Luna noiembrie debutează cu aniversarea altor mari scriitori din literatura română, precum: Mihail Sadoveanu, Mihail Drumeș, Liviu Rebreanu și Nina Cassian.
Primul scriitor care deschide seria celor sărbătoriți în această lună este Mihail Sadoveanu care s-a născut în 5 noiembrie, la Pașcani, fiind fiul unor răzeși din Moldova și a fost de-a lungul vieții un renumit scriitor. nuvelist, povestitor, romancier, academician și om politic român.
Sadoveanu urmează școala primară la Pașcani, fiind elevul învățătorului Busuioc, pe care scriitorul l-a evocat cu duioșie și afecțiune în schița ,,Domnu' Trandafir''. Își continuă studiile la Gimnaziul ,,Alecu Donici'', din Fălticeni, urmând mai apoi și Liceul Național din Iași. În 1900 se înscrie la Facultatea de Drept din București. Este încorporat și face armata în apropriere de Târgu Ocna, perioadă care l-a inspirat să scrie ,,Amintirile căprarului Gheorghiță''.
Mai târziu, în 1910 va fi numit director al Teatrului Național din Iași. Tot prin această perioadă, îi apare și romanul istoric ,,Neamul Șoimăreștilor''. Opera sa este destul de vastă și cuprinde: romane istorice: ,,Șoimii'', ,,Creanga de aur'', ,,Frații Jderi:,,Ucenicia lui Ionuț'', ,,Izvorul alb'', ,,Oamenii Măriei Sale'', ,,Nicoară Potcoavă''; romane sociale: ,,Baltagul'', ,,Însemnările lui Neculai Manea'', ,,Mitrea Cocor''; opere închinate naturii: ,,Împărăția apelor'', ,,Valea Frumoasei'', ,,Țara de dincolo de negură'', ,,Poveștile de la Bradu Strâmb''; povestiri: ,,Domnu'Trandafir'', ,,Hanu-Ancuței'', ,,Dumbrava minunată'', ,,Hultanul'', ,,Cozma Răcoare'', ,,Un om năcăjit'', ,,În pădurea Petrișorului''.
În 1961 se stinge din viață la București, pe 19 octombrie ,,stând liniștit
la masa de lucru și vrând să scrie ceva.'' Este înmormântat la cimitirul Bellu.
Un alt scriitor aniversat în această lună este Mihail Drumeș care s-a născut în 26 noiembrie în Ohrid, Macedonia, remarcându-se de-a lungul vieții sale ca dramaturg, nuvelist, realizator de proză scurtă și romancier român. Va urma școala primară din Balș, după care va urma cursul secundar la Gimnaziul ,,Ioniță Asan'' din Caracal, iar apoi Colegiul ,,Carol I'' din Craiova.
Urmează, de asemenea, Facultatea de Litere și Filozofie din București. Debutează cu volumul de proze ,,Capcana''. În 1938 îi apare un roman de succes ,,Scrisoare de dragoste''. Mai târziu, prin 1946 îi apare în două volume romanul ,,Elevul Dima dintr-a șaptea''. Publică volumul ,,Povestiri despre cutezători''ce cuprinde istorii romanțate pentru copii despre inventatori, despre pionierii aerului. Va publica, totodată, primul volum din seria de proze istorice pentru copii ,,Povestea neamului românesc. De la început și până în zilele noastre:pagini din trecut, volum I, II.
Mihail Drumeș se stinge din viață pe 27 februarie, fiind înmormântat la București.
Următorul sărbătorit din seria aniversărilor culturale pe această lună este Liviu Rebreanu care s-a născut pe în 27 noiembrie în comuna Târlișua, jud. Bistrița-Năsăud fiind recunoscut ca romancier, dramaturg și un consacrat academician român.
A urmat școala primară la Mieu, apoi Gimnaziul Grăniceresc din Năsăud. Scrie și o poezie, adresată fiicei unui coșar, de care, de altfel, se va și îndrăgosti.
Rebreanu a adus problematica țărănimii în centru atenției lumii literare, prin romanul setei de pământ ,,Ion'', având ca subtitlu ,,Blestemul pământului, blestemul iubirii'', care, mai apoi a dat naștere uneia dintre primele noastre capodopere ale analizei psihologice. Romanul ,,Răscoala'' este supranumit de George Călinescu ,,roman al gloatei''.
Un alt roman ,,Pădurea spânzuraților'' a fost inspirat de un incident autobiografic, fratele său, locotenent, fiind condamnat la moarte și executat pentru o tentativă de a dezerta din armata Austro-ungară și a trece în tranșeele românilor în timpul primului război mondial.
Pe 4 aprilie, Liviu Rebreanu fiind grav bolnav, se retrage în satul argeșean Valea Mare, fără să mai revadă vreodată Bucureștiul, iar la 1 septembrie 1944, la Valea Mare a încetat din viață la vârsta de 59 de ani.
Nina Cassian, încheie seria aniversărilor culturale pe această lună. A fost o renumită poetă,
prozatoare, traducătoare și compozitoare română, de origine evreiască. Nina Cassian s-a născut în 27 noiembrie la Galați. Va urma școala primară și primele clase liceale la Brașov, bacalaureatul la București, unde, de asemenea, urmează, din anul 1940, cursuri de actorie. A făcut studii de filologie, neterminate, la Universitatea din București. Și-a început cariera lietrară, sub pseudonimul Maria Veniamin. A scris și câteva cărți pentru copii, cele mai cunoscute fiind cărțile ,,Nică fără frică'', ,,Între noi copiii'', ,,Prințul Miorlau'', Curcubeu'', etc.
În 1985 s-a stabilit în SUA, unde a continuat să publice proză și poezie. Poemele sale au apărut în revistele americane ,,The New Yorker'', ,,New England Review''.
A fost distinsă cu Premiul de Stat în 1950, Premiul Uniunii Scriitorilor din România în 1969 și cu ,,Leul literar'', acordat de New York Library.
Poeta se îmbolnăvește și moare pe 15 aprilie 2014.
9 Mai - Ziua Europei
Acum 5 luni
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu