SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, tasta 2 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

miercuri, 27 februarie 2019

Bestia, de Alex Flinn

Operă a scriitoarei americane Alex Flinn, ”Bestia” este un roman de ficțiune, dar și unul de dragoste, o reinterpretare modernă a poveștii ”Frumoasa și bestia”. Câteva elemente moderne, precum chat-ul online unde se duc discuții în comunitatea celor transformați de soartă (sau vrăjitoare) în ființe greu de suportat și înțeles de către cei din jur, plasează evenimentele în lumea tinerilor. De altfel, personajele cărții sunt și ele la vârsta adolescenței.
Bestia - Kyle, Adrian - are șaisprezece ani și este fiul unui cunoscut prezentator de televiziune. Fiindcă a dus mereu o viață bună și învățând de la tatăl său un comportament cel puțin neprietenos (de fapt, nesimțit și batjocoritor) față de oamenii aflați într-o poziție inferioară din punct de vedere social și material celei proprii, Kyle nu se gândește prea mult și decide să-i joace o festă unei fete grase, dizgrațioase și ciudate, apărută de nicăieri în școala lui.
Acesta o invită pe ”năpăstuita soartei” la bal, deși știa deja că are parteneră. Pe cine? Bineînțeles, cea mai populară fată din școală. Una pe măsura lui, pe care, desigur, n-o iubea. Era ”scris în stele” ca el, fiu de vedetă, și ea, fata populară, să fie împreună, să fie perechea balului.
Un alt personaj este Kendra, fata-vrăjitoare, care, în replică la festa lui Kyle, îl admonestează cu un ”O să vezi!” foarte sugestiv, care se concretizează apoi într-o vrajă în toată puterea cuvântului, Kyle devenind o bestie hidoasă, acoperită peste tot corpul cu păr, cu unghiile transformate în gheare, cu dinți enormi și voce groasă.
Va avea doi ani la dispoziție să rupă vraja făcând o fată să-l iubească, așa inimaginabil de urât cum era acum. Sau, dacă ar fi să folosim cuvintele Kendrei, am spune că era așa cum era de fapt. Urâciunea din sufletul lui trecuse în contul aspectului fizic. Oh, ce dezamăgire! Deșertul interior dat în vileag!
După ce trece peste această lovitură și peste atitudinea tatălui, vedem un Kyle retras într-o reședință privată, tot pe banii tatălui (deși, el fiind parțial responsabil de hidoșenia interioară a fiului său, poate că plățile pentru cheltuielile cu ascunsul fiului celui urât nu sunt decât polițe obișnuite), tot neînfruntând nici jumătate din injuriile, frustrările, umilirile și respingerea de care au avut parte alții de la el, sau de care au parte, în general, oamenii, atunci când nu-și permit să se retragă din fața uraganului răutății umane. Fie ei cu o diformitate evidentă sau pur și simplu lipsiți de mijloacele minime de existență decentă, peste oamenii obișnuiți trec valurile vieții și tăvăluguri de dispreț și respingere, greutăți și umilințe, dacă nu cumva uitare și completă abandonare și asta nu timp de DOI ANI!!!
Dar, după cei doi ani, timp în care ajunge la experiența iubirii, se transformă într-un om mai bun și revine la înfățișarea umană, Kyle, devenit Adrian, metamorfozat sub aspect sufletesc, reia viața de unde a lăsat-o. Are o tentativă de a o judeca pe iubita lui de acum, salvatoarea lui, după vechile criterii, dar își aminteste ce este cu adevărat important.
Sufletul, nu învelișul său de trup.
Frumusețea interioară, nu hainele scumpe care-ți iau privirile.
Valorile reale...
Mi-aș dori să știu părerea voastră despre cel de-al treilea personaj principal, fata care joacă rolul salvatoarei lui Kyle.
Nu v-am povestit nimic despre condiția ei, dar veți descoperi citind cartea.
Puteți să ne scrieți în secțiunea ”Comentarii”.
Lectură plăcută!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu