SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, tasta 2 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

marți, 25 iulie 2017

Aniversările culturale ale lunii iulie

În luna iulie, seria evenimentelor culturale continuă cu aniversarea altor mari scriitori din literatura română și universală, precum: Jean de la Fontaine, Tudor Arghezi și Hector Malot.

Primul care deschide poarta evenimentelor culturale din această lună este renumitul fabulist francez Jean de la Fontaine care s-a născut la Chateau-Thierry pe data de 8 iulie 1621. Tatăl lui avea o slujbă de mâtre des eaux et forets în ducatul Chateau-Thierry, astfel încât putem să presupunem că viitorul fabulist s-a bucurat de o copilărie fericită și îmbelșugată. 
La vârsta de 20 de ani a intrat într-o congregație religioasă, pe care a părăsit-o curând. În 1647 a preluat slujba tatălui său și s-a însurat, dar căsnicia n-a fost una fericită. Studiază cu aviditate operele anticilor și citește scrierile autorilor francezi, italieni, spanioli. La 30 de ani va publica prima sa lucrare, o traducere în versuri din Terențiu. Abia în 1668 apar primele șase cărți ale fabulelor. Originalitatea fabulelor sale au fost recunoscute de marile spirite ale veacului său. Primii săi admiratori au fost Moliere, Doamna de Sevigne, La Bruyere.
Dintre cele mai cunoscute fabule ale lui La Fontaine se numără: Vulpea și strugurii, Corbul și vulpea, Greierele și furnica, Porumbelul și furnica, Lupul și mielul, Dreptatea Leului, Lupul și barza, Iepurele și broaștele, Cocoșul și vulpoiul, Calul și măgarul, Lupul și câinele, Leul și șoricelul. 
Ultimii doi ani ai vieții și i-a petrecut între Academia franceză și biserică, între scrierea psalmilor și cea a fabulelor. 
La sfârșitul anului 1692, fabulistul se îmbolnăvește grav și se apropie mai mult de biserică. Astfel, La Fontaine se stinge din viață la 13 februarie 1695. 

Un alt sărbătorit al acestei luni este marele scriitor român Tudor Arghezi care s-a născut la 21 mai 1880, la București. Cu acest prilej se împlinesc 50 de ani de la moartea scriitorului și poetului român. Este fiul lui Nae Teodorescu și al Mariei. Tudor Arghezi a fost călugăr, diacon, bijutier și ziarist. 
Între 1887 1891 urmează Școala primară ,,Petrache Poenaru'', apoi cursurile Gimnaziului ,,Cantemir-Vodă''. De la vârsta de 11 ani este nevoit să se întrețină singur, dând meditații. La 16 ani s-a angajat custode la o expoziție de pictură. Despre primele scrieri ale adolescentului poet, Al. Macedonski spunea: ,,Acest tânăr, la o vârstă când eu gângăveam versul, rupe cu o cutezanță fără margini, dar până astăzi coronată de cel mai strălucit succes, cu toată tehnica versificării, cu toate banalitățile de imagini și idei, ce multă vreme au fost socotite, la noi și în străinătate, ca o culme a poeticii și a artei.'' Se spune că la 19 ani cel care avea să devină poetul Tudor Arghezi a trăit prima dramă a vieții sale. Iubita de care era îndrăgostit a murit și tânărul tulburat a încercat să-și caute alinarea îndreptându-se către Dumnezeu. Călugăr fiind, Arghezi n-a întrerupt nici activitatea literară și nici pe cea publicistică. A mai lucrat ca bijutier și ceasornicar în Elveția. 
Primul său volum de versuri ,,Cuvinte potrivite'' este primit de criticii vremii cu elogii. Se spune că unii critici au vorbit despre poetul român de la Eminescu încoace.''
Opera sa cuprinde volumele: ,,Cuvinte potrivite'', ,,Icoane de lemn'', tablete; ,,Flori de mucigai'', poezii; ,,Tablete din Țara de Kuty'', povestiri swiftiene; ,,Cărticica de seară'', Cimitirul Buna-Vestire'', roman parabolic; ,,Versuri alese'', ,,Bilete de papagal'', ,,Prisaca'', ,,Cântare omului'', ,,O furnică'', ,,Testament''.
S-a stins din viață la 14 iulie 1967 și a fost înmormântat cu funeralii naționale.

Ultimul sărbătorit care încheie seria evenimentelor culturale din acestă lună este scriitorul francez Hector-Henri Malot care s-a născut la 20 mai 1830, la Bouille-sous-Bois, Franța. Cu această ocazie se sărbătoresc 110 ani de la moartea acestuia. 
A studiat dreptul la Rouen și Paris, după care practică un timp notariatul, domeniul de activitate al tatălui său. A mai colaborat cu articole și încercări literare la diverse publicații, iar pasiunea pentru arta scrisului îl determină să lase dreptul și să-și dedice întreaga carieră literaturii. 
Hector-Henri Malot scrie și editează în totalitate peste 70 de romane, fiind comparat din punct de vedere al productivității cu Al. Dumas. Capodopera sa este însă romanul ,,Singur pe lume'' (Sans famille), pentru care a fost premiat de Academia Franceză.
Printre alte lucrări publicate de Malot se numără și următoarele: Un beau-frere, Une belle-mere, Romain Kalbris, Une Bonne affaire, Pages choisies. 
La 17 iulie Hector Malot se stinge din viață la Fontenay-sous-Bois.
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu