SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, tasta 2 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

luni, 27 martie 2017

Aniversările culturale ale lunii martie

Și în această lună, ca în fiecare lună, seria evenimentelor culturale continuă cu aniversarea altor mari reprezentanți ai literaturii române, precum: Ion Creangă, Mircea Eliade și Gheorghe Tomozei. 
Primul scriitor aniversat în această lună este marele clasic al literaturii române pentru copii Ion Creangă. El s-a născut la 1 martie 1837, la Humulești, fiind primul copil al lui Ștefan a Petrei Ciubotariul și al Smarandei Creangă. Cu acest prilej, sărbătorim 180 de ani de la nașterea scriitorului, povestitorului, clasic al literaturii române, pedagog. Urmează școala catihetică din Fălticeni, iar mai târziu prin 1863, Ion Creangă se înscrie la Școala Normală din Iași, avându-l ca director pe Titu Maiorescu. Un an mai târziu, Creangă devine institutor. Preocupat de dezvoltarea învățământului, Ion Creangă a contribuit la elaborarea unor manuale școlare, precum: ,,Metodă nouă de scriere și cetire'', ,,Învățământul copiilor'', ,,Povățuitorul la cetire prin metoda fonetică'', ,,Geografia județului Iași''. 
În 1875, Creangă îl cunoaște și leagă o strânsă prietenie de Mihai Eminescu, el fiind cel pe care-l va îndemna să-și aștearnă pe hârtie ,,Poveștile'' și ,,Amintirile''. 
Va publica în revista ,,Convorbiri literare'': ,,Soacra cu trei nurori'', ,,Capra cu trei iezi iezi'', ,,Moș Nechifor Coțcariul'', ,,Povestea lui Stan Pățitul'', ,,Ivan Turbincă'' , ,,Povestea lui Harap Alb''.
Între 1881-1882, Creangă publică primele două părți din ,,Amintiri din copilărie''. În 1887 îl vizitează pe Mihai Eminescu, care se afla la Mănăstirea Neamț. La 31 decembrie 1889 se stinge din viață în casa lui din Țincău-Iași. Va fi înmormântat la cimitirul Eternitatea din aceeași localitate. 


Un alt sărbătorit al acestei luni este Mircea Eliade care s-a născut pe 13 martie 1907, la București și a murit pe 22 aprilie 1986, la Chicago. Cu această ocazie se sărbătoresc 110 de ani de la nașterea istoricului religiilor, scriitorului de ficțiune, filozofului și profesorului român. A fost fiul lui Gheorghe Eliade și al Ioanei Eliade, născută Stoenescu. Va urma cursurile Liceului ,,Spiru Haret'', unde, după primul an este amenințat cu repetența din cauza corigențelor la limba română, franceză și germană. Citește mult și din domenii variate, învață persana și sanscrita, lucrează la ,,romanul adolescentului miop'' și publică povestirea fantastică ,,Cum am descoperit piatra filozofală''. 
Din 1925, Eliade urmează Facultatea de Litere și Filozofie din București. În 1927 face o călătorie în Italia și-l vizitează pe Giovanni Papini, iar în 1928 revine pentru trei luni la Roma, de unde trimite o cerere de bursă pentru studii de filozofia orientală în India, primind o invitație de a studia cu ilustrul filozof indian Dasgupta. După susținerea tezei de licență la București, Eliade pleacă în India, la Universitatea din Calcutta, unde studiază sanscrita și filozofia hindusă, locuind o vreme în casa profesorului Dasgupta, unde o cunoaște pe fiica acestuia, Maitreyi. Mircea Eliade moare la Chicago, pe 22 aprilie 1986.


Următorul scriitor aniversat în luna martie este Gheorghe Tomozei, care s-a născut pe 29 aprilie 1936, la București și a murit la 31 martie 1997, București. Astfel, se împlinesc 20 de ani de la moartea poetului și eseistului român. A fost fiul Franței Stăncescu din satul Puchini. A urmat liceul ,,Nicolae Bălcescu'' din Târgoviște, iar apoi cursurile Școlii de literatură ,,Mihai Eminescu'', avându-i colegi pe Fănuș Neagu și Nicolae Labiș. A debutat în revista ,,Tânărul scriitor'' cu poezie, iar în 1957 cu volumul ,,Pasărea albastră''. A fost, de asemenea, și redactor la revista ,,Cinema'', ,,Tânărul scriitor'', ,,Argeș' și la ,,Almanahul Scriitorilor''. În memoria prietenilor săi, Tomozei a publicat volumul de amintiri și albume memorabile, precum ,,Urmele poetului Labiș''. 
Gheorghe Tomozei s-a stins din viață la viață 31 martie 1997, în urma unui atac cerebral.   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu