Seria evenimentelor culturale continuă și luna aceasta cu aniversarea altor mari reprezentanți ai literaturii române și universale, precum: Charles Dickens, Mihail Drumeș, Jules Verne.
Primul sărbătorit al lunii februarie este Charles John Huffam Dickens, născut pe 7 februarie 1812, în Portsmouth, Anglia și decedat pe 9 iunie 1870, în Higham. Se împlinesc 205 de ani de la nașterea acestuia. Dickens a fost al doilea copil al lui John și Elizabeth Dickens, ei provenind din clasa mijlocie inferioară care asigura servicii casnice și funcționari publici. Charles a fost un copil slab, dar un cititor extrem de sensibil și pasionat. Cele mai timpurii amintiri ale lui au fost poveștile spuse de dădacă despre o pisică mare, neagră care vâna copii mici și despre Căpitanul Ucigaș, care, la fel ca și Sweeney Todd își transforma victimele în plăcinte cu carne. Una dintre jucăriile lui preferate era un teatru în miniatură în care putea să-și pună în scenă poveștile preferate. Tatăl său a fost arestat pentru datorii neachitate, astfel că întreaga familie l-a urmat la Închisoarea Datornicilor Marshalea. După trei luni, tatăl său a fost eliberat din închisoare fiind declarat ,,datornic insolvabil''. Totodată, la 15 ani el a început să lucreze în birourile unei firme de avocați la Gray's Inn.
Viața lui Dickens este o poveste uluitoare a puterii imaginației de a crea un număr aparent inepuizabil de personaje de neuitat - Pickwick, Sam și Tony Weller, Fagin, Bumble, Quilp, Scrooge, Pecksniff, Sairy Gamp, Micawber, Lady Dedlock, domnișoara Havisham. Opera sa constituie prin diversitatea tematică și prin forța artistică cu care surprinde diferitele medii sociale zugrăvite, o imagine vie a societății engleze din prima jumătate a secolului al XI-lea. Printre temele romanelor sale se numără soarta grea a copiilor ,,Oliver Twist'', ,,David Copperfield'', goana după profit ,,Martin Chuzzlewit'', ,,Dombey & Son'' (Dombey și fiul), ,,Hard Times'' (Timpuri grele), formarea personalității unor tineri ,,The Life and Adventures of Nicholas Nickleby'' (Viața și întâmplările lui Nicholas Nickelby), ,,Great Expectations'' (Marile speranțe).
Prin descrieri realiste, Dickens prezintă diferite medii: cocioabe mizere ale sărăcimii și palate ale marii burghezii, ateliere și prăvălii, hanuri și școli, case de țară, închisoarea datornicilor, creând totodată o galerie de personaje de neuitat.
În 1870, după un al doilea turneu în America, în timp ce lucra la ultima sa carte, Dickens a suferit un accident vascular cerebral și a murit în casa mare pe care o văzuse cu ani în urmă pe când era copil, împreună cu tatăl său, ca un simbol al realizării materiale inaccesibile pentru el.
Prin urmare, Charles Dickens rămâne romancierul nepereche, capabil să sondeze în profunzime elementele întunecate și luminoase ale minții și luminii sale.
Un alt sărbătorit al acestei luni este Mihail Drumeș, născut Mihail V. Dumitrescu pe 26 noiembrie 1901, la Ohrid, Macedonia și decedat pe 7 februarie 1982, la București. Cu această ocazie, se împlinesc 35 de ani de la moartea romancierului român, dramaturg și nuvelist, realizator de proză scurtă, foarte popular în perioada interbelică. Drumeș este fiul Despinei de etnie sârbă și al lui Vasile Dimitrie, căldărar macedonean. A debutat în 1922 în revista ,,Flamura'' din Craiova. Între anii 1908 - 1915, Mihail merge la școala primară din Balș, după care va urma și Colegiul ,,Carol I'' din Craiova. Mai târziu, între anii 1925 - 1928, el urmează la București Facultatea de Litere și Filozofie.
Opera sa cuprinde volume de nuvele și schițe ,,Capcana'', romanele ,,Sfântul Petre''(ulterior publicat cu titlul ,,Cazul Magheru'', ,,Invitație la vals'', ,,Scrisoare de dragoste'', ,,Elevul Dima dintr-a șaptea'', ,,Se revarsă apele'', ,,Arde Prahova'' și piesele de teatru ,,O crimă pasională'', ,,Iona d' Arc'', ,,Năluca''. ,,De-asemenea, în 1977 publică la Editura Ion Creangă volumul ,,Povestiri despre cutezători'', istorii romanțate pentru copii despre inventatori, pionierii aerului. Un an mai târziu, îi apare primul volum din seria de proze istorice pentru copii ,,Povestea neamului românesc. De la început și până în zilele noastre: pagini din trecut.
În 1982, Mihail Drumeș se stinge din viață la 27 februarie, la București.
Jules Verne este un alt mare reprezentant al celor născuți în această lună, un renumit scriitor francez, precursor al literaturii science-fiction, s-a născut și a copilărit în orașul-port Nantes. Jules Verne a dezvoltat o pasiune timpurie pentru călătorii încă de la vârsta de 11 ani încercând, fără succes, să fugă pe mare. Întors acasă, îi promite mamei că în viitor își va imagina călătoriile. Tatăl său, un avocat înstărit, îi îndrumă educația în direcția aceleiași profesii și ca urmare, Verne merge la Paris unde va studia Dreptul. Acolo însă, pătrunde în cercurile literare și începe să scrie librete de operetă, piese de teatru și povestiri, ceea ce-l determină pe tatăl său să-i stopeze suportul financiar.
În 1862, îl cunoaște pe Pierre-Jules Hetzel, scriitor de cărți pentru copii și unul dintre cei mai importanți editori care citește un roman de-al lui Jules Verne și este atât de încântat, încât îi oferă un contract prin care se angajează să-i publice lucrările asemănătoare scrise de Jules Verne în următorii 12 ani. Cooperarea celor doi a durat până la sfârșitul carierei lui Jules Verne, iar romanele colecționate au devenit cunoscute sub denumirea de Voyages Extraordinaires (Călătorii extraordinare).
Astfel, Verne a redat, prin opera sa, călătoria pe care tatăl său l-a împiedicat s-o întreprindă la vârsta de 11 ani, când a vrut să se îmbarce pe o navă pentru a ajunge în India. Prins de părintele său, el își promite solemn: ,,nu voi călători decât în vis''. Acest lucru se va materializa în cele 80 de romane scrise de-a lungul vieții.
Timp de 40 de ani, Jules Verne a publicat cel puțin un titlu pe an, cu o scară largă de subiecte. Deși a scris despre locuri exotice, a călătorit puțin, iar singura sa călătorie cu balonul a durat doar 24 de minute. În general, romanele și povestirile sale descriu aventuri fantastice cărora nu le lipsește conținutul științific și nici aerul verosimil al evenimentelor.
Scriitorul a petrecut mult timp documentându-se pentru cărțile sale, dar, din când în când, inventa și întâmplări științifice care să se potrivească cu povestea. Istoria a dovedit faptul că avea un simț intuitiv incredibil, întrucât multe dintre invențiile sale închipuite - elicopterul, submarinul, automobilul, balonul, internetul - s-au dovedit a fi aproape de invențiile reale de mai târziu. Printre cărțile sale, cele mai reprezentative se numără și: ,,Cinci săptămâni în balon'', ,,Copiii căpitanului Grant'', ,,O călătorie spre centrul pământului'', ,,20.000 de leghe sub mări'', ,,Insula cu elice'', ,,Insula misterioasă'', ,,Ocolul pământului în 80 de zile'', ,,Doi ani de vacanță'', ,,Doctor Ox'', ,,Goana după meteor'', ,,De la Pământ la Lună'', ,,Un oraș plutitor'', ,,Cele 500 de milioane ale Begumei'', ,,Arhipelagul în flăcări'', ,,Aventurile a trei ruși și trei englezi în Africa Australă'', ,,Nord contra Sud'', ,,Raza verde'', ,,Un bilet de loterie'', ,,Testamentul unui excentric'', ,,Invazia mării'', ,,Steaua Sudului'', ,,Casa cu aburi'', ,,Indiile negre''.
Diabetul care-i afectează acuitatea vizuală, îl orbește progresiv. După o criză severă de la sfârșitul anului 1904, o alta îl doboară pe 16 martie 1905 la Amiens. Înmormântarea sa atrage o mulțime de cinci mii de persoane. Se țin o serie de discursuri, dintre care se remarcă cel al lui Charles Lenuire din partea Societății de geografie. Scriitorul va fi îngropat la Cimitirul ,,La Madeleine'' a Amiens.
„Prietenie … pe o … sfoară …”
Acum 9 luni
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu