SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, interior 119 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

luni, 20 februarie 2012

Dragobetele la români


După cum se ştie, ca în fiecare an, noi românii sărbătorim pe 24 februarie ,,Ziua Îndrăgostiţilor’’ sau cum i se mai spune ,,Dragobetele’’. Astfel, dragobetele, purtătorul dragostei şi al bunei dispoziţii păstrează unele atribuţii ale zeului dragostei, Cupidon, zeul dragostei în mitologia romană şi ale zeului Eros, zeul iubirii în mitologia greacă (Muntenia, Oltenia, Dobrogea, Transilvania). În unele tradiţii este numit Cap de Primăvară, Cap de Vară, fiu al Babei Dochia şi cumnat cu Lăzăricăi. În lumea satului, plantele erau de mare ajutor pantru a afla dacă tinerii se căsătoresc. Una din aceste plante era numită Floarea dragostei, o plantă cu frunze în formă de lance şi flori roz-purpurii, care creştea în locuri înalte. De asemenea, se plantau în grădină două fire de Floarea dragostei pentru tinerii îndrăgostiţi şi dacă cele două plante se apropiau, era semn că cei doi tineri se vor căsători. Totodată, se spunea despre tinerii care stăteau în casă în ziua de Dragobete, că vor fi ocoliţi de noroc în dragoste tot restul anului. În localitatea Bogdan Vodă din judeţul Maramureş există un obicei specific acestei zile. Aici se confecţionează o păpuşă din cârpe, care este aruncată în râu, pentru a fi îndepărtate duhurile rele. Alte denumiri ale acestei sărbători mai sunt: ,,Ioan Dragobete’’, ,,Drăgostiţele’’, ,,Sântion de primăvară’’, dar şi ,,Dragomiru-floarea’’ sau ,,Granguru’’. Se mai spune, de asemenea, că, Dragobetele este sărbătoarea nunţii cosmice, ziua în care Baba Iarna îşi pierde din putere, învinsă de trăinicia iubirii lui Dragobete pentru frumoasa lui soţie, Florica, floarea florilor cu plete aurii ca razele soarelui de primăvară. Prin urmare, conform tradiţiei de Dragobete, trebuie să fim veseli, să râdem, să ne întâlnim cu persoana iubită, să ieşim să culegem flori, să întâmpinăm primăvara cum se cuvine, fiindcă Dragobetele e cel care deschide sezonul primăverii şi al iubirii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu