miercuri, 3 martie 2021

O retrospectivă a proiectului ,,Puterea apei - Apa pură, viață sănătoasă''

 Proiectul ,,Puterea apei - apa pură, viață sănătoasă'', câștigat la concursul de proiecte, lansat de Fundația Comunitară Oradea, finanțat de Lidl, sponsorul proiectului, în parteneriat cu Federația Fundației Comunitare din România și organizat de Secția Copii și Tineret a Bibliotecii Județene ,,Gheorghe Șincai'', din Oradea a parcurs diverse etape (de observare și comunicare, de analiză, de experimentare), cu scopul de a transmite celor prezenți informații utile privind însemnătatea apei. 
Prima activitate s-a desfășurat la Biblioteca Județeană, urmată de un itinerar informativ, după cum urmează: ludotecă, legătorie, laborator de conservare, carte veche.

                                                  


Invitata în cadrul programului Vacanță în aer liber a fost dna Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt de la Administrația Națională Apele Române împreună cu dna dr. Mariana Barna, șefa Secției Copii și Tineret au citit fascinanta poveste ,,Peripețiile lui Ovi'', care ne îndeamnă să păstrăm apele curate. 

 Următoarea activitate ,,O scurtă drumeție în inima pădurii'', ne-ajută să înțelegem că și copacii au nevoie de apă. Întâlnirea pe aplicația zoom cu copiii de la Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu'', cls. a IV-a, înv. Stela Tăut a constat din întrebări și discuții pe tema apei, presărată cu niște curiozități. 


De asemenea, tema intitulată ,,Cum economisim apa'' a cuprins un material realizat de dna profesoară de limba engleză Lavinia Privantu, iar introducerea a fost făcută de prof. univ. dr. Magda Danciu. 
În cadrul proiectului, s-a desfășurat tot online cu elevii clasei a III-a de la Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna'', prof. Natalia Ruzsa o activitate în urma căreia copiii și-au însușit o serie de cunoștințe despre factori care poluează apele. 


La Școala Gimnazială Nr. 16, Oradea, clasa a IV-a, înv. Rodica Vlad, s-au realizat și o serie de experimente: electroliza apei și măsurarea calității apei, s-a vorbit totodată, și despre rolul apei în organism, în natură, prezentându-se cele două filmulețe de la Compania de Apă, respectiv al dnei profesoare Anita Laura Lupșe, de la Liceul de Artă, copiii participanți la aceste experimente completându-și informațiile deja acumulate. 

    

S-a mai lecturat și din legenda ,,Someșul și Crișul'' aflând despre geneza celor două râuri și a fost sărbătorită și ,,Ziua Internațională a Cititului împreună''.




În Parcul Libertății, pe malul Crișului Repede, elevii clasei a IV-a de la Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna'', însoțiți de dna înv. Elena Pavel, au asistat la operațiunea de măsurare a debitului de apă și a calității apei de pe Criș, efectuate de către echipa de la Apele Române. Li s-au prezentat, printre altele, bune practici privind protecția faunei și-a florei de pe Criș, respectiv cum să fie responsabili în gestionarea deșeurilor, lucru subliniat de dna Anca Mihociu, de la Apele Române.

                                 

În cadrul aceluiași proiect cu apa, a avut loc o întâlnire pe zoom intitulată ,,Apa într-o călătorie cu cartea'', coordonată de dna prof. Lavinia Privantu, la care au participat și elevii clasei a III-a, a Liceului Teoretic ,,Lucian Blaga'', înv. Anca Tăut, care a făcut o incursiune în literatură în căutarea elementului ,,apă'', copiii echivalând importanța cărții și a apei, de ambele fiind nevoie în fiecare zi.


Prin urmare, vă sfătuim: Dragi copii, aveți grijă cum folosiți apa, întrucât ,,Apa este bogăția fără seamăn pe Pământ, este sufletul Pământului, este necesară vieții, este însuși viața'', afirma renumitul scriitor francez Antoine de Saint-Exupery.
Activitatea din cadrul proiectului ,,Puterea Apei - Apa pură, viață sănătoasă'' continuă, urmând să vă informăm când se vor desfășura următoarele etape. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu