SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, tasta 2 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

luni, 10 februarie 2020

Ziua iubitorilor bibliotecilor (cititori, bibliotecari și șoareci ) :)), Literă și simbol (prof. Lupșe Anita Laura)

                                                       

   ,,Dacă ai o grădină și o bibliotecă, ai tot ceea ce îți trebuie''.
                                                                                                                 (Marcus Tullius Cicero)

Pe 14 februarie se sărbătorește pe lângă Valentine's Day și Ziua Internațională a iubitorilor de biblioteci (cititori, bibliotecari și șoareci 😂) așa cum este notată în calendarul cultural. În această zi, trebuie să ne arătăm dragostea pentru toți iubitorii de biblioteci. Astfel, se pune întrebarea: ,,de ce unii oameni iubesc bibliotecile?'' Pentru că bibliotecile au un farmec aparte. Azi putem găsi o carte căutând în baza de date computerizată după autor, titlu și să mergem direct la raft, să luăm cartea, s-o înregistrăm în fișa de cititori și să plecăm. E liniște, doar din când în când se mai aude foșnetul ușor al paginilor întoarse. Uneori, cineva mai scapă pe jos un obiect mai greu și toți cei prezenți în sală tresar, smulși ca din visare, dar nimeni nu comentează nimic.
Cum își arată dragostea pentru biblioteci cei care le iubesc? Cei care au tradiții vechi în a dona bani sau cărți diferitelor instituții de cultură, donează bani bibliotecilor locale sau cărți. Alții merg la bibliotecă în această zi și împrumută cărți la sala de lectură sau vizionează filme, ascultă muzică, etc. - e un mod prin care, mărind numărul ,,vizitatorilor'' se justifică existența bibliotecilor în comunitatea respectivă. Deși se spune că trăim în ,,era Internetului'', nu tot ce este stocat digital poate fi accesat în rețeaua publică, în sensul că bibliotecile dețin o mare cantitate de date ,,digitalizate'', informații pe care nu le găsim oriunde online. Totodată, bibliotecile oferă asistență cititorilor în a găsi informații din cele mai diverse și rare în orice domeniu, informații care se poate să nu fie găsite într-o carte cumpărată sau online. Această zi este și una potrivită pentru a-i încuraja să treacă pragul unei biblioteci pe cei care nu sunt obișnuiți să o facă - unii neștiind că se află o bibliotecă în localitatea lor de reședință.
O bibliotecă e mai mult decât un spațiu unde găsești informații. Biblioteca este un univers care conține mii de universuri. Bibliotecile sunt ca un sanctuar, o oază de liniște, departe de agitația vieții cotidiene, oferind un loc în care pot fi acumulate noi cunoștințe despre lume și viață, unde sunt oameni care se aseamănă. Biblioteca mai este un loc unde se întâlnesc membri unei comunități, un loc unde pot împărtăși gânduri și idei, unde pot afla lucruri noi. Pentru acestea și pentru multe altele, unii oameni iubesc bibliotecile.
Tot pe 14 februarie sărbătorim și Ziua Îndrăgostiților. De ce să nu arătăm puțină dragoste și bibliotecilor, în această zi a iubirii? De ce n-ar petrece și îndrăgostiții o oră-două, într-o bibliotecă locală, consultând măcar titlurile romanelor în care sunt descrise mari iubiri?

La mulți ani tuturor celor care iubesc bibliotecile! Mai puțin șoriceilor! :)) 

 LITERĂ ȘI SIMBOL

Cartea reprezintă un mijloc de comunicare, inclusiv în domeniul artei muzicale, din mai multe puncte de vedere. Elevii doritori pot avea acces la informații utile și interesante despre viața compozitorilor, ale căror lucrări muzicale le stau în față pe partiturile cu notația muzicală nonverbală specifică, stănd în opoziție totală cu aceasta, dar completându-se reciproc ca modalitate informațională: literă și simbol.

Fiecare pagină de carte are un rol specific în formarea și devenirea personalității copilului indiferent de vârstă iar elevii Liceului de Arte din Oradea sunt beneficiarii reali în ceea ce privește complementaritatea artelor literare și muzicale, astfel există de mulți ani o colaborare fructuoasă între instituția Bibliotecii Județene ,,Gheorghe Șincai” respectiv instituția Liceului de Arte din Oradea, legătură care se manifestă prin diferite manifestări culturale și artistice prin munca educațională depusă de cadrul didactic LUPȘE ANITA LAURA – profesor de Vioară la Liceul de Arte Oradea, care ani la rând manifestă un interes deosebit pentru dezvoltarea interpretativă a elevilor săi pe scena atât de primitoare a aulei bibliotecii, prezentând totodată oferta educațională valoroasă și unică pe care LICEUL DE ARTE ORADEA o reprezintă la nivel local și județean.

Majoritatea elevilor din catedra profesoarei LUPȘE ANITA LAURA sunt înzestrați cu un talent deosebit și sunt obișnuiți cu antrenamentul muncii asidue pe care-l necesită studiul complex al intrumentului viorii. Aceștia funcționează aidoma unei pepiniere, fiind membrii importanți ai Orchestrei Liceului de Arte Oradea, orchestră care mereu cântă și încântă cu elanul tinereții repertorii muzicale deosebit de pretențioase pentru o vârstă școlară, fiind prezenți la majoritatea evenimentelor organizate de ,,Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai”.

Acești elevi deosebiți au reușit să interpreteze lucrări muzicale ca: Rapsodia română de George Enescu, Dansurile populare românești de Bela Bartok, Pizzicato Polca de Johann Strauss, Oda bucuriei de L. van Beethoven, Piese celebre de Grigoraș Dinicu, Valsul celebru nr.2 de Shostakovici etc, toate acestea sub bagheta dirijorală a d-nei Profesor NAGY VIOLA. Toate succesele și reușitele sonore atât de ample s-au manifestat în aplauzele auditoriului care s-a strâns într-un număr semnificativ în aula bibliotecii, susținând și hrănind întotdeauna formația orchestrală prin aplauzele lor recunoscătoare.

Putem concluziona așadar o similitudine ce există între modul de abordare a unei cărți – literă, respectiv parcurgerea unei partituri muzicale – simbol – în ciuda faptului că cele două ,,texte” sunt notate cu caractere diferite, dar ființa care este capabilă de curiozitatea, chemarea și răbdarea necesară de a le parcurge în întregime: da Capo al Fine, are într-adevăr câștig de cauză reală, pentru că și una și alta va deveni parte integrantă valoroasă spirituală a ființei sale unice.

 Autor: Prof. LUPȘE Anita Laura    (Liceul de Arte Oradea Jud. Bihor)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu