luni, 23 februarie 2015

DRAGOBETELE - sărbătoarea iubirii


În vremurile de demult şi în unele zone, chiar şi-n prezent, de Dragobete, tinerii îmbrăcaţi în haine frumoase, obişnuiau să se adune în păduri şi să culeagă buchete cu primele flori ale primăverii. Culesul florilor se făcea cu voie bună, dar şi cu cântece şi un fel de joc numit zburătorit. 
La ora prânzului, fetele obişnuiau să fugă către sat în timp ce băieţii le fugăreau în încercarea lor de a le prinde şi de a le săruta. Iar dacă băiatul îi era drag fetei, aceasta se lăsa prinsă şi sărutată. Semnificaţia sărutului era un echivalent al logodnei şi al înfiripării iubirii dintre cei doi. Participanţii la unirea celor doi erau consideraţi ca fiind binecuvântaţi în acel an şi feriţi de orice boală. 
Dacă era vreme urâtă de Dragobete, tinerii se adunau într-o casă unde petreceau şi legau prietenii sau se ţineau de jocuri. 
În unele zone ale ţării, tinerele aruncau unele acuzaţii pentru farmecele de urâciune făcute împotriva rivalelor în iubire. 
Acum mult timp, exista obiceiul conform căruia tinerele necăsătorite strângeau zăpada puţină care mai rămânea, numită şi ,,zăpada zânelor''. Apa apărută în urma topirii acestei zăpezi, ar fi avut proprietăţi magice când venea vorba de iubire, de descântece de iubire, dar şi de ritualurile de înfrumuseţare.
În unele regiuni din ţară se obişnuia ca în această zi, să se scoată din pământ rădăcini de spânz pe care oamenii le foloseau pe post de leac pentru vindecarea unor boli.
De asemenea, conform tradiţiei, în ziua respectivă, bărbaţii trebuiau să fie în relaţii cordiale cu toate femeile. Tot în ziua de Dragobete, bărbaţilor nu le era permis să necăjească femeile sau să se certe cu ele. În caz contrar, aceştia ar fi avut parte de o primăvară plină de ghinion şi un an greu. 
Totodată, în ziua de Dragobete, atât flăcăii, cât şi tinerele nu au voie să plângă. După tradiţie, persoanele care plâng în acea zi, vor avea parte de necazuri şi supărări în lunile care vor urma.
În unele regiuni ale ţării, ajunul de Dragobete este tratat la fel ca şi noaptea de Bobotează. Tinerele care doresc să-şi afle ursitul, îşi pun sub pernă busuioc sfinţit, sperând că Dragobetele le va ajuta să-l găsească.

miercuri, 18 februarie 2015

Maratonul lecturii - Kányádi Sándor -

A Biharmegyei „Gheorghe Şincai” Megyei Könyvtár február 17-én csatlakozott a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár által meghírdetett Felolvasómaraton címmel meghírdetett nemzetközi rendezvényhez. A maraton az idei évben, Kányádi Sándor költészetét állította a figyelem középpontjába. A csíkszeredai könyvtár felhívásához csatlakozóknak, nem kellett mást tenniük mint fennhangon egyénileg, vagy csoportosan felolvasni Kányádi Sándor életművéből.  
A Szent László Gimnázium VII. A, IX. A és IX. B, osztályok diákjai 13 órától verseket, szövegrészleteket olvastak fel Kányádi Sándor műveiből. A diákok felkészítőtanárai: Rázmán Enikő, Palotás Zsuzsa, Kele Tünde és Kovács Márta voltak. A résztvevők egyénileg kiválasztott Kányádi verseket olvastak fel, a Biharmegyei „Gheorghe Şincai” Megyei Könyvtár dísztermében.
A Felolvasómaraton jó hangulatban, ötletesen zajlott. A diákok a versek felolvasása által: személyes, diákközeli, spontán bepillantást nyújtottak Kányádi Sándor gondolati világába.
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” în parteneriat cu Biblioteca ,,Kájoni János’’ din Miercurea-Ciuc a organizat, în data de 17 februarie, de la ora 13:00, în amfitetrul bibliotecii „Maratonul Lecturii” poetului maghiar din România, Kányádi Sándor.
Participanţii la eveniment au avut doar o sarcină: să citească individual, sau în grupuri organizate din opera literară al lui Kányádi Sándor.
Au fost invitaţi elevi din clasele: VII A, IX B, şi IX A de la Liceul Teoretic „Szent László” Oradea, coordonaţi de prof. Rázmán Enikő, Palotás Zsuzsa, Kele Tünde şi Kovács Márta.
            Elevii au citit cu voce tare câte o poezie scrisă de Kányádi Sándor, care a reflectat alegerea lor personală. Maratonul Lecturii s-a desfăşurat într-o atmosferă plăcută, elevii, prin prezentarea textelor, ne-au oferit o privire personală şi mai spontană asupra gândirii poetice.
Bibliotecar,
Majoros Enikő

luni, 16 februarie 2015

Maratonul lecturii, editia a VII-a




In amfiteatrul Bibliotecii "Gheorghe Sincai" a avut loc, vineri, premierea celor mai fideli cititori, elevi din clasele III-VIII, participanti in cadrul competitiei "Maratonul Lecturii" 2014. La cea de-a VII-a editie s-au distins cinci regi si regine pasionati de lectura. Inca din 2007, in fiecare an, prin implicarea bibliotecarei dr. Mariana Barna, elevii oradeni sunt provocati atunci cand trec pragul Bibliotecii Judetene, sa se inscrie in concursul "Maratonul lecturii".
Vizitati si
http://www.ziare.com/oradea/stiri-actualitate/maratonul-lecturii-la-cea-de-a-vii-a-editie-premii-pentru-campionii-la-citit-5307413
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.792614647441194.1073741944.284351651600832&type=3