vineri, 20 decembrie 2019

Sărbătoarea Crăciunului - origine, tradiții


Crăciunul, cea mai cunoscută și îndrăgită dintre sărbătorile creștine este celebrat în întreaga lume, an de an, pe data de 25 decembrie. Această sărbătoare a Nașterii lui Isus Hristos datează din secolul al III-lea și a devenit de-a lungul secolelor și o sărbătoare a familiei, marcată de obiceiuri precum: colindele, împodobitul bradului și darurile moșului, mult așteptate de copiii din întreaga lume.
Originile cuvântului ,,Crăciun'' sunt diverse. Astfel, origini latine ale sale se regăsesc în Italia, Portugalia, Spania, unde ,,Crăciun'' se spune ,,Natale''(Italia), ,,Natal'' (Portugalia) și ,,Natividad'' (Spania). Totodată, originile sărbătorii vin și de la vechii gali din Franța, deoarece ,,Crăciun''(,,Noel'', în franceză) ar proveni din două cuvinte ale galilor - ,,noio''(nou) și ,,hel''(soare), făcând referire la celebrarea solstițiului de iarnă de către vechii gali.
În limba română, originea latină a continuat să existe până azi pentru a desemna sărbătoarea Crăciunului - ,,creatio, - onis'', însemnând ,,naștere''. În engleză, se spune ,,Christmas'' (Mesa de Crăciun''), în germană ,,Weichnachten'' (Nopțile Sfinte), în olandeză ,,Kerstmis'', iar în greacă ,,Chrisstouyenna''.
La români, sărbătorile de Crăciun sunt adevărate sărbători de suflet. Amintirile copilăriei care ne revin puternic în minte, zăpezile bogate de altădată și prevestitoare de rod îmbelșugat, colindele și clinchetele de clopoței, mirosul proaspăt de brad, dar și de cozonaci, nerăbdarea așteptării darurilor sub pomul de Crăciun, toate creează în sânul familiei o atmosferă de basm, liniște sufletească și iubire. Este ocazia când toți se reunesc: părinți, copii, nepoții își fac daruri și se bucură de clipele minunate petrecute alături de cei dragi, cu credința că, prin cinstirea cum se cuvine a sărbătorilor, vor avea un an mai bogat.
La sate sunt păstrate mult mai bine datinile acestei perioade a anului, una dintre cele mai răspândite datini fiind colindatul, un ritual compus din texte ceremoniale, dansuri și gesturi. Prin urmare, în ajunul Crăciunului, cete de colindători, costumate tradițional, urează pe la casele gospodarilor pentru sănătate, fericire și prosperitate, împlinirea dorințelor în Noul An. Un alt simbol specific acestei frumoase și sfinte sărbători este Moș Crăciun, simbol a ceea ce avem noi mai bun. Înțelepciunea, corectitudinea, voioșia, buna dispoziție sunt doar câteva din trăsăturile moșului care a devenit celebru de la jumătatea secolului al XX-lea. Deși nu are ,,decât'' 384 de ani, Moș Crăciun dă o fugă până la marele depozit de jucării care se află într-un loc ascuns și plin de taine pe care i l-a lăsat moștenire tatăl lui, primul Moș Crăciun. Aici, ajutat de spiriduși și de zânele bune, Moșul alege fiecare dar pentru copiii care i-au scris, apoi dă o raită și pe la reni, să vadă dacă au mâncare de ajuns și apă, după care continuă să citească mesajele primite de la copii. Se știe că toți copiii cuminți primesc darurile preferate în seara de Ajun.


Crăciunașul 2019 - premiere

Miercuri, 18 decembrie 2019, la Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai'', Oradea a avut loc festivitatea de premiere la concursul ,,CRĂCIUNAȘUL'', ediția a IX-a. Toți cei prezenți s-au bucurat, alături de invitați (părinți, frați, surori, bunici) de darurile primite. Acest proiect, inițiat de Asociația Kids Heaven din Iași și susținut de Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai'' - Secția Copii și Tineret a adunat, ca de fiecare dată, un număr impresionant de participanți, dornici să ajute copiii cu nevoi speciale.
Printre invitați s-au mai numărat și grupul de tineri artiști instrumentiști de la Liceul de Artă din Oradea, dirijați de doamna profesoară Nagy Viola, precum și de gimnastele de la Liceul cu Program Sportiv ,,Bihorul'', coordonate de doamna profesoară de gimnastică Groze Edith.
Le mulțumim tuturor participanților și îi mai așteptăm și la anul!
Sărbători frumoase!





     











marți, 3 decembrie 2019

Recomandarea zilei: ,,Tiptil, Crăciunul se apropie'', de Eugenia Glăvan


Azi, 3 decembrie, vă recomand ca lectură cartea ,,Tiptil, Crăciunul se apropie'', a autoarei Eugenia Glăvan, o mare iubitoare a cărților de povești. Acest volum a fost scris pentru fiica sa, Despina, care i-a transformat viața într-o poveste fără sfârșit, precum și nepoțelelor sale, Adela și Alma, pe care le iubește nespus. Este primul volum dintr-o serie care urmărește isprăvile locuitorilor pădurii de peste deal. De asemenea, în anul 2014, această carte s-a numărat printre cei șase finaliști ai Galei ,,Bun de Tipar'', secțiunea ,,Carte pentru copii și tineret'' și printre finaliștii concursului ,,Cele mai frumoase cărți din România''.
În pădurea de peste deal iarna a venit și Crăciunul bate la ușă. Aricelul Picătură, castorul Dunguliță, popândăul Săculeț, aricica Trăncănici, viezurele Puricel, șoricica Chichiriț, veverița Zizi și mulți alți prieteni se află în toiul pregătirilor de Sărbători.
E mare agitație! Brazii și luminișurile sunt împodobite, cadourile sunt frumos ambalate, iar în aer plutesc miresme îmbietoare de turtă dulce și scorțișoară. Miroase a Crăciun!
Bătrânul Spiriduș Știe-Tot sortează și citește cu atenție scrisorile tuturor pentru a-i putea trimite Moșului listele cu dorințele năzdrăvanilor noștri.
Lăsați-vă cuprinși de magia Sărbătorilor și pășiți într-o lume minunată, plină de bucurie, inocență, energie inepuizabilă, chef de joacă și dorință de a descoperi lucruri noi, un loc unde toate visele se împlinesc. 

Cine a fost Sfântul Nicolae? Povestea nuielușei lui Moș Nicolae. Sfântul Nicolae în lume


Sfântul Nicolae este sărbătorit pe 6 decembrie și e considerat ocrotitorul copiilor, în special al celor săraci, dar și al marinarilor, al brutarilor și al celor acuzați pe nedrept. Sfântul Nicolae este cel de la care a pornit tradiția oferirii de cadouri. S-a născut în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea, într-o familie bogată, în localitatea Patara, în provincia Lichia, din partea asiatică a Turciei de astăzi. Încă de mic, Sfântul Nicolae a avut o chemare spre viața religioasă, întrucât, rămânând orfan, a folosit averea rămasă de la părinții săi pentru a-i ajuta pe cei săraci și, totodată, pentru a ridica o biserică. După mai multe fapte bune pe care le-a făcut, Sfântul Nicolae a salvat și cetatea Myra, tot din Lichia, de foamete, arătându-se în vis unui negustor italian pe care l-a îndemnat să vină să-și vândă grâul acolo.
De asemenea, în credința populară, Sfântul Nicolae mai este cunoscut și sub numele de San-Nicoară. Se spune că el păzește soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el pentru a ajunge la tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără căldură și fără lumină. În unele zone ale țării, în ziua de Sfântul Nicolae, oamenii aduc în casă crenguțe de pomi fructiferi pe care le păstrează în apă lângă icoane ca să înflorească până de Anul Nou. Dacă aceste crenguțe vor înflori până când Anul Nou se sfârșește, anul care vine va fi unul foarte roditor și plin de satisfacții. În popor, se crede că de Sfântul Nicolae începe iarna cu adevărat, iar în această zi, Moșul își scutură barba sură și începe să ningă, dacă nu ninge, înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit.
Conform tradiției populare, în noaptea sfântă de sărbători, când cerurile se deschid și pentru noi, muritorii de rând, se spune că timp de o secundă, Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în drepta Domnului.

Tradiția ne spune ca în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii să-și pregătească ghetuțele, să fie curate, pentru a primi daruri, iar pe cei obraznici și neascultători îi așteaptă o surpriză neplăcută: să primească în loc de cadouri, o nuielușă. Aceasta având rolul de a le aminti să devină ascultători. Astfel, povestea nuielușei lui Moș Nicolae a devenit celebră în lume, dar a plecat tot de la o faptă făcută de Nicolae în timpul vieții. Sfântul Nicolae, pe atunci episcop de Myra, i-a dat o palmă ereticului Arie, care a îndrăznit să hulească cele bisericești, de aici rămânând tradiția, conform căreia, celor care nu ascultă, Moș Nicolae să nu le aducă daruri, ci o nuielușă din ram de măr. Nuielușa lui Moș Nicolae are și o parte bună, întrucât dacă e pusă-n apă și înflorește până la Crăciun, înseamnă că Sfântul l-a iertat, iar dacă nu, înseamnă că supărarea lui e mult prea mare.
Povestea străveche ne amintește că Sfântul Nicolae a ajutat trei fete sărace din orașul în care locuiau, aducându-le noaptea o pungă cu galbeni, drept zestre, în timp ce fetele dormeau. Fetele stăteau într-o casă foarte sărăcăcioasă, iar tatăl lor se gândea chiar să-și vândă copilele pentru a se îmbogăți.
Sfântul Nicolae a auzit, însă, despre această nenorocire ce se petrecea în orașul acela și, noaptea, pe furiș, a aruncat o pungă cu galbeni în camera fetei celei mai mari. Așa, fata a reușit să se mărite foarte repede. La fel a procedat Moș Nicolae și cu celelalte două surori în următorii doi ani și toate trei s-au măritat cu zestrea primită cu ajutorul Sfântului Nicolae.
De asemenea, creștinii din acele vremuri au păstrat memoria a numeroase minuni făcute de Sfântul Ierarh Nicolae - mare făcător de minuni. A adus la viață un corăbier căzut de pe catarg, a oprit prin rugăciune și post furtuna de pe mare sau a vindecat boli incurabile.

În Franța, Sfântul Nicolae este însoțit de un personaj numit Le Pere Fouettad. În Germania, vine împreună cu un aghiotant. El are un sac în spate și un băț în mână, iar aghiotantul este o ființă înfricoșătoare. În Danemarca, acela care aduce daruri cară un sac în spinare și este purtat de reni. Copiii pregătesc o farfurie cu lapte sau o budincă de orez, în speranța că va fi mâncată de elfi, personaje despre care se crede că-l ajută pe cel care aduce cadouri. Polonezii cred că darurile vin de la stele, în timp ce maghiarii spun că ele sunt aduse de îngeri. Tradiția moșului care aduce cadouri copiilor a apărut în Scandinavia, cu multe mii de ani înainte de Hristos. Zeul Odin al vikingilor călătorea în timpul iernii prin toată lumea, călare pe un cal cu opt picioare, oferindu-le daruri celor buni și pedepsindu-i pe cei răi. În creștinism, această tradiție a fost înlocuită de Sfântul Nicolae și Moș Crăciun. În Siria, cadourile vin cu o cămilă tânără în data de 6 ianuarie, la creștinii din Ghana moșul care aduce daruri vine din junglă, iar în Hawaii el coboară din barcă.

miercuri, 13 noiembrie 2019

Recomandarea zilei: ,,Lupul și Monstrul din umbră'', de Avril MacDonald

Azi, 13 noiembrie, cartea propusă ca lectură, intitulată ,,Lupul și Monstrul din umbră'', a autoarei Avril McDonald este o carte plină de peripeții și multe imagini frumos colorate care să-i atragă pe cei mici. Avril s-a născut și a crescut în Noua Zeelandă și a fost instruită ca profesor de școală primară, înainte de-a se muta în zona divertismentului digital care lucrează în Marea Britanie și Europa. În prezent, locuiește în Australia, unde continuă să scrie și să dezvolte proiecte creative. Avril este cel mai bine vândut autor al cărții Feel Brave Series și care își propune să ofere tuturor copiilor acces la instrumente care îi ajută să gestioneze emoțiile dure și sa-și atingă potențialul.
Wolfgang, un lup singuratic, stând într-o căsuță în copac și având chef de joacă și-a chemat prietenii, pe care s-a oferit chiar să-i cazeze este foarte încântat că prietenii lui vor rămâne la el acasă toată noaptea. Se distrează cu toții de minune până când luminile se sting și teama de întuneric, pe care Wolfi o ținea ascunsă bine, iese la iveală. La început amicii îl iau în râs, dar apoi pleacă urechea la povestea lui și îl văd cu ochii lor pe Monstrul din Umbră!
Păianjenul îi sare în ajutor cu un descântec care pune pe fugă orice temere. Vraja se dovedește atât de bună, încât toți prietenii vor s-o încerce când ceva îi sperie. Chiar dacă, uneori, în viață te confrunți și cu situații înspăimântătoare, poți învăța niște trucuri grozave. Ele te vor ajuta să nu te mai sperii așa ușor de lucrurile care-ți stârnesc frica. Ba poți chiar să te distrezi un pic pe seama lor!
Lectură plăcută!

marți, 12 noiembrie 2019

Vizită

Azi, 12 noiembrie, ne-au vizitat la Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai'', Oradea, un alt grup de copii de clasa a V-a, de la Școala Gimnazială cls. I-VIII ,,Floare de Lotus'', Sînmartin, însoțiți de doamnele profesoare Dana Platona, Dindelegan Anca și doamna profesoară de limba engleză Popa Andrada. După ce li s-a vorbit despre regulamentul de înscriere la bibliotecă, au vizitat secția de împrumut pentru copii, unde doamnele bibliotecare le-a prezentat secția, fondul de cărți existent, apoi s-au oprit și în Ludotecă, unde au avut plăcerea de a vedea și alte lucruri interesante. După aceea, copiii au vizitat secția de împrumut pentru adulți, unde au putut vedea și fondul bogat de acolo, iar în final au ajuns și la Secția de arte, Mediateca, unde colega noastră doamna bibliotecară Cipriana Chiriac le-a pus un filmuleț din schițele binecunoscute, care să le amintească de marele, ilustrul domn al ,,Momentelor și schițelor'', Ion Luca Caragiale.







luni, 11 noiembrie 2019

Vizită

Vineri, 8 noiembrie 2019, ne-au vizitat elevii clasei a V-a, de la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan'', însoțiți de dna profesoară Clonda Andrea. După ce li s-a vorbit despre regulamentul de înscriere la bibliotecă, copiii au urcat la etaj, unde au vizitat secția de împrumut pentru copii și tineret, s-au familiarizat cu secția, cu cărțile puse la dispoziția lor și a cititorilor, apoi s-au oprit și în Ludoteca secției, unde au avut plăcerea de a vedea alte cărți interesante, frumos ilustrate și jucăriile existente.
Au mai vizitat și sala de lectură, secția de arte și în final au coborât și la laboratorul de conservare.


               



vineri, 8 noiembrie 2019

Jurnalul din cutiile de chibrituri, de Paul Fleischman


Azi, 8 noiemrie 2019, vă propun ca lectură o carte cu un titlu interesant ,,Jurnalul din cutiile de chibrituri'', a scriitorului american de cărți pentru copii, Paul Fleischman, născut în Monterey, California. La 19 ani a făcut o călătorie cu bicicleta și cu trenul care s- a încheiat cu el locuind într-o casă veche de 200 de ani din New Hampshire. Această pasiune de a scrie cărți pentru copii o are de la tatăl său, Sid Fleischman, împreună câștigând medalia Newbery de la American Library Association, recunoscând ,,ce mai distinsă contribuție a literaturii americane pentru copii'' din acest an.
Cartea aceasta este dedicată celor patru nepoți ai autorului: Ethan, Simon, Oliver și Charlie. Este o carte plină de amintiri frumoase ale unui străbunic. Aflată în vizită la străbunicul ei, o fetiță găsește o colecție neobișnuită de cutii de chibrituri. În fiecare cutie se află o amintire și o poveste: un sâmbure de măslină, o agrafă, o poză cu tatăl lui, o macaroană, un capac de sticlă, un cârlig de nasturi, coji de semințe, o cutiuță goală, din cauză că a mâncat bomboana care trebuia să fie în ea apoi o alta cu schelet de pește, o bucată din ziarele locale, un dinte, un bilet la meciul de baseball, o bucată de cărbune, litere de plumb, folosite pe vremuri în tipografii și multe alte lucruri pe care străbunicul le-a adunat încă de când era copil pentru a nu-și uita satul sărac din Italia unde s-a născut, călătoria cu familia spre America și anii de greutăți și lipsuri trăiți ca imigrant. După treizeci de ani în care a lucrat ca tipograf, a deschis o librărie. Mai apoi a început să cumpere și să vândă antichități.
Lectură plăcută, dragi copii!

Vizită

Ieri, 7.11.2019, la Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai'', Oradea, la secția copii și tineret, au venit în vizită un grup de copii, grupa mică și mijlocie, de la Grădinița cu Program Prelungit ,,Aleodor'', însoțiți de doamnele educatoare Miclăuș Alina și Popa Diana. Copiii au avut deosebita plăcere de a viziona și asculta o poveste foarte îndrăgită și cunoscută de cei mici ,,Pinnocchio'', de Carlo Collodi.
După ce au vizionat filmulețul, copiii s-au bucurat de jocurile puse la dispoziția lor. 


   























marți, 29 octombrie 2019

Istoria Halloween-ului și cum a luat naștere


Halloween-ul se sărbătorește în fiecare an, pe data de 31 octombrie fiind o sărbătoare de origine celtică, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din SUA. Este o sărbătoare extrem de distractivă, iar mulți locuitori obișnuiesc să-și decoreze casele cu dovleci și tot felul de ornamente specifice. Totodată, gospodinele pregătesc bucate din dovleac, iar copiii și tinerii, costumați în monștri, schelete, fantome, vrăjitoare, diavoli, merg din casă în casă întrebând ,,Trick or Treat?'' (Păcăleală sau dulciuri?) ca o amenințare dacă nu li se dau dulciuri, persoanei i se va juca o farsă. 
În alte țări, data sărbătorii variază. În Suedia, Halloween-ul se sărbătorește în prima sâmbătă din noiembrie. Specific acestei sărbători este dovleacul sculptat care reprezintă Lanterna lui Jack. De asemenea, Halloween-ul mai este serbat și prin parade și carnavaluri.
Referitor la originile acestei sărbători, istoricul Nicholas Rogers afirma că ,,în timp ce unii folcloriști i-au detectat originile în sărbătoarea romană a Pomonei, zeița fructelor și semințelor sau în festivalul morților denumit Parentalia, sărbătoarea este cel mai frecvent legată de festivalul celtic Samhain, scris inițial Samuin. Numele provine din irlandeza veche și înseamnă ,,sfârșitul verii''. În Irlanda, la o petrecere de Halloween se sărbătorește sfârșitul ,,jumătății luminoase'' a anului și începutul ,,jumătății întunecate''.  Samhain era o vreme când se făceau provizii de iarnă și se tăiau animalele pentru a păstra carnea peste iarnă, iar oasele animalelor tăiate erau aruncate în foc. Uneori, se aprindeau două focuri unul lângă altul, iar oamenii și animalele treceau printre ele ca ritual de purificare.
În ce privește colindatul, în America de Nord ,,Trick-or-Treat for UNICEF'' a devenit o tradiție în perioada de Halloween. Astfel, tot în America e bine cunoscută drept ,,micuța cutie portocalie''.
Costumarea în tot felul de personaje bizare și înfricoșătoare era de actualitate în Scoția la sfârșitul secolului al XIX-lea. Celții obișnuiau să poarte măști înfricoșătoare pentru ca spiritele rele să-i confunde cu alte spirite și să-i lase în pace.


luni, 28 octombrie 2019

Povestea absolut adevărată despre cum a fost creat cel mai minunat lucru din tot Universul, de Maja Lunde

Azi, 28.10.2019, vă propun ca lectură o carte pentru cei mici, plină de peripeții și de întâmplări amuzante, intitulată ,,Povestea absolut adevărată despre cum a fost creat cel mai minunat lucru din tot Universul'', al autoarei de origine norvegiană Maja Lunde, născută în Oslo și care și-a făcut debutul literar în 2012, cu romanul pentru copii ,,Over grensen''. A scris unsprezece cărți pentru copii,  dintre care cartea ,,Sora zăpezii'' este unul dintre cele mai mari succese literare din Norvegia din istorie, iar cartea a fost imediat vândută editurilor din întreaga lume.
Când cel mai bun prieten al ei, Choco, se mută, Ninon e atât de tristă încât e sigură că nu va mai fi fericită niciodată. Dar, într-o zi, cei mai buni bucătari din lume vin în satul ei să se întreacă, iar Ninon primește prin poștă un plic misterios ....
Cel mai minunat lucru este o poveste despre cum au apărut pizza, spaghetele și înghețata. O poveste extraordinară despre bucătari morocănoși, o pisică încăpățânată, cinci boabe de cacao și, nu în ultimul rând, o fetiță
foarte inventivă. Cartea este ilustrată de Hans Jorgen Sandnes, cunoscut pentru seria ,,Biroul de investigații nr. 2''.
Toate imaginile din carte sunt pictate cu ciocolată adevărată.
Vă invit, dragi copii, să descoperiți, alături de Ninon, lumea minunată a bucătarilor talentați.

joi, 17 octombrie 2019

Centenar ,,Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna'', Oradea

Azi, 17 octombrie 2019, cu ocazia sărbătoririi ,,Centenarului'' Școlii Gimnaziale ,,Oltea Doamna'', Oradea - 100 de ani de existență, înființată după Marea Unire, iar denumirea de ,,Oltea Doamna'', se trage de la numele mamei domnitorului Ștefan cel Mare. Cu acest prilej, elevii clasei a IV-a A, B, C, D, împreună cu doamna învățătoare Vidican Cristina au desfășurat o activitate în urma căreia au avut de făcut o prezentare de proiecte. De asemenea, elevii au vizionat un filmuleț despre istoria Școlii Gimnaziale ,,Oltea Doamna'', de la începuturi până în prezent. Pe holul secției copii și-au expus machetele cu imaginea școlii.

Câteva instantanee de la acest eveniment:





















































vineri, 11 octombrie 2019

Vizită

Azi, 11 octombrie, la bibliotecă a venit o altă serie de copii , elevi ai clasei a VII-a de la Școala Gimnazială ,,Szacsvay Imre'', Oradea, însoțiți de doamna profesoară de limba română Mihalache Anca-Elena. După ce li s-a vorbit despre regulamentul de înscriere la bibliotecă, au vizitat secția de împrumut pentru copii, iar după ce s-au familiarizat cu secția în care se găsesc cărți pentru ciclul gimnazial, s-au oprit și în Ludoteca secției, unde a avut loc un dialog între bibliotecar și elevi, au aflat multe lucruri interesante despre universul minunat al cărților, despre importanța pe care cărțile o au în viața omului. Au pus întrebări și au ascultat cu deosebit interes ce li s-a spus despre bibliotecă. Apoi, elevii au vizitat și amfiteatrul, după care s-au oprit și la secția de arte, unde au putut vedea o serie de lucruri interesante, de la CD-uri cu muzică, cu cărți vorbite, la DVD-uri cu filme documentare, atât din filmografia românească, cât și din cea străină, de asemenea, au avut plăcerea de a mai vedea și alte genuri de cărți (de etnografie și folclor, de pictura, muzică, sport, etc).
S-au oprit și la cataloagele tradiționale, iar doamna bibliotecară le-a explicat în ce constau aceste cataloage, ce sunt ele, de fapt.

Iată și câteva imagini din timpul acestei vizite:


























joi, 10 octombrie 2019

Vizită

O altă serie de copii, elevi ai clasei a II-a, tot de la Școala Gimnazială ,,Szacsvay Imre'', Oradea, ne-au vizitat, însoțiți de doamna învățătoare Nagy Judith. După ce li s-a amintit de regulamentul de înscriere la bibliotecă și de ce au nevoie pentru a-și face permis de intrare, copiii s-au oprit și la secția tineret, unde li s-a prezentat secția și cărțile puse la dispoziția micilor cititori, dar și al celor mărișori. După aceea, copiii au vizitat și Ludoteca secției unde doamna bibliotecară Majoros Enikole-a vorbit despre Biblioteca enciclopedică, iar copiii au ascultat cu deosebit interes. La sfârșitul activității, au avut, de asemenea, plăcerea de-a se bucura nu atât de cărțile din L
udotecă, cât și de jocurile și jucăriile existente.
La plecare, copiii și doamna învățătoare ne-au mulțumit și au promis că se vor întoarce și își vor face permis pentru a împrumuta cărți.