SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, tasta 2 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

luni, 24 octombrie 2016

Aniversările culturale ale lunii octombrie

Luna octombrie a început seria evenimentelor culturale cu aniversarea unor scriitori atât din literatura română, cât și din literatura universală, precum: Edmondo de Amicis, Silvia Kerim.

Edmondo de Amicis, s-a născut în 21 octombrie 1846, la Oneglia, Halia și a murit în 11 martie 1908, la Liguria fiind un renumit scriitor, jurnalist și pedagog italian. 
În 1901, s-a înscris la Academia Americană de Arte și Științe, iar în 1903 a urmat Accademia della Crusca din Florența. De Amicis este cunoscut mai ales pentru romanul pentru copii ,,Cuore'', publicat în 1866. A mers pentru prima dată în Cuneo la școală, iar mai târziu a urmat liceul din Torino. La 16 ani, Edmondo a intrat la Accademia di Modena Militare și a fost ofițer. În anii următori, De Amicis a scris numeroase cărți de călătorie: Spagna, Olanda, Ricordi di Londra, Maroc și Ricordi di Parigi. 
Celebrele povestiri ale lui Edmondo de Amicis, adunate în volumul ,,Cuore, inimă de copil'', dezvăluie trăirile unor suflete fierbinți, ne aduc în față personaje de o mare sensibilitate, mult îndrăgite de cei mici, dar și de adolescenți. Acest jurnal al copilăriei este scris simplu, direct, uneori moralizator sau sentimental.


Silvia Kerim, s-a născut în 21 octombrie 1931, la București și a murit în 17 ianuarie 2016. Absolventă a Facultății de Filologie, Secția Limba și Literatura Franceză, a debutat ca jurnalistă la ,,Contemporanul'', ,,România liberă'', precum și la revistele ,,Cinema'', și ,,Secolul 20''. A mai lucrat și la Radio România, la Direcția Culturală, în redacția ,,Teatru la microfon pentru copii''. Pasionată de teatru și de film, una dintre cele mai talntate prozatoare dedicate literaturii pentru copii, a colaborat cu regizori ca Mircea Daneliuc, Al. Tatoș, Mircea Veroiu, Sergiu Nicolaescu. A creat serialul pentru copii ,,Căsuța cu povești''. 
De asemenea, Silvia Kerim este autoarea musicalurilor pentru copii ,,Mary Poppins'', ,,Frumoasa din Pădurea Adormită'', ,,Micuța Dorothy'', ,,Gulliver''. Este autoarea mai multor cărți de memorialistică, precum: ,,Ponica, o legendă'', ,,Vedere din Parfumerie'', ,,Fereastra de la Veneția'', ,,Amintirea ca un parfum''.  Totodată, a scris numeroase cărți pentru copii, printre care: ,,Bunica Albă'', ,,Poarta de sticlă'', ,,Semnul de iarbă'', ,,Povestiri despre prietenii mei'', ,,O poveste cu nouă povești'', ,,Puf''.
A fost declarată ,,Femeia anului 2004'', titlu acordat de American Biographical Institute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu