SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, tasta 2 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

sâmbătă, 11 februarie 2017

Valentine's Day

Ca în fiecare an, pe data de 14 februarie, îndrăgostiţi din întreaga lume sărbătoresc Valentin's a Day, cunoscută sub numele de ,,Ziua Îndrăgostiţilor''.

Originea acestei sărbători:
Legenda spune că acest Valentin a fost un preot din Roma care, în timpul împăratului Claudius al II-lea a ajutat tinerii, creştini sau păgâni, să se căsătorească. Astfel, tânărul preot Valentin susţinea că mariajul este parte din planul lui Dumnezeu şi unul din scopurile vieţii totodată. Pentru că a continuat să-i căsătorească pe tineri în secret, el a fost închis şi condamnat la moarte pe 14 februarie 269. Tot aceeaşi legendă ne spune că Valentin, în timp ce era în închisoare, s-a îndrăgostit de fiica paznicului. Iar înainte de a muri, tânărul Valentin i-a trimis acesteia o scrisoare pe care a semnat-o ,,De la al tău Valentin''. De aici s-a păstrat şi obiceiul de-a trimite felicitări, mesaje de dragoste.
Sfântul Valentin, oficial cunoscut ca Sfântul Valentin al Romei, a existat ca persoană, fiind comemorat la 14 februarie, în calendarul romano-catolic. El a fost înmormântat într-un cimitir de pe Via Flaminia, în partea de Nord a Romei, fiind ridicată acolo şi o biserică.
Totodată, se spune că ziua de 14 februarie este ziua în care un nou anotimp îşi face simţită prezenţa, natura revenind la viaţă, începând sezonul în care păsările îşi căutau perechea. Urările transmise de cei ce se iubeau, prin viu grai, erau foarte populare în anii Evului Mediu. Cea mai veche scrisoare de dragoste care există şi azi, este un poem scris în 1415, către soţia sa, de ducele de Orleans, Charles. Felicitarea face parte dintr-o colecţie de manuscrise ce se află la Biblioteca britanică din Londra. Câţiva ani mai târziu, regele Henric al V-lea a angajat un poet, pe numele John Lydgate să compună o felicitare a îndrăgostiţilor pentru Catherine de Valois. Britanica Esther A. Howland a început comercializarea primelor felicitări realizate din dantelă adevărată, panglici şi imagini colorate.
Unii îndrăgostiţi aleg modul clasic - acela de-a trimite o felicitare, fie ea şi electronică sau un cadou ce conţine bomboane de ciocolată, fructe sau bijuterii, iar alţii aleg ceva cu totul inedit, să-şi invite perechea la o cină romantică, o plimbare cu balonul sau o excursie în doi într-un loc cu totul special. Mai sunt tineri care aleg să-şi unească destinele chiar în această zi specială. Ziua Îndrăgostiţilor este sărbătorită în întreaga lume sub diferite nume, dar şi-n alte forme. Prin urmare, în America Latină, Sfântul Valentin este cunsocut sub numele de Ziua Iubirii şi a Prieteniei. În Brazilia această zi este sărbătorită pe 12 iunie, cu o zi înainte de Sfântul Anton, patronul căsătoriei.

Sfântul Valentin sărbătorit pe glob:
În Australia, Valentine's Day are o tradiţie veche. La ei, florile joacă un rol deosebit, buchetele scumpe de trandafiri fiind primite cu drag de la cel iubit. Bărbaţii australieni sunt foarte deschişi şi nu se tem să-şi exprime iubirea şi afecţiunea, fiind în general consideraţi foarte romantici.
În Japonia, culturile orientale pun foarte mare accent asupra femeii. Japonia sărbătoreşte Ziua Îndrăgostiţilor într-o manieră cu adevărat unică. Astfel, ciocolata oferită în această zi este împărţită în categorii precum: Giri-choko şi Honmei-choko. Prima categorie este oferită bărbaţilor care sunt fie colegi, şefi sau pur şi simplu, prieteni. A doua categorie este cunoscută ca fiind ciocolata iubirii (Honmei-choko).
În Grecia, Valentine's Day este sărbătorită cu mult fast şi tinerii încă aleg această zi pentru a se cere în căsătorie sau a se căsători. Această zi este plină de dragoste în insulele însorite ale Greciei, iar tinerii petrec ziua împreună, slăvind iubirea pe care o simt unul pentru celălalt. La ei, îngerul Cupidon este reprezentat ca un copil înaripat ce ţine în mână un arc, a cărui săgeată străpunge inimile oamenilor şi-i face să se îndrăgostească. În tradiţia greacă, Cupidon a jucat totdeauna un rol important în sărbătorirea iubirii şi a îndrăgostiţilor.
În Spania, se pune mare accent pe cadouri, astfel că este un obicei ca, de Valentine's Day, băiatul să-i ofere fetei flori. Cele mai comune cadouri oferite în această zi sunt florile, pentru tinerele fete şi cărţile pentru prietenii lor.
În Marea Britanie, nu se pune prea mare accent pe sărbătoarea de Valentine's Day, întrucât se pare că la ei, festivalul de Valentine's ar avea o origine păgână, motiv pentru care Biserica a încercat să-l asimileze în Creştinism sau în festivalurile creştine.
În Brazilia, Ziua Îndrăgostiţilor, aşa-numita ,,Dia dos Namorados'' este celebrată pe 12 iunie. Oferirea de cadouri între iubiţi este cea mai importantă tradiţie, ea incluzând printre aceste cadouri flori, felicitări, ciocolată şi o varietate de alte daruri de diferite forme, dimensiuni sau culori. În această zi, în Brazilia se organizează numeroase concerte şi evenimente muzicale, foarte populare în rândul populaţiei. Locuitorii Braziliei petrec această zi cu prietenii, familia şi rudele lor, gătind mese speciale acasă, organizând petreceri alături de prieteni sau mergând la petrecerile organizate de cei apropiaţi şi vizitează împrejurimile sau admiră străzile decorate special pentru această ocazie.
SUA este probabil ţara în care Ziua Îndrăgostiţilor este sărbătorită cu cel mai mare entuziasm de către populaţie. Cele mai populare obiceiuri de Valentine's Day includ excursii romantice în afara oraşului, cine romantice la restaurant şi o mulţime de cadouri dintre cele mai diverse, de la coşuri cu bunătăţi, la felicitări, buchete de flori, inimioare şi jucării de pluş.  
        

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu