luni, 11 februarie 2019

Ziua îndrăgostiților – o istorie a felicitărilor. Tradiții și obiceiuri de Sfântul Valentin


 


Se spune că sărbătoarea dragostei își are originile în Roma Antică, existând doi martiri cu numele de Valentin, care au murit în numele creștinismului: Valentin din Terni și Valentin din Roma. Legenda spune că Sfântul Valentin s-ar fi îndrăgostit de fiica unuia dintre paznici și i-ar fi trimis acesteia o scrisoare pe care s-a semnat ,,de la Valentinul tău’’.
În Franța, ziua de 14 februarie devine o festivitate a dragostei, sărbătorită anual. Prima felicitare scrisă pe un pergament datează din 1415, imediat după bătălia de la Agincourt, când închis în Turnul Londrei, Ducele de Orleans, îi scrie soției sale o scrisoare de dragoste care este și azi păstrată în colecția de manuscrise ale British Library. Tot aici găsim o altă scrisoare de dragoste în limba engleză trimisă de Margery Brews logodnicului ei, John Paston, scrisoare în care-și descrie iubitul ca fiind al ei,,mult iubit Valentin’’.
Prin urmare, primele felicitări de Sfântul Valentin au fost trimise în secolul al XVIII-lea, fiind realizate manual. Cei îndrăgostiți decorau hârtiile cu diverse simboluri ale dragostei, scriind câteva rânduri persoanei iubite, apoi erau lăsate în cutia poștală, strecurate pe sub ușă sau lăsate sub preșul de la intrare. În epoca georgiană a Marii Britanii au apărut pentru prima dată felicitările tipărite. Cel mai vechi exemplar datează din 1797 și este păstrat la York Castle Museum. Felicitarea a fost trimisă de către o femeie pe nume Catherine Mossday către Mr. Brown, în Londra.
În ceea ce privește tradițiile și obiceiurile de Sfântul Valentin, putem spune că această zi aduce multă bucurie în Statele Unite ale Americii, unde sărbătoarea este respectată cu strictețe de îndrăgostiți și chiar i s-a acordat o zi liberă pentru a putea fi sărbătorită așa cum se cuvine.
În Franța este sărbătorită cu mult entuziasm. Se spune că Charles, Duce de Orleans, a fost primul tânăr francez care a trimis prima scrisoare de dragoste de Ziua Îndrăgostiților – așa-numita ,,Valentine’’. Însă nu toți care doreau să trimită scrisori de dragoste nu aveau talent la scris, prin urmare ei au apelat la alte modalități, precum: cărți poștale, conținând mesaje elegante și, de asemenea, mai trimiteau și ciocolată.
În Marea Britanie, de Ziua Îndrăgostiților, un rol esențial îl aveau copiii care cântau câteva melodii speciale fiind astfel răsplătiți pentru gestul lor cu fructe și bani.
În Italia, fetele obișnuiesc să se trezească înainte de răsărit, iar legenda spune că primul bărbat pe care-l vor vedea pe fereastră, acela le este alesul.
În Vietnam, de Sfântul Valentin, cuplurile se îmbracă în aceeași culoare. În Japonia, Ziua Îndrăgostiților, se sărbătorește atât pe 14 februarie, cât și pe 14 martie. Pe 14 februarie, fetele sunt cele care le oferă băieților ciocolată neagră și cadouri. În martie, băieții le întorc favorul, oferindu-le fetelor ciocolată albă. Din acest motiv, ziua de 14 martie este numită și Ziua Albă. În Bangladesh, Nepal și India, nu toată lumea are voie să sărbătorească această zi. Studenții pot face ce vor, însă liceenii sunt pedepsiți dacă sunt prinși cu mesaje de dragoste. În Slovenia, de Sfântul Valentin, oamenii muncesc câmpul. Considerat unul din sfinții primăverii, acesta ajută la creșterea florilor și plantelor. În această țară, dragostea este sărbătorită pe 12 martie, de Sfântul Gregory. În Danemarca, se obișnuiește ca de această zi să trimiți ghiocei presați persoanelor dragi.
În Finlanda și Estonia, aceasta este mai mult o sărbătoare a prieteniei decât a îndrăgostiților. Pe 14 februarie se oferă multe cadouri, însă se fac și multe căsătorii.
În Portugalia, ziua de Valentine’s Day e similară cu cea din America, însă cadourile sunt ceva mai elaborate. În loc de ciocolată și flori, fetele primesc coșuri cu mâncare fină și brânză.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu