SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, tasta 2 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

marți, 10 mai 2016

Aniversările culturale ale lunii mai

Seria evenimentelor culturale continuă şi luna aceasta cu expoziţii dedicate unor zile internaţionale şi a unor scriitori consacraţi atât din literatura română, cât şi universală.
Prin urmare, am început pe 1 mai cu o expoziţie dedicată Sfintelor Sărbători Pascale, reprezentată de câteva lucrări frumoase ale unor copii de la diferite şcoli din judeţ, precum şi informaţii legate de această sărbătoare.


Paştele reprezintă cea mai veche şi importantă sărbătoare creştină ce a adus omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul suprem al lui Isus Hristos. Scopul acestei sărbători fiind amintirea vie a patimii, a morţii şi a Învierii lui Isus. Ştim bine că după intrarea în Ierusalim, Isus a fost judecat şi răstignit, iar a treia zi a înviat din morţi. Duminica a treia zi după Scripturi, femeile purtătoare de mir au găsit mormântul lui Isus gol.

Paştele este urmat de 40 de zile de post aspru, apoi o altă săptămână, a şaptea a patimilor. După aceea, au mai urmat cele 40 de zile ale potopului, cele 40 de zile petrecute de Moise pe muntele Sinai, cele 40 de zile în care iscoadele evreilor au cercetat pământul Canaanului, în care au intrat, de asemenea, cele 40 de zile parcurse de Sfântul Prooroc Ilie pentru a ajunge la muntele Hore. Săptămâna Patimilor are anumite rânduieli religioase mai speciale, cum ar fi: Liturghia darurilor mai înainte Sfinţite, Liturghia Sf. Vasile cel Mare, unită cu Vecernia.
       În cele din urmă, Învierea din morţi a lui Hristos este semn al biruinţei sale, iar comemorarea acestei Învieri rămâne una dintre cele mai importante sărbători ale creştinătăţii.

*
   
Următorul eveniment cultural este aniversarea scriitorului Lucian Blaga. el s-a născut pe 9 mai 1895, în Lancrăm, jud. Alba şi a murit în 6 mai 1961, la Cluj. A fost un mare filozof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar, romancier, academician şi diplomat român. Este fiul preotului Isidor Blaga şi al Anei. Primele clase le-a urmat la Sebeş, la Şcoala primară germană, după care a urmat Liceul ,,Andrei Şaguna'' din Bucureşti. A urmat Facultatea de Teologie din Sibiu şi Oradea în perioada 1914 - 1916. A studiat, de asemenea, filozofia şi biologia la Universitatea din Viena, obţinând titlul de doctor în filozofie.
Publică la Sibiu, placheta de versuri ,,Poemele luminii''. A fost redactor la ziarele ,,Voinţa'' şi ,,Patria''.
     Opera sa cuprinde volumele: ,,Poemele luminii'', ,,Paşii profetului'', ,,În marea trecere'', ,,La cumpăna apelor'', piese de teatru: ,,Zamolxe'', ,,Daria'', piesă în patru acte, ,,Meşterul Manole'', ,,Arca lui Noe'', cele trei trilogii - Trilogia cunoaşterii, a culturii şi a valorilor, proză: ,,Hronicul şi cântecul vârstelor'', ,,Luntrea lui Caron''.
     Lucian Blaga se stinge din viaţă la 6 mai 1961, fiind înmormântat în satul natal, Lancrăm. El a rămas, astfel, unul dintre cei mai mari poeţi pe care i-a avut poporul român şi care va dăinui veşnic prin operele sale care dovedesc puterea geniului românesc.

 *

 O altă personalitate care marchează seria aniversărilor culturale este Camil Petrescu. El s-a născut la 22 aprilie 1894 la Bucureşti şi a decedat la 14 mai 1957. A fost un romancier, dramaturg, doctor în filozofie, nuvelist. Este fiul lui Camil şi al Anei Cheler. După gimnaziu, îşi continuă studiile la Colegiul ,,Sf. Sava'' şi liceul ,,Gh. Lazăr'' din Bucureşti. Din 1913 urmează Facultatea de Filozofie şi Litere de la Universitatea Bucureşti. Îşi ia licenţa cu calificativul ,,magna cum laude''.
  Participă, totodată, ca ofiţer la primul război mondial, iar experienţa trăită o regăsim în romanul său ,,Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război''.
Opera sa cuprinde: romane (,,Ultima noapte de dragoste, întâianoapte de război'', ,,Patul lui Procust'', ,,Un om între oameni''), nuvele (,,Turnul de fildeş'', ,,Moartea pescăruşului'', ,,Cei care plătesc cu viaţa''), dramaturgie (,,Jocul ielelor'', ,,Suflete tari'', ,,Act veneţian'', Danton'', ,,Mitică Popescu'', ,,Caragiale în vremea lui'').

      *


 O altă aniversare importantă este ziua de 9 mai când se sărbătoreşte Ziua Uniunii Europene, zi ce marchează declaraţia ministrului francez de extrene Robert Schuman, care prevede amplul proces de construcţie a unei Europe unite. Statele Benluxului şi Italia s-au alăturat Franţei şi Germaniei, iar la 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Olanda.
Ulterior, la acest complex proiect de construcţie europeană, s-au mai alăturat şi următoarele state: Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), la 1 mai 2004, noi 10 state: Cehia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria, iar în final la 1 ianuarie 20017 Bulgaria şi România, şi ulterior Croaţia. Aşadar, în prezent Uniunea Europeană are 28 de state membre.
     Printre manifestările dedicate acestui mare eveniment se numără o serie de : mese rotunde, expoziţii de carte şi fotografii, proiecţii de filme artistice şi documentare, distribuirea de materiale promoţionale despre ţările europene. Această zi este una a bucuriei de a fi împreună, o zi a voinţei de solidaritate, a marii comunităţi din care fac parte toţi cetăţenii UE, numită ca ziua cetăţenilor unei 'Europe Unite', care s-a constituit de-a lungul deceniilor ca o unitate în diversitate.

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu