SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, interior 119 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

luni, 15 februarie 2016

Invitație la lectură


   Născut în 1943 în Hertfordshire (Marea Britanie), Michael Morpungo este autorul mai multor cărți pentru copii, unele dintre ele fiind puse în scenă sau transformate în film. Este și cazul romanului Calul de război, publicat pentru prima dată în 1982.
  Această poveste emoționantă este spusă prin intermediul personajului central - calul Joey. Era doar un mânz când a fost cumpărat de un fermier bețivan. Cu fiul acestuia, Albert, Joey învață să se lase călărit, să are pământul și să aprecieze prietenia. 
    În contextul izbucnirii Primului Război Mondial, Joey este vândut de tatăl lui Albert. Este un moment dramatic pentru prietenia celor doi pentru că Albert nu are vârsta potrivită pentru a fi înrolat. Perioada războiului îi aduce un prieten nou, Topthorne, calul căpitanului Stewart. 
  Povestea transmite un puternic mesaj. Pentru Joey, care nu are nicio naționalitate, oamenii sunt așa cum sunt, fără să existe vreo deosebire de rasă, naționalitate, limbă sau alt criteriu. Singurul lucru care-i diferențiază este comportamentul lor.
    Joey este un cal curajos, inteligent și unic, admirat pentru personalitatea, voința și puterea morală de care dă dovadă. Astfel,  înzestrat  cu aceste atribute (mai degrabă umane), el reușește să supraviețuiască numeroaselor provocări cu care se confruntă în timpul războiului.
        Deși a avut și stăpâni buni, inima îi tânjește după Albert, la al cărui fluierat reacționează cu toată ființa. Atașamentul este reciproc, căci Albert nu va renunța să-l caute, iar reîntâlnirea lor se petrece pe parcursul unei scene extraordinare. 
     O carte care se citește cu sufletul la gură, o carte despre oameni și război, despre prietenie și loialitate, speranță și valoarea ei în contexte tragice precum războiul.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu