Luna decembrie, luna cadourilor este, de asemenea și o lună bogată în evenimente culturale. Astfel, această lună continuă seria aniversărilor culturale cu alți mari scriitori, atât din literatura română, cât și universală, precum: I.Al. Brătescu-Voinești, Alphonse Daudet, Al. Mitru și Ion Creangă.
Primul dintre cei aniversați, I. Al. Brătescu-Voinești, s-a născut la 1 ianuarie, la Târgoviște și moare la 14 decembrie, la București. Tatăl său, Alexandru era mic boier, fiu de pitar, iar mama, Alexandrina, fiica pașoptistului Ion Voinescu I. Copilăria și-o petrece în orașul natal și la moșia de la Brătești, fiind îndrăgostit de natură și devenind un pasionat al pescuitului. Va urma cursurile școlii primare de la Târgoviște, clasele gimnaziale la București, iar mai târziu se va înscrie la Facultatea de Medicină, pe care va fi nevoit s-o abandoneze și se înscrie la Facultatea de Drept. Va îndeplini funcția de magistrat la București, Pitești, Craiova, Ploiești și Târgoviște.
În 1903 îi apare volumul ,,Nuvele și schițe''. Mai publică volumele: ,,În lumea dreptății'', ,,Întuneric și lumină''. Mai scrie povestirile: ,,Puiul'', ,,Două surori'', ,,Moartea lui Castor'', ,,Nicușor'', ,,Niculăiță Minciună'', ,,Privighetoarea'', etc.
Între 1916-1918, participă la primul război mondial, având gradul de căpitan și comisar oficial. Mai târziu, tipărește volumul ,,Rătăcire'', care cuprinde schițe, povestiri și reflecții politice.
Alphonse Daudet, cel de-al doilea scriitor aniversat în această lună, s-a născut în 13 mai 1840, la Nimes, în Franța. Tatăl său se numea Vincent Daudet și avea o țesătorie, făcând negoț cu mătăsuri, iar mama sa se numea Adeline Daudet. A urmat cursurile instituției Canivet din Nimes, apoi pe cele ale liceului Ampere din Lyon. În noiembrie 1857, Alphonse se mută la Paris la fratele său mai mare, Ernest Daudet, un cunoscut istoric francez. În anii 1860-1865, a întreprins câteva călătorii în Corsica, Sardinia, Proventa, Algeria și a publicat povestiri în ,,Le monde illustre'' și în ,,Le Figaro''.
Binecunoscutele opere pentru copii: ,,Piciul'', ,,Aventurile adevărate ale lui Tartarin din Tarascon'', ,,Tartarin în Alpi'', ,,Tartarin din Tarascon: Port Tarascon''.
Moare la 16 decembrie, la Paris.
Un alt mare scriitor aniversat în luna decembrie, Alexandru Mitru s-a născut la 6 noiembrie 1914, la Craiova și a murit pe 19 decembrie 1989, la București, fiind de-a lungul carierei sale un renumit prozator român, autor de literatură pentru copii și tineret. A studiat la Școala Primară, Liceul Carol I și Liceul Frații Buzești, din Craiova. De asemenea, a lucrat ca profesor de limba română la Liceul ,,Gheorghe Lazăr'' din București. Printre scrierile sale se numără ,,Legendele Olimpului'', vol. I (Zeii) și II (Eroii), volumul de povești ,,Căciula fermecată''.
Legendele Olimpului este un ciclu de povestiri inspirate din miturile grecilor, împărțită fiind în două volume: ,,Zeii'' descrie panteonul grecesc, iar partea a doua ,,Eroii'', relatează biografiile eroilor legendari ai acestui popor.
A doua mare lucrare importantă ,,Din marile legende ale lumii'', o antologie din miturile celebre ale omenirii (Ghilgameș, Cneazul Igor, Roland, Siegfried și Crimhilda, Cidul, Guillaume d'Orange, Gudrun, viteazul în piele de tigru, Arthur și Cavalerii Mesei Rotunde, Tristan și Isolda), cum ar fi povestea lui Tristan și al Isoldei, povestea lui Rodrigo Diaz de Bivar, supranumit Cidul și nu în ultimul rând, o povestire a uneia dintre cele mai cunoscute și pe larg analizate teme, epopeea viteazului Ghilgameș. A mai scris, printre altele și ,,Povești lui Păcală și Tândală'' , unde este pusă în evidență viața țăranului român.
Ultimul sărbătorit care încheie seria aniversărilor culturale pe luna aceasta este marele povestitor, mult îndrăgit de copii, Ion Creangă, care s-a născut la 1 martie 1837, la Humulești, ca fiu al lui Ștefan a Petrei Ciubotarul și al Smarandei Creangă, născută Jurașcu, fiica stolnicului Jurașcu din Joldești. Începe școala de pe lângă biserica din satul său natal, din Humulești, unde copiii erau învățați de dascălul satului. Mai târziu este trimis la bunicul din partea mamei, la David Creangă care îl va înscrie la școala din Broșteni, iar în 1853 va fi înscris la Școala Domnească de la Târgu Neamț, sub numele de Ștefănescu Ion. Acolo îl are ca profesor pe Isaia Teodorescu (Popa Duhul). Mama sa îl va înscrie, de asemenea și la Școala Catihetică din Fălticeni, dorința mamei fiind ca fiul ei să devină mare preot. Școala din Fălticeni se desființează, așa că Ion Creangă pleacă la Iași și se înscrie la cursul inferior al Seminarului Teologic din Iași. După ce va termina acest seminar, Creangă se va întoarce acasă, la locurile natale. Se însoară, mai târziu, la Iași cu Ileana, fiica preotului Ioan Grigoriu, de la biserica Patruzeci de Sfinți din Iași, devenind diacon al acestei biserici. În 1875 îl cunoaște pe Mihai Eminescu de care va lega o strânsă prietenie, care îl va și îndemna, de altfel să-și aștearnă pe hârtie poveștile și amintirile.
Colaborează la diferite ziare și reviste, citind în cadrul acestor reuniuni cu prietenii săi numeroase povești, povestiri cu haz și reușind să-i impresioneze pe cei prezenți acolo. Prietenul său, Mihai Eminescu moare, el fiind foarte afectat de moartea acestuia, fapt care va determina și moartea sa în bojdeuca sa de la Țicău. Rămâne nemuritor, însă, prin opera pe care ne-a lăsat-o.
Opera sa este vastă și cuprinde: povești ,,Capra cu trei iezi'', ,,Dănilă Prepeleac'', ,,Fata babei și fata moșneagului'', ,,Povetsea porcului'', ,,Povestea lui Harap-Alb'', ,,Povestea lui Stan Pățitul'', ,,Ivan Turbincă'', ,,Povestea unui om leneș'', ,,Punguța cu doi bani'', ,,Soacra cu trei nurori''; povestiri: ,,Acul și barosul'', ,,Inul și cămeșa'', ,,Cinci pâni'', ,,Moș Ion Roată și Unirea'', ,,Ion Roată și Cuza-Vodă'', ,,Prostia omenească'', ,,Ursul păcălit de vulpe''; nuvele:,,Moș Nichifor Coțcariul'', ,,Popa Duhul''; roman autobiografic: ,,Amintiri din copilărie''.
miercuri, 27 decembrie 2017
vineri, 22 decembrie 2017
Programul Bibliotecii Județene ”Gheorghe Șincai” Bihor în perioada Sărbărilor de iarnă
25 decembrie: ÎNCHIS
26 decembrie: ÎNCHIS
27 decembrie: 8:00 – 19:00
28 decembrie: 8:00 – 19:00
29 decembrie: 8:00 – 19:00
1 ianuarie: ÎNCHIS
2 ianuarie: ÎNCHIS
3 ianuarie: 8:00 – 19:00
4 ianuarie: 8:00 – 19:00
5 ianuarie: 8:00 – 19:00
joi, 21 decembrie 2017
Crăciunașul 2017 - în imagini
Ieri, 20 decembrie 2017, am avut plăcerea de a-i primi și premia în cadrul unei festivități pe o parte dintre participanții la concursul național Crăciunașul, desfășurat în perioada noiembrie-decembrie 2017. Toți participanții au primit daruri.
Acest proiect, foarte drag sufletului nostru, inițiat de Asociația Kids Heaven din Iași și susținut de Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” Bihor - Secția Împrumut pentru copii și tineret, a adunat în jurul lui un număr foarte mare de copii și cadre didactice, părinți și bibliotecari, cu toții foarte dedicați conceptului de întrajutorare.
Asocierea cu sărbătoarea Crăciunului ne-a dat ocazia să invităm alături de noi grupuri de colindători, precum și grupul de tineri artiști instrumentiști de la Liceul de Artă din Oradea, dirijați de doamna profesoară Viola Nagy.
Vă mulțumim tuturor că ați făcut posibil acest eveniment!
Sărbători fericite!
vineri, 15 decembrie 2017
miercuri, 6 decembrie 2017
Revistă-concurs ,,Crăciunașul''
CRĂCIUNAȘUL
Secţia pentru
copii şi tineret a Bibliotecii Judeţene ,,Gheorghe Șincai'' Oradea în
parteneriat cu Asociaţia Kids Heaven din Iaşi organizează ediţia a VII-a a
revistei concurs naţional ,,Crăciunașul’’, inclus în CAE/2012 la poziția 118, pentru
preșcolari și elevi (clasele I-VIII).
Concursul se
desfăşoară sub conceptul ,,Participă și ajută!’’, urmărind sensibilizarea
copiilor cu implicarea lor în acţiuni caritabile de adunare de fonduri necesare
cadourilor de Crăciun pentru copiii nevoiaşi, Asociația Kids Heaven
donează o parte din taxă acestor categorii de copii.
Participanţii au de redactat/desenat o scrisoare adresată lui Moş
Crăciun, suportul material fiind pus la dispoziţie de organizatori cu o
săptămână înainte de concurs.
Scrisoarea trebuie să întrunească condiții de redactare precum:
expresivitate, creativitate, caligrafie, coerență în exprimare, originalitate;
sau în cazul scrisorii desen/aplicație aspecte precum: talent artistic,
originalitate și îmbinarea culorilor.
Lucrările se pot realiza în bibliotecă, în clasă sau acasă, premierea va
avea loc la Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai'' Oradea, în data
de 20 decembrie 2017, de la ora 12:00, în holul polifuncțional al
bibliotecii.
Toți copiii primesc premii, diplome, cadrele didactice implicate, diplome
și adeverințe de evaluatori, voluntar și organizator.
Înscrierile se realizează la Secția pentru copii a bibliotecii, din 06
noiembrie până în 30 noiembrie 2017.
Vă așteptăm cu mult drag!
luni, 4 decembrie 2017
Noutăți la Secția Împrumut pentru copii și tineret - cărți în limba engleză
Pe rafturile Secției Împrumut pentru copii și tineret vă așteaptă un număr impresionant de cărți în limba engleză din colecția Usborne Very First Reading, Usborne First Reading și Usborne Young Reading. Acestea vă vor ajuta să exersați cititul, în general, și cititul în limba engleză, prin intermediul unor povestioare scurte, excelent ilustrate.
De asemenea, puteți afla idei de activități în timpul unor excursii sau călătorii cu mașina din ”50 things to do on a car journey” sau din ”50 things to do on a journey”, precum și să vă îmbunătățiți cunoștințele despre animale cu ajutorul Usborne Dinosaur Quiz Cards și Usborne Animal Quiz Cards.
Legenda lui Moș Crăciun
Moș Crăciun, acel bătrânel simpatic, îmbrăcat în costum roșu, cu obrăjiori roșii, barbă lungă și o burtică mare, se presupune că trăiește în Laponia, alături de soția sa, Crăciuneasa și de spiridușii care-l ajută să confecționeze jucării și să le împacheteze frumos, pentru a le duce copiilor cuminți și ascultători, cu sania trasă de reni.
Sfântul Nicolae din Myra (Demre) reprezintă sursa primară de inspirație pentru Moș Crăciun. El a trăit în secolul al IV-lea și a fost un episcop creștin al provinciei Licia din Anatolia bizantină, fiind renumit pentru faptul că împărțea daruri oamenilor săraci.
De asemenea, există tot felul de legende legate de existența acestui Moș Crăciun. Una din legende, ne spune că Fecioara Maria vrând să-l nască pe Pruncul Isus, îi cere lui Moș Ajun ajutor, dar acesta o refuză pe motiv că este sărac, însă i-a spus să meargă la fratele lui mai mic și mai bogat. Urmând sfatul lui Moș Ajun, Maria ajunge la casa lui Moș Crăciun unde soția acestuia, Crăciuneasa o primește, dar o trimite să nască în grajdul animalelor, deoarece soțul ei era un om rău și necredincios. Se spune, că soția lui ar fi ajutat-o pe Maria să nască, însă, când Moș Crăciun a aflat acestea, s-ar fi înfuriat și i-ar fi tăiat mâinile soției sale. Fecioara Maria a vindecat-o însă, reușind să-i lipească mâinile la loc. Văzând acestea, Moș Crăciun ar fi devenit ,,primul creștin'', cerându-i iertare lui Dumnezeu pentru toate păcatele sale. A doua zi, acesta și-a împărțit averea copiilor săraci, iar de atunci, în fiecare an, în Ajunul Nașterii Domnului, Moș Crăciun merge cu sania trasă de reni la copii cu darurile mult așteptate.
O altă legendă spune că, demult, în vremuri neștiute, trăia la marginea unui oraș un bătrân care tot timpul anului făcea jucării pe care le vindea în Ajunul Crăciunului. Astfel, într-o seară, în timp ce se-ntorcea acasă după o zi în care stătuse să vândă jucării la târg, privirea i-a fost atrasă de ce a văzut prin fereastra unei case sărăcăcioase. Aici, erau trei copilași săraci, triști pentru că nu primiseră nicio jucărie. Copilașii vorbeau cu glas tare, iar Moș Crăciun auziseră că voiau măcar un soldățel de plumb cu care să se joace toți trei frații fără să se certe între ei. Și-atunci, bătrânelul Crăciun, uitându-se mai atent în sac, găsește pe fundul sacului un soldățel de plumb pe care, bucuros, l-a dăruit celor trei copii, reușind astfel să le îndeplinească celor trei frățiori dorința. Urmându-și fericit și liniștit drumul spre casă, Moș Crăciun întâlnește o căprioară rănită pe care a ajutat-o să se pună pe picioare. În semn de recunoștință, căprioara i-a spus moșului că-i va îndeplini orice dorință pentru bunătatea sa. Dorința moșului era aceea, să poată să dăruiască câte o jucărie fiecărui copil din lume, în special celor săraci. Astfel, căprioara i-a îndeplinit dorința. Hainele moșului s-au transformat în hainele roșii atât de bine cunoscute, iar în fața lui o sanie trasă de reni. Moș Crăciun s-a urcat în sanie și a trecut într-un tărâm plin de case frumos colorate și luminate, unde trăiau spiridușii care-l ajutau să facă și șă împacheteze cadourile pentru copii.
Etnologii au identificat cuvântul ,,moș'' cu vârsta zeului Mithra, care era viu 365 sau 366 de zile, apoi îmbătrânea, murea și învia la începutul anului. Pe de altă parte, în zonele rurale în special, acest bătrân era văzut ca o ființă supranaturală, având de multe ori ca ocupație, păstoritul, îmbrăcat în costum popular. O altă versiune a legendei, spune că: ziua de naștere a lui Moș Crăciun era sărbătorită la solstițiul de iarnă, când soarele se face foarte mic, tot mai mic, ca apoi să se nască din nou. Așa credea lumea mai demult, că Moș Crăciun moare în fiecare iarnă și se naște iar și iar și că, odată cu el, chiar și soarele moare și reînvie sub forma unui copilaș.
Mai există o legendă care ne vorbește despre un păstor bătrân, nimeni altul decât Moș Crăciun și a câinelui său credincios. La lăsarea serii, bătrânul își dorește să-și găsească un loc călduț în care să poată sta peste noapte. Mergând el prin noapte, câinele începe să-i vorbească. Îi spune că vede o stea extrem de luminoasă pe cer și-l îndeamnă s-o urmeze. Bătrânul păstor urmează steaua și în scurt timp, într-un pustiu, găsesc un grajd în care se afla o femeie și Pruncul Ei. Văzând acestea, păstorul (care era de fapt Moș Crăciun) învelește femeia și copilul cu blana de oaie pe care o avea pe el. Pentru a nu-i fi frig peste noapte, bătrânul se așează între oi, să se încălzească. Dis-de-dimineață, cum plecă din grajd, păstorul a fost înconjurat de o lumină albă și strălucitoare. Acesta își dă seama că a venit sfârșitul și ajunge în fața lui Dumnezeu. Pentru că i-a oferit Maicii Domnului și Pruncului haina ce-o avea pe el, Dumnezeu l-a răsplătit și l-a pus să fie cel care aduce bucurii în fiecare an.
De asemenea, olandezii l-au adoptat pe Moș Crăciun și l-au denumit Sinter Klass. După ce l-au îmbrăcat cu o mantie verde cu glugă, olandezii l-au dus peste ocean în Statele Unite ale Americii, unde numele său a devenit Santa Claus.
În anul 1820, scriitorul new-yorkez Clement Claude Moore l-a ,,înzestrat'' pe Santa Claus cu o sanie trasă de opt reni. Mai târziu, i s-a schimbat hainele verzi cu un costum roșu și o căciulă albă. În anul 1939, poetul Robert May a mai adăugat un personaj în povestea lui Moș Crăciun, pe renul Rudolf, al cărui nas roșu, luminos ghidează sania moșului.
marți, 28 noiembrie 2017
Aniversările culturale ale lunii noiembrie
Luna noiembrie debutează cu aniversarea altor mari scriitori din literatura română, precum: Mihail Sadoveanu, Mihail Drumeș, Liviu Rebreanu și Nina Cassian.
Primul scriitor care deschide seria celor sărbătoriți în această lună este Mihail Sadoveanu care s-a născut în 5 noiembrie, la Pașcani, fiind fiul unor răzeși din Moldova și a fost de-a lungul vieții un renumit scriitor. nuvelist, povestitor, romancier, academician și om politic român.
Sadoveanu urmează școala primară la Pașcani, fiind elevul învățătorului Busuioc, pe care scriitorul l-a evocat cu duioșie și afecțiune în schița ,,Domnu' Trandafir''. Își continuă studiile la Gimnaziul ,,Alecu Donici'', din Fălticeni, urmând mai apoi și Liceul Național din Iași. În 1900 se înscrie la Facultatea de Drept din București. Este încorporat și face armata în apropriere de Târgu Ocna, perioadă care l-a inspirat să scrie ,,Amintirile căprarului Gheorghiță''.
Mai târziu, în 1910 va fi numit director al Teatrului Național din Iași. Tot prin această perioadă, îi apare și romanul istoric ,,Neamul Șoimăreștilor''. Opera sa este destul de vastă și cuprinde: romane istorice: ,,Șoimii'', ,,Creanga de aur'', ,,Frații Jderi:,,Ucenicia lui Ionuț'', ,,Izvorul alb'', ,,Oamenii Măriei Sale'', ,,Nicoară Potcoavă''; romane sociale: ,,Baltagul'', ,,Însemnările lui Neculai Manea'', ,,Mitrea Cocor''; opere închinate naturii: ,,Împărăția apelor'', ,,Valea Frumoasei'', ,,Țara de dincolo de negură'', ,,Poveștile de la Bradu Strâmb''; povestiri: ,,Domnu'Trandafir'', ,,Hanu-Ancuței'', ,,Dumbrava minunată'', ,,Hultanul'', ,,Cozma Răcoare'', ,,Un om năcăjit'', ,,În pădurea Petrișorului''.
În 1961 se stinge din viață la București, pe 19 octombrie ,,stând liniștit
la masa de lucru și vrând să scrie ceva.'' Este înmormântat la cimitirul Bellu.
Un alt scriitor aniversat în această lună este Mihail Drumeș care s-a născut în 26 noiembrie în Ohrid, Macedonia, remarcându-se de-a lungul vieții sale ca dramaturg, nuvelist, realizator de proză scurtă și romancier român. Va urma școala primară din Balș, după care va urma cursul secundar la Gimnaziul ,,Ioniță Asan'' din Caracal, iar apoi Colegiul ,,Carol I'' din Craiova.
Urmează, de asemenea, Facultatea de Litere și Filozofie din București. Debutează cu volumul de proze ,,Capcana''. În 1938 îi apare un roman de succes ,,Scrisoare de dragoste''. Mai târziu, prin 1946 îi apare în două volume romanul ,,Elevul Dima dintr-a șaptea''. Publică volumul ,,Povestiri despre cutezători''ce cuprinde istorii romanțate pentru copii despre inventatori, despre pionierii aerului. Va publica, totodată, primul volum din seria de proze istorice pentru copii ,,Povestea neamului românesc. De la început și până în zilele noastre:pagini din trecut, volum I, II.
Mihail Drumeș se stinge din viață pe 27 februarie, fiind înmormântat la București.
Următorul sărbătorit din seria aniversărilor culturale pe această lună este Liviu Rebreanu care s-a născut pe în 27 noiembrie în comuna Târlișua, jud. Bistrița-Năsăud fiind recunoscut ca romancier, dramaturg și un consacrat academician român.
A urmat școala primară la Mieu, apoi Gimnaziul Grăniceresc din Năsăud. Scrie și o poezie, adresată fiicei unui coșar, de care, de altfel, se va și îndrăgosti.
Rebreanu a adus problematica țărănimii în centru atenției lumii literare, prin romanul setei de pământ ,,Ion'', având ca subtitlu ,,Blestemul pământului, blestemul iubirii'', care, mai apoi a dat naștere uneia dintre primele noastre capodopere ale analizei psihologice. Romanul ,,Răscoala'' este supranumit de George Călinescu ,,roman al gloatei''.
Un alt roman ,,Pădurea spânzuraților'' a fost inspirat de un incident autobiografic, fratele său, locotenent, fiind condamnat la moarte și executat pentru o tentativă de a dezerta din armata Austro-ungară și a trece în tranșeele românilor în timpul primului război mondial.
Pe 4 aprilie, Liviu Rebreanu fiind grav bolnav, se retrage în satul argeșean Valea Mare, fără să mai revadă vreodată Bucureștiul, iar la 1 septembrie 1944, la Valea Mare a încetat din viață la vârsta de 59 de ani.
Nina Cassian, încheie seria aniversărilor culturale pe această lună. A fost o renumită poetă,
prozatoare, traducătoare și compozitoare română, de origine evreiască. Nina Cassian s-a născut în 27 noiembrie la Galați. Va urma școala primară și primele clase liceale la Brașov, bacalaureatul la București, unde, de asemenea, urmează, din anul 1940, cursuri de actorie. A făcut studii de filologie, neterminate, la Universitatea din București. Și-a început cariera lietrară, sub pseudonimul Maria Veniamin. A scris și câteva cărți pentru copii, cele mai cunoscute fiind cărțile ,,Nică fără frică'', ,,Între noi copiii'', ,,Prințul Miorlau'', Curcubeu'', etc.
În 1985 s-a stabilit în SUA, unde a continuat să publice proză și poezie. Poemele sale au apărut în revistele americane ,,The New Yorker'', ,,New England Review''.
A fost distinsă cu Premiul de Stat în 1950, Premiul Uniunii Scriitorilor din România în 1969 și cu ,,Leul literar'', acordat de New York Library.
Poeta se îmbolnăvește și moare pe 15 aprilie 2014.
Primul scriitor care deschide seria celor sărbătoriți în această lună este Mihail Sadoveanu care s-a născut în 5 noiembrie, la Pașcani, fiind fiul unor răzeși din Moldova și a fost de-a lungul vieții un renumit scriitor. nuvelist, povestitor, romancier, academician și om politic român.
Sadoveanu urmează școala primară la Pașcani, fiind elevul învățătorului Busuioc, pe care scriitorul l-a evocat cu duioșie și afecțiune în schița ,,Domnu' Trandafir''. Își continuă studiile la Gimnaziul ,,Alecu Donici'', din Fălticeni, urmând mai apoi și Liceul Național din Iași. În 1900 se înscrie la Facultatea de Drept din București. Este încorporat și face armata în apropriere de Târgu Ocna, perioadă care l-a inspirat să scrie ,,Amintirile căprarului Gheorghiță''.
Mai târziu, în 1910 va fi numit director al Teatrului Național din Iași. Tot prin această perioadă, îi apare și romanul istoric ,,Neamul Șoimăreștilor''. Opera sa este destul de vastă și cuprinde: romane istorice: ,,Șoimii'', ,,Creanga de aur'', ,,Frații Jderi:,,Ucenicia lui Ionuț'', ,,Izvorul alb'', ,,Oamenii Măriei Sale'', ,,Nicoară Potcoavă''; romane sociale: ,,Baltagul'', ,,Însemnările lui Neculai Manea'', ,,Mitrea Cocor''; opere închinate naturii: ,,Împărăția apelor'', ,,Valea Frumoasei'', ,,Țara de dincolo de negură'', ,,Poveștile de la Bradu Strâmb''; povestiri: ,,Domnu'Trandafir'', ,,Hanu-Ancuței'', ,,Dumbrava minunată'', ,,Hultanul'', ,,Cozma Răcoare'', ,,Un om năcăjit'', ,,În pădurea Petrișorului''.
În 1961 se stinge din viață la București, pe 19 octombrie ,,stând liniștit
la masa de lucru și vrând să scrie ceva.'' Este înmormântat la cimitirul Bellu.
Un alt scriitor aniversat în această lună este Mihail Drumeș care s-a născut în 26 noiembrie în Ohrid, Macedonia, remarcându-se de-a lungul vieții sale ca dramaturg, nuvelist, realizator de proză scurtă și romancier român. Va urma școala primară din Balș, după care va urma cursul secundar la Gimnaziul ,,Ioniță Asan'' din Caracal, iar apoi Colegiul ,,Carol I'' din Craiova.
Urmează, de asemenea, Facultatea de Litere și Filozofie din București. Debutează cu volumul de proze ,,Capcana''. În 1938 îi apare un roman de succes ,,Scrisoare de dragoste''. Mai târziu, prin 1946 îi apare în două volume romanul ,,Elevul Dima dintr-a șaptea''. Publică volumul ,,Povestiri despre cutezători''ce cuprinde istorii romanțate pentru copii despre inventatori, despre pionierii aerului. Va publica, totodată, primul volum din seria de proze istorice pentru copii ,,Povestea neamului românesc. De la început și până în zilele noastre:pagini din trecut, volum I, II.
Mihail Drumeș se stinge din viață pe 27 februarie, fiind înmormântat la București.
Următorul sărbătorit din seria aniversărilor culturale pe această lună este Liviu Rebreanu care s-a născut pe în 27 noiembrie în comuna Târlișua, jud. Bistrița-Năsăud fiind recunoscut ca romancier, dramaturg și un consacrat academician român.
A urmat școala primară la Mieu, apoi Gimnaziul Grăniceresc din Năsăud. Scrie și o poezie, adresată fiicei unui coșar, de care, de altfel, se va și îndrăgosti.
Rebreanu a adus problematica țărănimii în centru atenției lumii literare, prin romanul setei de pământ ,,Ion'', având ca subtitlu ,,Blestemul pământului, blestemul iubirii'', care, mai apoi a dat naștere uneia dintre primele noastre capodopere ale analizei psihologice. Romanul ,,Răscoala'' este supranumit de George Călinescu ,,roman al gloatei''.
Un alt roman ,,Pădurea spânzuraților'' a fost inspirat de un incident autobiografic, fratele său, locotenent, fiind condamnat la moarte și executat pentru o tentativă de a dezerta din armata Austro-ungară și a trece în tranșeele românilor în timpul primului război mondial.
Pe 4 aprilie, Liviu Rebreanu fiind grav bolnav, se retrage în satul argeșean Valea Mare, fără să mai revadă vreodată Bucureștiul, iar la 1 septembrie 1944, la Valea Mare a încetat din viață la vârsta de 59 de ani.
Nina Cassian, încheie seria aniversărilor culturale pe această lună. A fost o renumită poetă,
prozatoare, traducătoare și compozitoare română, de origine evreiască. Nina Cassian s-a născut în 27 noiembrie la Galați. Va urma școala primară și primele clase liceale la Brașov, bacalaureatul la București, unde, de asemenea, urmează, din anul 1940, cursuri de actorie. A făcut studii de filologie, neterminate, la Universitatea din București. Și-a început cariera lietrară, sub pseudonimul Maria Veniamin. A scris și câteva cărți pentru copii, cele mai cunoscute fiind cărțile ,,Nică fără frică'', ,,Între noi copiii'', ,,Prințul Miorlau'', Curcubeu'', etc.
În 1985 s-a stabilit în SUA, unde a continuat să publice proză și poezie. Poemele sale au apărut în revistele americane ,,The New Yorker'', ,,New England Review''.
A fost distinsă cu Premiul de Stat în 1950, Premiul Uniunii Scriitorilor din România în 1969 și cu ,,Leul literar'', acordat de New York Library.
Poeta se îmbolnăvește și moare pe 15 aprilie 2014.
luni, 20 noiembrie 2017
Povestea de la ora 5 - 23 noiembrie 2017
Gruffalo, personajul cumplit, va fi vedeta poveștii noastre din această săptămână. Vă spunem doar atât: povestea este amuzantă și cu răsturnări de situație.
Vă așteptăm!
Vă așteptăm!
vineri, 17 noiembrie 2017
Ziua Porților Deschide la Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” Bihor
Ediția din 2017 a ZILEI PORȚILOR DESCHISE la Biblioteca Județeană “Gheorghe Șincai” Bihor și filialele acesteia va avea loc joi, 23 noiembrie, între orele 10:00-20:00.
Iată programul zilei:
SEDIUL CENTRAL, STR. ARMATEI ROMÂNE, NR. 1/A, ORADEA
10:00-12:00 - Atelier de lucru Bucuria de a crea - bucuria de a dărui, organizat de Centrul de Informare Comunitară, în colaborare cu tinerii de la Asociaţia Down Oradea - Centrul de Zi Iedera (Centrul de Informare Comunitară, parter)
10:00-12:00 - Amintiri din Bibliotecă - întâlnire cu bibliotecari pensionari (Cuibul democrației, et. II)
10:00-17:00 - Cineclub Marienbad - Vizionare de filme românești contemporane: Marfa și banii (regia Cristi Puiu), Undeva la Palilula (regia Silviu Purcărete), De ce eu? (regia Tudor Giurgiu). Audiții de muzică simfonică în pauzele dintre filme (Mediatecă, et. I)
12:00-12:30 - Concert simfonic - dirijor prof. Nagy Viola (Galeria expozițională, parter)
12:00-13:00 - Succesul în afaceri - Vizionarea filmului Lumea în Era Google (Cuibul democrației, et. II)
13:00 - Vernisajul expoziției de pictură Femei și flori - pictorița Kati Pop (Zsaka, Ungaria) (Galeria expozițională, parter)
13:00 - Masa rotundă Presa - ieri și azi (Sala de ședințe, et. II)
13:00-14:00 - Club de lectură pentru elevi din clasele primare, în limba română (Ludotecă, et. I)
14:00-15:00 - Club de lectură pentru elevi din clasele primare, în limba maghiară (Ludotecă, et. I)
17:00 - Lansarea albumului bilingv Oradea în imagini, de Rodica Indig (Amfiteatru, et. I)
17:00-18:00 - Povestea de la ora 5 și Atelier de origami pentru copii (Ludotecă, et. I)
17:00-20:00 - Atelier de cusut - Șezătoarea Coasem ie (Cuibul democrației, et. II)
17:00-20:00 - Colțul colecționarului - Schimb de piese tip puzzle Animaterra (Galeria expozițională, parter)
17:30-19:00 - Club de lectură Synesthesia - dezbatere despre romanul Obsesia Caravaggio, de Neil Griffiths (Mediatecă, et. I)
18:00-18:30 - Concert de Crăciun - colinde interpretate de eleva Oana Berdie (Galeria expozițională, parter)
18:00-19:00 - Prezentare Dieta carbohidraților specifici fără lactate - Daniela Man (Amfiteatru, et. I)
18:00-20:00 - Karaoke (Sala de lectură, et. I)
19:00-20:00 - Discuție despre trilogia Stăpânul inelelor - moderator Emanuel Perțea (Mediatecă, et. I).
ACTIVITĂȚI DESFĂȘURATE PE DURATA ÎNTREGII ZILE
Expoziție cu vânzare - edituri locale (Galeria expozițională, parter); Expoziţie Presa bihoreană: trecut, prezent și viitor - Centrul de Informare Comunitară (Galeria expozițională, parter)
Expoziție de costume populare specifice jud. Bihor - Ramona Deak (Galeria expozițională, parter)
Expoziție cu vânzare bijuterii handmade Frumusețe, eleganță, pasiune - Maria Elena Borsos (Galeria expozițională, parter)
Activități în laboratorul de conservare-cercetare - investigații și tratamente ale colecțiilor info-documentare aparținând abonaților Bibliotecii - Dr. Vasile Deac (Laborator de conservare, parter)
Înțelepciunea cărților - Cadouri-surpriză pentru vizitatori (Secția Împrumut pentru adulți, et. I)
Vizionare desene animate (Ludotecă, et. I;)
Expoziție de fotografii Călătorii în India, de Dorin Chiș (Galeria expozițională, et. I)
Expoziție Personalități în școli bihorene de-a lungul vremii (Sala de lectură, Colecții speciale, et. II)
-------------------------- ---------------
FILIALELE BIBLIOTECII
Filiala Băile Felix, lângă Lacul cu nuferi
10:00-14:00 - Biblioteca - partener în educație. Prezentarea catalogului online și găsirea unei cărți în programul TINREAD. Concurs - Găsește cartea - educație pentru lectură
14:00-16:00 - Bucuria lecturii - Premierea cititorilor
16:00-18:00 - Atelier de bricolaj - Confecționare de semne de carte și felicitări pentru Sărbătorile de iarnă
Filiala Dacia, Bv. Dacia, nr. 106, bl. AN 5
11:00-13:00 - Club de poezie, ediție specială
14:00-15:00 - Premierea cititorilor fideli
15:00-17:00 - Găsește cartea - Educație pentru lectură - prof. Ardelean, de la Liceul Teoretic Lucian Blaga Oradea. Program pentru copii de la grădiniță
17:00-20:00 - Clubul AS - Prezentarea Un Pelerinaj la Muntele Athos, de Pașcu Balaci
Filiala Decebal, Bv. Decebal, nr. 17, bl. C86
10:00-12:00 - Șezătoarea Semne cusute
13:00-15:00 - Concurs - Găsește cartea în Bibliotecă - educație pentru lectură
16:00-20:00 - Club de lectură la ceas de seară
Pe durata întregii zile - Premierea cititorilor fideli. Atelier de bricolaj din materiale reciclabile
Filiala Ioșia, Str. Cazaban, nr. 57, bl. S 80
11:00 - Audiție de povești pentru copii
13:00 - Desene pe asfalt
14:00 - Concurs de șah cu premii
Pe durata întregii zile - Atelier de caligrafie. Atelier de bricolaj din materiale reciclabile. Jocuri de societate. Premierea cititorilor fideli
Secția Medicină, Piața 1 Dec., nr. 12
15:00-16:00 - Campania Anorexia și bulimia - Discuții pe teme de nutriție, moderate de Sabina Florina Șolea.
Importanța donării de sânge - Bianca Patricia Dinică