SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, tasta 2 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

miercuri, 8 martie 2017

”Cum să creștem copii descurcăreți?” - psiholog Simona Hinț

Conferința ”Cum să creștem copii descurcăreți?” a început la ora 18,00 în Amfiteatrul Bibliotecii Județene ”Gheorghe Șincai” Bihor. 
Au participat doamne de toate vârstele, cea mai bine reprezentată categorie fiind cea a mămicilor tinere, care doresc să cunoască și să se perfecționeze în această artă, acest domeniu al vieții, anume acela de <<a fi părinte>>. Și <<a fi părinte>> este una, dar a fi un bun părinte, unul care să transmită copilului/copiilor său/săi o moștenire de echilibru și armonie între corp, minte și suflet, de curaj de a face față oricăror posibile situații, o capacitate de a trăi ”senin”, fără temeri induse, cu spirit critic, dar și empatie pentru omenire, pare destul de dificil.
Invitata noastră, dna psiholog Simona Hinț, ne-a vorbit despre principalii factori care înlesnesc sau, dimpotrivă, complică parcursul de dezvoltare a inteligenței sociale și emoționale a copilului, punând accentul pe rolul nostru, al adultului, în acest proces.
Așa cum a rezultat din toate indiciile oferite și studiile citate, (la care se adaugă  cazuistica oferită de experiența sa profesională), ”ceea ce nu ne place la copilul nostru, trebuie să schimbăm la noi înșine”, pentru că el este reflectarea noastră fidelă, cel puțin până la o anumită vârstă, iar mai târziu, ca adult va purta cu sine modelul mamei și al tatălui, acționând în multe situații (mai ales cu proprii copii), deseori, prin accesarea a ceea ce-i este familiar, deja exersat îndelung: modelul din familie.
Unul dintre elementele-cheie în a crește copii descurcăreți este de a ne doza și formula critica/nemulțumirea față de anumite acte/situații/evenimente ce-i privesc, astfel încât ea să nu lezeze în niciun fel personalitatea, unicitatea și demnitatea copilului. Aici, comunicarea ocupă un loc deosebit de important. La fel, și optimismul.
Alt punct important la care s-a făcut referire a fost implicarea copiilor în viața familiei și a adulților, a nu le ascunde lucrurile dificile, luându-le astfel posibilitatea de a reflecta asupra lor ori de a observa cum s-a găsit rezolvare pentru ele.
Accentul a fost pus pe modelul pe care-l oferim, pe petrecerea de timp de calitate cu copii, pe deciziile noastre ca adulți în viața copiilor. Deciziile ferme, explicate, consecvente, însoțite de explicații asupra consecințelor nerespectării deciziilor și enumerarea comportamentelor dorite/așteptate de la copii vor avea un efect pozitiv în direcționarea acestora spre acele valori și comportamente pe care dorim să li le cultivăm.
Tematica nu a fost epuizată, informațiile oferite au fost, însă, extrem de interesante. 
Dezbaterea și discuțiile de după conferință au arătat cât de mare este interesul și preocuparea pentru explicarea substraturilor psiho-emoționale ale comportamentelor noastre și ale copiilor noștri.
Îi mulțumim dnei psiholog pentru regalul de psihologie și psihologie aplicată pe care ni l-a oferit și vă mulțumim tuturor participanților!





Mai multe imagini la:
https://www.facebook.com/bibliobihor/photos/pb.284351651600832.-2207520000.1488967187./1275135255855795/?type=3&theater
https://www.facebook.com/psiholog.oradea.cabinet/photos/pcb.1880818658803030/1880817875469775/?type=3&theater

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu