SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, tasta 2 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

luni, 12 iunie 2017

12 iunie - Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor

http://www.ilo.org/global/topics/child-labour/lang--en/index.htm

Din anul 2002, ziua de 12 iunie a devenit ziua mondială dedicată luptei împotriva exploatării prin muncă a copiilor. Fenomenul atrage atenția prin amploarea lui în zonele caracterizate de precaritatea vieții, sărăcie, subdezvoltare economică, război sau izolare. Totuși, din datele statistice furnizate de www.ilo.org rezultă că numărul copiilor exploatați prin muncă a scăzut față de anul 2000, de la 246 de milioane la 168 de milioane, cei mai mulți fiind localizați în Asia, zona Pacificului și Africa sub-sahariană. 
Anul acesta tema zilei este legată de zonele de conflict și cele afectate de diferite tipuri de dezastre. Copiii din aceste locuri se confruntă cu probleme identice cu ale adulților, făcând eforturi pentru ca familia să subziste, să reziste și să supraviețuiască, cot la cot cu părinții lor.
Necesitatea de a lucra le anulează, astfel, dreptul la educație, dreptul de a se bucura de copilărie, de joacă, de inocență, afectând, practic, tot parcursul viitor al copiilor. 
Majoritatea statelor lumii și diferite organisme internaționale și naționale din domeniul muncii și protecției drepturilor copiilor întreprind acțiuni simultane sau separat pentru a schimba situația acestor copii. Din păcate, câtă vreme zonele sunt cuprinse de conflict, intervenția este limitată. În situația de emigrare, copiii sunt, din nou, supuși unor condiții dificile, sub aspectul traiului și ritmului zilnic, dar și în ce privește suspendarea educației, un mijloc important de a dobândi un viitor în care munca lor să fie apreciată și recompensată.
Sunt expuși riscului de a fi exploatați prin muncă în special copiii care sunt separați de familiile lor.
Toate programele care îi vizează arată că există o mare preocupare pentru acești copii, că există semnale importante că este esențial să luptăm împreună pentru toți copiii, pentru drepturile lor, pentru a veghea ca viața lor să fie una bună și corectă.
Scăderea numărului copiilor care munceau în perioada 2000 - 2017 indică faptul că efectele luptei împotriva exploatării copiilor prin muncă sunt posibile, doar că necesită multe eforturi concertate și devin vizibile în timp. Nu depinde doar de luptătorii din acest sector, ci și de factorii politico-economici și socio-culturali pentru a reuși, dar și pentru a scurta durata intervenției, a reuși în timp util.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu