marți, 27 aprilie 2021

Paștele. Semnificația Paștelui și a Iepurașului pentru copii

 


Sărbătoarea Paștelui este încărcată de simboluri și tradiții păstrate cu sfințenie de-a lungul timpului. Pentru copii, Paștele înseamnă venirea Iepurașului cu multe cadouri, mai ales dacă au fost cuminți. Iepurașul le aduce ouă și iepurași de ciocolată, jucării, hăinuțe și pantofiori noi. Pentru a-l primi așa cum se cuvine pe Iepuraș, copiii se pregătesc din timp: cu ouă pictate, cu mai puține boacăne, cu ajutor dat mămicilor la gătirea celor de trebuință pentru sărbătoarea Paștelui și cu sufletul curat, așa cum numai copiii îl au.

Dar cine este, de fapt, acest Iepuraș? Și, căutând să răspundem la această întrebare, am descoperit că acest mic și misterios personaj este înconjurat de o multitudine de mituri și legende. Vă puteți imagina că iepurele nu e singurul care aduce ouă de Paște! În funcție de credințe și regiuni, sunt diferite animale care au misiunea de a le aduce copiilor ouă precum: barza, vulpea, cocoșul sau chiar cucul. Astfel, iepurele alb a fost întotdeauna un simbol al purității și fertilității. În mod similar, în tradițiile celtice și scandinave, iepurele era simbolul zeiței mamă. Totodată, legendele spun că iepurașul vine din vremuri străvechi și a avut prima căsuță pe meleagurile germane. Tot acolo s-au preparat pentru prima dată dulciurile în formă de iepurași, făcute din aluat și zahăr. Azi, iepurașul a devenit personajul cel mai îndrăgit de către cei mici, întrucât poate fi comparat cu venirea lui Moș Crăciun.

De asemenea, potrivit legendei lui Eostre și a iepurașului de Paște. Se spune că Eostre a găsit o pasăre cu aripi înghețate și a salvat-o transformând-o într-un iepure. Legenda iepurașului de Paște mai este legată și de povestea tristă a unei femei sărace , care nu-și permitea să le ofere dulciuri copiilor ei. Pentru a compensa acest lucru și a-i înveseli pe copii, aceasta a decorat ouă și le-a ascuns în grădină. A doua zi, copiii au văzut un iepure și au crezut că iepurașul a pus ouăle! De atunci, în fiecare an, copiii fac un cuib de frunze, mușchi sau iarbă pe care îl pun în grădină, sperând că iepurele de Paște îl va umple cu ouă peste noapte. Copiii trebuie învățați de mici că Paștele este o mare sărbătoare creștină care semnifică învierea Domnului Iisus Hristos. El a fost răstignit pe cruce pentru păcatele lumii, dar, printr-o minune, a înviat din morți. În Sfânta Noapte a Învierii, copiii trebuie să participe alături de întreaga familie la ritualurile specifice de Paște: să meargă la biserică, să ia lumină, să aducă lumina acasă, iar pe urmă, la masa de sărbătoare, să ciocnească ouă roșii cu cei dragi și să mănânce cozonac, pască și friptură de miel. Există obiceiul ca în Săptămâna Mare, părinții, bunicii sau învățătorii să-i ducă pe copii la biserică pentru a se împărtăși. Trebuie să le spunem copiilor că prin Sfânta împărtășanie, Hristos este cu ei și-i apără de toate relele.

Tot în preajma sărbătorilor pascale trebuie să-i încurajăm pe copii să facă fapte bune: să ofere din puținul lor altor copii care au și mai puțin decât ei, să-i ajute pe cei vârstnici, să se abțină de la răutăți și de la vorbe urâte. În acest fel, îi obișnuim de mici să fie buni și să le pese de cei din jurul lor.

Iepurele de Paște va rămâne pentru totdeauna un simbol iubit. Chiar dacă originea să rămâne misterioasă, are acest dar magic care aduce bucurie și stele în ochii noștri, ceea ce, în opinia noastră, este cel mai important!

 

Surse: https://a1.ro/lifestyle/family/semnificatia-pastelui-si-a-iepurasului-pentru-copii-id56854.html 

https://www.la-doi-pasi.ro/sfaturi/care-este-povestea-iepurasului-de-paste.html

 

joi, 22 aprilie 2021

Bibliotecă, bibliotecar, cărți...educație

 Cu ocazia ,,Zilei Bibliotecarului'', vă prezentăm câteva citate frumoase despre bibliotecă, bibliotecari, cărți:















































23 aprilie - ,,Ziua Bibliotecarului''. Profesia de bibliotecar











 










,,Fiecare bibliotecar este, într-o oarecare măsură, un arhitect. Acesta îşi construieşte colecţia sub forma unui labirint în interiorul căruia cititorul trebuie să îşi croiască un drum, să se descopere pe sine însuşi şi să trăiască''. 
                                                                                         citat din Michel Melot

Regăsindu-se printre profesiile cele mai bogate în semnificații, cu o încărcătură emoțională, culturală și enciclopedică aparte, profesia de bibliotecar vorbește despre dedicare, despre vocație și despre energia creativă a oamenilor cărții. Întrucât legătura care se stabilește între bibliotecari și utilizatorii serviciilor de bibliotecă este unică și deosebit de importantă, această profesie se bucură atât de respect, cât și de empatia diferitelor categorii de public. 
Considerată de mulți o adevărată citadelă a cărților, biblioteca are valențe complexe. Pe de o parte, bibliotecarii sunt profesioniști cu diverse specializări care lucrează cu dedicare pentru comunități cultivate, iar pe de altă parte, caracterul universal al cunoștințelor prezente în biblioteci face ca bibliotecarii să fie percepuți ca ,,magicieni'' ai informației. 
Astfel, începând cu anul 2005, comunitatea bibliotecară sărbătorește în fiecare an, pe data de 23 aprilie ,,Ziua Bibliotecarului''. Totodată, în această zi, se sărbătorește și ,,Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor'' și se comemorează, de asemenea, dispariția lui William Shakespeare și al lui Miguel de Cervantes, personalități recunoscute ale culturii universale. 
Acesta este și un bun prilej de a face cunoscut în societate, rolul bibliotecilor și, prin excelență, al bibliotecarului. La început, bibliotecarul avea de partea sa numai coridoarele nesfârșite de titluri din timpuri străvechi până-n prezent. Treptat, el s-a adaptat la era tehnologiei și la revoluția informației, învățând diferite programe de calculator, pentru a crea baze de date din ce în ce mai complexe. 
Utilizatorii sunt diverși, prin personalitatea lor, asemenea și nevoile și pretențiile sale. Bibliotecarul este unul singur, el se distribuie fără să se împartă, asemenea luminii solare, zi de zi și nicio zi nu-i seamănă alteia. Profesia sa nu se rezumă doar la lucrul cu publicul, el a început să-și dezvolte abilitățile profesionale în direcția scrierii de proiecte, a intermedierii între parteneri, atunci când o acțiune sau un proiect presupune, implicarea mai multor specialiști. Bibliotecarul îmbină, în munca pe care o desfășoară, profesionalism a activității zilnice și e chemat să anticipeze noi servicii de bibliotecă. Pentru a veni în întâmpinarea profesiei sale, bibliotecarul cultivă relațiile existente la locul de muncă, prin conjugarea intereselor, viziunilor și personalităților diverse ale echipei din cadrul unui departament în ceea ce privește îndeplinirea sarcinilor cotidiene de serviciu. Atunci când personalitatea bibliotecarilor se completează, când fiecare are deschiderea necesară de a oferi echipei talentul și experiența sa și, mai cu seamă, atunci când jocul fragil al personalităților este gestionat cu bunăvoință și prietenie, lucrul în echipă devine cu adevărat ziditor. 
Suntem ființe sociale și, indiferent de statutul socio-profesional al fiecăruia dintre noi, ocupăm, în mod individual și alături de colegi, un loc bine definit în comunitate. În această mare familie socială, bibliotecarul ocupă acel loc pe care însuși îl dorește și, dorindu-l, își dă bună măsură a faptelor sale, venind în întâmpinarea nevoilor prezente și anticipări ale utilizatorilor serviciilor de bibliotecă. 


Surse: www.bjvrancea.ro/marturii-si-marturisiri-despre-bibliotecar
           https://anpbr.org.ro

  

luni, 12 aprilie 2021

Deodată în adâncul pădurii, de Amos Oz

 


O altă recomandare, de data aceasta pentru cei mari este cartea ,,Deodată în adâncul pădurii'', scrisă de prozatorul și eseistul israelian Amos Oz, care s-a născut la Ierusalim, părinții săi fiind originari din Polonia și Rusia. La 15 ani se stabilește în kibbutzul Hulda. Primul său volum de povestiri ,,Acolo unde urlă șacalii'', apare ]n 1965, fiind urmat de romanul ,,Altundeva poate''. Scriitorul continuă să publice cărți de ficțiune: ,,Până la moarte'', ,,Atinge apa, atinge vântul'', ,,Muntele Sfatului Rău'', ,,Sumki'', ,,Odihna desăvârșită'', ,,Cutia neagră'' , ,,Să nu pronunți: noapte'', ,,Aceeași mare'', etc. 
Împrumutând elemente din tradiția biblică, din folclorul idiș și din legendele europene, povestirea inițiatică ,,Deodată în adâncul pădurii'' oferă o parabolă magistrală despre toleranță, compasiune și speranță. 
Un sat pierdut între munți, înconjurat de păduri sumbre și stăpânit de teamă și tristețe. Cândva, demult, un blestem pare să-l fi lovit: toate vietățile - insecte, păsări, câini, pisici, chiar și peștii din râu - l-au părăsit. Înspăimântați de o creatură misterioasă pe care o numesc Nehi, oamenii se închid în case, seară de seară, și nu le dau voie copiilor să intre în pădure. Mai ales tăcerea bântuie mica așezare, căci nimeni nu vrea să-și amintească, nici să vorbească de animalele pierdute și de viața de dinainte. Însă doi copii, curajoși, Mati și Maia, sunt atrași e taina întunericului și se hotărăsc să afle ce se ascunde în adâncul pădurii și în inimile oamenilor. 


Prietenul meu, norul, de Sabine Bohlmann


 În această săptămână vă recomand ca lectură pentru cei mici cartea ,,Prietenul meu, norul'', scrisă de îndrăgita autoare de origine germană Sabine Bohlmann, născută în Munchen, Bavaria, și totodată cea mai faimoasă voce germană în dublarea filmulețelor pentru copii. Datorită vocii sale foarte înalte și blânde, ea este adesea obișnuită să copieze copii mici și adolescenți. Ea lucrează și ca scriitor și are 6 cărți pentru copii: ,,Mit Leib und Seele'' (Cu burtă și suflet), ,,Vera Wesskamp'', ,,Happy Holiday'', ,,Hotel Mama'', ,,Our Charly'', ,,Marienhof''. 
Cartea pe care am să v-o prezint ,,Prietenul meu, norul'' este o poveste plină de fantezie despre o prietenie neobișnuită. Autoarea ne pune o întrebare: ,,Ce te faci dacă, într-o zi, îți cade un nor în cap?'' 
Iar noi îi răspundem: Foarte simplu, îl pui în geanta de grădiniță și îl iei cu tine acasă, fiindcă e amuzant să locuiești împreună cu un nor. Îl poți plimba în lesă, ca pe un pudel, și te poți distra de minune alături de el, pe el și în el. Și dacă află părinții? Nicio problemă, poți face împreună cu ei castele de nori și vă puteți juca de-a v-ați ascunselea. 
Însă ce se întâmplă când norul se face tot mai mare, iar la masă nu-i mai poți vedea pe cei din jur de atâta ceață?
Atunci e timpul pentru un consiliu de familie și trebuie luată o hotărâre, care nu e deloc ușoară ...

joi, 1 aprilie 2021

Prietenie ..pe o ...sfoară ...virtuală, ediția a IX-a





































 




                                                  

Secția pentru Copii și Tineret a Bibliotecii Județene ,,Gheorghe Șincai”–  Oradea, vă invită să participați la realizarea prieteniilor, în cadrul proiectului educațional național ,,PRIETENIE … PE O… SFOARĂ…VIRTUALĂ’’, lansat de Biblioteca Județeană ,,George Barițiu” – Brașov, proiectul aflându-se la ediția a IX-a. 
Demarat și inițiat de Secția pentru Copii și Tineret a Bibliotecii Județene ,,George Barițiu” – Brașov în 2013, proiectul dedicat marelui scriitor, Hans Christian Andersen și Zilei Internaționale a Cărții pentru Copii, are rolul de a promova literatura clasică pentru copii și de a stimula dorința de lectură a celor mici. 
 În acest an, povestea agreată și aleasă pentru activitate de cei ce au lansat proiectul este opera scriitorului român Petre Ispirescu, cu poveștile: "Sarea in bucate",  "Prâslea cel voinic şi merele de aur", "Fata moşului cea cuminte", "Însir-te mărgărit", "Balaurul cu şapte capete". 
La activitatea practică, se va folosi setul de desene aferent poveștii citite, copiii dând culoare personajelor îndrăgite din poveste (citim virtual, împreună povestea). Fișele de lucru primite de copii se vor preda la bibliotecă, iar desenele realizate se vor lipi pe carton colorat în poziția portrait, cu o etichetă cu numele copilului, școala (grădinița), clasa (grupa), localitatea (în colțul din dreapta jos). Lucrările vor fi expuse pe sfoară, la secția Bibliotecii Județene ,,Gheorghe Șincai”- Oradea, apoi cele mai reușite desene vor fi trimise la biblioteca inițiatoare.
Înscrierile se realizează din data de 5 până pe 16 aprilie 2021, la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com sau telefonic la nr. de 
tel. 0359-800.363, tasta 2. 
Categoria de vârstă a copiilor participanți să fie între 5 - 12 ani.
Dorim o colaborare reușită și vă mulțumim anticipat pentru implicare.