SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, interior 119 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

miercuri, 29 octombrie 2014

Personalitatea lui Dimitrie Cantemir - concurs


S-a întâmplat în cadrul unui concurs care a avut ca temă personalitatea lui Dimitrie Cantemir. Protagonişti au fost elevii claselor a VII-a şi a VIII-a de la şcoala care îl are ca patron spiritual pe marele cărturar. Evenimentul a fost găzduit de Biblioteca Judeţeană. Dascălii şi reprezentanţii Bibliotecii i-au introdus pe elevi în atmosferă. În prima parte a evenimentului a vorbit directorul Bibliotecii Gh. Şincai Ligia Mirişan. Mirela Petronie a realizat o prezentare a personalităţii lui Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei şi cărturar umanist, printre ocupaţiile căruia s-au numărându-se cele de: enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog şi compozitor. Profesorul de limba română Meda Chetrone a făcut o incursiune în trecut pornind de la un citat a lui Mihai Eminescu: „Fiecare popor şi fiecare epocă se sprijină pe umerii trecutului”. Mesajul pe care trebuiau să-l reţină elevii a fost acela că prezentul, trecutul şi viitorul sunt verigi în axul timpului. Sunt verigi inseparabile. De altfel, şi directorul Şcolii Dimitrie Cantemir, profesorul Viorica Popa a subliniat că „trecutul nu este un timp apus care trebuie exilat în cărţile de istorie”, iar Dimitrie Cantemir este „un model spiritual care ne apropie de carte, de ştiinţă”.
Înainte de a da starul concursului propriu-zis elevii au fost invitaţi de doamna director să facă o călătorie imaginară în Oradea, în punctele ce-l au ca numitor comun pe patronul spiritual al şcolii: dinspre Băile Felix spre centru, la statuia lui Dimitrie


Cantemir, pe strada Dimitrie Cantemir, la Şcoala Dimitrie Cantemir. Încă de la primele întrebări, lupta s-a dovedit a fi echilibrată, astfel încât în prima jumătate a concursului echipele erau despărţite de maxim cinci puncte. În partea a doua a competiţiei, elevii şi-au intrat însă atât de bine în rol încât, asemenea realităţii, confruntarea decisivă s-a dat între cele două mari puteri: Poarta Otomană şi Imperiul Ţarist. Aşa cum a subliniat directorul Viorica Popa toată lumea a avut de câştigat în urma acestui concurs. Atât cei care şi-au aprofundat cunoştinţele, cât şi cei care au dobândit cunoştinţe noi. În încheiere, elevii prezenţi au asistat la o prezentare a personalităţii celui care a fost membru al Academiei de Şţiinţe din Berlin realizată de elevii claselor a VIII-a A. La reuşita acestui eveniment şi-au dat concursul alături de elevi, dascăli şi angajaţi ai Bibliotecii Judeţene:Viorica Popa, Meda Chetrone, Amalia Turcu, Diana Hera, Melania Ciomoş, Ligia Mirişan, Barna Mariana, Mirela Petronie şi Cipriana Chiriac. În încheierea evenimentului, directorul Viorica Popa a ţinut să mulţumească Bibliotecii Judeţene pentru contribuţia pe care o are în dezvoltarea competenţelor de lectură, „un imperativ al Şcolii Dimitrie Cantemir”, dar ţi pentru parteneriat.
Sursa:http://www.bihon.ro/lupta-pe-personalitatea-lui-cantemir/1471463

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu