Pare improbabil ca un greiere să facă casă bună cu oamenii pe termen lung, ba chiar să fie dorit și să i se acorde statutul de spirit al casei. Desigur, când vorbim despre ”Greierele din horn” (1845) al lui Charles Dickens (1812-1870), este nu doar posibil, ci și deosebit de interesant.
În casa familiei Peerybingle, greierele concurează cu ceasul și ceainicul în ce privește calitățile de ”țârâitor”. Eh, un magnific țârâit ar fi ceva, dar greierele pare că ”vorbește” pe limba inimii locuitorilor casei. Așa că este foarte iubit de ei. Este aproape ca un glas al conștiinței și al înțelepciunii așezate.
Familia Peerybingle este formată din cei doi soți și un copilaș de aproape un an. Diferența de vârstă dintre soți fiind destul de mare, amândoi au căutat să vadă beneficiile căsniciei cum s-au priceput mai bine și au reușit. În casă mai servea și o fată, Tilly Slowboy. Aceasta nu era tocmai culmea îndemânării, așa că atunci când bebelușul îi ajungea în mâini, se întâmpla ca acesta să înceapă să cunoască toate colțurile căminului: colțuri de uși, tăblii de pat, rame și altele. De asemenea, aceeași Tilly Slowboy ”părea convinsă că dansul se apreciază după numărul de oameni pe care reușești să-i calci pe picioare”.
Intriga scrierii lui Dickens o reprezintă o altă uniune matrimonială care urma să aibă loc în comunitate. Viitorul mire are și el un avans de vârstă față de aleasa sa, însă spre deosebire de doamna Peerybingle, această fată nu avea de gând să se împace cu soarta. O primă iubire îi stăruie în inimă, un băiat ce se credea pierdut printre străini, plecat peste mări și care se întoarce, insinuându-se printre ai săi sub masca unui bătrân puțin surd și rătăcitor.
Pentru a-și îndepărta propriile temeri de nereușită în căsnicie, viitorul mire le proiectează asupra familiei Peerybingle, prezentând-o pe doamnă în fața soțului ca pe o adulterină. Însă cel bănuit a fi partenerul ei secret este, de fapt, misteriorul bătrân surd și rătăcitor, cel ce-i va fura mireasa.
Sora oarbă și tatăl acestui rătăcitor își au și ei partea lor de poveste în opera lui Dickens. Descoperim un tată grijuliu care-și minte fata cu privire la starea casei, la starea materială a familiei, la propria-i înfățișare îmbătrânită și îmbrăcăminte ponosită pentru a o feri de nefericire. Bineînțeles că vine un moment al descoperirilor și tatăl realizează că tactica aplicată nu a fost una bine aleasă.
O carte interesantă, cu umor, cu intrigă, o poveste bine spusă, cu personaje bine conturate, în care binele câștigă, iar răii se convertesc la bunătate.
Lectură plăcută!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu