Halloween-ul se sărbătorește în fiecare an, pe data de 31 octombrie fiind o sărbătoare de origine celtică, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din SUA. Este o sărbătoare extrem de distractivă, iar mulți locuitori obișnuiesc să-și decoreze casele cu dovleci și tot felul de ornamente specifice. Totodată, gospodinele pregătesc bucate din dovleac, iar copiii și tinerii, costumați în monștri, schelete, fantome, vrăjitoare, diavoli, merg din casă în casă întrebând ,,Trick or Treat?'' (Păcăleală sau dulciuri?) ca o amenințare dacă nu li se dau dulciuri, persoanei i se va juca o farsă.
În alte țări, data sărbătorii variază. În Suedia, Halloween-ul se sărbătorește în prima sâmbătă din noiembrie. Specific acestei sărbători este dovleacul sculptat care reprezintă Lanterna lui Jack. De asemenea, Halloween-ul mai este serbat și prin parade și carnavaluri.Referitor la originile acestei sărbători, istoricul Nicholas Rogers afirma că ,,în timp ce unii folcloriști i-au detectat originile în sărbătoarea romană a Pomonei, zeița fructelor și semințelor sau în festivalul morților denumit Parentalia, sărbătoarea este cel mai frecvent legată de festivalul celtic Samhain, scris inițial Samuin. Numele provine din irlandeza veche și înseamnă ,,sfârșitul verii''. În Irlanda, la o petrecere de Halloween se sărbătorește sfârșitul ,,jumătății luminoase'' a anului și începutul ,,jumătății întunecate''. Samhain era o vreme când se făceau provizii de iarnă și se tăiau animalele pentru a păstra carnea peste iarnă, iar oasele animalelor tăiate erau aruncate în foc. Uneori, se aprindeau două focuri unul lângă altul, iar oamenii și animalele treceau printre ele ca ritual de purificare.
În ce privește colindatul, în America de Nord ,,Trick-or-Treat for UNICEF'' a devenit o tradiție în perioada de Halloween. Astfel, tot în America e bine cunoscută drept ,,micuța cutie portocalie''.
Costumarea în tot felul de personaje bizare și înfricoșătoare era de actualitate în Scoția la sfârșitul secolului al XIX-lea. Celții obișnuiau să poarte măști înfricoșătoare pentru ca spiritele rele să-i confunde cu alte spirite și să-i lase în pace.