveniment ce a fost marcat de secția copii printr-o expoziție aniversară. Înainte, însă, de a vedea și expoziția dedicată acestei mari sărbători, vă prezint câteva aspecte referitoare la acest eveniment. Așadar, la 24 ianuarie 1859 a avut loc Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Mica Unire de la 1859 a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român. Unirea celor două principate a fost un proces care a început în 1848, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări. În Moldova, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în unanimitate la 5 ianuarie 1859, reprezentantul „Partidei Naționale”, urmând ca ulterior într-o ședință secretă a Adunării, deputatul Vasile Boerescu a propus la 24 ianuarie 1859 alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, aceasta fiind acceptată în unanimitate. 

Alexandru Ioan Cuza, înfăptuitorul unirii de la 24 ianuarie 1859 se trăgea dintr-o veche familie de moldoveani, din părţile Fălciului, familie de cluceri, spătari, comişi, ispravnici. Cuza s-a născut la 20 martie 1820. A învăţat până în 1831 la Iaşi, unde a avut colegi pe câţiva dintre viitorii săi colaboratori, între ei Vasile Alecsandri. E trimis apoi la Paris, unde îşi ia bacalaureatul în litere. S-a întors apoi în ţară şi a intrat în armată. S-a căsătorit în 1844 cu Elena Rosetti. 
Domnia lui Alexandru Ioan Cuza, deși scurtă (1859-1866), a fost perioada de maximă dezvoltare a României moderne. Prin recunoașterea Unirii depline, crearea primului Parlament unic al României si al primului guvern unitar, prin reformele sale: adoptarea primei Constituții românești, reforma electorala, secularizarea averilor mănăstirești, reforma agrara, a învățământului, domnia lui Alexandru Ioan Cuza a pus bazele dezvoltării moderne a României.
                                                               *
 Un alt sărbătorit al acestei luni este Alan Alexander Milne, scriitor englez cunoscut pentru crearea simpaticului ursuleț Winnie-the-Pooh, cu această ocazie am organizat și o expoziție aniversară. Fiul unui profesor scoțian, Milne a studiat la Westminster School, și apoi, a urmat cursurile de matematică ale Universității Cambridge. De mic și-a manifestat un interes deosebit față de literatură, astfel încât la 24 de ani, ajunge redactor la revista ,,Punch''. După primul război mondial, la care participă ca ofițer de transmisiuni, Milne se consacră literaturii, scriind piese de teatru, romane, literatură umoristică și autobiografică. 
Marele succes și recunoșterea internațională i-o aduce însă literatura pentru copii: versurilor dedicate fiului său, strînse în volumele ,,When We Were Very Young și ,,Now We Are Six'', li s-au adăugat povestirile avîndu-l ca personaj principal pe Ursulețul Winnie ce au făcut înconjurul lumii, desfătând generații de copii dar, în egală măsură, și de părinți. ,,Winnie-the-Pooh'' și ,,The House at Pooh Corner'' sunt cărți în care umorul, ironia blândă și farmecul povestirii sporite de minunatele ilustrații ale lui E. H. Shepard, creează un univers de o mare candoare și gingășie, întru totul memorabil.

joi, 28 ianuarie 2016

Invitaţie la lectură

  Înainte de a face următoarea oprire pe tărâmul lecturii, vreau să reproduc aici câteva rânduri dintr-un interviu cu scriitorul Elwyn Brooks White: "Copiii sunt pretenţioşi. Sunt cititorii cei mai atenţi, curioşi, pasionaţi, sensibili, rapizi şi empatici. Cine coboară nivelul atunci când scrie pentru copii, îşi pierde vremea. Trebuie să ridici nivelul, nu să-l cobori.
  Citatul nu este ales întâmplător, pentru că volumul care face obiectul invitaţiei noastre la lectură din această săptămână este opera acestui scriitor de origine americană.
    Scrisă în 1952, Pânza Charlottei a fost plasată în 2012 de School Library Journal pe locul I în topul preferinţelor cititorilor. Este captivantă şi provoacă fără îndoială reflecţii asupra prieteniei şi destinului.
    Porcul Wilbur este salvat de Fern, o fetiţă de opt ani, de la moarte. Tatăl fetei considera că şansele de supravieţuire ale lui Wilbur sunt nule, aşa că se hotărăşte să-l omoare. După ce este salvat, hrănit şi crescut în casa Fernei, ajunge în hambarul unui unchi pentru a fi îngrăşat şi tăiat de Crăciun. Dar o prietenie adevărată care se leagă între el şi păienjeniţa Charlotte îl salvează şi de această dată. Metoda găsită este ingenioasă. Charlotte ţese pe pânza ei mesaje pozitive despre Wilbur,  care atrag atenţia proprietarului şi îl fac celebru pe porcuşor.
    Care era lucrul care îl făcea pe Wilbur atât de special? Cum şi-a atras preţuirea şi devotamentul prietenilor?
   „Din punctul meu de vedere eşti teribil, îi răspunse dulce Charlotte, şi asta e tot ce contează. Eşti prietenul meu cel mai bun şi cred că eşti senzaţional.”
     

joi, 21 ianuarie 2016

Mihai Eminescu - poetul național nepereche

În data de 15 ianuarie 2016, Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai'' Oradea, în parteneriat cu Oradea Shopping City și Fundația ,,Franco-Română'', au răsplătit copiii participanți la concursul național ,,Crăciunașul'', ediția a V-a. Iată câteva instantanee de la această premiere: 
Tot în acea zi, s-a desfășurat și un program literar artistic de cântece și poezii, dedicate ,,Luceafărului poeziei românești'' - Mihai Eminescu. Acest program a fost susținut de elevi ai claselor a II-a și a IV-a de la Liceul cu Program Sportiv ,,Bihorul'', coordonați fiind de dnele înv. Susa Georgeta și Dorina Dumitrescu, precum și de elevi ai Liceului Vocațional Pedagogic ,,Nicolae Bolcaș'' Beiuș. 
De asemenea, spre încântarea copiilor, ei au avut parte de multe alte surprize constând în: vizionarea unui film de animație ,,Crăiasa Zăpezii'', activități recreative în spațiul Fun Land și bowling. 

                            





                                            
 

Invitație în Grădina Copilăriei

    Astăzi vă dezvălui un colț de copilărie cuprins într-o carte. 
   ”Micuțul Nicolas” este un volum despre întâmplările din viața unor puști din școala primară, apărut în prima lui ediție în 1960, în Franța. 
   Primul dintre băieții cu care vă veți întâlni în paginile cărții este Nicolas. Cu siguranță, îl veți îndrăgi și veți rămâne alături de el până la final pentru a-i afla poveștile. Merge la școală, face năzbâtii, se bate cu colegii, face farse și fuge de la ore. Plânge și-i este frică, mai ales când trebuie să-și arate carnetul de note părinților. Este fericit și totul i se pare grozav atunci când este cu prietenii lui.
     Rene Goscinny și Jean-Jacques Sempe colaborează la scrierea acestei povești, în care umorul lui Goscinny este completat perfect de desenele lui Sempe, amândoi împărtășind amintiri și experiențe din anii de școală asemănătoare cu cele ale lui Nicolas. 
     Dacă, jucându-te, ai spart o vază sau ai adus acasă un animal găsit pe străzi, dacă părinții ți-au promis o bicicletă pentru rezultatele de la școală, dacă ți-a trecut prin gând  măcar o dată să pleci de-acasă pentru că te-ai simțit neînțeles, atunci această carte este și despre tine. 
      Dacă vrei să faci o incursiune în lumea frumoasă și fără obligații a copilăriei, această carte este și pentru tine.
        Lectură plăcută!
      
     
  

marți, 19 ianuarie 2016

La ceas aniversar - EMINESCU sărbătorit la Oradea Shopping City

În data de 15 ianuarie 2016, Secția pentru copii și tineret a organizat întâlnirea copiilor participanți la concursul ,,Crăciunașul'' desfășurat în decembrie anul trecut la Oradea Shopping City.
Elevii din clasa a II-a și a IV-a de la Liceul cu Program Sportiv ,,Bihorul'' și de la Liceul Vocațional Pedagogic ,,Nicolae Bolcaș'', pe scena special amenajată, au prezentat un program dedicat poetului național, Mihai Eminescu.
Programul a fost întregit cu un film animat ,,Crăiasa Zăpezii'', jocuri și distracții sportive. Au participat aproxiativ 350 copii și adulți. Mulțumim conducerii magazinului Oradea Shopping City pentru această zi plină de activități.

joi, 14 ianuarie 2016

Invitație în Fantastic

     Din seria ”Roman SF” vă invit să citiți o carte apărută inițial în 1897 sub titlul ”The Invisible Man”, operă a scriitorului englez Herbert George Wells, cunoscut pentru scrierile sale de ficțiune. Cărți precum ”Mașina timpului”, ”Războiul lumilor” sau ”Omul invizibil” l-au apropiat de sufletul cititorilor genului fantastic, dar și de anvergura lui Jules Verne.
      Acest roman este construit în jurul stabilirii într-un mic sat englezesc a unui personaj ciudat, un bărbat care se ascunde cât poate de mult sub haine, dar și sub ironii și răutăți, pe care le împarte celor din jur fără ocol. Replicile sale tăioase generează, alături de întâmplările în sine, foarte mult umor.
     Griffin, căci așa se numește omul devenit invizibil, este un tânăr cercetător care a experimentat pe sine unele descoperiri în domeniul fizicii pe care le făcuse. Rămas fără bani și cu poliția pe urmele lui, se refugiază la hanul dnei Hall, dar stârnește curiozitatea și teama întregii comunități. Se plimbă înfofolit pe drumuri lăturalnice, trântește uși în nas și urlă deranjat la fiecare încercare a oamenilor de-a se apropia, fură și lovește. Pare stăpânit de multă ură și decis să instaureze un regim de teroare.
     Până la finalul romanului va da mult de furcă urmăritorilor săi, însă, atunci când este prins, este linșat de mulțime și prin moarte, devine din nou vizibil.
     Așadar, iată unul dintre planurile de transformare posibilă a vieții, despre care vorbea Wells atunci când își definea opera:
      ”În toate cărțile pe care le-am scris - am uitat numărul lor exact - nu e vorba decât despre transformările posibile ale vieții sau despre oameni care elaborează astfel de planuri pentru a o transforma. Niciodată nu m-am mulțumit să descriu viața.”
    
    

miercuri, 13 ianuarie 2016

Invitație la Oradea Shopping City

Biblioteca Judeţeană ,,Gheorghe Șincai'' în parteneriat cu Oradea Shopping City și Fundația Franco Română răsplătește participanţii de la concursul naţional ,,Crăciunaşul’’, ediţia a V-a 2015, cu o invitaţie la Cortina Cinema Digiplex aflat în spaţiul ORADEA Shopping City, în data de 15 ianuarie 2016, de la ora 09:00.
Programul cuprinde:
-         Moment literar artistic dedicat poetului naţional Mihai Eminescu
-         Un film animat din programul de cinema
-         Zona Fun Land pentru 2 ore + jocuri xBox
-         Cate 3 jocuri de bowling/persoana
Multumim sponsorului, Oradea Shopping City, pentru oportunitatea de distractie oferita copiilor!


vineri, 8 ianuarie 2016

Invitaţie la lectură


   Propunerea de lectură a acestei săptămâni este "Dominic", o carte aparţinând autorului american William Steig, care este deopotrivă scriitor şi desenator. De altfel, volumul este ilustrat chiar de autorul lui.
    Plin de viaţă şi având un dor nebun de aventură, Dominic părăseşte confortul casei sale şi porneşte la drum. Încotro, nici el nu ştie şi nici nu vrea să afle. Necunoscutul nu-l sperie, ba dimpotrivă, îl va înfrunta, aşa cum se va înfrunta şi cu Gaşca Judecăţii-de-Apoi, o adunătură de animale din lumea pădurii.
    Deşi este un câine, personajul lui William Steig este înzestrat cu numeroase calităţi umane: inteligenţă şi curaj, curiozitate şi simţ al umorului, ingeniozitate şi o înclinaţie spre a filozofa.
    Aventura în care porneşte îi scoate în cale situaţii periculoase, prieteni de context sau prieteni adevăraţi, Dominic primind, totodată, şi şansa unei moşteniri fabuloase.
     O carte despre puterea şi victoria binelui, despre viaţă, bunătate, dragoste şi miracole.