SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, tasta 2 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

vineri, 9 februarie 2018

Valentine's Day (Ziua Îndrăgostiților) - tradiții, obiceiuri, superstiții

Ca în fiecare an, pe 14 februarie, cu mic, cu mare sărbătorim Valentine's Day, sărbătoarea iubirii, o sărbătoare mult aștepatată de cei care se iubesc și cu această ocazie își oferă reciproc multe cadouri.
În mitologia romană, Cupidon, fiul lui Venus, este zeul dragostei, iar imaginea sa este asociată cu Ziua Îndrăgostiţilor. La naştere, Jupiter a vrut să scape de Cupidon, dar mama sa, Venus, l-a ascuns în pădure, unde acesta a învăţat să folosească arcul pe animale, înainte de a-l folosi pentru a lega destinul oamenilor.
Primele momente când ziua de 14 februarie a devenit una care celebrează dragostea se înregistrează în secolul al XIV-lea, când au apărut primele scrieri de dragoste. Convinşi că 14 februarie este ziua în care păsările se adună, englezii încep să trimită bileţele de dragoste pe care le numesc "My Valentine".
În Evul Mediu, de Ziua Îndrăgostiţilor, atât băieţii, cât şi fetele trăgeau la sorţi un nume dintr-un bol pe care trebuia să îl poarte pe mânecă toată săptămâna următoare.
O altă curiozitate despre această zi este din epoca medievală, când femeile consumau alimente considerate "bizare" de Ziua Îndrăgostiţilor, pentru că, potrivit superstiţiilor, le-ar fi ajutat să-şi viseze viitorul soţ.
De asemenea, în fiecare an, de 14 februarie, în casa Julietei, care se află în Verona, Italia, sunt trimise peste 1.000 de scrisori adresate Julietei Capulet, celebra eroină din opera shakespeariană.
De-a lungul timpului, de Ziua Îndrăgostiţilor, au fost dăruite o mulţime de cadouri impresionante. De exemplu, în 1557, Diane de Poitiers a primit din partea lui Henric al II-lea proprietatea regală din Chenonceau. De asemenea, în 1631, împăratul Shâh Jahân a construit Taj Mahal pentru soţia sa, Mumtaz Mahal, care a murit după ce a dat naştere celui de-al 14-lea copil.
Totodată, Ziua Îndrăgostiţilor este momentul pe care sute de mii de persoane îl aleg în fiecare an pentru a cere în căsătorie persoana iubită.
Iată și câteva obiceiuri și tradiții legate de această sărbătoare din întreaga lume.

1. Africa de Sud
În jurul datei de 14 februarie mii de turiști merg în Africa de Sud - unul dintre cele mai romantice locuri din lume, mai ales că are o bogăție de plaje. În unele regiuni, fetele tinere își coseau numele iubiților pe mâneci, obicei care a fost preluat de la un vechi festival roman.

2. India
În această țaraă sărbătoarea a fost adoptată de curând, dar, deși unii sunt încă reticenți, din ce în ce mai multe persoane sunt entuziaste în privința ei. Ca în multe alte țări, oamenii din India sărbătoresc în special printr-un schimb de cadouri și felicitări (adesea virtuale). Febra evenimentului poate fi însă simțită cu câteva săptămâni înainte, datorită ziarelor și televiziunilor în special, care dezvăluie noutățile legate de acesta. Unele magazine sunt decorate cu obiecte care simbolizează dragostea, cum ar fi trandafiri, cupidoni, baloane în formă de inimă, iar în orasele mari au loc chiar concursuri cu această temă.

3. Austria
În această țară nu există tradiții asociate în mod direct cu Valentine's Day, dar mulți băieți au obiceiul de a darui un buchet de flori fetelor iubite.

4. Australia
Cele mai extravagante obiecte din acest stat care simbolizau dragostea acum câteva zeci de ani, și care erau produse în număr mare și destinate vânzării, erau cărțile poștale cu benzi din satin, parfumate și ornate cu flori și scoici.

5. Statele Unite ale Americii
De-a lungul timpului au circulat numeroase modele de cărți poștale și felicitări legate de Ziua Sfântului Valentin, unele dintre ele destul de nepoliticoase. În timpul Războiului Civil American, acestea erau însoțite chiar și de motive patriotice și politice.

6. Marea Britanie
Și aici s-a sărbătorit și se sărbătorește în special prin oferirea de flori, cadouri, obiecte specifice, felicitări. Un obicei mai ieșit din comun însă, respectat în Țara Galilor, era acela de a oferi linguri de lemn sculptate în formă de inimă. De asemenea, erau dăruite și inimi sau chei din lemn, acestea din urmă având semnificația: "Tu îmi deschizi inima". În plus, în unele locuri copiii interpretau cântece care aveau legătură cu această zi, după care primeau bomboane, fructe sau bani.

7. Franța
La un moment dat, în Franța s-a născut o tradiție care a fost abandonată mai tarziu. Mai exact, persoane necăsătorite, tinere și nu numai, ieșeau la ferestre și își alegeau "jumătatea". Dacă băiatul nu era cucerit de fata care îl strigase, o abandonează. Iar femeile care făceau parte din categoria celor părăsite se adunau ulterior într-un loc public și aprindeau un foc în care ardeau fotografii cu băieții "nerecunoscători". La un moment dat însă, ritualul a fost chiar interzis de guvernul francez.

8. Danemarca
Un obicei al danezilor este de a trimite ghiocei presați persoanelor dragi. Totodată, unii băieți scriu o scrisoare cu câteva versuri de dragoste, dar nu o semnează decât cu puncte - câte un punct pentru fiecare literă a prenumelui băiatului. Dacă fata care primește scrisoarea ghicește prenumele, este recompensată cu un ou de Paște, anul următor.

9. Germania
În această țară a devenit un obicei pentru băieții care fac curte fetelor să le ofere acestora un buchet de flori pe 14 februarie. Iar cadourile specifice sunt, ca în multe alte state, în forme care sugereaza o inimă, completate cu diverse mesaje de afecțiune.

10. Italia
Ziua Îndrăgostiților a fost celebrată cândva ca un festival al primăverii, ținut în aer liber; oamenii se adunau în grădini ornamentale pentru a asculta muzică și a recita poezie. În timp însă, acest obicei s-a pierdut.
În Torino mai era și o altă tradiție, și anume ca perechile să își anunțe logodna pe 14 februarie.

11. Japonia
În această țară, Ziua Îndrăgostiților este celebrată la două date: 14 februarie și 14 martie. La prima dată, fetele fac daruri băieților, iar la a doua, care ar fi început să aibă o astfel de semnificație prin 1960, băieții întorc cadourile primite pe 14 februarie. Ciocolata este cel mai popular cadou în Japonia, iar multe femei japoneze cred că cea cumparată nu este o dovadă a dragostei adevărate, astfel că prepara ele ciocolata, pentru a o dărui.

12. Coreea
Și aici exista cele două celebrări însă, pe 14 martie, mulți băieți au obiceiul și de a mărturisi iubitelor dragostea ce le-o poartă, pentru prima dată, ziua aceasta fiind cunoscută sub denumirea de "Ziua Albă". În plus, pentru cei care nu au un partener la acea dată, coreenii au stabilit o altă "sărbătoare", cunoscută ca "Ziua Neagră" - pe 14 aprilie.

13. Scoția
Aici, Ziua Sfântului Valentin este celebrată cu un festival. La acesta participă un număr egal de fete necăsătorite și băieți necăsătoriți, iar fiecare își scrie numele pe un bilețel. Biletele cu numele fetelor sunt apoi puse într-o pălărie, iar cele cu numele băieților într-o altă pălărie. Ulterior, câte o femeie extrage un bilețel din pălăria cu numele băieților și invers. Astfel, cei prezenți formează perechi, sunt schimbate cadouri, se dansează, iar la sfârșit unele cupluri chiar se căsătoresc.

14. Spania
În această țară obiceiurile sunt clasice: partenerii care nu sunt căsătoriți își fac cadouri, iar soții dăruiesc buchete de trandafiri soțiilor.

15. China
Aici, Ziua Îndrăgostiților este sărbătorită în a șaptea zi din luna a șaptea. Seara, fetele pregătesc pepeni și alte fructe ca un fel de ofrandă, înainte de a se ruga pentru un mariaj bun.

16. Taiwan
În acest stat, Ziua Îndrăgostiților este sărbătorită atât pe 14 februarie, cât și în ziua a șaptea din luna a șaptea, după tradiția chineză, ambele zile fiind la fel de importante. Băieții cumpără buchete destul de scumpe de trandafiri, mai ales că aceștia au anumite semnificații, în funcție de culoare și de număr. Spre exemplu, un trandafir roșu înseamnă "o singură dragoste", 99 de trandafiri semnifică "pentru totdeauna", iar 108 trandafiri înseamnă: "căsătorește-te cu mine".

De asemenea, există și câteva superstiții legate de această sărbătoare:
Se spune că dacă în ziua de Sf. Valentin găsești o mănușă, cel a cărui mănușă este îți va fi alesul. Tot astfel, primul nume pe care îl auzi în această zi, va fi purtat de către cel sortit ţie.
Dacă pe de-asupra capului tău zboară o vrabie în această zi, te vei căsători cu un om sărac.
O altă superstiție este: alege o păpădie și suflă peste ea, câte pufuri rămân pe ea, atâția copii vei avea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu