SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, tasta 2 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

marți, 21 martie 2017

Ziua mondială a apei
















Apa este un element indispensabil vieții, un factor ce întreține existența noastră. Omul și toate celelalte organisme vii depind de apă. Apa este esențială pentru toate formele de viață. Corpul uman conține apă în proporție de două treimi, iar un om are nevoie zilnic de 2,5 litri de apă pentru a supraviețui. Prin urmare, aproape 72% din masa corpului uman, fără grăsimi reprezintă apa.
Cu acest prilej, la 22 martie se marchează ,,Ziua mondială a apei''. Este o zi în care sărbătorim apa și în care se atrage atenția, la nivel mondial, asupra populației care suferă din cauza lipsei de apă. Astfel, apa este un element central în cultura și religia tuturor civilizațiilor, fiind de-a lungul secolelor, un element esențial al dezvoltării societății. În istorie, civilizațiile s-au dezvoltat cu precădere în zonele în care existau surse de apă. Civilizațiile antice s-au format pe malurile râurilor sau mărilor; Mesopotamia, leagănul civilizațiilor este situată între două râuri: Tigru și Eufrat; Egiptul antic a înflorit pe malurile Nilului.
Apa este considerată purificatoare în majoritatea religiilor (hinduismul, islamismul, creștinismul și iudaismul).
Hindușii consideră fluviul Gange ca fiind un fluviu sacru. Relația dintre indieni și fluviu este una de natură mistică, pentru ei apa este divinizată. Fluviul este numit și ,,purificatorul sufletelor'', reprezentând cea mai mare sală de baie, dar și de rugăciuni de pe Glob. Credincioșii hinduși spun că o singură intrare în fluviu sau o singură picătură băută din apele sale este suficientă pentru a se obține ,,purificarea de păcate''.
În Islamism, cele cinci zilnice pot fi efectuate doar după spălarea corpului cu apa curată. Apa care spală impuritățile fizice, va contribui și la curățenia morală ,,numără-mă printre cei care se purifică bine'' se rostește în timpul ritualului de purificare.
La iudei, conceptul de purificare și sfințenie a apei este menționat în cartea ,,Levitic''. Pentru a ajunge în locul unde sălăsluiește divinitatea trebuie să te purifici mereu.
Apa, ca simbol al înnoirii este precum apa învolburată care duce cu sine trecutul, strecurând gândurile vinovăției și sentimentele regretului prin ochii conștiinței, așa cum miile de picături se strecoară printre stânci. Apa limpede este apa care s-a strecurat printre stânci și care a reușit să răzbată, așa cum noi oamenii ne liniștim și ne simțim fericiți după ce trecem printre ,,stâncile vieții''. Așadar, apa ca element sfințitor este apa care ne unește cu Dumnezeu, care este precum o trecere de la o viață în afara lui Dumnezeu la una întru Dumnezeu.
Leonardo da Vinci spunea: ,,În râuri, apa pe care o atingi este cea din urmă care a trecut și cea dintâi care vine'', iar noi venim cu următoarea completare:,,Cu toții folosim apa, împreună trebuie s-o protejăm pentru generațiile viitoare! Niciun efort nu e prea mare ca ,,seva vieții să nu sece!''
Și în concluzie, analizând tot ceea ce se întâmplă în lume, ne putem da seama că problema apei este doar una dintre problemele cu care ne vom confrunta în anii ce vor urma.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu