SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, tasta 2 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

vineri, 5 martie 2021

8 martie - Ziua Internațională a Mamei, a Femeii


,,Cea mai veche carte din lume este o mamă, cea mai frumoasă carte din lume este o mamă’’. (Grigore Vieru)

,,Ziua Internațională a mamei'' este sărbătorită în numeroase state ale lumii și reprezintă o zi deosebit de importantă în viața de familie și în educația copilului, prilej cu care ne exprimăm respectul, mulțumirea, recunoștința și dragostea față de cea mai dragă ființă de pe pământ: MAMA. De asemenea, această zi specială este asociată în multe țări, cu cinstirea Fecioarei Maria, mama Domnului Isus Hristos, drept pentru care marcarea acestei zile începe cu oficierea unei slujbe religioase la biserică, pentru toate mamele din lume. În alte state, precum India, mamele sunt considerate adevărate zeități. În această zi, mamele, bunicile și străbunicile sunt răsfățate de copii, bucurându-se de o atenție deosebită.

Ziua Mamei își are originile în antichitate, în ritualuri cu puternice accente simbolice și spiritual, când diferitele civilizații cinsteau zeitățile. În Grecia Antică, se aduceau ofrande în cinstea zeiței-mamă Rhea, iar romanii o sărbătoreau pe Cybele. Odată cu apariția creștinismului, a început să fie sărbătorită tot mai mult Fecioara Maria, mama Domnului Isus Hristos.

Date din istoria mai recentă, indică faptul că această zi era sărbătorită în anii 1600, în Anglia, purtând numele ,,Mothering Sunday’’și fiind celebrată în fiecare an, în cea de-a IV-a duminică din postul Sfintelor Paști. Astfel, în această duminică, după cinstirea Fecioarei Maria, la Sfânta Liturghie, copiii le ofereau mamelor cadouri și flori. În mod tradițional, copiii le ofereau daruri, dar și o prăjitură specială cu fructe numită ,,Simnel’’. Mama este binefăcătoare și o ființă de neuitat. Educator fără egal, mama știe, mai bine ca oricine, să pună la inimă sămânța cea bună, cuvântul curat ca lacrima, știe să cultive simțul frumosului, al omeniei, dar și al măsurii. Întreaga viață îi este dăruire de sine, iubire mare și gata de jertfă, iubire care iartă, rabdă, năzuiește, dă totul și nu cere nimic. Recunoașteți-i meritul și nu vă uitați niciodată mama, pentru că ,,Nimic în lume nu-i mai sfânt/Ca numele tău – Mamă!’’

Poeții sau scriitorii moștenesc din partea mamei sensibilitatea și este firesc s-o transmită mai departe prin creațiile lor. În literatura română, începând cu doinele și baladele populare, și continuând cu scriitorii clasici și contemporani, creatorii și-au dat măsura sensibilității, arătându-și recunoștința față de mamă. De asemenea, folclorul românesc aduce un elogiu impresionant mamei. Ea se adresează cu bucurie sau dojană fetelor și flăcăilor, ea se jertfește sau se răzbună pentru copilul ei, ea plânge și râde, participă la marile evenimente din viața acestora, acordându-le sprijin și încrederea în propriile forțe.

Cu marii clasici, paginile închinate mamei capătă un loc hotărâtor în literatura noastră ,,O, mamă, dulce mamă, din negură de vremi/Pe freamătul de frunze, la tine tu mă chemi!’’ sună dulce și armonios versul de dor și însingurare al lui Mihai Eminescu.

În zilele noastre, Ziua Mamei este sărbătorită în fiecare familie, printr-o serie de activități dedicate acesteia, de cele mai multe ori fiind oferite flori, în unele țări, îndeosebi garoafe, simbol al delicateții, dar și al puterii celor care ne-au dat viață.    

  Surse: https://www.mothersdaycelebration.com/

www.referat.ro/.../chipul­_ mamei_in_literatura_romana

https://booknation.ro/citate-despre-mama/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu