SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, tasta 2 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

vineri, 5 mai 2017

Jurnalul secret al lui Adrian Mole, de Sue Townsend

Volumul "Jurnalul secret al lui Adrian Mole" a apărut în ediţia din 2016 la editura Youngart, în traducerea Florentinei Hojbotă.
Autoarea, Sue Townsend, o scriitoare britanică contemporană, cunoscută mai ales datorită cărţilor cu Adrian Mole, ne dezvăluie universul preocupărilor şi trăirilor unui adolescent de treisprezece ani şi 3/4.
Coşul din bărbie, treburile casei ( în care se implică foarte mult în lipsa preocupării obişnuite, constante, normale a părinţilor pentru acestea), lecturile, descoperirea infidelităţii mamei, plecarea ei, şcoala sau iubirea sunt doar câteva dintre aspectele asupra cărora Adrian se opreşte în jurnalul său secret.
El se consideră un descurcăreţ în ale vieţii. Faţă în faţă cu întâmplările provocatoare sau negative, îşi păstrează umorul şi scrie: "Ăsta mi-e norocul!". Ni-l putem lesne imagina pe acest tânăr cu vocea în schimbare, cu hainele care nu fac faţă creşterii specifice perioadei adolescentine, deschis faţă de oameni, harnic şi surprinzător de responsabil, un pic ipohondru, căutând răspunsuri pentru comportamentele adulţilor, umblând la dicţionar şi citind, revoltându-se moderat şi considerându-se "intelectual".
Povestea curge zilnic şi fiecare zi complică, parcă, puţin existenţa lui Adrian, ceea ce nu face ca notiţele lui să fie mai lungi. Jurnalul şi noi, cititorii, care deja ştim evenimentele trecute, suntem, pe parcursul întregii cărţi, martorii prezentului.
O serie de remarci critice şi foarte amuzante la adresa adulţilor şi societăţii anilor '70 sunt încununate cu replica de final: "Dragostea e singurul lucru care mă împiedică să nu-mi pierd minţile..."
Lectură plăcută! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu