vineri, 20 decembrie 2019

Sărbătoarea Crăciunului - origine, tradiții


Crăciunul, cea mai cunoscută și îndrăgită dintre sărbătorile creștine este celebrat în întreaga lume, an de an, pe data de 25 decembrie. Această sărbătoare a Nașterii lui Isus Hristos datează din secolul al III-lea și a devenit de-a lungul secolelor și o sărbătoare a familiei, marcată de obiceiuri precum: colindele, împodobitul bradului și darurile moșului, mult așteptate de copiii din întreaga lume.
Originile cuvântului ,,Crăciun'' sunt diverse. Astfel, origini latine ale sale se regăsesc în Italia, Portugalia, Spania, unde ,,Crăciun'' se spune ,,Natale''(Italia), ,,Natal'' (Portugalia) și ,,Natividad'' (Spania). Totodată, originile sărbătorii vin și de la vechii gali din Franța, deoarece ,,Crăciun''(,,Noel'', în franceză) ar proveni din două cuvinte ale galilor - ,,noio''(nou) și ,,hel''(soare), făcând referire la celebrarea solstițiului de iarnă de către vechii gali.
În limba română, originea latină a continuat să existe până azi pentru a desemna sărbătoarea Crăciunului - ,,creatio, - onis'', însemnând ,,naștere''. În engleză, se spune ,,Christmas'' (Mesa de Crăciun''), în germană ,,Weichnachten'' (Nopțile Sfinte), în olandeză ,,Kerstmis'', iar în greacă ,,Chrisstouyenna''.
La români, sărbătorile de Crăciun sunt adevărate sărbători de suflet. Amintirile copilăriei care ne revin puternic în minte, zăpezile bogate de altădată și prevestitoare de rod îmbelșugat, colindele și clinchetele de clopoței, mirosul proaspăt de brad, dar și de cozonaci, nerăbdarea așteptării darurilor sub pomul de Crăciun, toate creează în sânul familiei o atmosferă de basm, liniște sufletească și iubire. Este ocazia când toți se reunesc: părinți, copii, nepoții își fac daruri și se bucură de clipele minunate petrecute alături de cei dragi, cu credința că, prin cinstirea cum se cuvine a sărbătorilor, vor avea un an mai bogat.
La sate sunt păstrate mult mai bine datinile acestei perioade a anului, una dintre cele mai răspândite datini fiind colindatul, un ritual compus din texte ceremoniale, dansuri și gesturi. Prin urmare, în ajunul Crăciunului, cete de colindători, costumate tradițional, urează pe la casele gospodarilor pentru sănătate, fericire și prosperitate, împlinirea dorințelor în Noul An. Un alt simbol specific acestei frumoase și sfinte sărbători este Moș Crăciun, simbol a ceea ce avem noi mai bun. Înțelepciunea, corectitudinea, voioșia, buna dispoziție sunt doar câteva din trăsăturile moșului care a devenit celebru de la jumătatea secolului al XX-lea. Deși nu are ,,decât'' 384 de ani, Moș Crăciun dă o fugă până la marele depozit de jucării care se află într-un loc ascuns și plin de taine pe care i l-a lăsat moștenire tatăl lui, primul Moș Crăciun. Aici, ajutat de spiriduși și de zânele bune, Moșul alege fiecare dar pentru copiii care i-au scris, apoi dă o raită și pe la reni, să vadă dacă au mâncare de ajuns și apă, după care continuă să citească mesajele primite de la copii. Se știe că toți copiii cuminți primesc darurile preferate în seara de Ajun.


Crăciunașul 2019 - premiere

Miercuri, 18 decembrie 2019, la Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai'', Oradea a avut loc festivitatea de premiere la concursul ,,CRĂCIUNAȘUL'', ediția a IX-a. Toți cei prezenți s-au bucurat, alături de invitați (părinți, frați, surori, bunici) de darurile primite. Acest proiect, inițiat de Asociația Kids Heaven din Iași și susținut de Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai'' - Secția Copii și Tineret a adunat, ca de fiecare dată, un număr impresionant de participanți, dornici să ajute copiii cu nevoi speciale.
Printre invitați s-au mai numărat și grupul de tineri artiști instrumentiști de la Liceul de Artă din Oradea, dirijați de doamna profesoară Nagy Viola, precum și de gimnastele de la Liceul cu Program Sportiv ,,Bihorul'', coordonate de doamna profesoară de gimnastică Groze Edith.
Le mulțumim tuturor participanților și îi mai așteptăm și la anul!
Sărbători frumoase!





     











marți, 3 decembrie 2019

Recomandarea zilei: ,,Tiptil, Crăciunul se apropie'', de Eugenia Glăvan


Azi, 3 decembrie, vă recomand ca lectură cartea ,,Tiptil, Crăciunul se apropie'', a autoarei Eugenia Glăvan, o mare iubitoare a cărților de povești. Acest volum a fost scris pentru fiica sa, Despina, care i-a transformat viața într-o poveste fără sfârșit, precum și nepoțelelor sale, Adela și Alma, pe care le iubește nespus. Este primul volum dintr-o serie care urmărește isprăvile locuitorilor pădurii de peste deal. De asemenea, în anul 2014, această carte s-a numărat printre cei șase finaliști ai Galei ,,Bun de Tipar'', secțiunea ,,Carte pentru copii și tineret'' și printre finaliștii concursului ,,Cele mai frumoase cărți din România''.
În pădurea de peste deal iarna a venit și Crăciunul bate la ușă. Aricelul Picătură, castorul Dunguliță, popândăul Săculeț, aricica Trăncănici, viezurele Puricel, șoricica Chichiriț, veverița Zizi și mulți alți prieteni se află în toiul pregătirilor de Sărbători.
E mare agitație! Brazii și luminișurile sunt împodobite, cadourile sunt frumos ambalate, iar în aer plutesc miresme îmbietoare de turtă dulce și scorțișoară. Miroase a Crăciun!
Bătrânul Spiriduș Știe-Tot sortează și citește cu atenție scrisorile tuturor pentru a-i putea trimite Moșului listele cu dorințele năzdrăvanilor noștri.
Lăsați-vă cuprinși de magia Sărbătorilor și pășiți într-o lume minunată, plină de bucurie, inocență, energie inepuizabilă, chef de joacă și dorință de a descoperi lucruri noi, un loc unde toate visele se împlinesc. 

Cine a fost Sfântul Nicolae? Povestea nuielușei lui Moș Nicolae. Sfântul Nicolae în lume


Sfântul Nicolae este sărbătorit pe 6 decembrie și e considerat ocrotitorul copiilor, în special al celor săraci, dar și al marinarilor, al brutarilor și al celor acuzați pe nedrept. Sfântul Nicolae este cel de la care a pornit tradiția oferirii de cadouri. S-a născut în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea, într-o familie bogată, în localitatea Patara, în provincia Lichia, din partea asiatică a Turciei de astăzi. Încă de mic, Sfântul Nicolae a avut o chemare spre viața religioasă, întrucât, rămânând orfan, a folosit averea rămasă de la părinții săi pentru a-i ajuta pe cei săraci și, totodată, pentru a ridica o biserică. După mai multe fapte bune pe care le-a făcut, Sfântul Nicolae a salvat și cetatea Myra, tot din Lichia, de foamete, arătându-se în vis unui negustor italian pe care l-a îndemnat să vină să-și vândă grâul acolo.
De asemenea, în credința populară, Sfântul Nicolae mai este cunoscut și sub numele de San-Nicoară. Se spune că el păzește soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el pentru a ajunge la tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără căldură și fără lumină. În unele zone ale țării, în ziua de Sfântul Nicolae, oamenii aduc în casă crenguțe de pomi fructiferi pe care le păstrează în apă lângă icoane ca să înflorească până de Anul Nou. Dacă aceste crenguțe vor înflori până când Anul Nou se sfârșește, anul care vine va fi unul foarte roditor și plin de satisfacții. În popor, se crede că de Sfântul Nicolae începe iarna cu adevărat, iar în această zi, Moșul își scutură barba sură și începe să ningă, dacă nu ninge, înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit.
Conform tradiției populare, în noaptea sfântă de sărbători, când cerurile se deschid și pentru noi, muritorii de rând, se spune că timp de o secundă, Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în drepta Domnului.

Tradiția ne spune ca în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii să-și pregătească ghetuțele, să fie curate, pentru a primi daruri, iar pe cei obraznici și neascultători îi așteaptă o surpriză neplăcută: să primească în loc de cadouri, o nuielușă. Aceasta având rolul de a le aminti să devină ascultători. Astfel, povestea nuielușei lui Moș Nicolae a devenit celebră în lume, dar a plecat tot de la o faptă făcută de Nicolae în timpul vieții. Sfântul Nicolae, pe atunci episcop de Myra, i-a dat o palmă ereticului Arie, care a îndrăznit să hulească cele bisericești, de aici rămânând tradiția, conform căreia, celor care nu ascultă, Moș Nicolae să nu le aducă daruri, ci o nuielușă din ram de măr. Nuielușa lui Moș Nicolae are și o parte bună, întrucât dacă e pusă-n apă și înflorește până la Crăciun, înseamnă că Sfântul l-a iertat, iar dacă nu, înseamnă că supărarea lui e mult prea mare.
Povestea străveche ne amintește că Sfântul Nicolae a ajutat trei fete sărace din orașul în care locuiau, aducându-le noaptea o pungă cu galbeni, drept zestre, în timp ce fetele dormeau. Fetele stăteau într-o casă foarte sărăcăcioasă, iar tatăl lor se gândea chiar să-și vândă copilele pentru a se îmbogăți.
Sfântul Nicolae a auzit, însă, despre această nenorocire ce se petrecea în orașul acela și, noaptea, pe furiș, a aruncat o pungă cu galbeni în camera fetei celei mai mari. Așa, fata a reușit să se mărite foarte repede. La fel a procedat Moș Nicolae și cu celelalte două surori în următorii doi ani și toate trei s-au măritat cu zestrea primită cu ajutorul Sfântului Nicolae.
De asemenea, creștinii din acele vremuri au păstrat memoria a numeroase minuni făcute de Sfântul Ierarh Nicolae - mare făcător de minuni. A adus la viață un corăbier căzut de pe catarg, a oprit prin rugăciune și post furtuna de pe mare sau a vindecat boli incurabile.

În Franța, Sfântul Nicolae este însoțit de un personaj numit Le Pere Fouettad. În Germania, vine împreună cu un aghiotant. El are un sac în spate și un băț în mână, iar aghiotantul este o ființă înfricoșătoare. În Danemarca, acela care aduce daruri cară un sac în spinare și este purtat de reni. Copiii pregătesc o farfurie cu lapte sau o budincă de orez, în speranța că va fi mâncată de elfi, personaje despre care se crede că-l ajută pe cel care aduce cadouri. Polonezii cred că darurile vin de la stele, în timp ce maghiarii spun că ele sunt aduse de îngeri. Tradiția moșului care aduce cadouri copiilor a apărut în Scandinavia, cu multe mii de ani înainte de Hristos. Zeul Odin al vikingilor călătorea în timpul iernii prin toată lumea, călare pe un cal cu opt picioare, oferindu-le daruri celor buni și pedepsindu-i pe cei răi. În creștinism, această tradiție a fost înlocuită de Sfântul Nicolae și Moș Crăciun. În Siria, cadourile vin cu o cămilă tânără în data de 6 ianuarie, la creștinii din Ghana moșul care aduce daruri vine din junglă, iar în Hawaii el coboară din barcă.