SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, interior 119 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

luni, 17 septembrie 2018

Cărți pentru tineri: ”Zâmbește!”, de Raina Telmeier și ”Julie din neamul lupilor”, de Jean Craighead George


 Astăzi vă propun două cărți câștigătoare. 
Romanul grafic ”Zâmbește!” a primit premiul Fisher, iar tulburătoarea poveste a Juliei a fost distinsă cu Medalia Newberry și a fost printre cărțile finaliste la Național Book Award, categoria literatură pentru copii.
”Zâmbește!”, o carte pe care o puteți parcurge în câteva ore, transpune în imagini trei ani din viața Rainei. La începutul cărții ea este în clasa a VI-a și are un accident banal, o căzătură pe stradă. Astfel își rupe doi dinți, iar de aici încep vizitele la dentiști, problemele de încredere la școală, lucruri care se adaugă obișnuitelor frământări specifice vârstei: integrarea în gașcă, primele simpatii pentru băieți, coșurile și problema aspectului fizic, etc. 
Până la urmă, la începutul liceului, acolo unde ne găsim la finalul cărții, toate aceste dileme par să-și fi găsit o soluție, iar Raina începe să-și contureze identitatea din elemente ce o reprezintă. Ea spune: ”Mi-am dat seama că am lăsat aspectul exterior să influențeze felul cum mă simt și asta influența felul cum mă vedeau ceilalți”, ”dar, concentrându-mă mai mult pe pasiunile mele, am descoperit lucruri despre mine care-mi plăceau”.

Despre o călătorie spre sine însăși, dar și despre o călătorie reală prin inima Alaskăi, este vorba și în romanul de aventuri al lui Jean Craighead. Aflată la o vârstă similară cu a Rainei, Julie sau Miyax, pe numele ei de eschimosă, este deja o cunoscătoare a mediului său. Știe lucruri despre semnele anotimpurilor, despre viața animalelor sălbatice, tradițiile poporului său sau supraviețuirea în condițiile climatice polare. Chiar dacă nu o copleșesc grijile adolescentului, ci are mai degrabă preocupări adulte, Julie are propriile-i frământări generate de fuga din casa prematurului ei soț și lupta pentru supraviețuire în sălbăticie. Prietenia cu lupii o ajută să iasă cu bine din situații dificile.  
Vă invit să trăim aventura alături de Julie. Vor exista momente în timpul lecturii când granița între realitate și întâmplările din volum se va estompa și aproape că  veți putea simți pericolele, provocările, bucuriile și trăirile eroinei. 
Pentru că se vorbește atât de mult în carte despre prietena americancă cu care coresponda, ne așteptăm cumva ca Julie să ajungă într-adevăr la aceasta. Apoi, dacă asta nu se întâmplă, petrecând atâta timp cu lupii și iubind atât de mult natura, putem spera că-și va croi un destin în lumea dragă ei, însă decizia din final ne duce cu gândul la un singur lucru: adaptare.
Lectură plăcută!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu