miercuri, 25 octombrie 2017

Halloween. Istorie, tradiţii. obiceiuri



Halloweenul este o sărbătoare celtică, preluată în zilele noastre de multe popoare, sărbătoare care a fost influenţată de numeroase culturi. În Imperiul Roman era cunoscută drept ,,Ziua Pomona'', la celtici era festivalul ,,Samhain'', iar la creştini ,,Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor''. Vechii celţi credeau că graniţa dintre lumea aceasta şi cea de dincolo se sărbătoreşte în ziua de Samhain, permiţând spiritelor, bune sau rele, s-o traverseze. Cei care se deghizau îndepărtau, astfel, spiritele malefice. În Scoţia, rolul spiritelor era jucat de tineri îmbrăcaţi în alb cu feţele mascate sau înnegrite. Cu această ocazie, tinerii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje înfricoşătoare şi colindă din casă în casă, întrebând: ,,Trick or Treat?'' (,,Păcăleală sau Dulciuri?), ca o ameninţare de genul că dacă nu li se dau dulciuri, persoana colindată va fi victima unei farse.

Tradiţii şi obiceiuri de Halloween

Sculptarea dovleacului, acel ,,jack-o'-lantern'' (lanterna lui Jack), provine din obiceiul de Ziua Tuturor Sfinţilor, de confecţionare a unor felinare din napi sau dovleci pentru luminarea sufletelor din purgatoriu. Acest obicei de sculptare a dovlecilor este atestat de la 1837şi a fost asociat iniţial cu vremea recoltelor, nefiind specific Halloweenului decât spre sfârşitul secolului al XIX-lea. Costumele de Halloween înfăţişează figuri supranaturale, monştri, schelete, fantome, vrăjitoare şi diavoli. Imaginile specifice acestei sărbători provin din obiceiurile naţionale, operele literare de ficţiune gotică şi horror sau din filmele horror clasice, precum: Frankenstein, Dracula, Mumia. Elemente ale toamnei, cum ar fi dovlecii, cocenii de porumb şi sperietorile de ciori sunt şi ele omniprezente în casele tuturor celor care sărbătoresc Halloweenul.
Printre alte imagini de Halloween se numără temele morţii, răului şi ocultului sau monştri legendari. Culorile specifice acestei sărbători sunt negru şi portocaliu.
De Halloween sau ,,Mischef Night'', în unele părţi ale Regatului Unit, oamenii obişnuiesc să-şi scoată uşile din balamale. Legenda spune că pentru a fi feriţi de spiritele rele, uşa ar trebui aruncată într-un iaz.

Jocuri şi alte activităţi de Halloween

Există şi foarte multe jocuri asociate acestei sărbători. Unul din ele se numeşte dunking sau apple bobbing şi constă în culegerea cu dinţii a unor mere ce plutesc într-un lighean sau în alt vas cu apă. O variantă a jocului implică aşezarea în genunchi pe un scaun, ţinerea unei furculiţe între dinţi şi tentativa de a lăsa furculiţa să cadă într-un măr. De asemenea, fetelor nemăritate li se spune că dacă stau într-o cameră întunecată şi se uită în oglindă, în noaptea de Halloween, vor vedea chipul viitorului soţ. În schimb, dacă sunt sortite să moară înainte de cununie, li se va arăta un craniu.
Un alt joc bazat pe superstiţii şi atestat prin anii 1900 implică coji de nucă. Oamenii scriau simboluri cu lapte pe hârtie albă. După uscare, hârtia era împăturită şi introdusă în coji de nucă. Când coaja de nucă era încălzită, laptele devenea cafeniu şi scrisul apărea pe ceea ce altfel ar fi apărut a fi hârtie albă. Pentru a juca acest joc, simbolurile din hârtie se puneau pe o farfurie. Cineva intra într-o cameră întunecată şi îşi punea mâna pe o bucată de gheaţă, apoi o punea pe o farfurie. Bileţelul se lipea apoi de mână. Printre simboluri se numărau: semnul dolarului pentru bogăţie, nasturele pentru burlăcie, degetarul pentru tors, arcanul pentru sărăcie, bobul de orez pentru cununie, umbrela pentru călătorie, ceaunul pentru necazuri, trifoiul cu patru foi pentru noroc, moneda pentru bogăţie, inelul pentru cununie rapidă şi cheia pentru celebritate. Printre mâncărurile tradiţionale de Halloween se numără şi merele glazurate sau caramelizate care se obţin prin ungerea merelor întregi cu un sirop dulce lipicios, iar uneori se adaugă miez de nucă măcinată.
Un obicei ce persistă în Irlanda de astăzi este gătirea de barmbrack, o prăjitură uşoară cu fructe, în care se introduc un inel, o monedă sau alte ,,farmece''. Se spune că, cei care mănâncă un barmbrack cu inel îşi vor găsi dragostea în anul următor, tradiţie asemănătoare cu cea a prăjiturii regelui la bobotează.

Mâncăruri asociate sărbătorii

  • Barmbrack (Irlanda)
  • Caramele (Marea Britanie)
  • Măr caramelizat/glazurat (Marea Britanie şi Irlanda)
  • Porumb caramelizat 
  • Colcannon (Irlanda)
  • Bomboane în formă de cranii, dovleci, lilieci, viermi
  • Dovleac, plăcintă de dovleac, pâine de dovleac
  • Seminţe de dovleac prăjite
  • Porumb dulce prăjit
  • Prăjituri Soul   
     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu