SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, tasta 2 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

miercuri, 24 februarie 2021

Sărbătoarea de Dragobete

 


Ai fi mirat să afli că tinerii știu mai puține lucruri despre Dragobete decât copiii, întrucât ei sunt cei care află primii despre această sărbătoare a iubirii la noi, din diferite surse: cărți de povești, de la grădiniță și din gurile bunicilor care încă mai știu ce reprezintă cu adevărat această sărbătoare încărcată cu mister și legende secrete. Pentru mulți, Dragobetele este un tânăr chipeș, un Cupidon al celor îndrăgostiți. Putem aminti, totodată, și de iubirea față de părinți, iubirea față de natură, iubirea față de sine, acceptarea și împlinirea printr-un sentiment în care legenda spune că trebuie să te scufunzi cu spiritul. 
Legendele ne mai spun că Dragobetele nu se lăsa văzut, deoarece oamenii l-au dezamăgit. Astfel, îl vor simți doar cei care sunt dispuși să pătrundă mai departe cu gândul, cei care nu au nevoie să vadă pentru a crede.
Dragobetele devine o sărbătoare minunată, un moment în care, mai presus de orice, trebuie să-ți amintești să iubești, sincer și curat ca un început de primăvară. În povești, ni se spune să avem doar gânduri bune în această zi, să purtăm haine curate și să avem casele înfrumusețate. Totodată, legendele ne îndeamnă să mergem la biserică și să ducem buchete de flori la icoana Maicii Domnului. 
Se mai spune că, aceia care vor să aibă un an plin de dragoste curată, trebuie ca în ziua de Dragobete să realizeze buchete de flori în care să-și aștearnă cele mai frumoase gânduri de iubire, fiecare adresat persoanelor dragi din viață, câte o floare pentru fiecare persoană specială, împreună cu un gând bun. Buchetul se leagă strâns ca o familie unită, se lasă pe o masă curată, într-o vază din sticlă transparentă, în lumina soarelui strălucitor. Se spune că soarele va purifica inima celui care a realizat buchetul, iar pe cei ,,din buchet'' îi va binecuvânta soarele.
 
surse:  https://ro.wikipedia.org/wiki/Dragobete

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu