SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, tasta 2 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

joi, 4 iulie 2019

Tabăra de vară ,,Științescu - De la papirus la 3D''

Tabăra de vară de anul acesta se desfășoară pe parcursul a două săptămâni și este finanțată de Fundația Comunitară Oradea și Fundația Culturală de pe lângă Biblioteca ,,Gh. Șincai, Oradea.
Copiii înscriși la această tabără au fost împărțiți pe serii: astfel, cu prima serie s-a lucrat începând cu data de 1 iulie 2019 până pe 3 iulie. Activitățile care s-au derulat în primele trei zile au fost variate și interesante, activități pe care vi le vom prezenta sumar, însoțite fiind și de imagini din timpul desfășurării activităților.
Scopul acestei tabere este de a le oferi copiilor ocazia de a învăța lucruri interesante despre istoria cărții, a scrisului, a tiparului, de-a fabrica manual hârtie, reciclând hârtie veche și totodată, de a vizita locuri din bibliotecă în care este legată, conservată și restaurată cartea.
Așadar, în prima zi, după ce am făcut prezentările, am făcut o scurtă incursiune în istoria scrisului, le-am vorbit copiilor despre apariția, rolul și răspândirea scrisului, a cărților în Antichitate și Evul Mediu, despre apariția tiparului, evoluții până la Epoca Modernă, în care personajele principale sunt: scrisul, cartea, tiparul și bibliotecile. După aceea, am avut-o ca invitată pe dna profesoară Coșereanu Mihaela care le-a pregătit copiilor o surpriză constând în două jocuri: ,,Moară'' și ,,4/4'', iar în ultima parte au vizitat și laboratorul de conservare, unde dl dr. Deac Vasile le-a prezentat laboratorul de conservare a colecțiilor de bibliotecă, activități întreprinse pe înțelesul lor. Au fost parcurse etapele circuitului cărții, investigarea lor până la efectuarea tratamentelor curente de intervenție. Copiii au urmărit cu atenție și interes activitățile întreprinse în laborator.




































A doua zi, am continuat prezentarea slide-urilor despre istoria scrisului, a tiparului, după care copiii au făcut un mic experiment: au presat hârtie, iar rezultatul a fost unul spectaculos. Voluntara Sorana de asemenea, a venit cu un joc foarte antrenant ,,Ha, He, Hi'', un joc plin de suspans și care necesită multă atenție din partea celui care îl joacă, după care au vizitat legătoria unde dna Lili le-a arătat și povestit multe lucruri interesante legate de cărți.












În cea de-a treia zi, copiilor li s-au adresat întrebări legate de activitățile desfășurate pe parcursul celor trei zile, iar ei au răspuns cu mult entuziasm că le-a plăcut foarte mult, au rămas cu amintiri plăcute, și-au făcut prieteni noi și s-au distrat foarte bine, alături de doamnele bibliotecare și de cei prezenți la tabără. De asemenea, cei de la Fundația Euro Education Federation le-a pregătit celor prezenți o surpriză, aducând niște lucrușoare confecționate din argilă pe care copiii trebuie să le picteze. Apoi, din nou dna profesoară Coșereanu a venit cu un alt joc drăguț ,,Lupul și oile''.
În ultima parte, a acestei întâlniri cu prima serie, am vizitat secția de carte veche unde dl. dr. Sana Silviu le-a făcut o prezentare frumoasă despre ce conține fondul de carte veche, diferite manuscrise în limbile latină, slavonă și greacă, Biblia de la 14555, numită și Biblia cu 42 de rânduri, un Atlas Geografic din 1730, apărut la Viena și altele. 











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu