SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, tasta 2 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

marți, 11 septembrie 2018

Trandafirii din Mexic, de Pam Muñoz Ryan

Romanul Trandafirii din Mexic (apărut în anul 2000) este, probabil, cea mai cunoscută lucrare destinată tinerilor semnată de scriitoarea americană de origine mexicană, Pam Muñoz Ryan. Aceasta a mai publicat, începând cu 1994, cărți precum One Hundred Is a Family, Echo, The Dreamer, Riding Freedom sau When Marian Sang, fiind premiată în repetate rânduri pentru activitatea sa de scriitor.
Totodată, romanul pe care vi-l propun la rubrica de <<recomandări de lectură>> a fost adaptat pentru teatru și piesa s-a jucat în mai multe orașe din Statele Unite ale Americii. 
Așa se face că povestea Esperanzei, o fetiță de doisprezece ani care trăia fericită cu familia ei bogată în Mexic, ajunge să fie cunoscută multor oameni.
Unii se vor fi regăsit în ea pentru că Esperanza emigrează în Statele Unite ale Americii și trece prin situații dificile asociate cu schimbările din viața ei. Din micuța domnișoară bogată ea devine o campesina (țărancă) cu mâini muncite și griji mult peste nivelul vârstei ei.
Dar cum s-au petrecut lucrurile? 
Familia Esperanzei deținea o fermă mare, o casă impunătoare, o plantație de viță-de-vie, o grădină de trandafiri minunată, avea servitori și o viață care curgea lin, an cu an, între zilele de naștere ale fetei, vorbele pline de înțelepciune ale bunicii (Abuelita), recolte, petreceri, prieteni, afaceri. Toate acestea până în momentul când tatăl, capul familiei, este ucis. Frații acestuia, unchii Esperanzei, sunt dornici să-și treacă moștenirea pe numele lor, fără a ține cont prea mult de soarta adevăratelor moștenitoare: Esperanza și mama ei, Ramona.
Ca să le forțeze mâna și să le reducă posibilitățile de supraviețuire în condiții decente, ferma este incendiată de oamenii celor doi și chiar se flutură ideea unui incendiu viitor la casele slujitorilor. După cântărirea situației, servitorii cei mai apropiați, Esperanza și mama ei hotărăsc să emigreze în America. Această călătorie va fi pasul spre un nou început. Și aici narațiunea este presărată, ca și pe parcursul întregii cărți, cu scene emoționante, cu învățături valoroase, cu întâmplări care au darul de a trezi în sufletul cititorului sentimentul de unitate și dragoste față de familie și cei care ne sunt apropiați întocmai ca familia, de speranță, dar și minunate elanuri motivaționale. 
Povestea spusă de Pam Muñoz Ryan este pusă în contextul realităților istorice legate de migrația mexicanilor în SUA la începuturile secolului XX, este presărată cu cuvinte în limba spaniolă și obiceiuri mexicane, este captivantă și se citește foarte ușor.
Lectură plăcută!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu