Luna noiembrie debutează cu aniversarea altor mari scriitori din literatura română, precum: Mihail Sadoveanu, Mihail Drumeș, Liviu Rebreanu și Nina Cassian.
Primul scriitor care deschide seria celor sărbătoriți în această lună este Mihail Sadoveanu care s-a născut în 5 noiembrie, la Pașcani, fiind fiul unor răzeși din Moldova și a fost de-a lungul vieții un renumit scriitor. nuvelist, povestitor, romancier, academician și om politic român.
Sadoveanu urmează școala primară la Pașcani, fiind elevul învățătorului Busuioc, pe care scriitorul l-a evocat cu duioșie și afecțiune în schița ,,Domnu' Trandafir''. Își continuă studiile la Gimnaziul ,,Alecu Donici'', din Fălticeni, urmând mai apoi și Liceul Național din Iași. În 1900 se înscrie la Facultatea de Drept din București. Este încorporat și face armata în apropriere de Târgu Ocna, perioadă care l-a inspirat să scrie ,,Amintirile căprarului Gheorghiță''.
Mai târziu, în 1910 va fi numit director al Teatrului Național din Iași. Tot prin această perioadă, îi apare și romanul istoric ,,Neamul Șoimăreștilor''. Opera sa este destul de vastă și cuprinde: romane istorice: ,,Șoimii'', ,,Creanga de aur'', ,,Frații Jderi:,,Ucenicia lui Ionuț'', ,,Izvorul alb'', ,,Oamenii Măriei Sale'', ,,Nicoară Potcoavă''; romane sociale: ,,Baltagul'', ,,Însemnările lui Neculai Manea'', ,,Mitrea Cocor''; opere închinate naturii: ,,Împărăția apelor'', ,,Valea Frumoasei'', ,,Țara de dincolo de negură'', ,,Poveștile de la Bradu Strâmb''; povestiri: ,,Domnu'Trandafir'', ,,Hanu-Ancuței'', ,,Dumbrava minunată'', ,,Hultanul'', ,,Cozma Răcoare'', ,,Un om năcăjit'', ,,În pădurea Petrișorului''.
În 1961 se stinge din viață la București, pe 19 octombrie ,,stând liniștit
la masa de lucru și vrând să scrie ceva.'' Este înmormântat la cimitirul Bellu.
Un alt scriitor aniversat în această lună este Mihail Drumeș care s-a născut în 26 noiembrie în Ohrid, Macedonia, remarcându-se de-a lungul vieții sale ca dramaturg, nuvelist, realizator de proză scurtă și romancier român. Va urma școala primară din Balș, după care va urma cursul secundar la Gimnaziul ,,Ioniță Asan'' din Caracal, iar apoi Colegiul ,,Carol I'' din Craiova.
Urmează, de asemenea, Facultatea de Litere și Filozofie din București. Debutează cu volumul de proze ,,Capcana''. În 1938 îi apare un roman de succes ,,Scrisoare de dragoste''. Mai târziu, prin 1946 îi apare în două volume romanul ,,Elevul Dima dintr-a șaptea''. Publică volumul ,,Povestiri despre cutezători''ce cuprinde istorii romanțate pentru copii despre inventatori, despre pionierii aerului. Va publica, totodată, primul volum din seria de proze istorice pentru copii ,,Povestea neamului românesc. De la început și până în zilele noastre:pagini din trecut, volum I, II.
Mihail Drumeș se stinge din viață pe 27 februarie, fiind înmormântat la București.
Următorul sărbătorit din seria aniversărilor culturale pe această lună este Liviu Rebreanu care s-a născut pe în 27 noiembrie în comuna Târlișua, jud. Bistrița-Năsăud fiind recunoscut ca romancier, dramaturg și un consacrat academician român.
A urmat școala primară la Mieu, apoi Gimnaziul Grăniceresc din Năsăud. Scrie și o poezie, adresată fiicei unui coșar, de care, de altfel, se va și îndrăgosti.
Rebreanu a adus problematica țărănimii în centru atenției lumii literare, prin romanul setei de pământ ,,Ion'', având ca subtitlu ,,Blestemul pământului, blestemul iubirii'', care, mai apoi a dat naștere uneia dintre primele noastre capodopere ale analizei psihologice. Romanul ,,Răscoala'' este supranumit de George Călinescu ,,roman al gloatei''.
Un alt roman ,,Pădurea spânzuraților'' a fost inspirat de un incident autobiografic, fratele său, locotenent, fiind condamnat la moarte și executat pentru o tentativă de a dezerta din armata Austro-ungară și a trece în tranșeele românilor în timpul primului război mondial.
Pe 4 aprilie, Liviu Rebreanu fiind grav bolnav, se retrage în satul argeșean Valea Mare, fără să mai revadă vreodată Bucureștiul, iar la 1 septembrie 1944, la Valea Mare a încetat din viață la vârsta de 59 de ani.
Nina Cassian, încheie seria aniversărilor culturale pe această lună. A fost o renumită poetă,
prozatoare, traducătoare și compozitoare română, de origine evreiască. Nina Cassian s-a născut în 27 noiembrie la Galați. Va urma școala primară și primele clase liceale la Brașov, bacalaureatul la București, unde, de asemenea, urmează, din anul 1940, cursuri de actorie. A făcut studii de filologie, neterminate, la Universitatea din București. Și-a început cariera lietrară, sub pseudonimul Maria Veniamin. A scris și câteva cărți pentru copii, cele mai cunoscute fiind cărțile ,,Nică fără frică'', ,,Între noi copiii'', ,,Prințul Miorlau'', Curcubeu'', etc.
În 1985 s-a stabilit în SUA, unde a continuat să publice proză și poezie. Poemele sale au apărut în revistele americane ,,The New Yorker'', ,,New England Review''.
A fost distinsă cu Premiul de Stat în 1950, Premiul Uniunii Scriitorilor din România în 1969 și cu ,,Leul literar'', acordat de New York Library.
Poeta se îmbolnăvește și moare pe 15 aprilie 2014.
marți, 28 noiembrie 2017
luni, 20 noiembrie 2017
Povestea de la ora 5 - 23 noiembrie 2017
Gruffalo, personajul cumplit, va fi vedeta poveștii noastre din această săptămână. Vă spunem doar atât: povestea este amuzantă și cu răsturnări de situație.
Vă așteptăm!
Vă așteptăm!
vineri, 17 noiembrie 2017
Ziua Porților Deschide la Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” Bihor
Ediția din 2017 a ZILEI PORȚILOR DESCHISE la Biblioteca Județeană “Gheorghe Șincai” Bihor și filialele acesteia va avea loc joi, 23 noiembrie, între orele 10:00-20:00.
Iată programul zilei:
SEDIUL CENTRAL, STR. ARMATEI ROMÂNE, NR. 1/A, ORADEA
10:00-12:00 - Atelier de lucru Bucuria de a crea - bucuria de a dărui, organizat de Centrul de Informare Comunitară, în colaborare cu tinerii de la Asociaţia Down Oradea - Centrul de Zi Iedera (Centrul de Informare Comunitară, parter)
10:00-12:00 - Amintiri din Bibliotecă - întâlnire cu bibliotecari pensionari (Cuibul democrației, et. II)
10:00-17:00 - Cineclub Marienbad - Vizionare de filme românești contemporane: Marfa și banii (regia Cristi Puiu), Undeva la Palilula (regia Silviu Purcărete), De ce eu? (regia Tudor Giurgiu). Audiții de muzică simfonică în pauzele dintre filme (Mediatecă, et. I)
12:00-12:30 - Concert simfonic - dirijor prof. Nagy Viola (Galeria expozițională, parter)
12:00-13:00 - Succesul în afaceri - Vizionarea filmului Lumea în Era Google (Cuibul democrației, et. II)
13:00 - Vernisajul expoziției de pictură Femei și flori - pictorița Kati Pop (Zsaka, Ungaria) (Galeria expozițională, parter)
13:00 - Masa rotundă Presa - ieri și azi (Sala de ședințe, et. II)
13:00-14:00 - Club de lectură pentru elevi din clasele primare, în limba română (Ludotecă, et. I)
14:00-15:00 - Club de lectură pentru elevi din clasele primare, în limba maghiară (Ludotecă, et. I)
17:00 - Lansarea albumului bilingv Oradea în imagini, de Rodica Indig (Amfiteatru, et. I)
17:00-18:00 - Povestea de la ora 5 și Atelier de origami pentru copii (Ludotecă, et. I)
17:00-20:00 - Atelier de cusut - Șezătoarea Coasem ie (Cuibul democrației, et. II)
17:00-20:00 - Colțul colecționarului - Schimb de piese tip puzzle Animaterra (Galeria expozițională, parter)
17:30-19:00 - Club de lectură Synesthesia - dezbatere despre romanul Obsesia Caravaggio, de Neil Griffiths (Mediatecă, et. I)
18:00-18:30 - Concert de Crăciun - colinde interpretate de eleva Oana Berdie (Galeria expozițională, parter)
18:00-19:00 - Prezentare Dieta carbohidraților specifici fără lactate - Daniela Man (Amfiteatru, et. I)
18:00-20:00 - Karaoke (Sala de lectură, et. I)
19:00-20:00 - Discuție despre trilogia Stăpânul inelelor - moderator Emanuel Perțea (Mediatecă, et. I).
ACTIVITĂȚI DESFĂȘURATE PE DURATA ÎNTREGII ZILE
Expoziție cu vânzare - edituri locale (Galeria expozițională, parter); Expoziţie Presa bihoreană: trecut, prezent și viitor - Centrul de Informare Comunitară (Galeria expozițională, parter)
Expoziție de costume populare specifice jud. Bihor - Ramona Deak (Galeria expozițională, parter)
Expoziție cu vânzare bijuterii handmade Frumusețe, eleganță, pasiune - Maria Elena Borsos (Galeria expozițională, parter)
Activități în laboratorul de conservare-cercetare - investigații și tratamente ale colecțiilor info-documentare aparținând abonaților Bibliotecii - Dr. Vasile Deac (Laborator de conservare, parter)
Înțelepciunea cărților - Cadouri-surpriză pentru vizitatori (Secția Împrumut pentru adulți, et. I)
Vizionare desene animate (Ludotecă, et. I;)
Expoziție de fotografii Călătorii în India, de Dorin Chiș (Galeria expozițională, et. I)
Expoziție Personalități în școli bihorene de-a lungul vremii (Sala de lectură, Colecții speciale, et. II)
-------------------------- ---------------
FILIALELE BIBLIOTECII
Filiala Băile Felix, lângă Lacul cu nuferi
10:00-14:00 - Biblioteca - partener în educație. Prezentarea catalogului online și găsirea unei cărți în programul TINREAD. Concurs - Găsește cartea - educație pentru lectură
14:00-16:00 - Bucuria lecturii - Premierea cititorilor
16:00-18:00 - Atelier de bricolaj - Confecționare de semne de carte și felicitări pentru Sărbătorile de iarnă
Filiala Dacia, Bv. Dacia, nr. 106, bl. AN 5
11:00-13:00 - Club de poezie, ediție specială
14:00-15:00 - Premierea cititorilor fideli
15:00-17:00 - Găsește cartea - Educație pentru lectură - prof. Ardelean, de la Liceul Teoretic Lucian Blaga Oradea. Program pentru copii de la grădiniță
17:00-20:00 - Clubul AS - Prezentarea Un Pelerinaj la Muntele Athos, de Pașcu Balaci
Filiala Decebal, Bv. Decebal, nr. 17, bl. C86
10:00-12:00 - Șezătoarea Semne cusute
13:00-15:00 - Concurs - Găsește cartea în Bibliotecă - educație pentru lectură
16:00-20:00 - Club de lectură la ceas de seară
Pe durata întregii zile - Premierea cititorilor fideli. Atelier de bricolaj din materiale reciclabile
Filiala Ioșia, Str. Cazaban, nr. 57, bl. S 80
11:00 - Audiție de povești pentru copii
13:00 - Desene pe asfalt
14:00 - Concurs de șah cu premii
Pe durata întregii zile - Atelier de caligrafie. Atelier de bricolaj din materiale reciclabile. Jocuri de societate. Premierea cititorilor fideli
Secția Medicină, Piața 1 Dec., nr. 12
15:00-16:00 - Campania Anorexia și bulimia - Discuții pe teme de nutriție, moderate de Sabina Florina Șolea.
Importanța donării de sânge - Bianca Patricia Dinică
joi, 16 noiembrie 2017
Bătrânul din Lună, de Grace Lin
Tânăra scriitoare și ilustratoare americană de origine thailandeză, Grace Lin, autoare de cărți pentru copii în care împletește elemente provenite din cultura asiatică, căreia îi aparține prin părinții săi, și cea americană, care a adoptat-o, prelucrează în volumul ”Bătrânul din Lună” (cu titlul original ”Where the mountain meets the moon”, apărut în anul 1999) câteva basme și povești asiatice organizate în jurul poveștii Bătrânului din Lună. Acestea curg în paralel cu viața fetiței Minli și a familiei ei.
Minli este singurul copil al unei familii care trăiește într-o zonă foarte săracă, într-un sat aflat la poalele unui munte, zis ”Neroditor”. În casa lor, poveștile spuse de tată trezesc curiozitatea și imaginația copilei și reprezintă momente de veselie pentru cei doi, dar o supără pe mamă. Ma, căci acesta este numele mamei, este nemulțumită de sărăcia în care trăiesc, atât de nemulțumită încât o înveninează până și să audă despre comori și diamante din povești. De ce ar face cineva o încercare să fie vesel când este clar că este încarcerat fără ieșire într-o viață mizerabilă? Așa că îi reproșează mereu soțului ei că-i împuiază mintea lui Minli cu lucruri fără rost.
Vrând să-și ajute părinții să le surâdă norocul, Minli cumpără cu unul dintre cei doi bănuți primiți la botez un peștișor auriu de la un vânzător ambulant. Acesta promite cumpărătorilor că peștișorii aurii aduc bunăstarea.
Faptul n-o bucură pe Ma. O gură în plus de hrănit, spune ea.
Acum, Minli, pentru care peștișorul nu fusese doar o tentație copilărească, ci soluția întrevăzută pentru rezolvarea problemei sărăciei și nefericirii mamei, ia decizia să-l elibereze în râul din apropiere. Purtând în suflet poveștile tatălui și sfaturile primite de la peștișor, Minli pornește în căutarea Bătrânului din Lună, pe care să-l întrebe despre toate lucrurile care nu merg în viața lor.
Aventurile care-i fac drum spre muntele unde se găsește bătrânul sunt numeroase, ca și poveștile care se spun pe parcurs. Minli își face prieteni, este ajutată, trece prin pericole, învață lucruri noi și-și folosește istețimea și curajul pentru a depăși fiecare obstacol care se ivește în cale.
Cu cât se îndepărtează de casă, dorul de părinții ei se amplifică și numai hotărârea de a-i ajuta o face să continue.
N-ar vrea să se întoarcă acasă fără rezultat.
În acest timp, părinții se frământă, o caută, iar Ma dă vina pe poveștile spuse de Ba, tatăl, care au făcut-o să plece în căutarea unei atât de iluzorii destinații. Curios este că, deși Ba nu face nicio acuzație, toate conjuncturile și persoanele (chiar și un alt peștișor, primit de la același negustor) din jurul părinților îi deschid ochii mamei asupra a ceea ce este mai important în viață. Ea singură ajunge să-și dorească doar copilul înapoi și nimic altceva. Chiar și Minli conștientizează treptat că nu-i lipsește nimic (are familie, o casă, mâncare în fiecare zi, grija și dragostea părinților), iar când ajunge, în final, în fața Bătrânului pune o întrebare care să-l ajute pe prietenul ei, dragonul, să afle de ce nu poate zbura. Experiența călătoriei îi răspunsese la toate celelalte întrebări ale sale.
Toate poveștile din carte sunt profunde și lucrătoare pentru suflet, însă cea a nemulțumitului Wu Kang impresionează în mod deosebit.
De asemenea, Grace Lin scoate în evidență modul cum tentaculele răului pot să cuprindă generații de oameni, dacă principiile de căpătâi ale familiilor, liniile continuatoare ale urmașilor au lăsat să se perpetueze mândria, răutatea, spiritul de răzbunare, dorința de înavuțire dusă la extrem, intoleranța, discriminarea sau alte tare.
”Poți pierde doar acel lucru de care te agăți” sau ”De ce am vrea să ne schimbăm soarta?” sunt două dintre expresiile încărcate de semnificație.
Vă invit, deci, să puneți pe lista de lecturi și ”Bătrânul din Lună”.
miercuri, 15 noiembrie 2017
Povestea de la ora 5 - 16 noiembrie 2017
O poveste despre vârsta la care dorința de a fi ca adulții sau frații mai mari este foarte puternică. De ce este, oare, atât de important ca Lotta să aibă o bicicletă mare?
joi, 9 noiembrie 2017
miercuri, 8 noiembrie 2017
Regatul lui Kensuke, de Michael Morpungo
Scriitorul englez Michael Morpungo este un convertit de la profesia didactică la aceea de om al literelor. Felul său de a mânui arta cuvintelor, rostite și scrise, a cucerit generații de copii. Una dintre cele mai cunoscute scrieri de-ale sale este ”Calul de luptă”.
Este câștigătorul a numeroase premii literare și inițiatorul unui proiect social destinat copiilor din mediul urban care îi ajută pe aceștia să cunoască viața la țară și să-și atingă un tip de potențial despre care nici nu știu că-l posedă, în absența contactului cu activitățile specifice vieții la țară.
În 1999 publică cartea ”Regatul lui Kensuke”, în care descrie aventura unui băiat de 11 ani, Michael, după ce pleacă cu părinții pe mare.
Există câteva momente-cheie în acțiunea romanului: primul este cel în care părinții lui Michael își pierd slujbele, iar armonia și siguranța familiei au de suferit; un alt moment important este acela în care familia deja dezorientată se regrupează în jurul tatălui care ia decizia de a cumpăra din economiile familiei o barcă.
Călătoria pe mare este o aventură în sine, dar nu se poate compara cu ceea ce urmează momentului în care Michael cade peste bordul navei. Împreună cu el, câinele și mingea, și ei parte a planului divin de salvare a băiatului.
Ajuns pe o insulă, sfârșit și flămând, este conștient de prezența unei alte ființe acolo. Treptat descoperă că un fost medic, acum doar un bătrân japonez bun și înțelept, naufragiat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, își ducea zilele pe insulă în compania urangutanilor și gibonilor. Viața acestuia, admirabil aranjată de experiența șederii îndelungate acolo, se scurgea în același mod de zeci de ani.
Bătrânul îl ajută să supraviețuiască. Michael îl învață engleza. Împreună construiesc focul destinat atragerii potențialilor salvatori, pescuiesc, joacă fotbal și învață despre conviețuire, despre oameni și aspirațiile lor, despre sinceritate, valori și emoții.
Acum sunt ca o familie. Tată și fiu.
Dar Michael ar vrea ca familia lui să știe că trăiește și ca el să se întoarcă în lumea civilizată.
Această carte ar merita să fie studiată la școală. Sunt atâtea aspecte pur umane tratate de Morpungo, teme preferate de autor precum rezistența în fața adversităților vieții sau importanța valorilor morale, care pot deschide orizonturi de cunoaștere a sinelui în rândul generațiilor tinere. Ea poate fi considerată un roman de aventuri, prin numeroasele întâmplări palpitante cu care este țesută. Dintr-un punct de vedere, asigură o punte de legătură între generații și poate facilita înțelegerea dintre acestea.
Cu siguranță, este o carte fabuloasă. Nu ne miră, fiind vorba de Michael Morpungo.
De asemenea, iubitorii lui ”Robinson Crusoe” (Daniel Defoe), vor regăși în carte aceeași atmosferă și se vor bucura de imaginea insulei, de organizarea vieții în singurătate și izolare și alte locuri comune pentru cele două scrieri.
Lectură plăcută!