marți, 30 noiembrie 2010

1 Decembrie - Ziua Naţională a României






Zi de mare sărbătoare!
Elevii claselor a X-a A, B şi a XI-a C, D, E de la Liceul Teologic Greco-Catolic şi Colegiului Naţional ,,Iosif Vulcan'', coordonaţi de profesorii: Cata Corina, Crăciun Alexandrina, Dacin Angela, Mihincău Dana, Sărmăşan Cristian şi Jurchiş Elena, în straie de sărbătoare, cu steaguri şi cingători tricolor şi-au dat întâlnire la Biblioteca Judeţeană ,,Gheorghe Şincai'', la Secţia pentru copii şi tineret, pentru a sărbători Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.
Cu deosebit talent şi simţ patriotic elevii au reconstituit acel momentul istoric ce reprezintă o pagină sublimă a istoriei, o faptă istorică a întregii naţiuni româneşti. Piesa de teatru cu titlul ,,Arc peste timp: 1918-2010'', a punctat cele mai importante momente ale unirii Basarabiei, Bucovinei şi Transilvaniei, Banatului şi părţilor ungureşti, cu România. Nelipsită a fost şi hora unirii incinsă la sfârşitul activităţii care a antrenat fiecare suflare românescă.
Desăvârșirea unităţii naţionale a fost şi va rămâne adânc în conştiinţa noastră.
Marii actori:
Cord Daniel, Hirea Alexandra, Bohuş Flavia şi Moş Patricia de la Liceul Teologic Greco-Catolic; Tămaş Cristina, Popa Flavia, Onaca Andrada, Rebaciuc Valentina, Cseke Claudia, Vesa Daniel, Tăsădan Horea, Ursuţa Ionuţ, Kulpinski Ştefan, Nistor Anamaria, Hegeduş Ştefana, Delean Cătălina, Mateş Lavinia şi Pepeneaţă George de la Colegiul Naţional ,,Iosif Vulcan'' din Oradea,
au fost recompensaţi cu diplome şi cărţi oferite de bibliotecă - partenerul cultural al acestor două instituţii.
Pentru a întregi imaginea acelui moment elevii au realizat planşe cu personalităţi şi diferite clişee ale marelui eveniment.

vineri, 26 noiembrie 2010

1 DECEMBRIE - ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI












sărbătorită la bibliotecă, în data de 26 noiembrie 2010, de elevii Şcolii ,,Octavian Goga'' din Oradea.
Sub egida ,,Nu uita că eşti român! programul a debutat cu un dicurs profund plin de patriotism realizat de profesorul Lucian Scurtu. Elevii, prin cânt şi vers, au onorat această zi, fiind pregătiţi
temeinic de profesoarele Floris Florina, Baicu Laura, Bora Aurelia şi Carp Olimpia. Expoziţia de pictură cu tilul ,,1 Decembrie prin acuarele'' realizată de elevi, sub îndrumarea profesoarei Jahaleanu Violeta au dat o pată de culoare, la fel şi prezentarea în Power Point a profesoarei Baicu Laura.

Cinsteşte jertfa eroilor! şi La Mulţi Ani - Românie!

Alte colaborări

S-au mai încheiat parteneriate cu:
Liceul Ortodox Episcop ,,Roman Ciorogariu'', coordonator prof. Marcu Patricia şi prof. Bogoşel Codruţa
Şcoala cu clasele I-VIII Cheresig, coordonator prof. Gligor Adriana

Tot astăzi, 26 noiembrie 2010, la ora 10,30, ne-au păşit pragul copiii din grupa mare de la Grădiniţa nr. 27 ,,Voinicelul'', coordonaţi de educatoarele lor, Nicoleta Trifan şi Vivia Petruţ. Vizita s-a transformat în dimineaţă de basm. Am citit împreună poveşti minunate, interpretând textul cu ajutorul imaginilor.

joi, 25 noiembrie 2010

25 noiembrie - Stop violenţa TV, la bibliotecă













Am promis că revenim cu informaţii referitoare la activităţile din data de 25 noiembrie 2010, desfăşurate la bibliotecă, în cadrul ,,Săptămânii familiei, săptămâna fără TV’’ (22 – 28 noiembrie 2020). Sub genericul Stop violenţa TV, începând cu ora 8:30, s-au desfăşurat o serie de activităţi de atragere a elevilor spre carte şi lectură. Aceste manifestări au fost organizate din iniţiativa Asociaţiei ,,Zibo’’, partener al bibliotecii din luna octombrie din acest an. Chiar dacă acest program este dedicat elevilor din învăţământul preşcolar şi şcolar mic, s-au afiliat şi cei din învăţământul gimnazial şi liceal. Astfel, de la Şcoala cu clasele I-VIII Cheresig, elevii din clasa a VII-a, prof. Gligor Adriana au întreprins o vizită la bibliotecă aflând informaţii utile în ce priveşte mijloacele de informare, drumul cărţii în bibliotecă, secţiile bibliotecii, aranjarea cărţii la raft, alte servicii oferite de bibliotecă.
Periplul a continuat apoi cu elevii din clasa a II-A şi a II-a B de la Şcoala cu clasele I-VIII Sîntandrei, învăţătoare Hopidea Anca şi Vidican Paula. Într-un mediu propice lecturii s-au întâlnit cu actorul păpuşar Ioana Dagău de la Teatrul de păpuşi ,,Arcadia’’ din Oradea, care le-a interpretat cunoscuta poezie a Ninei Casian: ,,Mură-n gură’’. Discuţiile au continuat pe seama ,,violenţei’’ TV, extinzând subiectul asupra violenţei calculatorului, violenţei fizice şi verbale. Ideea de bază extrasă la finalul activităţii a fost aceea de a nu fi dependenţi de niciun factor extern.
Elevii Liceului cu Program Sportiv ,,Bihorul’’, clasa a VII-a A şi ai Liceului Teoretic ,,Aurel Lazăr’’, clasa a X-a B, profesor Zita Bondar, ne-au păşit pragul, începând cu ora 13:30, desfăşurând un atelier de lucru cu aceeaşi temă, confecţionând diverse afişe. Lucrările au fost expuse pentru a fi vizionate de utilizatorii bibliotecii. Activitatea a continuat cu prezentări de filmuleţe în Power Point, realizate tot de elevi.
Informaţii şi pe televiziunea locală TVS


http://www.tvs.ro/eveniment/4828-muzee-in-locul-televizorului.html

marți, 23 noiembrie 2010

CARTEA VERSUS PROGRAME TV



În cadrul programului SĂPTĂMÂNA FAMILIEI, SĂPTĂMÂNA FĂRĂ TV, Secţia pentru copii şi tineret în parteneriat cu Asociaţia ,,Zibo'' organizează o suită de activităţi de promovarea carţii şi a lecturii, în data de 25 noiembrie 2010.

PROGRAMUL ACTIVITĂŢILOR

ORA 8:30 – vizită şi prezentarea mijloacelor de informare din bibliotecă – Şcoala cu clasele I-VIII Cheresig, clasa a VII-a, prof. Gligor Adriana

Ora 10:00 – întâlnirea elevilor din clasa a II-A, (Şcoala cu clasele I-VIII Sîntandrei, învăţătoare Hopidea Anca), cu actorul păpuşar Ioana Dagău de la Teatrul de Păpuşi ,,Arcadia’’

Ora 13:30 – atelier de lucru, expoziţie cu lucrări ale elevilor, prezetări în power point – Liceul cu Program Sportiv ,,Bihorul’’ şi Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr’’, profesor Zita Bondar

CONCURS, MARE CONCURS


Biblionet a lansat concursul “Azi n-am fost la bibliotecă”, până pe 15 ianuarie 2011, deschis tuturor liceenilor din România. Pentru detalii accesaţi http://www.biblionet.ro/

vineri, 19 noiembrie 2010

Arta şi evenimentele culturale

Proiect educativ încheiat cu:
Liceul cu Program Sportiv ,,Bihorul'' Oradea, Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr'', Universitatea din Oradea - Facultatea de Muzică, Fundaţia Pro Universitate ,,Partium'' şi Filarmonica de Stat Oradea. Coordonator profesor Zita Bondar. Echipa de proiect: prof.: Emilia Negru, Livia Benea, Cristina Marina şi Carmen Laurenţiu.

miercuri, 17 noiembrie 2010

Cerc literar la bibliotecă


Cea mai cunoscută poveste de dragoste din istoria omenirii, povestea iubirii dintre Romeo si Julieta, a fost tema primei întruniri din cercul literar organizat la Biblioteca Judeţeană ,,Gheorghe Şincai'', Secţia pentru copii şi tineret, miercuri, 17 noiembrie 2010, de la ora 17, cu elevii din clasele IX - XII de la Liceul Teologic Greco-Catolic, profesor coordonator Iulia Lorena Barna. Dezbaterile pe această temă i-au determinat pe elevi, profesori şi părinţi să emită diverse păreri asupra iubirii lui Romeo şi a Julietei, de ieri şi de azi: ,,Chiar dacă suntem tributari epocii lor, nu vom vedea o astfel de iubire în zilele noastre, există dragoste, dar se trăieşte altfel'', ,,într-o anumită măsură există şi în noi un Romeo şi o Julieta, însă metodele de exprimare sunt altele'', ,,a trăi dragostea, în viaţa noastră, nu înseamnă a te sinucide''.
Un alt subiect aflat în atenţia participanţilor a fost problema interdicţiilor. Discuţiile au fost destul de aprinse, încheiate cu sfaturile venite din partea unei mămici: ,,Să fie o iubire liberă, cu asumarea de responsabilităţi şi limite de bun simţ, fără influienţe dinafară. Fiecare dragoste este particulară, la vârsta voastră nu este încă momentul profunzimii. Fiecare are liberul arbitru; să nu se pună problema interdicţiilor''.
Partea a doua a acestei manifestări s-a încheiat cu prezentarea pe scenă a unui pasaj din piesa lui Shakespeare, jucat de elevii pregătiţi de profesoara Paula Băliban. La discuţii au mai participat şi profesorii: Corina Stan şi Adrian Podar. Cercul literar se va desfăşura lunar, temele vor fi anunţate din timp.
Felicităm echipa organizatoare!
album foto

Tom şi Jerry

Răsfoind cărţile cu Tom şi Jerry la Secţia pentru copii şi tineret, (astăzi, 17 noiembrie 2010), preşcolarii din grupa mare pregătitoare de la Grădiniţa nr. 55 din Oradea, cu educatoarele lor: Tenko Edina şi Filip Larisa, au asistat la un moment de delectare în lumea desenului animat, în Mediateca bibliotecii. Personajele de animaţie viu colorate, simpatice, diversificate, amuzante şi pline de veselie au transmis mesaje, comportamente, atitudini şi diverse reacţii. În urma analizei fiecărui personaj în parte, extragerea valorilor educative îi vor ajuta pe copii să se adapteze mai bine mediului.

marți, 16 noiembrie 2010

Invitaţie la activitate

Ieri, 15 noiembrie 2010, la invitaţia educatoarei Andreea Nistor de la Grădiniţa nr. 35 din Oradea, colega noastră, Marianka, a participat la desfăşurarea activităţilor organizate în grădiniţă, sub genericul ,,Surprizele toamnei'', interpretând rolul zâna cea bună. Copiii au ,,inventariat'' bogăţiile toamnei (fructe şi legume) fiind implicaţi în activităţile practice, participând cu entuziasm la jocul didactic pentru dezvoltarea limbajului. Au fost prezente şi doamnele profesoare: Florica Orţan de la D.P.P.P.D, Cecilia Sas de la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane din cadrul Universităţii din Oradea şi metodist Druţă Georgeta, din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean. Pe această cale o felicităm pe colaboratoarea nostră Andreea pentru obţinerea gradului didactic I.


Citim după imagini!


Dornici să vadă cărţile pentru preşcolari, copiii din grupa mare de la Grădiniţa ,,Emanuel'' din Oradea, însoţiţi de educatoarea lor Diana Buzle şi Simona Mihele, voluntar, ne-au vizitat astăzi, 16 noiembrie 2010, începând cu ora 10. Aşezaţi confortabili, fiecare cu o carte în mână, răsfoind pagină cu pagină şi analizând fiecare imagine au reconstituit povestea cenuşăresei.

vineri, 12 noiembrie 2010

Dinţi frumoşi şi sănătoşi





Despre povestea dintelui care doare au aflat şi copiii de la Grădiniţa nr. 45 din Oradea, astăzi 12 noiembrie 2010, la Secţia pentru copii şi tineret. Doamnele şi domnişoarele doctor: Ioana Giurgiu, Diana Salvar şi Ioana Martin, ce fac parte din Asociaţia Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România, Filiala Crişana, au susţinut o oră de educaţie pentru igiena orală, explicând celor din grupa mică A şi grupa mare - germană (educatoare: Anca Tăut, Mariana Niulaş, Miklo Erszebet şi Kendi Orsolya) cum trebuie să îngrijim dinţii pentru a nu avea probleme. Atenţia copiilor a fost recompensată cu mici cadouri constând în pliante şi pastă de dinţi oferite de Colgate-Palmolive România, prin A.M.S.P.P.R. (Asociaţia Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România), sponsorul principal. Orele de profilaxie dentară se vor desfăşura lunar la bibliotecă.

joi, 11 noiembrie 2010

Vizită la bibliotecă


80 de elevi din clasele I-IV de la Grupul Şcolar Industrial Şuncuiuş ne-au vizitat miercuri, 10 noiembrie 2010, împreună cu învăţătoarele lor: Straton Monica, Sfora Zorica, Toderaş Liliana, Matiu Florica şi Lazău Livia. Poposind în ludotecă am schimbat câteva opinii despre carte şi rolul unei biblioteci într-o comunitate. Chiar dacă sunt mici au afirmat că frecventează biblioteca şcolii, iar acasă şi-au organizat mini biblioteci personale. Făcând cunoştinţă cu Burattino la Teatrul de păpuşi ,,Arcadia'', la Secţia pentru copii au avut posibilitatea să vadă pe raft cartea, fiind îndemnaţi să citească pentru a afla mai multe despre peripeţiile şi istoria minunată a omuleţului de lemn.

Parteneriat cu Asociaţia Zibo Help



Este o asociatie umanitară "Zibo Help", cu sediul în Satu Mare. Asociaţia îşi asumă un rol activ în sprijinirea şi ajutorarea unor copii cu nevoi speciale. Au lansat un program ,,Săptămâna familiei, săptămâna fără TV'', în perioada 22 - 28 noiembrie 2010. Zibo propune organizarea de acţiuni prin care copiii împreună cu familia şi şcoala să evite utilizarea televizorului. Va organiza vizite gratuite la muzee, grădini botanice, grădini zoologice, biblioteci, cursuri în aer liber. Biblioteca Judeţeană ,,Gheorghe Şincai'' Oradea, prin Secţia pentru copii şi tineret, în 25 noiembrie 2010, va participa la acţiune, oferind copiilor şi persoanelor care-i vor însoţi activităţi şi programe legate de studiul cărţii. În acelaşi timp, se vor întâlni cu un actor păpuşar de la Teatrul de păpuşi ,,Arcadia''. Mai multe detalii veţi afla după data de 25 noiembrie. Până atunci nu uitaţi, vă invităm să participaţi la această ,,pledoarie pentru lectură''!

miercuri, 10 noiembrie 2010

Susţinere teză de doctorat




Sâmbată 6 noiembrie, la Facultatea de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale, din cadrul Universităţii Oradea, a avut loc susţinerea publică a tezei mele de doctorat cu tema:
Industrializare şi demografie in marile centre urbane ale Crişanei (1960-1980). Din comisia de evaluare a lucrării au făcut parte: prof. univ. dr. Maria Mureşan (Bucuresti), conf. dr. Marcela Sălăgean (Cluj), prof. univ. dr. Horga (decanul facultăţii), prof. univ. dr. Mihai Drecin (coordonator), prof univ dr. Ioan Zainea (Oradea).
Mulţumiri tuturor pentru prezenţa la acest eveniment.

Mariana Barna


Activitate inclusă în parteneriat



Vineri, 5 noiembrie 2010, începând cu ora 8:30, în ludotecă, elevii clasei a V-a A de la Şcoala cu clasele I-VIII Oşorhei, coordonaţi de profesoara de limba şi literatura română, Amalia Ţoca, s-au întrecut în a defini cât mai bine – cartea. Poeziile, compunerile şi desenele realizate au exprimat preocuparea elevilor pentru paginile fermecate care îi fascinează ori de câte ori simt nevoia de lectură.

Spicuim câteva dintre creaţiile lor:

Îndrumătorul
Ruben Luncan

Cea care m-a îndrumat,
Cea din care-am învăţat,
Sursa ce m-a luminat
Şi prin care m-am schimbat

A fost cartea, e şi azi
Îndrumătoarul cel viteaz,
Ce se-aseamănă c-un iaz
Şi mă stropeşte pe obraz.

Am găsit în ea iubire
Şi mustrare, sfătuire.
În romane mărturie,
Cartea e o apă vie.

S-o citim, s-o preţuim,
Mult mai des s-o răsfoim.
Nu doar să o lustruim
Sau de-i ruptă s-o lipim.

Cartea – lumina vieţii
Ionuţ Ţicărat

Cartea e lumina vieţii.
Lucruri bune ea te-nvaţă,
Doar cu ea rupi vraja ceţii
Şi-n viaţă-ţi dă povaţă.

La nevoie te ajută,
Ea îţi spune ce să faci.
Lucruri bune şi frumoase
Tot din ea tu le extragi.

Ca să fii şi tu o ,,carte''
Trebuie ca tu să-nveţi,
Să citeşti mereu din ele
Tainele să le cunoşti.

Cartea - un prieten drag
Macrina Ţicărat

Lumina vieţii mele este cartea,
Şi dacă-o studiem ea ne este partea.
Din ea învăţ multe lucruri minunate,
Ce-n viaţa de fiecare zi sunt aplicate.

Eu mereu citesc din carte,
Şi nimic de ea nu mă desparte.
Filă cu filă de carte mă-ndrăgostesc,
Căci pe frumoasele cărări păşesc.

Cartea-i darul cel mai preţios,
Ea mă face să fiu respectuos.
Deci, dragi colegi, să ne punem a citi,
Căci lucruri bune vom primi!

Cartea – prietena mea
Mercea Camelia

Cartea este prietena mea
Frumoasă, curată, deşteaptă
Cu multe poveşti, poezii şi compuneri
Din ea ne inspirăm şi învăţăm

Lista parteneriatelor şi proiectelor încheiate recent cu următoarele instituţii

Colegiul Naţional ,,Iosif Vulcan'' Oradea, Liceul Teologic Greco-Catolic Oradea, Direcţia Judeţeană Pentru Tineret şi Sport Bihor, Administraţia Naţională a Apelor Române - Direcţia Apelor Crişuri, coordonator prof. Mihincău Dana şi echipa de proiect: profesori: Cata Corina, Dacin Angela şi Crăciun Alexandrina. Denumirea proiectului: ,,Terra - un sistem la limita echilibrului''.

Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 27 ,,Voinicel'' Oradea, coordonator: prof. Trifan Nicoleta - denumirea proiectului: ,,Personajele îndrăgite la teatru vin să se prezinte''.

Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia’’ Oradea, coordonator: prof. Corina Negruţiu. Denumirea proiectului ,,Unitate şi diversitate în Uniunea Europeană’’, ediţia a 2-a.

Şcoala cu clasele I-VIII Oşorhei, coordonator: prof. Amalia Ţoca

luni, 1 noiembrie 2010

Coordonate culturale ale lunii noiembrie la Secţia pentru copii şi tineret

Aşa cum soarele încălzeşte pământul şi dă viaţă neîncetat fiinţelor, plantelor, aşa cum apa şi aerul hrănesc clipă de clipă tot ce creşte pe pământ, aşa şi lumina cărţii dă viaţă neîncetat oamenilor.
Cel ce renunţă la alte plăceri pentru a procura o carte, cel ce mângâie filele cu dragoste şi apără cu străşnicie o carte, cel ce aleargă să găsească o carte, cel ce respectă pe făuritorii de cărţi, acela se cultivă neîncetat pe el însuşi.
Cărţile - ficţiuni sau nu, instruiesc tinerii despre extraordinara capacitate şi aventură a spiritului uman, tinzând să cuprindă lumea ca literatură şi literatura ca lume. În cadrul legăturii omului cu lumea se situează şi legăturile sale cu cartea, dialogul cu eroii, situaţiile, imaginile, gândurile din cărţi, unele devenite chiar cărţi de căpătâi şi constituind adevărate evenimente ale existenţei noastre. Cărţile îşi au soarta lor, dar această soartă, când nu mai depinde de creator, depinde de cititor. În şcoală, soarta cărţilor depinde de profesor, elev şi bibliotecar. Acasă, însă, de părinţi şi copii.
Aşadar, se ştie foarte bine faptul că nimic nu poate oferi o mai plăcută desfătare decât cititul sau lectura unei cărţi. A-i învăţa pe copii să citească înseamnă a le deschide calea spre dezvoltarea intelectuală, a le oferi posibilitatea descoperirii unor idei, gânduri sau sentimente noi, capabile să-i facă mai buni, mai generoşi, cu o cultură mai vastă. De aceea, îndrumarea lecturii, stabilirea unor legături strânse cu cartea, devin elemente esenţiale în educarea tinerei generaţii. Pe măsură ce va citi mai multe cărţi, copilul îşi va desăvârşi arta de a citi, de a-şi alege cărţile potrivite, de a se întoarce mereu cu drag la paginile mirifice ale unor cărţi care l-au fermecat sau va dori să fie tot mai avid de cărţi noi, fiind mereu în preajma noilor apariţii editorile. Lectura va deveni în timp, pentru tânăr, un eveniment al cunoaşterii. Copilul trebuie obişnuit de mic cu cartea şi, pe măsură ce va creşte, va deveni mai dependent de lectură, deprinzându-se cu anumite tehnici de interpretare proprie, ghidat de părinţi, educator, învăţător, profesor sau bibliotecar. Se ştie foarte bine că arta de-a citi se dobândeşte în timp, fiind determinată de particularităţile de vârstă, de nivelul de dezvoltare al limbajului, de mediul familial, de mediul socio-cultural, dar şi de preferinţe. Perioada de formare a gustului pentru lectură coincide cu cea în care se pun bazele citirii: clasele II – IV.
Prima treaptă în definirea copilului ca cititor este asigurarea posibilităţii de a-şi însuşi tehnica citirii corecte, rapide, fluente şi conştiente. De asemenea, să-i obişnuiască pe copii să lucreze cu cartea, să se orienteze în textul citit, să utilizeze dicţionarele, etc.
Pentru a trezi interesul copiilor pentru lectură, educatorul sau bibliotecarul pot folosi o multitudine de forme şi metode: citirea expresivă a unor texte accesibile vârstei de către educator, audiţii ale unor CD-uri cu poveşti, poezii citite de actori consacraţi, citirea unui fragment interesant şi expunerea pe scurt a acelui fragment, expoziţii de carte, seri literare, jocuri literare (jocuri-ghicitori, jocul personajelor, al citatelor, etc), dramatizările, prezentarea unor DVD-uri după opere literare, vizionarea unor spectacole de păpuşi, teatru. Rolul cărţii în formarea şi definirea personalităţii tinerilor, considerăm că este definitoriu, deoarece dezvoltă sensibilitatea, spiritul de observaţie şi capacitatea de-a comunica, de a socializa cu cei din jur.
Clasicul francez La Bruyѐre spunea ,,o carte nu poate fi niciodată recomandată destul. A căuta cartea, a o citi este drumul cel mai scurt, cel mai sigur şi cel mai agreabil pentru orice gen de erudiţie; alegeţi cărţile de primă mână; mergeţi direct la sursă; citiţi-le în diverse ocazii; gândiţi-vă mai ales să le pătrundeţi sensurile; trageţi dumneavoastră înşivă concluziile. '' (Jean Bruyѐre - ,,De quelques usages’’).
Biblioteca joacă un rol important în educarea tinerilor prin procesul de modelare a deprinderilor şi abilităţilor creative, ce participă la formarea şi perfecţionarea capacităţilor intelectuale. O carte este o lume, atunci când este citită, iar o bibliotecă e un univers pentru cititorii ei. Fără cititori, biblioteca îşi pierde raţiunea de a fi. Maturizarea tinerilor nu este posibilă fără un dialog cultural cu lumea cărţilor şi a celor ce transmit şi sunt purtători de valori culturale. Formarea deprinderii de lectură este motivată de rolul pe care aceasta îl are în conturarea personalităţii copilului, a adolescentului şi a spiritului uman de-a lungul întregii vieţi. Cartea înseamnă să nu fii singur, cartea înseamnă să nu fii înfrânt, cartea te ajută să treci peste durere, cartea te apropie de oameni, ea nu te trădează niciodată - cartea e sfântă. Îndemnul lui Mihai Eminescu rămâne valabil şi astăzi: ,,Citeşte! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei şi imagini, din care vei întocmi înţelesul şi filozofia vieţii.''
În acest ,,lăcaş sfânt'' al cărţii, vom continua cu o incursiune în literatura pentru copii şi tineret, ilustrând importanţa şi semnificaţia operei scriitorilor sărbătoriţi în luna noiembrie:

Pann, Anton (1797 - 4 noiembrie 1854), 156 de ani de la moarte.
Povestitorul este o manifestare frecventă în spaţiul istoric al culturii româneşti, aspiraţie spre cunoaştere şi comunicare, eposul lui popular fiind extrem de bogat şi de elocvent sub specia ,,darului de povestitor.''
,,Culegere de proverburi’’ sau ,,Povestea vorbii’’ (1847) şi ,,O şezătoare la ţară'' sau ,,Călătoria lui Moş Albu'', confirmă talentul naratorului. ,,Istorioarele'' lui Anton Pann reunesc savoarea şi plăcerea narării cu farmecul întâmplărilor totdeauna pilduitoare.

Macedonski, Alexandru (14 martie 1854 - 24 noiembrie 1920), 90 de ani de la moarte.
Macedonski a rămas cunoscut în literatură ca poet ,,al nopţilor'' şi ,,al rondelurilor'', prozator, dramaturg, şef de cenaclu literar, publicist român, de origine bulgară. Temele şi motivele operei, esenţial romantice, sunt trăite de un spirit absolut ,,vizionar'', dar mai ales ,,artist''.

Rebreanu, Liviu (27 noiembrie 1885 - 1 septembrie 1944), 125 de ani de la naştere.
Ctitor al romanului românesc modern, Liviu Rebreanu lărgeşte şi adânceşte observaţia asupra universului rural. Începuturile lui Liviu Rebreanu aparţin prozei scurte, nuvelele şi schiţele formând, de altfel, o parte însemnată a operei sale, citită foarte mult de copii.
Astfel, el scrie mai intâi ,,Ion'', acea impunătoare frescă rurală a vieţii transilvănene, care l-a aşezat în privinţa măiestriei obiective alături de un Balzac, un Thomas Hardy, Blasco Ibanez. Cu acest roman al său, de altfel, primul său roman ţărănesc, Liviu Rebreanu dă ,,cea mai puternică creaţie obiectivă a literaturii române.'' (E. Lovinescu)
Romanele sale au fost traduse în peste 20 de limbi de circulaţie internaţională: cehă, engleză, franceză, italiană, germană, turcă, suedeză, spaniolă, portugheză, finlandeză, greacă, sârbă, croată, arabă, chineză, croată.

Sadoveanu, Mihail (5 noiembrie 1880 - 19 octombrie 1961), 130 de ani de la naştere.
Scriitor de factură clasică, dintre cei mai mari pe care i-a dat literatura europeană, clasicismul lui Sadoveanu se ilustrează prin seninătatea concepţiei despre viaţă, pornită dintr-o înţelepciune milenară, care-i permite să judece dramele şi nefericirile omeneşti. Artist incomparabil, observator al universului fizic, ca şi al celui moral, Mihail Sadoveanu ilustrează în proză, ca şi Eminescu în poezie, Enescu în muzică, Brâncuşi în sculptură, dimensiunile şi adâncimea capacităţilor noastre creatoare. Astfel, opera sa este o adevărată epopee a poporului român, în ipostazele sale fundamentale. Printre cărţile cele mai cerute de copii se numără şi următoarele: ,,Baltagul'', ,,Fraţii Jderi'', ,,Locul unde nu s-a întâmplat nimic'', ,,Hanu’ Ancuţei'', ,,Ţara de dincolo de negură'', ,,Domnu' Trandafir''. ,,Dumbrava minunată''.

Vlahuţă, Alexandru (5 septembrie 1858 – 19 noiembrie 1919, (91 de ani de la moarte).
Scriitor român de seamă, creator a celei mai cunoscute opere ,,România pitorească’’. Opera sa mai cuprinde următoarele nuvele şi schiţe: ,,De-a baba oarba’’, ,, Socoteala’’, ,,Mogâldea’’, ,,Din alte vremi’’.
Vlahuţă nu e un creator şi opera lui e mai mult un reportaj scris curat, un album de ,,icoane şterse,’’de ,,file rupte’’, de impresii luate ,,din goana vieţii’’.
Periplul nostru cultural va continua pe această cale, la fiecare început de lună, promovând astfel opera şi biografia marilor noştri scriitori ai literaturii române şi universale.

(Simy)