SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, tasta 2 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

marți, 1 martie 2011

Aniversările culturale ale lunii martie

Luna martie ne întâmpină cu o serie de evenimente culturale. Totodată, această lună este dedicată şi aniversării unor scriitori din literatura română, printre care îi amintim pe: Gala Galaction, Cezar Petrescu, George Topârceanu. Cu această ocazie, vom organiza o expoziţie a scriitorilor amintiţi, prilej cu care vă vom prezenta câteva aspecte legate de viaţa şi activitatea literară a acestora.

Galaction, Gala s-a născut la 16 aprilie 1879 şi a murit la 8 martie 1961. De-a lungul vieţii, el a rămas întipărit în mintea noastră ca un mare scriitor, preot ortodox, profesor de teologie român de origine aromână, precum şi traducător al Bibliei în limba română.
Opera sa cuprinde: volume de nuvele, romane, note de călătorie, numeroase articole publicate în diferite ziare şi reviste şi un jurnal publicat postum. Dintre cele mai cunoscute le amintim pe următoarele: ,, La Vulturi!'', ,,Bisericuţa din Răzoare'', ,,Răboj pe bradul verde'', ,,De la noi la Cladova'', ,,Doctorul Taifun'', ,,La răspântie de veacuri''.


Petrescu, Cezar s-a născut la 1 decembrie 1892 şi a murit la 9 martie 1961. În literatura română, el s-a remarcat ca romancier, nuvelist, traducător şi gazetar român, redactor la diferite ziare.

Opera sa cuprinde circa 70 de volume - romane, nuvele, teatru, proză fantastică şi literatură pentru copii, studii, note de călătorie şi memorialistică. Cele mai cunoscute opere pentru copii sunt: ,,Fram, ursul polar'', ,,Cocârţ şi bomba atomică'', ,,Pif-Paf-Puf'', ,,Omul de zăpadă'', ,,Iliuţă copil'', ,,Neghiniţă''.


Topârceanu, George s-a născut la 20 martie 1886 şi a murit la 7 mai 1937. Topârceanu a fost cunoscut în literatura română ca poet, prozator, memorialist şi publicist român, membru al Academiei Române.

Opera sa cuprinde: volumul ,,Balade vesele şi triste'', ,,Migdale amare'', ,,Scrisori fără adresă'', ,,Povestiri vânătoreşti'', în care se reflectă prietenia lui cu Mihail Sadoveanu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu