SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, tasta 2 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

marți, 25 ianuarie 2011

Vizită la bibliotecă

Vineri, 28 ianuarie 2011, de la ora 9 sunt aşteptaţi elevii Şcolii cu clasele I-VIII Nr. 16, clasa a III-a D, învăţătoare Vlad Rodica.

Lecţia de stomatologie

Întâlnirea lunară cu medicii stomatologi din cadrul Asociaţiei Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România, Filiala Crişana va avea loc miercuri, 26 ianuarie 2011, începând cu ora 9,30, la Secţia pentru copii şi tineret. Vor participa elevii din clasa I-a de la Liceul Teoretic ,,Luciana Blaga'' şi grupa mare de la Grădiniţa nr. 35.

vineri, 21 ianuarie 2011

HORA UNIRII în Orăşelul copiilor




În cadrul proiectelor judeţene ,,Carte frumoasă, cinste cui te-a scris'' şi ,,Să sune clopoţelul'', încheiate între Biblioteca Judeţeană ,,Gheorghe Şincai'', Grădiniţa nr. 35, Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga'', Şcoala cu clasele I-VIII ,,Lucreţia Suciu'', Grădiniţa nr.14 şi Grădiniţa Bratca, evenimentul istoric al Unirii, înfăptuit la 24 ianuarie 1859, a fost sărbătorit în Orăşelul copiilor de educatori, învăţători şi bibliotecari alături de copii, prin cantec şi joc.


(Marianca)

24 Ianuarie - Unirea Principatelor Române










Unirea Principatelor Române cunoscută și ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1918) este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.
Acest eveniment istoric a fost comemorat de elevii de la Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 11, din clasele a II-a D şi a III-a A, învăţătoare Şill Cornelia şi Nuţă Angela şi din clasa a V-a A de la Centrul de Educaţie Incluzivă ,,Orizont'', cu doamnele profesoare Marc Doina şi Canalaş Liliana, astăzi, 21 ianuarie 2010, în ludoteca secţiei.

Astfel, au aflat câteva informaţii utile despre desfăşurarea unirii, dar şi despre povestea cântecului ,,Hora Unirii'', din cartea lui Dumitru Almaş ,,Povestiri istorice'', prezentate de bibliotecarele secţiei pentru copii şi tineret Adelina şi Marianka. În final au incins hora chiar ei copiii, cântând cu foc versurile învăţate special pentru această sărbătoare.

miercuri, 19 ianuarie 2011

Lecţie de istorie

Astăzi, 19 ianuarie 2011, de la ora 13, elevii clasei a III-a şi a V-a de la Şcoala cu clasele I-VII Ceica, coordonaţi de profesorul Ioan Boţ şi învăţătoarea Florica Boţ, au întreprins o vizită la bibliotecă, asistând la o lecţie de istorie în cadrul evenimentului organizat de Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România şi de Academia Civică Bihor, privind campania de cercetare arheologică ce a urmărit exhumarea rămăşiţelor pământeşti ale opozanţilor regimului comunist.

L-au omagiat pe Eminescu prin recitări şi cântece






Elevii clasei a IV-a D de la Şcoala cu clasele I-VIII "Dimitrie Cantemir" din Oradea, însoţiţi de profesoara Doina Lung, au participat ieri, la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai", la o activitate dedicată lui Mihai Eminescu. Programul a constat în recitări şi cântece pe versurile poetului, precum şi un concurs de cultură generală privind viaţa şi opera acestuia.
Pentru început, Mariana Barna, şefa Secţiei pentru Copii şi Tineret din cadrul Bibliotecii, a vorbit despre scopul acestei activităţi, după care cei 28 de elevi şi-au prezentat programul de poezii şi cântece din creaţia eminesciană, cuprinzând întreaga tematică a operei poetului: copilăria, natura, dragostea de patrie, iubirea, evocarea trecutului istoric, dragostea de mamă. Poeziile au fost intercalate cu cântece pe versurile marelui poet: "O, rămâi", "Somnoroase păsărele", "Pe lângă plopii fără soţ", Mai am un singur dor". În continuare, elevii au participat la un concurs de cultură generală privind viaţa şi opera lui Eminescu. Cei mai buni au fost răsplătiţi cu diplome şi premii în cărţi, iar ceilalţi, cu diplome de participare. "Poeziile închinate poetului Mihai Eminescu se regăsesc în manualele şcolare încă din ciclul primar, fiind accesibile vârstei lor. Copiii îşi manifestă interesul pentru a cunoaşte viaţa şi opera marelui poet de la vârste destul de mici", spune prof. Doina Lung.
Activitatea a fost organizat de Biblioteca Judeţeană, prin Mariana Barna, şi colectivul Secţiei de Copii şi Tineret: Mariana Buda, Adelina Boga şi Simona Popa, în parteneriat cu Şcoala "Dimitrie Cantemir".
Autor: Loredana Ionaş

Crisana, 18.01.2011

marți, 18 ianuarie 2011

Premierea participanţilor la concursul ,,Maratonul lecturii'', ediţia a III-a 2010









Moment de mare bucurie ieri, la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai", unde a avut loc decernarea premiilor acordate în cadrul celei de-a III-a ediţii a concursului de lectură "Maratonul lecturii". La această ediţie s-au înscris în jur de 100 de concurenţi, din care 70 au intrat în finală, în funcţie de cărţile citite. Astfel, cei care au citit peste 50 de cărţi au primit titlul de "regele" şi "regina" lecturii. Este vorba de elevul Andrei Răzvan Ciobanu, de la Colegiul Naţional "Iosif Vulcan" din Oradea, cu 53 de cărţi citite, respectiv de eleva Emilia Pop, de la Liceul de Artă din Oradea, cu 50 de cărţi citite.Concursul a fost organizat de Secţia pentru Tineret şi Copii a Bibliotecii Judeţene, prin Mariana Barna, şefa Secţiei, şi Adelina Boga, Simona Popa şi Mariana Buda, bibliotecare în cadrul instituţiei.


Ieri, la sediul central al Bibliotecii Judeţene, a avut loc premierea celor mai silitori elevi cititori. Astfel, între 25 şi 35 de cărţi citite, s-au acordat menţiuni, după cum urmează: menţiune I, pentru: elevele Ruxandra Bodog şi Teodora Bodog, de la Şcoala cu clasele I-VIII "Oltea Doamna". Tot menţiune I au obţinut şi elevele Andrada Tiutiu, de la Liceul Teologic Baptist "Emanuel", şi Maria Cristina Barna, de la Şcoala cu clasele I-VIII "Octavian Goga". Menţiune II au obţinut elevele Andrada Marian, de la Şcoala "Octavian Goga", şi Alexandra Stîngă, de la Colegiul Naţional "Iosif Vulcan". Menţiune III a obţinut eleva Emanuela Pantiş, de la Şcoala "Octavian Goga". La secţiunea română, premiul II, cu 46 de cărţi citite, a fost acordat elevului Daniel Bala, de la Liceul Teologic Baptist "Emanuel" (rege al concursului "Maratonul lecturii" în ediţia a II-a a anului 2009). Premiul III a fost acordat elevilor care au citit între 42 şi 45 de cărţi. Este vorba de: Ruxandra Gâdei, de la Şcoala nr. 11, Vanesa Diacon, de la Şcoala "Nicolae Bălcescu", Patricia Scorţe, de la Şcoala "Dacia", respectiv de Adriana Mudura, de la Şcoala "Octavian Goga". Premiul I a fost acordat elevilor care au avut peste 50 de cărţi citite. Astfel, Andrei Răzvan Ciobanu, de la Colegiul Naţional "Iosif Vulcan" ("rege al lecturii" în 2008), a fost desemnat "regele lecturii" şi la această ediţie, cu 53 de cărţi citite, iar Emilia Pop, de la Liceul de Artă, a fost desemnată "regina lecturii", cu 50 de cărţi citite. La secţiunea maghiară, premiul III a fost obţinut de eleva Kiss Bianca, de la Liceul Teologic Baptist "Emanuel", premiul II, de către Szekely Alexandra, de la Şcoala "Andrei Mureşanu" (Filiala "Dacia"), precum şi de Bernath Kitti-Henrietta, de la Şcoala "Nicolae Bălcescu". Premiul I, la secţiunea maghiară, a revenit elevei Anamaria Demjen, de la Şcoala "Octavian Goga".



"Maratonul lecturii" este un concurs organizat de Secţia pentru Tineret şi Copii a Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Şincai" Oradea, la care s-au alăturat Filialele "Dacia" şi "Ioşia". Lansarea concursului a avut loc în anul 2008, fiind destinat elevilor cu vârste între 8 şi 14 ani. Concursul se desfăşoară pe două secţiuni, română şi maghiară. Ediţia a III-a a început în luna februarie 2010 şi a ţinut până la finele lui decembrie 2010. Pe parcursul anului calendaristic, copiii au împrumutat din cărţile propuse de bibliotecari. După lecturare şi predarea cărţilor, aceştia au răspuns la întrebările de control, fiind recompensaţi cu puncte pentru fiecare carte citită.


sursa: Crişana, 17 ianuarie 2011


Dor de Eminescu


Preşcolarii din grupa mare pregătitoare de la Grădiniţa nr. 44 ,,Rază de soare'', cu elevii din clasa a IV-a de la Liceul German ,,Friedrich Schiller'' din Oradea, însoţiţi de doamnele învăţătoare şi educatoare: Bratiş Dorina, Tănase Maria şi Bodea Florica, l-au sărbătorit pe marele nostru poet naţional - Eminescu -, vineri 14 ianuarie 2011, începând cu ora 10, în ludoteca Secţiei pentru copii şi tineret. Într-o atmosferă de sărbătoare, preşcolarii şi şcolarii mici au recitat şi cântat din şi pe versurile marelui poet. Activitatea inclusă în proiectul ,,Mâinile prieteniei'' a avut un succes aşteptat, fiind încununată de o reprezentare vizuală prin crearea unei expoziţii plastice realizată de micii pictori de la Grădiniţa nr. 44.

vineri, 7 ianuarie 2011

Coordonate culturale ale lunii ianuarie

În luna ianuarie vom continua seria evenimentelor culturale cu aniversarea altor mari scriitori, reprezentanţi de seamă ai literaturii române şi universale, printre care îi amintim pe: Ion Heliade-Rădulescu, Jack London, Mihai Eminescu, Alexandru Odobescu, Ion Luca Caragiale.


Heliade - Rădulescu, Ion (n. 6 ianuarie 1802, Târgovişte - d. 27 aprilie 1872, la Bucureşti) a fost scriitor, filolog, tipograf, editor, prozator, critic. Heliade - Rădulescu este, de asemenea, o personalitate importantă a momentului paşoptist din literatura română, un deschizător de drumuri în ceea ce priveşte ideologia romanismului. O trăsătură specifică fiind împletirea elementelor clasice cu cele romantice.
,,Sburătorul'', opera sa reprezentativă este totodată şi prima baladă cultă, care valorifică mitul folclorc al zburătorului.


London, Jack (n. 12 ianuarie 1876, San Francisco - d. 22 noiembrie 1916, California) este pseudonimul literar al lui John Griffith Chaney. A fost un mare scriitor şi jurnalist american. Surprinzător frumos, plin de râsete, agitat şi curajos pentru un defect mereu dornic de aventură pe uscat sau pe mare, el a fost una dintre figurile cele mai atractive şi romantice din vremea lui.
Meritele prozei sale sunt incontestabile.
Printre capodoperele sale se numără romanele ,,Colţ alb'', ,,Chemarea străbunilor'', ,,Aventura cea mare'', ,,Aventuri în Alaska'', ,,Campionul greilor'', ,,Canionul'', ,,Căutătorul de aur'', ,,Croazieră cu Snark'', ,,Înainte de Adam'', ,,Lupul de mare'', ,,Mihail, câine de circ'', etc.

Eminescu, Mihai (n. 15 ianuarie 1850, la Botoşani sau Ipoteşti - d. 15 iunie 1889, la Bucureşti), un om de mare valoare culturală, supranumit ,,Luceafărul'' poeziei româneşti, a fost şi prozator, jurnalist, sufleur, copist, socotit de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.
De-a lungul vieţii, Eminescu a scris poezii cu tematică diferită (natura, dragostea, cosmosul, visul, etc). Opera sa cuprinde specii ca: idila (,,Dorinţa'', ,,Sara pe deal'', ,,Lacul'', O, rămâi ...''); egloga (,,Floare albastră''); satira (,,Junii corupţi'', ,,Epigonii'', ,, Împărat şi proletar'',,Scrisorile I, II, III, IV, V''); elegia (,,Revedere'', ,,Mai am un singur dor''); glossa (,,Glossă''); poeme (,,Luceafărul'', ,,Călin (file din poveste)'', ,,Memento mori''); doina (,,Ce te legeni ...'', ,,Doina'').
Astfel, Eminescu a fost o personalitate copleşitoare. Ca poet, s-a remarcat prin forţa de sinteză a izvoarelor autohtone şi universale, prin imaginaţie bogată şi fantezie creatoare, prin înălţarea filosofică şi printr-o viziune cosmică şi mitologică asupra omului.

Odobescu, Alexandru (n. 23 ianuarie 1834, la Bucureşti - d. 10 noiembrie 1895) a fost scriitor, arheolog şi om politic român. Format la şcoala clasicismului francez şi la aceea a antichităţii, om de gust şi de ştiinţă, Odobescu scrie o proză admirabilă în eleganţă şi puritate. Nuvelele sale istorice - ,,Mihnea-Vodă cel Rău'', ,,Doamna Chiajna'' şi mai ales spiritualul ,,Pseudokynegetikos'' au încântat generaţiile trecute şi prezente.
,,Pseudokynegetikos'', despre care George Călinescu afirma că este un text în care autorul ,,bate câmpii cu graţie'', închideîn el consideraţii estetice şi descrierea a trei opere de artă, un basm (Povestea lui Făt-Frumos împărat cu noroc la vânat) şi chiar şi un fragment autobiografic în care autorul povesteşte despre o vânătoare de dropii în Bărăgan.

Caragiale, Ion Luca (n. 30 ianuarie 1852, la Haimanale - d. 9 iunie 1912, la Berlin) a fost un dramaturg desăvârşit, nuvelist, pamfletar, scriitor, director de teatru, comentator politic şi ziarist român. De asemenea, Caragiale este considerat a fi cel mai mare dramaturg român şi unul dintre cei mai importanţi scriitori români, după Mihai Eminescu.
Opera sa cuprinde comedii (,,O noapte furtunoasă'', ,,O scrisoare pierdută'', ,,Conu Leonida faţă cu reacţiunea'', ,,D'ale carnavalului''); volumul ,,Momente şi schiţe''; nuvele (,,În vreme de război'', ,,O făclie de Paşte'', ,,La hanul lui Mânjoală'') ; schiţe (,,D-l Goe'', ,,Bubico'', Vizită'', ,,Lanţul slăbiciunilor''); povestiri (,,Kir Ianulea'', ,,Abu Hassan'', ,,Calul dracului'').

miercuri, 5 ianuarie 2011

Lista participanţilor la concursul Maratonul lecturii

ediţia a III-a din 2010

Albu Adina - 13 ani - Liceul Teologic Baptist ,,Emanuel''
Alzaid Alia - 13 ani - Şcoala cu clasele I-VIII Nr 16
Ardelean Alexandra - 10 ani - Liceul Teologic Baptist ,,Emanuel''
Baciu Sergiu - 12 ani - Liceul Teologic Baptist ,,Emanuel''
Badea Alex. Sebastian - 12 ani - Liceul Teologic Baptist ,,Emanuel''
Bala Daniel Darius - 12 ani - Liceul Teologic Baptist ,,Emanuel''
Barna Maria Cristina - 12 ani - Şcoala cu clasele I-VIII ,,Octavian Goga''
Balotă Patricia - 12 ani - Colegiul Naţional ,,Iosif Vulcan''
Beladi David - 12 ani - Liceul Teologic Baptist ,,Emanuel''
Bernath Kitti Henrietta - 10 ani - 12 ani - Şcoala cu clasele I-VIII ,,Nicolae Bălcescu''
Bodog Ruxandra - 10 ani - Şcoala cu clasele I-VIII ,,Oltea Doamna''
Bodog Teodora - 10 ani - Şcoala cu clasele I-VIII ,,Oltea Doamna''
Buciuman Andreea - 12 ani - Liceul Teologic Baptist ,,Emanuel''
Ciobanu Andrei Răzvan - 9 ani - Colegiul Naţional ,,Iosif Vulcan''
Ciarnău Ioana - 13 ani - Liceul Teologic Baptist ,,Emanuel''
Ciote Cristian - 11 ani - Şcoala cu clasele I-VIII ,,Octavian Goga''
Constantinescu Cezar Leon - 11 ani - Liceul Teologic Greco Catolic
Costa Naomi - 13 ani - Colegiul Naţional ,,Emauil Gojdu''
Crişan Miruna - 11 ani - Şcoala cu clasele I-VIII ,,Oltea Doamna''
Cruceru Lucas - 12 ani - Liceul Teologic Baptist ,,Emanuel''
David Iulia - 11 ani - Şcoala cu clasele I-VIII ,,Octavian Goga''
Demjen Anamaria - 13 ani - Şcoala cu clasele I-VIII ,,Octavian Goga''
Diacon Vanesa - 12 ani - Şcoala cu clasele I-VIII ,,Nicolae Bălcescu''
Franţiu Mihai Andrei - 12 ani - Şcoala cu clasele I-VIII ,,Dacia''
Ghirdan Sebastian Sergiu - 10 ani - Şcoala cu clasele I-VIII Nr 16
Gîdei Ruxandra - 10 ani - Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 11
Gliţă Adela - 11 ani - Şcoala cu clasele I-VIII ,,Oltea Doamna''
Hadi Emoke - ani - Liceul cu Program Sportiv ,,Bihorul''
Istrate Andreea Alexandra - 11 ani - Şcoala cu clasele I-VIII ,,Andrei Mureşanu''
Istrate Andy Nicolae - 9 ani - Şcoala cu clasele I-VIII ,,Andrei Mureşanu''
Ivan Eliza Alexandra - 11 ani - Liceul Teologic Baptist ,,Emanuel''
Jozsa Alexandru - 10 ani - Colegiul Naţional ,,Iosif Vulcan''
Katona Csilla - 12 ani - Şcoala cu clasele I-VIII ,,Andrei Mureşanu''
Kiss Bianca - 12 ani - Liceul Teologic Baptist ,,Emanuel''
Leac Iulia Anamaria - 9 ani - Colegiul Naţional ,,Iosif Vulcan''
Marcu Vlad - 11 ani - Şcoala cu clasele I-VIII Nr 16
Marincaş Monica - 9 ani - Şcoala cu clasele I-VIII ,,Andrei Mureşanu''
Micula Antonia - 11 ani - Şcoala cu clasele I-VIII ,,Oltea Doamna''
Mudura Adriana - 12 ani - Şcoala cu clasele I-VIII ,,Octavian Goga''
Marian Andrada - 11 ani - Şcoala cu clasele I-VIII ,,Octavian Goga''
Onofrei Gabriela - 14 ani - Şcoala cu clasele I-VIII ,,Dimitrie Cantemir''
Pal Tamas - 13 ani - Şcoala cu clasele I-VIII ,,Andrei Mureşanu''
Pantiş Emanuela - 12 ani - Şcoala cu clasele I-VIII ,,Octavian Goga''
Pop Cosmin Florin - 12 ani - Liceul Teologic Baptist ,,Emanuel''
Pop Emilia - 12 ani - Liceul de Artă
Sala Andreea - 11 ani - Şcoala cu clasele I-VIII ,,Octavian Goga''
Scorţe Patricia Bianca - 11 ani - Şcoala cu clasele I-VIII ,,Dacia''
Stîngă Alexandra - 10 ani - Colegiul Naţional ,,Iosif Vulcan''
Szekely Alexandra Daniela - 11 ani - Şcoala cu clasele I-VIII ,,Andrei Mureşanu''
Szilagyi Monika - 12 ani - Şcoala cu clasele I-VIII ,,Andrei Mureşanu''
Ştef Diana Luciana - 11 ani - Colegiul Naţional ,,Iosif Vulcan''
Ţărău Gabriela - 11 ani - Liceul Teologic Baptist ,,Emanuel''
Tiutiu Andrada - 9 ani - Liceul Teologic Baptist ,,Emanuel''
Ştiube Lucian Emanuel - 13 ani - Liceul Teologic Baptist ,,Emanuel''
Vanţa Antoniu Iulian - 11 ani - Şcoala cu clasele I-VIII ,,Dimitrie Cantemir''
Vede Ionatan - 12 ani - Liceul Teologic Baptist ,,Emanuel''