joi, 28 februarie 2013
Semne de primăvară
Club de lectură în limba română
Miercuri, 27 februarie, de la ora 14 a avut loc clubul de lectură în limba română. S-a lecturat pe roluri povestea ,,Fluturele-galben-de-o-zi'' scris de Silvia Kerim.
Actorii au fost:
Naratorul - Mădălina Bott, clasa a XI-a B, Colegiul Naţional ”Mihai Eminescu”, Oradea
Cama - Roxana Costea, clasa a IX-a F, Colegiul Naţional ”Mihai Eminescu”, Oradea
Izvorul / Fluturele - Iulia Nedea, studentă anul III, Facultatea de Litere, Universitatea Oradea
Poiana - Andrada Belenyeşi, clasa a XI-a B, Colegiul Naţional ”Mihai Eminescu”, Oradea
Vântul-fierbinte-de-amiază - Beatrice Bungo, clasa a XI-a B, Colegiul Naţional ”Mihai Eminescu”, Oradea
Vântul-rece-de-noapte - George Ilisie, clasa a XI-a B, Colegiul Naţional ”Mihai Eminescu”, Oradea
Pregătirea textului şi a grupului de susţinere a fost realizată de prof. Laura Ardelean de la Colegiul Naţional ,,Mihai Eminescu''. La eveniment au fost prezenţi elevii clasei a IV-a de la Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu'', profesor înv. primar Iuliana Kocsis. Au participat şi utilizatori ai bibliotecii cu părinţii lor. Echipa de proiect întrunită la finalul activităţii a realizat evaluarea şi a schiţat planul pentru viitoarea întâlnire a clubului în limba franceză, adică în data de 27 martie 2013, de la ora 14, tot în ludoteca Secţiei pentru copii şi tineret.
Lecţia de stomatologie
Menţinerea sănătăţii orale este importantă pentru fiecare dintre noi, dar educaţia pentru sănătate este necesară încă din fragedă vârstă. Iată că ieri, de la ora 10:00 în ludoteca Secţiei pentru copii şi tineret a Bibliotecii Judeţene ,,Gheorghe Şincai'' Oradea a avut loc întâlnirea medicilor stomatologi: Ţenţ Nicoleta şi Vaschi Camelia din cadrul AMSPPS, cu preşcolarii Grădiniţelor ,,Trei ursuleţi'', din grupele mari, însoţiţi de educatoarele Roşca Ioana, Osvat Laura şi psihopedagog Ban Gabriela. Au învăţat tipurile de dinţi, părţile componente ale unui dinte, caria dentară şi cauzele apariţiei ei, alimentele care favorizează producerea cariei dentare şi cele care au un rol protector, metodele de prevenire a cariei dentare şi controalele periodice la cabinetul stomatologic. Lecţia de stomatologie va fi continuată practic în familie, copiii vor studia cu părinţii pliantul oferit de medici. Preşcolarii au fost deosebit de receptivi adresând mereu întrebări, solicitând exerciţii practice cu materialele didactice (mulaje, aţă dentară, planşe) aduse de medici pentru demonstraţie.
marți, 26 februarie 2013
Concurs ,,Încondeiaşul’’
Secţia pentru copii şi tineret a Bibliotecii Judeţene ,,Gheorghe Sincai'' Oradea în parteneriat cu Asociaţia Kids Heaven din Iaşi organizează concursul ,,Încondeiaşul'', ediţia a III-a 2013, concurs naţional pentru şcolari si preşcolari (inclus in CAE/2013 la poziţia 9).
Va aşteptăm!
La acest concurs participanţii de gradiniţă şi clasele I-VIII vor avea de încondeiat ouă de lemn, acestea fiind puse la dispoziţie de către organizatori, deasemeni materiale informative cu privire la modelele de ouă încondeiate tradiţional cu semnificaţia elementelor decorative şi a sărbătorilor pascale. Încondeierea se poate realiza prin diferite tehnici, utilizând diferite instrumente de lucru la alegere.
Perioada de înscriere este 25 februarie - 15 martie 2013, la Secţia pentru copii şi tineret. Data concursului este 3 aprilie 2013, concursul se poate desfaşura la clasă, evaluarea se va realiza la biblioteca. Toţi copiii primesc premii şi diplome, cadrele didactice implicate primesc diplome şi adeverinţe de evaluatori. Concursul se desfaşoară sub conceptul ,,Participă şi ajută'' şi urmareşte sensibilizarea copiilor prin implicarea lor în acţiuni umanitare, de adunare de fonduri necesare cadourilor de Paşti pentru copiii nevoiaşi.
Va aşteptăm!
vineri, 22 februarie 2013
Luna sentimentelor frumoase
În perioada 15-22 februarie 2013 la Şcoala Gimnazială "Dimitrie Cantemir" s-a desfăşurat un proiect tematic cu tema "Luna sentimentelor frumoase".
Iniţiatorul şi organizatorul acestei activităţi este prof. Diana Nichita (responsabil Comisie metodică „Om şi societate”) de la Şcoala Gimnazială „Dimitrie Cantemir”, Oradea. Activităţile extracurriculare s-au desfăşurat cu aportul conducerii unităţii de învăţământ.
Colaboratori şi parteneri în cadrul proiectului tematic au fost prof. engleză Crăciun Andra, prof. Ciomoş Melania, Biblioteca Şcolii Gimnaziale "Dimitrie Cantemir", Oradea şi elevi ai şcolii. Cei mari (elevi ai claselor a VII - a A şi B) au adus în discuţie legenda Sfântului Valentin (prima activitate a proiectului tematic desfăşurat) precum şi Tradiţii şi obiceiuri de Dragobete (a doua activitate a proiectului tematic desfăşurat).
În cadrul activităţilor desfăşurate s-a urmărit facilitarea comunicării între educabili şi cadre didactice, cunoaşterea istoriei Sfântului Valentin şi a Dragobetelor, precum şi cunoaşterea şi stimularea interesului pentru tradiţiile româneşti de Dragobete.
Activităţile au fost finalizate şi cu o expoziţie tematică de felicitări în cadrul Bibliotecii Judeţene "Gh. Şincai", Oradea.
http://www.facebook.com/bibliobihor#!/photo.php?fbid=489407517761910&set=a.291909297511734.61112.284351651600832&type=1&theater
joi, 14 februarie 2013
Scrisoare de Valentine's
Biblioteca Judeţeană ,,A. D. Xenopol, Arad, organizează un concurs intitulat ,,Dulcea mea Doamnă/Eminul meu iubit'', concurs ce constă în scrierea de mesaje, scrisori, eseuri, declaraţii de dragoste, care trebuie expediate până în data de 28.02.2013 pe adresa marketing@bibliotecaarad.ro. Demersul a fost inspirat de corespondenţa dintre poetul Mihai Eminescu şi Veronica Micle. Sub egida acestui concurs, s-a înscris un cititor fidel al secţiei pentru copii, pe numele Prodan Patricia, elevă a clasei a VIII-a de la Colegiul Naţional ,,M. Eminescu'' şi regină a lecturii la ediţia a V-a 2012 a concursului ,,Maratonul lecturii''.
EMINUL MEU IUBIT
Visez doar la tine, visez că vei fi mereu lângă mine, iubitule ... Oare visul mi se va împlini? Eu nu ştiu, depinde doar de tine. Noaptea este atât de rece şi-ntunecată fără tine, nicio stea nu străluceşte pe cer când nu eşti cu mine. Poate străluceşte, dar mă gândesc doar la tine. Surâsul tău e o rază de lumină în viaţa mea, parfumul tău e aerul pe care îl respir cu-atâta drag, totuşi e puţin ciudat că un băiat ca tine se parfumează atâta ... însă de n-ai fi tu, ce rost ar mai avea viaţa? De n-ai fi tu în visul meu, visul ar fi doar întuneric ...
Toate zilele sunt nopţi până te văd, iar nopţile sunt ca zilele când te visez ... Nu pot să dorm, iar îngeraşul meu păzitor mi-a zis să mă gândesc la ce-i mai frumos în viaţa mea. Ştii la cine m-am gândit? La tine, iubitul meu iubit! Dar cine eşti tu? Cum de-ai apărut în viaţa mea? Atât de brusc, atât de profund şi-atât de plăcut ... Eşti totul pentru mine. M-am îndrăgostit de tine la fel cum ai apărut în viaţa mea ... pe neaşteptate.
Scumpule, uită-te pe cer, numără toate stelele de pe cer, după ce le-ai numărat ai aflat de câte ori te iubesc ... Dar ce este iubirea? Eu cred că iubirea este un cântec ce toţi îl cântă atât de des, dar pentru unii niciodată n-au acelaşi înţeles ....
Să aminteşti e frumos, dar să fii amintit e mai frumos, eu nu îţi cer să mă aminteşti, dar să îţi aminteşti că o să-mi aduc aminte de tine pentru totdeauna, îngeraşule ... Mă trezesc cu gândul la tine ... mă gândesc toată ziua la tine ... adorm cu tine în gând ... te visez ... dar tot îmi e dor de tine ... Dar de ce raza mea de soare? Pentru că te iubesc. Tu atât trebuie să fii: TU însuţi.
Pentru mine eşti un răsărit de soare cu chip de înger. Eu aş vrea să fiu o stea căzătoare ca să cad în inima ta şi să nu mai pot pleca ... te iubesc prinţul meu .... Tu îndeplineşte-mi doar o dorinţă: ai grijă de zâmbetul tău, de buzele tale, de sufletul meu ... ai grijă de noi şi de dragostea noastră.
,,De ploaie te poţi ascunde,
Dar de dragoste n-ai unde,
Căci oriunde te-ai scunde,
Ea la inimă pătrunde ...
Colb de aur zboară sus acum
Cărări de soare peste tot,
Tu eşti raiul meu de-acum
Fără tine nu mai pot ...
O zi, dă-mi doar o zi
Să-ţi arăt că te iubesc,
Şi singur să nu mai fi,
Să am şi eu pentru cine trăi ...
Poate sunt egoistă că te vreau şi te iubesc,
Dar fără tine, iubitule, nici nu pot să trăiesc ...
Eşti prinţul oricărei nopţi,
Deşi fără mine, să trăieşti poţi?
Eşti visul oricărei mirese ...
Eşti visul din visul ce mi l-ai lăsat
Cadou de iubire în vis mi-ai dat.
O floare pe perna mea de pe pat,
Îngerule, cu simpla ta prezenţă m-ai luminat ...
Însă pe tine nimeni nu te poate descrie,
Niciun cuvânt, nici măcar o poezie ...’’
a ta iubită,
Patricia.
marți, 12 februarie 2013
Ziua iubirii
Sfântul Valentin este considerat patronul protector al îndrăgostiţilor şi, în cinstea lui, în Statele Unite şi mai nou şi în statele europene, se organizează numeroase petreceri şi evenimente. Despre Sfântul Valentin circulă mai multe legende, iar în calendarul ortodox sunt însemnaţi mai mulţi sfinţi cu acest nume, celebrităţi pe tot parcursul anului. Una dintre cele mai cunoscute este aceea că, în Roma, în secolul III, trăia un preot pe nume Valentin. În acea perioadă, împăratul roman Claudius al II-lea a văzut că soldaţii romani neînsuraţi erau mai eficienţi decât cei care aveau familie. De aceea, a scos în afara legii căsătoria tinerilor care erau luaţi în armată. Preotul Valentin nu a ţinut seamă de această lege şi a continuat să oficieze în secret căsătorii. Când a fost descoperit, împăratul i-a ordonat să renunţe la creştinism. Deoarece l-a refuzat, Valentin a fost închis şi condamnat la moarte pe data de 14 februarie 269. Din închisoare a trimis prietenilor creştini două mesaje: ,,Amintiţi-vă de al vostru Valentin'' şi ,,Vă iubesc!'' În ziua de 14 februarie, în Calendarul Ortodox, nu este niciun sfânt care să poarte acest nume. Nici în Calendarul Catolic nu mai este pomenit, el fiind scos în anul 1969 din cauza ambiguităţii datelor referitoare atât la persoana sa, cât şi la faptele care au dus la consacrarea lui ca sfânt. Sărbătoarea tradiţională a românilor, numită Dragobete, are o altă poveste. În România, aceasta are loc pe data de 24 februarie şi este numită şi sărbătoarea iubirii. Ea este preluată din tradiţiile dacilor, unde Dragobete era fiul Babei Dochia, un păzitor al animalelor. Mai târziu, Dragobetele a devenit protectorul iubirii. În popor, se spune că cine participă la acestă sărbătoare va fi ferit de boli şi va avea un an îmbelşugat.
Românii serbează atât Sfântul Valentin, cât şi Dragobetele. În aceste zile se celebrează iubirea, bărbaţii oferă cadouri femeilor, ciocolată, bomboane, flori, iar cei îndrăgostiţi au un motiv în plus să-şi declare dragostea şi să petreacă timpul împreună. Simbolurile asociate acestei sărbători sunt inimioarele şi trandafirii roşii.
vineri, 8 februarie 2013
Catalogul de bibliotecă
Elevii clasei a IX-a de la Colegiul Naţional ,,Iosif Vulcan'', profesori Negruţ Margareta şi Beltechi Lioara au întreprins o vizită la bibliotecă, astăzi 8 februarie, cu un scop precis, acela de căutare a documentelor în cataloagele bibliotecii. Sunt deja utilizatori ai bibliotecii de câţiva ani, dar pentru completarea bibliografiilor şcolare au nevoie de informaţii complementare. Instruirea s-a realizat practic, au primit teme şi pentru acasă, în acest caz vor veni mai des la bibliotecă pentru cercetare.
Îi aşteptăm!
Trei zile de poveste
În data de 5, 6, şi 7 februarie 2013, de la ora 9:30 - 11:00, la Secţia pentru copii şi tineret au avut loc o serie de activităţi incluse în parteneriatul dintre bibliotecă şi Grădiniţele ,,Trei ursuleţi''. Pentru copiii din grupele: mică şi mijlocie s-au lecturat poveşti din volumul ,,Cele mai frumoase poveşti din lume'', autor Tony Wolf, Editura Crişan, iar copiii din grupele mari au fost antrenaţi într-un joc didactic ,,De-a biblioteca''. Preşcolarii au fost încântaţi de mulţimea cărţilor şi jucrăriilor din ludotecă, am încercat să le stimulăm dorinţa de a frecventa în mod curent ,,casa cărţii'', şi cu familia. Programul a fost următorul:
Grupele mici în data de 5 februarie:
9:30 – educator Sala Ioana, prof. engleză Szilagyi Monica, îngrijitor Copos Nadia
10:00 – educ. Bogdan Ianki Carmen, psihopedagog Ban Gabriela, îngrijitor Creţ Carme10:30 – educ. Petrescu Alina, prof. engleză Curta Timea, îngrijitor Balint Dorina
Grupele mijlocii în data de 6 februarie:
9:30 – educ. Alexandra Caia, îngrijitor Gheţe Florina
10:00 – educ. Demian Crina, psihopedagog Horga Florina
10:30 – educ. Buzgariu Adina, îngrijitor Copos Nadia, prof. engleză Szilaghi Monica
Grupele mari în data de 7 februarie:
9:30 - educ.Iluţă Mihaela şi Roşca Ioana
10:30 - prof. Szilagyi M., asistent manager Zaharia Nicoleta, asistent medical Hava Delia
miercuri, 6 februarie 2013
Ziua siguranţei pe internet (Safer Internet Day)“ - Conectează-te cu respect!”
În data de 05 februarie 2013 la Şcoala Gimnazială „Dimitrie Cantemir”, Oradea, s-a derulat activitatea educativă cu tema “Ziua siguranţei pe internet”. Organizatorul acestei activităţi este prof. Diana Nichita (responsabil Comisie metodică „Om şi societate”), iar colaboratori şi invitaţi au fost prof. Pop Horia (informatică), prof. Ana Radu, (psihologul şcolii), prof. Juncar Ana (geografie), şef birou al Bibliotecii Judeţene „Gh. Şincai” din Oradea, bibliotecar dr. Barna Mariana şi d-l Alin Creţu (psiholog, drd. – Psihoterapie Oradea). Activităţile s-au desfăşurat cu aportul conducerii unităţii de învăţământ.
Safer Internet Day – Ziua Siguranţei pe Internet este un eveniment de anvergură europeană. Se desfăşoară anual în luna februarie, sub egida reţelei europene "INSAFE" - European Safer Internet Network în cadrul programului Safer Internet Plus al Comisiei Europene. Ziua Siguranţei pe Internet este susţinută la nivel european de către organizaţia INSAFE şi de Directoratul General pentru Media şi Societatea Informatică a Comisiei Europene. Acţiunea a atins un grad global de participare, conştientizare şi acoperire media, aflându-se în continuă creştere. A ajuns la ediţia a X-a şi este sărbătorită în aproximativ 100 de ţări din întreaga lume. Tema acestei ediţii este: "Conecteaza-te cu respect!" şi vizează necesitatea stabilirii unei netichete general acceptată privind navigarea pe Internet.
În ţara noastră, evenimentul este organizat şi promovat de Consorţiul Sigur.info format din Organizaţia Salvaţi Copiii România, ca şi Coordonator naţional al proiectului, Positive Media şi Focus – Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploatati Sexual.
Ziua Sigurantei pe Internet are ca scop promovarea utilizării într-un mod mai sigur şi responsabil a tehnologiei online si a telefoanelor mobile, mai ales de către copii şi adolescenţi. Mai mult decât atât, oferă părinţilor şi cadrelor didactice ocazia de a discuta cu copiii aceste subiecte importante.
Elevii claselor a VIII - a A şi B au fost plăcut impresionați de multitudine şi noutatea metodelor prin intermediul cărora li s-a transmis informaţia, fapt reflectat şi prin feedback-urile date. Obiectivele propuse şi realizate au fost: cunoaşterea atât a aspectelor negative cât şi a celor pozitive referitor la Internet şi noile tehnologii; cunoaşterea şi respectarea unui set de reguli de bună purtare care trebuie respectate când interacţionăm pe Internet; informarea adecvată a elevilor/ părinţilor şi cadrelor didactice şi adoptarea unei atitudini corecte;
Rezultate aşteptate în urma activităţilor desfăşurate sunt: sensibilizarea opiniei publice; lupta părinţilor/ cadrelor didactice/ adulţilor împotriva conţinutului online dăunător şi ilegal; asigurarea unui mediu online mai sigur; achiziţia de informaţii noi şi utile pentru generaţia educabililor de 14-15 ani; pregătirea lor în vederea accesării internetului în condiţii de siguranţă.
Nu uitaţi ... „Conectaţi-vă cu respect!”
Prof Diana Nichita
Responsabil Comisie metodică „Om şi societate”
Şcoala Gimnazială „Dimitrie Cantemir”, Oradea
luni, 4 februarie 2013
CLUB DE LECTURĂ ÎN LIMBA ENGLEZĂ
Miercuri, 30 ianuarie 2013, a avut loc întrunirea Clubului de lectură în limba engleză, în Ludoteca Secţiei de copii şi tineret a Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai”, Oradea, cu elevii din clasa a III-a de la Şcoala Gimnazială ,,Avram Iancu'', prof. Stelieana Cîrciumaru şi Crina Portelechi. Povestea în limba engleză aleasă spre lecturare a fost „Martin and the Bear”, autori Fred J. Schonnel și Phyllis Flowerdew. Lavinia Pavel (MA, anul I) a intrat în rolul de prim narator, Alexandra Pelea (anul III) a continuat ca al doilea narator, iar Mihelea Mihai (clasa a XI-A Colegiul Tehnic „Andrei Şaguna”), a interpretat vocile personajelor. În rolul profesorului care a interacţionat cu elevii şi a coordonat activitatea clubului a fost studenta Aurica Szabo (MA, anul I). În timpul lecturării poveştii, elevii au avut ocazia de a urmări cuvintele mai dificile într-o prezentare PPT menită să faciliteze înţelegerea textului audiat. De asemenea, studenta/profesor a dat sarcini de lucru în echipă elevilor participanţi pentru ca aceştia să urmărească firul narativ. Astfel, fiecare grup a reprezentat un sunet/cuvânt din poveste şi la auzul acestuia trebuiau să reacţioneze spontan, mimând şi pronunţând sunetul respectiv. În acest fel, elevii au fost ascultători activi şi s-a creat atmosferă relaxantă şi flexibilă. La sfârşitul activităţii s-a verificat înţelegerea textului în limba engleză prin intermediul unor întrebări la care elevii au răspuns, cu puţină ezitare la început, dar apoi din ce în ce mai curajoşi.