luni, 22 februarie 2016

140 de ani de la nașterea sculptorului român Constantin Brâncuși

     În data de 19 februarie 2016 s-au împlinit 140 de ani de la nașterea sculptorului român Constantin Brâncuși. 
    Statul român a stabilit printr-o lege votată anul trecut ca această zi să fie zi națională, iar cu această ocazie autoritățile și instituțiile publice și de cultură să poată finanța, organiza și desfășura manifestări închinate vieții și activității lui Brâncuși. O compensație pentru marginalizarea sculptorului de către regimul comunist, lucru care i-a provocat suferință - o suferință exprimată prin cuvintele: ”Mor cu inima tristă, pentru că nu mă pot întoarce în țara mea”. 
  Născut la Hobița în 19 februarie 1876, marele sculptor parcurge un traseu profesional și de devenire personală marcat de eforturile de creație și de întâlnirile cu oameni și curente artistice deosebite. 
    Lui îi aparține următoarea afirmație: ”Suferințele îl întăresc pe om și sunt mai necesare decât orice plăcere pentru formarea unui mare caracter”.
    Sculptează în lemn de stejar sau castan opere pe care apoi le transpune în marmură sau bronz. Cele mai cunoscute opere sunt cele care fac parte din Ansamblul monumental de la Târgu-Jiu - ”Coloana Infinitului”, ”Masa tăcerii, ”Poarta sărutului”- , dar și ”Domnișoara Pogany” sau ”Măiastra”. 
      A iubit sculptura și și-a pus puterea de creație în slujba ei. A iubit pământul românesc și tradițiile poporului român inspirându-se din motivele populare românești în opera sa și fiind el însuși o sursă de inspirație pentru români prin realizările și dorința sa continuă de ascensiune spirituală.
     Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai" a găzduit în 19 februarie de la ora 12,00 un eveniment dedicat memoriei marelui sculptor în holul polivalent. A avut loc vernisajul expoziției ”Lemn-Pământ-Fier. Conexiuni primitive” a sculptorului Horia Șerban pe fondul muzicii gorjene interpretate de artista Oana Lianu și cu participarea actorului George Voinese, care a introdus auditoriul în lumea ideilor brâncușiene.
      Puteți vizita expoziția până pe data de 9 martie 2016.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu