SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, tasta 2 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

marți, 27 septembrie 2016

Aniversările culturale ale lunii septembrie (II)

Seria aniversărilor culturale ale lunii septembrie continuă cu alți mari scriitori, atât din literatura română, cât și universală, precum: George Coșbuc, Herman Melville și Gellu Naum.


George Coșbuc, s-a născut pe 20 septembrie 1866, în Hordou, Bistrița-Năsăud și a murit în 9 mai 1918, la București. A fost al optulea din cei 14 copii ai preotului greco-catolic Sebastian Coșbuc și ai Mariei. Poetul și-a început studiile la școala primară din Hordou, în toamna anului 1871, dar pe care este nevoit să le întrerupă după clasa I din motive de sănătate. Mai târziu, prin anul 1884 își va susține examenul de bacalaureat, după ce trece bacalaureatul, în toamnă se va înscrie la Facultatea de Filozofie și Litere a Universității maghiare din Cluj-Napoca. 
Va publica la revista din Gherla ,,Cărțile săteanului român'', continuă să tipărească în revista ,,Tribuna'' povești și basme versificate (Fulger, Brâul Cosânzenii, Tulnic și Lioara). Leagă la Sibiu, o strânsă prietenie cu Ioan Slavici, alături de care va publica în revista Tribuna poemul ,,Nunta Zamfirei''. Spre anul 1889, în redacția revistei Tribuna încep să se desființeze anumite posturi, printre care și cea a lui Coșbuc, însă la rugămintea prietenului său, Ioan Slavici, Coșbuc va fi chemat de Titu Maiorescu la București, oferindu-i un post în redacția revistei ,,Junimea''. Aici, va publica la Convorbiri literare poemele ,,La oglindă'', alte trei poezii, între care și ,,Rea de plată''.. Va continua să publice la Tribuna Pe lângă boi, Trei Doamne și toți trei, Cântec. 
La 9 mai 1918, poetul se stinge din viață la București. Astfel, țara pierde un mare poet ,,în sufletul căruia s-au reflectat toate aspirațiile neamului nostru ....''.


Herman Melville, s-a născut pe 1 august 1819, la New York și a murit pe 28 septembrie 1891. A fost de-a lungul vieții un mare scriitor și eseist american, cunoscut mai ales pentru romanul său care l-a făcut celebru și pe ecrane ,,Moby Dick''. Tatăl său, Allan Gansevoort Melville era scoțian, iar mama sa, Maria, era olandeză. De mic, Herman era pasionat de aventură, pasiune pe care a dobândit-o ascultând povestirile tatălui său despre valuri marine monstuoase, înalte cât un munte, despre catarge de corăbii care se rupeau ca surcelele în bătaia furtunilor. După moartea tatălui său, familia se mută la Lansingburg, unde el va studia la Albany Classical School. Câțiva ani ăți asigură existența dând lecții particulare ca meditator. Prin 1 ianuarie 1841, Herman părăsește portul New Bedford și pornește spre Oceanul Pacific. Impresiile din călătoria efectuată constituie tema povestirilor ,,Taipi'' și ,,Omoo''.
În 1847, Melville se căsătorește la Boston cu Elizabeth Shaw. Între timp îi apare romanul ,,Moby Dick''. Mai târziu va lucra ca agent vamal al orașului New York. Melville moare pe 28 septembrie, după o boală de câteva luni, fiind înmormântat în cimitirul Woodlawn din cartierul Bronx. 


Gellu Naum, un alt sărbătorit al acestei luni, s-a născut pe 1 august 1915, la București și a murit pe 29 septembrie 2001, București. Este fiul poetului Andrei Naum și al Mariei Naum.
Între 1933 - '37 urmează cursurile Universității din București, unde studiază filozofia. În 1938, va pleca la Paris, unde își continuă studiile de filozofie la Sorbona. 
Între 1950 - 1953, va preda lecții de filozofie la Institutul Agronomic, iar mai apoi își va câștiga existența din traduceri (Diderot, Stendhal, Hugo, Dumas, Jules Verne, Prevert, Kafka, Beckett).
Se retrage, totodată, la Comana, împreună cu soția sa, Lyggia cu care se căsătorise prin 1946 și care va deveni personajul emblematic al volumului ,,Zenobia''.
Opera sa este tradusă în principalele limbi de circulație internațională. la edituri prestigioase. 
Se stinge din viață la 29 septembrie 2001, dispariția sa fiind resimțită ca o mare pierdere pentru poezie. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu