SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, tasta 2 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

joi, 28 februarie 2019

1 Martie, mărțișor- istorie, tradiție și superstiții


Povestea mărțișorului ne trimite în vremuri cu zei, războinici, eroi și civilizații care au ajutat la crearea culturii noastre. Încă din cele mai vechi timpuri, prima zi a lunii martie a fost înzestrată cu semnificații mistice legate de mărțișor, atribuindu-i-se calitatea de talisman protector și totodată, un obiect artizanal ce oferă un echilibru în lupta dintre Bine și Rău.
În calendarul vechi, 1 Martie marca începutul unui An Nou, iar simbolul culorilor alb și roșu reprezenta lupta vieții asupra morții, a sănătății împotriva bolii, albul însemnând pace, iar rosul război. Mai mult decât atât, cercetările arheologice de demult au scos la iveală amulete care datau de acum cca. 8000 de ani și erau formate din pietricele vopsite în alb și roșu înșirate pe o ață. În acele vremuri se obișnuia practica sacrificiilor umane și animale cu scopul de a îmbuna zeii pentru venirea primăverii. Astfel, roșul sângelui era asociat cu viața, adorația și sacrificiul, iar albul semnifica puritatea zăpezii, iarna și trecutul.
Tot în vremuri demult apuse, pe data de 1 Martie, mărțișorul se dăruia înainte de răsăritul soarelui, copiilor și tinerilor. Șnurul din care era alcătuit, se lega fie la mână, fie la piept și se purta de la 1 martie până se arătau semnele de biruință ale primăverii: se aude cucul cântând, înfloresc cireșii, vin berzele sau rândunelele. Atunci, mărțișorul se lega fie de un pom înflorit, fie era aruncat în direcția de unde veneau păsările călătoare, rostindu-se: ,,Ia-mi negrețele și dă-mi albețele.’’
Unul dintre cele mai interesante mituri legate de originile mărțișorului îl reprezintă acela al luptei dintre Primăvară și Iarnă. Astfel, în prima zi a lunii martie, frumoasa Primăvară a observat la marginea unei păduri un ghiocel superb care răsărea de sub pătura de zăpadă a iernii. Fiind hotărâtă să-l ajute, a dat zăpada la o parte, fapt ce a înfuriat extrem de tare Iarna, aceasta chemând vântul și gerul pentru a distruge ghiocelul. Primăvara a încercat să salveze ghiocelul cu mâinile ei, dar s-a rănit din cauza mărăcinilor înghețați. Din degetul ei s-a prelins o picătură de sânge fierbinte care a căzut peste floare și a salvat-o. Pentru a sărbători Victoria Primăverii asupra Iernii, mărțișorul a căpătat cele două culori, simbolizând sângele roșu pe zăpada alba.
În unele județe ale României,există tradiția ca mărțișorul să fie purtat doar în primele două săptămâni. În localitățile transilvănene, mărțișoarele sunt atârnate de uși, ferestre, de coarnele animalelor domestice, întrucât se considera că astfel se pot speria duhurile rele. În județul Bihor, se credea că dacă oamenii se spală cu apa de ploaie căzută pe 1 martie, vor deveni mai frumoși și mai sănătoși. În Banat, fetele se spală cu zăpadă pentru a fi mereu iubite. Tot aici, dar și în Bucovina, fetele sunt cele care le oferă băieților mărțișoare care sunt făcute chiar de mâna lor. În Dobrogea, mărțișoarele sunt purtate până la venirea cocorilor, apoi aruncate în aer pentru ca fericirea să fie mare și înaripată. În Moldova și Maramureș, fetele oferă băieților mărțișoare, ca și în Banat și Bucovina, deosebirea fiind că și băieții, la rândul oferă fetelor mărțișoare de 8 Martie. Sărbătoarea mărțișorului se poate întâlni în zona Balcanilor la Aromâni și Megleno-Români, precum și la Bulgari care o numesc Martenița.  
Un personaj traditional în legenda mărțișorului de la care provin celebrele babe care se sărbătoresc de la 1 martie este Baba Dochia. În tradiția popular, aceasta era o femeie rea și capricioasă și se spune că primele 9 zile ale lunii martie aduc vremuri schimbătoare la fel ca și firea Babei Dochia.
Printre superstițiile legate de această lună, se numără următoarele:
-          * Moșii Sfinți bat cu bețele în pământ gonească inghețul, să vină căldura dând drumul primăverii;
-         *  Dacă plouă în ziua de Mucenici, sigur va ploua și de Paști;
-          * Se zice că în această zi vin berzele aducătoare de noroc și de…copii;
-         *  Dacă tuna pe 9 martie, var ava fi roditoare;
-          * Dacă tuna înainte de această zi, în Săptămâna Albă, vara va fi seacă;
-          * Apa de ploaie, căzută acum, de Moși este bună pentru dureri de cap și de ochi;
-          * Cei care au livadă sau vie, trebuie să bea 40 de păhărele cu vin și să verse câteva picături pe vie sau pomi pentru ca plantelor să le meargă bine tot anul și roadele să fie bogate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu