miercuri, 2 noiembrie 2011

Aniversările culturale ale lunii noiembrie


În luna noiembrie, imediat după ce am sărbătorit cu mic cu mare ,,Halloween-ul'', sărbătoarea creştină a tuturor sfinţilor, urmează să amintim şi aniversarea unor personalităţi de seamă din diferite domenii culturale: Gheorghe Şincai, Andrei Mureşanu, Mihail Drumeş.

Şincai, Gheorghe s-a născut la 28 februarie 1754, la Râciu de Câmpie, judeţul Mureş şi a murit la 2 noiembrie 1816. Şincai, patronul spiritual al Bibliotecii Judeţene ,,Gheorghe Şincai'' din Oradea, a rămas cunoscut în lume ca un mare istoric, filolog, traducător şi scriitor român, dar şi ca reprezentant al Şcolii Ardelene. S-a dovedit un poliglot, cunoscând limbile: greacă, latină, maghiară, germană, italiană şi franceză. În scopuri didactice, Gheorghe Şincai a tradus şi a elaborat manualele fundamentale ,,Abecedarul'', ,,Gramatica'', ,,Aritmetica'' şi ,,Catehismul''. De asemenea, în anul 1811 a publicat lucrarea istorică, scrisă sub forma analelor, numită sugestiv ,,Hronica românilor şi a mai multor neamuri''.

Mureşanu, Andrei s-a născut la 16 noiembrie 1816 în Bistriţa şi a murit la 12 octombrie 1863 la Braşov. El a fost un mare poet şi revoluţionar român din Transilvania. A început să publice poezie în revista ,,Foaie pentru minte, inimă şi literatură''. Poezia sa e din ce în ce mai combativă, mai legată de frământările sociale ale poporului. Cu acest prilej acrie ,,Răsunetul'' care devine marşul revoluţionarilor din Transilvania. Activitatea poetică a lui Mureşanu nu este deosebit de extinsă, ea are însă toate caracteristicile liricii paşoptiste.

Drumeş, Mihail s-a născut la 26 noiembrie 1901 în Ohrida, Macedonia şi a murit la 27 februarie 1982, la Bucureşti. El a fost cunoscut în literatura română ca un mare romancier român, foarte popular în perioada interbelică. Urmează Facultatea de Litere şi Filozofie a Universităţii din Bucureşti. Debutează la revista ,,Flamura'' în 1922, debutul său editorial, de altfel, cu volumul de nuvele şi schiţe ,,Capcana''. La moartea sa, Drumeş a lăsat în urma sa, în manuscris numeroase volume de proză, piese de teatru, scenarii de filme, prelucrări. Opera sa cuprinde: nuvele ,,Capcana''; piese de teatru ,,Ioana d'Arc''; romane ,,Invitaţie la vals'', ,,Scrisoare de dragoste'', ,,Elevul Dima dintr-a şaptea'', ,,Se revarsă apele''.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu