SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, tasta 2 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

marți, 9 februarie 2021

Ziua iubitorilor bibliotecilor (cititori, bibliotecari, șoareci :) )

                                              

      

     ,,Dacă ai o grădină și o bibliotecă, ai tot ceea ce îți trebuie''.                                                                                           (Marcus Tullius Cicero)

În calendarul cultural ,,Ziua iubitorilor bibliotecilor'' este sărbătorită pe data de 14 februarie, fiind o zi în care se presupune că trebuie să ne arătăm dragostea pentru toți cei care iubesc bibliotecile. Având în vedere faptul că tot mai multe cărți apar în format electronic și tinerii, în special, acea categorie care calcă destul de rar pragul bibliotecilor, când nu au de studiat pentru școală, iar cărțile de care au nevoie sau nu se găsesc în librării sau sunt foarte scumpe. De ce iubim bibliotecile? Pentru că are un farmec aparte, Azi putem găsi o carte căutând în baza de date computerizată după titlu, după autor, etc și să mergem direct la raft, să luăm cartea, s-o înregistrăm în fișa de cititor și să plecăm. Să ne plimbăm printre rafturi are mai mult farmec atunci când nu știm exact ce vrem să citim. De asemenea, și sala de lectură are farmecul ei. E liniște: doar din când în când, se mai aude foșnetul ușor al paginilor întoarse. Uneori, cineva scapă pe jos un obiect mai greu și toți cei prezenți tresar, smulși ca din visare, dar nimeni nu comentează. 
Cum își arată dragostea pentru biblioteci cei care le iubesc?! Depinde în ce oraș suntem, în ce țară. Cei care au tradiții vechi în a dona bani sau cărți diferitelor instituții de cultură donează bani bibliotecilor locale sau donează cărți. Alții merg la bibliotecă în ziua de 14 februarie (chiar dacă nu au motiv) și împrumută cărți la sala de lectură sau vizionează filme, ascultă muzică - e un mod prin care, mărind numărul ,,vizitatorilor'' se justifică existența bibliotecilor în comunitatea respectivă. Deși se spune că trăim în ,,era Internetului'', nu tot ce e stocat digital poate fi accesat în rețeaua publică, întrucât bibliotecile dețin o mare cantitate de date ,,digitalizate'', informații pe care nu le găsim online oriunde. Bibliotecile care se respectă oferă asistență cititorilor în a găsi informații din cele mai diverse și rare în orice domeniu, informații care s-ar putea să nu fie găsite într-o carte cumpărată sau online. Bibliotecile dețin, totodată, colecții de ziare - de la cele mai vechi la cele mai noi - și au (ar trebui să aibă) fișe (pe film sau altfel) pentru fiecare ziar; multe altele pot fi aflate într-o bibliotecă. 
Ziua de 14 februarie este și una potrivită pentru a-i încuraja să treacă pragul unei biblioteci pe cei care nu sunt obișnuiți s-o facă - unii nici nu știu că este (sau unde este) o bibliotecă în localitatea lor de reședință. 
Prin urmare, o bibliotecă e mai mult decât un spațiu unde găsești informații. Biblioteca este un univers care conține mii de universuri. Bibliotecile sunt ca un sanctuar, o oază de liniște, departe de agitația vieții cotidiene, oferim un loc în care pot fi acumulate noi cunoștințe despre lume și viață, unde sunt oameni care se aseamănă. 
Biblioteca este, totodată, un loc unde se întâlnesc membri unei comunități, un loc unde pot împărtăși gânduri și idei, unde pot afla lucruri noi. Pentru acestea și pentru multe altele, unii oameni iubesc bibliotecile. 


sursa:  https://diana-kundalini.blogspot.com/2019/02/ziua-iubitorilor-de-biblioteci.html        


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu