SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, tasta 2 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

marți, 29 decembrie 2015

Oscar si Tanti Roz

Cartea aparține autorului francez Eric-Emmanuel Schmitt, iar ediția aflată pe rafturile Bibliotecii Județene ”Gh. Șincai” Bihor la secția Tineret a apărut la editura Humanitas în anul 2012.
Oscar și Tanti Roz este o poveste frumoasă și tristă despre curaj și bucuria vieții, chiar trăită la orizontul timpului.  O carte despre alegeri care par imposibile în condițiile unui spital pentru copiii bolnavi de cancer. Oscar, la doar 10 ani, parcurge, ghidat de inspirata Tanti Roz, drumul spre comunicarea eliberatoare cu Dumnezeu, spre iubire și împăcare, găsind și formula de înțelegere cu părinții lui. 
Internat pe o perioadă lungă în spital, Oscar este reprezentantul copiilor curajoși și înțelepți de vârsta lui. El transformă suferința în trăiri de-o simplitate înălțătoare. Cele 13 scrisori adresate lui Doamne-Doamne ne dezvăluie ”itinerariul emoționant al tuturor vârstelor și experiențelor umane îmbunătățite de imaginația lui Oscar, care umple spațiile albe și îmbracă realitatea în veșmântul miracolului.”


vineri, 18 decembrie 2015

Premierea participantilor la concursul ,,Craciunasul''

Biblioteca Judeţenă ,,Gheorghe Șincai'' în parteneriat cu Fundația Franco Română Oradea a organizat, în data de 17 decembrie 2015, de la ora 11:00, premierea participanților la concursul naţional ,,Crăciunaşul’’ ediţia a V-a, concurs pentru şcolari şi preşcolari, realizat în colaborare cu Asociația Kids Heaven şi  Grădiniţa ,,Veselă’’ din Iaşi. 
Participanţii au redactat/desenat o scrisoare adresată lui Moş Crăciun, scrisori ce pot fi citite la Secția pentru copii și tineret a bibliotecii.
La concurs au participat copii de la Grădinița cu P.P. Nr. 41, Grădinița ,,Trei Ursuleți’’, preșcolari și școlari de la Grădinița cu Program Normal și Școala Gimnazială Nr. 3 din Calea Mare/Bihor, elevi de la Școala Gimnazială ,,Aurel Pop’’ Oșorhei, Școala Gimnazială Nr. 1 Tileagd, structura ,,Smiles’’, Școala Gimnazială Nr. 1 Nojorid, Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu’’, Liceul cu Program Sportiv ,,Bihorul’’, Școala Gimnazială ,,Ioan Slavici’’, Mardale Sânziana, elevă la Liceul Greco Catolic ,,Iuliu Maniu’’, Andor Sofia, elevă la Liceul Teoretic ,,F. Schiller’’, elevi de la Liceul Vocațional Pedagogic ,,Nicolae Bolcaș’’, Colegiul Național ,,Mihai Eminescu’’, Școala Gimnazială ,,Octavian Goga’’, Școala Gimnazială ,,Dacia’’ Oradea si CES ,,Cristal’’. Toți copiii au primit premii, diplome, cadrele didactice implicate, diplome și adeverințe de organizator, evaluator, voluntar și de jurizare.
Eveniment a fost animat prin participarea orchestrei simfonice a Liceului de Arte, dirijor Nagy Viola și Lupșe Anita Laura,  solista Muth Astrid, elevă la Liceul ,,Don Orione’’, secția de gimnastică ritmică, prof. Preoteasa Edit, corul de colinzi din clasele a II-a si a IV-a a a Liceului cu Program Sportiv ,,Bihorul’’, prof. Susa Georgeta si Dumitrescu Dorina.
Toți copiii participanți la acest concurs au primit un premiu special, constând într-o invitație de o zi la centrul de distracție de la Oradea Shopping City, în data de 15 ianuarie 2016.
Sponsori la eveniment au fost:
Bibliotecar Boga Adelina, Soica Mariana - Secția pentru copii și tineret
Fundația Culturală de pe lângă Biblioteca ,,Gheorghe Șincai’’ Oradea
Fundația Franco Română Oradea, presedinte Rat Victor
Vizitati si:
https://www.facebook.com/bibliobihor/photos/a.933468843355773.1073741994.284351651600832/933468870022437/?type=3&theater
http://www.bihon.ro/craciunasul-la-biblioteca/1601160

joi, 26 noiembrie 2015

Proiect ,,Cartea - fantezie și culoare''


           Marți, 24 noiembrie 2015, elevii din clasele a VI-a A și B  de la Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir” au vizitat  Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai”, cu ocazia debutului  Proiectului educativ ,,Cartea – fantezie și culoare”.
        În cadrul activității a avut loc o dezbatere interesantă, moderată de prof. de Limba și literatura română, Turcu Amalia, având ca suport cartea ,,Charlie și fabrica de ciocolată” de de Roald Dahl. Elevii și-au exprimat opinia despre personajele cărții și au observat rolul important pe care îl are familia în formarea copiilor. De asemenea au realizat portrete ale personajelor principale, așa cum reies ele din descrierile autorului. Beneficiind de ecranizarea filmului, pus la dispoziție de doamna bibliotecar Mirela Petronie, la Mediatecă, sfătuiți de d-ra prof. de Limba engleză, Crăciun Andra să urmărescă cu mare atenție ecranizarea cărții, pentru ca într-o întâlnire viitoare să poată fi discutate asemănările și deosebirile, precum și fidelitatea ecranizării față de textul literar.
În final, elevii s-au bucurat să descopere multe volume interesante în rafturile bibliotecii și au împrumutat cărți recomandate pentru a fi citite în acest an școlar.

miercuri, 25 noiembrie 2015

Crăciunașul

,,CRĂCIUNAȘUL’’, revistă și concurs
2015

Secţia pentru copii şi tineret a Bibliotecii Judeţene ,,Gheorghe Sincai'' Oradea, în parteneriat cu Asociaţia Kids Heaven şi  Grădiniţa ,,Veselă’’ din Iaşi organizează concursul naţional ,,Crăciunaşul’’ ediţia a V-a, pentru şcolari şi preşcolari, concurs inclus în CAE/2012 la poziția 118.
Concursul se desfăşoară sub conceptul ,,Participă şi ajută’’, urmărind sensibilizarea copiilor, prin implicarea lor în acţiuni caritabile de adunare de fonduri necesare cadourilor de Crăciun pentru copiii nevoiaşi, Asociația Kids Heaven donează o parte din taxă acestor categorii de copii.
Participanţii au de redactat/desenat o scrisoare adresată lui Moş Crăciun, suportul material fiind pus la dispoziţie de organizatori. 
Scrisoarea trebuie să întrunească condițiile corecte de redactare precum: expresivitate, creativitate, caligrafie, coerență în exprimare, originalitate; sau în cazul scrisorii desen/aplicație aspecte precum: talent artistic, originalitate și îmbinarea culorilor.
Lucrările se pot realiza la clasă sau acasă, premierea la Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Sincai'' Oradea, în data de 17 decembrie 2015, de la ora 11,  în holul polivalent al bibliotecii.
Toți copiii primesc premii, diplome, cadrele didactice implicate, diplome și adeverințe de evaluatori, voluntar și organizator.
Înscrierile se realizează la Secția pentru copii a bibliotecii, din 10 noiembrie până în 30 noiembrie 2015.

Ingerasul

Secţia pentru copii şi tineret a Bibliotecii Judeţene ,,Gheorghe Sincai'' Oradea, în parteneriat cu Asociaţia Kids Heaven din Iaşi, a organizat concursul ,,Îngeraşul’’, ediţia a VI-a , concurs naţional de educaţie moral-religioasă pentru preşcolari şi şcolari (clasele I-VIII), inclus în CAE/2012.
Obiectivele urmărite au fost: formarea virtuților morale, realizarea de compoziții plastice/aplicații cu teme morale sau religioase.
 Concursul s-a desfășurat sub mesajul ,,Participă și ajută’’ și a urmărit sensibilizarea copiilor prin implicarea lor în acțiuni umanitare.
Premierea participanţilor la concurs a avut loc în 23 noiembrie 2015, de la ora 13. 
La concurs au participat copii de la Grădinița Nr: 23, Grădinița Nr: 41, elevi de la Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr'', Școala Gimnazială ,,Avram Iancu'', Școala Gimnazială ,,Octavian Goga'', Școala Gimnazială ,,Calea Mare'', Grădinița cu P.P din Beiuș și alți copii, utilizatori activi ai bibliotecii. Invitat la eveniment a fost colegul nostru, Sorin Moga, absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă, care a vorbit despre îngerii noștri păzitori. Participanții au primit premii constând în cărți, dulciuri, diplome; cadrele didactice implicate au primit diplome şi adeverinţe de evaluatori, organizatori și voluntari.
Lucrările pot fi văzute pe holul Secției pentru copii și tineret.

miercuri, 11 noiembrie 2015

28-29 noiembrie, Conferința națională ANBPR, la Bușteni

A XXVI-A CONFERINŢĂ NAȚIONALĂ A ANBPR „Bibliotecarii publici – facilitatori de servicii pentru comunitate” 28 - 29 octombrie 2015 CPPI Bușteni 

Marți, 27 octombrie 2015 14.00 – 19.00 Cazare participanți 19.00 – 20.00 Cină 
Miercuri, 28 octombrie 2015 09.00 – 10.00 Înscrierea participanților 10.00 – 11.00 Deschiderea Conferinței Dragoș-Adrian Neagu, Președintele ANBPR Irinel Ghiță, Director CPPI Bușteni Teodor Ardelean, Director, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare Dr. Liviu-Iulian Dediu, Membru al Consiliului de conducere ANBPR 11.00 – 11.30 Pauză de cafea 11.30 – 13.00 Prezentări în plen Dr. Liviu-Iulian Dediu, Director IME România - TinREAD – o soluție integrată pentru controlul de autoritate al entităților contextuale Vicențiu Popa, Director Arhivare, Smart Control - Smart Control – furnizor de conținut pentru Bibliotecă Online Diana Ghiorghieș, Cultware SRL România - Platforma de digitizare BROAD Ovidiu Ana, Director Formare, Fundația Progress - Dezvoltarea instituțională în facilitarea implementării noilor servicii de bibliotecă 13.00 – 14.30 Prânz 14.30 – 15.30 Prezentări în plen Mihaela Racovițeanu, Manager, Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu” Ialomița - Utilizarea serviciilor și colecţiilor de legislaţie de la Biblioteca Judeţeană “Ştefan Bănulescu”, Slobozia Ialomiţa Claudia Popescu, Șef serviciu, Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov - Linkinjob – un proiect resursă pentru bibliotecarii publicii și comunitățile lor Mioara Pop, Manager, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba - Film documentar: „Tatăl meu, Lucian Blaga”, regizor Iulian Ghervas și Adina Popescu, realizator Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba Titina Maricica Dediu, Şef birou Completare. Achiziţie. Evidenţa colecţiilor, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galaţi - Contribuția utilizatorilor la completarea colecțiilor bibliotecii Corina Ciuraru, Șef serviciu, Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila - Proiect editorial al ANBPR – Filiala Brăila 15.30 – 16.00 Pauză de cafea 16.00 – 17.00 Prezentări în plen Mihaela Gudană, Bibliotecar, Biblioteca Comunală Ghidigeni, județul Galați - Prezentul trecutului Rodica Păvălan, Șef Serviciu, Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” Dolj - Cărticica pentru prichindei Stela-Marinela Bogoslov, Sofia-Lavinia Cercel, Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” Dolj - Biblioteca Publică – spaţiu al comunicării și factor de intermediere între cultură și comunitate 17.00 – 19.00 Ședința Biroului Executiv și a Consiliului de Conducere ANBPR 19.00 – 22.00 Cina Festivă 
Joi, 29 octombrie 2015 10.00 – 11.00 Prezentări în plen Ioana Crihană, Director Executiv ANBPR – ANBPR – promotor de proiecte pentru biblioteci Laura Caplea, Bibliotecar, Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila - Poveștile digitale între artă și utilitate Maria Valentina Sava, Documentarist, Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila - Dezvoltarea abilităților practice la copii prin intermediul artelor plastice și a lucrului manual în spațiul bibliotecii publice 11.00 – 11.30 Pauză de cafea 11.30 – 13.00 Prezentări în plen Dr. Mariana Barna, Bibliotecar, Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai’’ Oradea - Tărâmul magic al copilăriei Silvia Cornelia Matei, Șef Serviciu, Biblioteca Județeană ”V.A. Urechia” Galați - Salonul literar Axis Libri - rol activ în promovarea valorilor culturale locale Mărioara Păun, Bibliotecar, Biblioteca comunală Gherăseni - Buzău - Teatrul de bibliotecă Iordache Loredana, Bibliotecar, Biblioteca Publică Broșteni, Județul Vrancea - Salvează un copac, iar el te va ajuta să crești și să trăiești sănătos! 13.00 – 15.00 Prânz 15.00 – 17.00 Concluziile Conferinței 19.00 – 21.00 Cina Vineri, 30 octombrie 2015 09.00 – 12.00 Plecarea invitaţilor 

vineri, 23 octombrie 2015

Vizită

În data de 22 octombrie 2015, ludoteca secţiei de împrumut pentru copii a fost gazda unor copii cu deficienţe de vedere, însoţiţi de grupul de susţinători din cadrul ,,Asociaţiei Lyoness Childs & Family''.
Copiii au avut deosebita plăcere de a asculta poveştile citite de doamnele bibliotecare, închipuindu-şi că se află într-o lume de basm în care au întâlnit personaje fantastice cu puteri miraculoase. Copiii au fost deosebit de încântaţi de poveştile auzite şi de asemenea au primit şi o mică atenţie din partea organizatorilor acestei activităţi.

Vizită la bibliotecă

Ieri, 22 octombrie 2015, secţia de împrumut carte pentru copii a fost gazda elevilor de la Şcoala Gimnazială ,,N. Bălcescu'', însoţiţi de dna prof. Toma Florina. Copiilor li s-a făcut o scurtă prezentare a secţiei, după care s-a purtat un dialog între bibliotecari şi elevi. De asemenea, copiii au obţinut şi câteva informaţii legate de concursul cu tematică religioasă ,,Îngeraşul'', ei arătându-se foarte interesaţi de aest concurs. 
La plecare ne-au mulţumit şi ne-au promis că vor reveni cu drag la bibliotecă. 

Ziua Internațională a Bibliotecilor Școlare

Joi22 octombrie 2015, ora 11,00, la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" Oradea (Str. Roman Ciorogariu Nr. 18) a avut loc întâlnirea bibliotecarilor școlari, cu ocazia  Zilei Internaţionale a Bibliotecilor Şcolare (The School Library Rocks), eveniment organizat de Casa Corpului Didactic a Judeţului Bihor, bibliotecar prof. Mariana Trofin.
 Ziua Internaţională a Bibliotecilor Şcolare a fost proclamată în 1999, de către dr. Blanche Wools, președintele Asociației Internaționale a Bibliotecilor Școlare. 
În 1912, sloganul lunii octombrie a fost: School Libraries: a key to the Past, Present&Future
În 2014 - Your Scool Libraries: Mind-Map Central
În 2015 - The School Library Rocks
Deschiderea evenimentului a fost realizată de către directorul Colegiului Național ,,Mihai Eminescu''. Prof. Mariana Trofin, inițiatoarea acestei întâlniri, a vorbit despre istoricul acestei zile, urmată de bibliotecarele din școli cu diferite prezentări de proiecte desfășurate sau în curs de defășurare. 
Alexandrina Chelu, Neșiu T. au încântat publicul cu poemele lor, recitând din volumele recent apărute de sub tipar.
În pauză s-a realizat și  vizionarea  expoziției, cu tema ,,Poeți bihoreni de ieri și de azi''.

marți, 6 octombrie 2015

Cursuri gratuite de limba spaniolă și franceză pentru copii

Biblioteca Judeţeană “Gheorghe Şincai” Bihor anunţă organizarea de cursuri de învățare a limbilor spaniolă şi franceză destinate copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 8 ani, începând de vineri, 18 septembrie 2015.

Grupului Azvi din Spania, urmăresc familiarizarea copiilor cu aceste limbi prin jocuri, cântece şi poveşti. Întâlnirile vor avea loc vinerea, de la ora 16:00, la Secţia pentru copii şi tineret a Bibliotecii, pe str. Armatei Române, nr. 1A, Oradea. Înscrieri şi detalii, la tel. 0359.800.363, interior 119. Participarea este gratuită, iar numărul de locuri este limitat.

Concurs ,,Îngerașul creativ''

Secţia pentru copii şi tineret a Bibliotecii Judeţene ,,Gheorghe Sincai'' Oradea, în parteneriat cu Asociaţia Kids Heaven din Iaşi, organizează concursul ,,Îngeraşul’’, ediţia a VI-a , concurs naţional de educaţie moral-religioasă pentru preşcolari şi şcolari (clasele I-VIII), inclus în CAE/2012.
Obiectivele urmărite sunt: formarea virtuților morale, realizarea de compoziții plastice/aplicații cu teme morale sau religioase.
Concursul are două secțiuni: Secţiunea ,,Îngerașul creativ’’ este un concurs de tip chestionar, cu întrebări deschise tip lacunar şi tip grilă, rebusuri, integrame, labirinturi şi completarea unor desene, materialul de lucru este oferit de organizatori.
Secţiunea ,,Îngeraşul’’ constă în realizarea unei compoziţii plastice folosind diverse tehnici sau realizarea unei aplicaţii pe baza unei istorisiri biblice pentru copii, pusă la dispoziţie de organizatori. 
Perioada de înscriere este 5-26 octombrie 2015,  la Secţia pentru copii şi tineret a Bibliotecii Judeţene ,,Gheorghe Şincai’’ Oradea, str. Armatei Române, nr. 1/A. Taxa de participare este de 10 lei/participant. Concursul se desfășoară sub mesajul ,,Participă și ajută’’ și urmărește sensibilizarea copiilor prin implicarea lor în acțiuni umanitare, asociația se obligă ca o parte din taxă să fie utilizată pentru achiziționarea rechizitelor pentru copiii nevoiași.
Premierea participanţilor la concurs va avea loc în 23 noiembrie 2015, ora 13. 
Lucrările se pot  desfăşura la clasă sau acasă, evaluarea şi premierea se va realiza la bibliotecă. Toţi copiii primesc premii şi diplome, cadrele didactice implicate primesc diplome şi adeverinţe de evaluatori.

Vă aşteptăm!

miercuri, 1 iulie 2015

Club de lectura in limba engleza

VINERI, 3 IULIE 2015, ORA 15:00 - CLUB DE LECTURĂ ÎN LIMBA ENGLEZĂ
Activitatea, organizată de Biblioteca Județeană "Gheorghe Șincai" Bihor,Facultatea de Litere Oradea şi Asociaţia pentru Promovarea Cooperării în Educaţie Oradea, va oferi copiilor ocazia de a se întâlni cu un grup de tineri voluntari americani.
Vă aşteptăm cu drag în Ludoteca Bibliotecii, pe Str. Armatei Române, nr. 1/A, Oradea!

Program de vacanta


PROGRAM DE VACANŢĂ
1 IULIE – 30 AUGUST 2014 -

MEDIATECĂ
CINECLUB ,,MARIENBAD’’, în fiecare zi de joi a săptămânii, de la ora 16:00;

SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET
Zilnic, între ORELE 12:00-13:30

VIZIONARE: DESENE ANIMATE
ORA DE POVESTE
JOCURI LOGICE

În fiecare zi de marţi, de la ora 16 şi vineri, de la ora 16:30, Club de învăţarea  limbilor: franceză şi spaniolă pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 8 ani (valabil luna iulie).

În data de 3 iulie 2015, de la ora 15:00, Club de lectură în limba engleză, pentru elevi, cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, cu participarea voluntarilor americani.

În data de 26 august 2015, de la ora 16:00, Club de lectură în limba franceză, pentru elevi, cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, cu participarea stagiarilor francezi.


Vă aşteptăm!

joi, 4 iunie 2015

Concurs ,,Meşteşugaşul'' şi Paleta Anotimpurilor''










Marţi, 02. iunie 2015, de la ora 10:00, în amfiteatrul Bibliotecii Judeţeane ,,Gheorghe Şincai'' Oradea a avut loc permierea participanţilor la concursul ,,Meşteşugaşul'' (proiectul bibliotecii în parteneriat cu Asociaţia Kids Heaven din Iaşi) şi vernisajul expoziţiei-concurs ,,Parfum de primăvară'', (proiect judeţean cu participare internaţională a Colegiului Naţional ,,Iosif Vulcan'' în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană ,,Gheorghe Şincai'').  
Aceste evenimente au fost dedicate Zilei Internaţionale a Copilului cu scopul de a descoperi frumuşeţile naturii, cu implicarea participanţilor în crearea de desene şi obiecte, utilizând diverse metode de lucru cu: pensula, acuarela şi argila.

In cadrul proiectului judeţean cu participare internaţională ,,Paleta Anotimpurilor”, Biblioteca Judeţeană a fost reprezentată de director Ligia-Antonia Mirişan şi bibliotecar dr. Mariana Barna, şef serviciu Comunicarea colecţiilor, iar din partea Colegiului Naţional ,,Iosif Vulcan'' din Oradea, director prof. Adriana Savu, coordonatoarea proiectului prof. Marcu Ana Patricia şi echipa proiectului formată din: dir. adj. prof. Nagy Eniko, prof. Ferenţi Sara, prof. Luque-Martin Sonia, prof. Lucaciu Maria, prof. Martin Simona şi prof. Levai Mihaela. 
 La acest proiect au luat parte elevi din clasele V-XII de la Colegiul Naţional «Iosif Vulcan», Şcoala Gimnazială «Oltea Doamna», Liceul Romano-Catolic «Szent László», Liceul Teologic Reformat «Lorántffy Zsuzsanna» , Lic. Greco-Catolic Iuliu Maniu, Lit. Penticostal Betel, Sc. Gen. Nicolae Balcescu, L.E.S Sacilis, Cordoba-Spania, Pecsi Kodaly Zoltan Gimnazium etc.
La concursul ,,Meşteşugaşul'' au participat elevi de la Şc. Gim. ,,D. Cantemir'', prof. Lung Doina, Şc. Gim ,,Dacia'', prof. Toth Mirela, Cheregi Felicia, Şc. Gim. Nojorid, prof. Gabor Dorina, Curta Alina ;i Gligor Mirela, Şc. Gim. ,,I. Slavici'', prof. Coşereanu Mihaela şi Luca Cristiţa, Şc. Gim. ,,O. Goga'', prof. Ţărău Ramona, Şc. Gim. Nr. 1 Tileagd, structura Smiles, prof. Comşa Irina Maria, CSI ,,Cristal, prof. Coneac Angelica, Moldovan Mihaela şi Pleş Mirela, Colegiul Naţional ,,I. Vulcan'', prof. Marcu Patricia, Liceul Greco Catolic ,,I. Maniu'', prof. Miclăuş Alina, Podar Daniela şi Ţirban AnaMaria, Şc. Gim. ,,A. Iancu'', prof. Barna Iulia Lorena, Liceul Teoretic ,,N. Jiga'' Tinca, Şc. Gim. Nr. 1 Gurbediu, prof. Lugoşan Meda, Şc. Gim. Nr. 1 Beznea, prof. Cacuci Rodica. 
Pentru lucrările realizate copiii au primit premii, diplome şi dulciuri. Cadrele didactice participante au fost recompensate cu diplome şi adeverinţe. Programul a fost întregit cu un dans realizat de elevii Şc. Gim. Nr. 1 Tileagd.

marți, 26 mai 2015

1 Iunie - Ziua Internaţională a Copilului

Semnificaţia zilei de 1 iunie:

Ziua Internaţională a Copilului a fost menţionată pentru prima dată la Conferinţa Mondială pentru Protejarea şi Bunăstarea Copiilor, de la Geneva, în august 1925. Aceasta este o zi în care toţi copiii trebuie să se simtă bine, să primească cadouri, să se distreze împreună. În această zi specială, fiecare dintre noi îşi aminteşte de momentele frumoase ale copilăriei, întorcându-se cu gândul în trecut sau retrăind-o prin ochii oricărui copil. 
Ziua Copilului este o sărbătoare care ne îndeamnă să ne minunăm şi să ne bucurăm de fiecare zi şi clipă a vieţii, precum cei mici. Această zi este un bun prilej pentru a uita de toate grijile, de a ne aminti de ,,cea mai frumoasă'', copilărie. Copilăria nu e o vârstă, este o lume în care pătrunzi adânc în universul minunat al celor mici unde te întâmpină zâne frumoase, fiinţe miraculoase, prinţi şi prinţese.
Totodată, 1 iunie este ziua în care se celebrează miracolul naşterii, miracolul purităţii, dar şi întoarcerea la inocenţă. Astfel, nu există limite de vârstă când vine vorba de a sărbători Ziua Copilului. Oricare dintre noi, copil sau adult are voie să se simtă copil şi chiar este necesar ca măcar o dată pe an să lăsăm în urmă problemele de zi cu zi, să zâmbim curat şi să simţim că ludicul înfloreşte în inimile noastre. 

Ziua Internaţională a Copilului în lume:

* Germania sărbătoreşte această zi specială la 1 iunie
* India sărbătoreşte la 14 noiembrie
* În Japonia şi Coreea de Sud, copiii sunt sărbătoriţi pe 5 mai
* În Argentina, Ziua Copilului e celebrată în a doua duminică a lunii august
* Australienii îşi sărbătoresc copiii în prima duminică din luna iulie
* În Brazilia, se sărbătoreşte Ziua Copilului pe 12 octombrie

Club de lectură

În data de 20 mai 2015 a avut loc o altă ediţie a clubului de lectură în limba română pentru elevi din clasele primare, activitate coordonată de prof. Laura Ardelean, de la Colegiul Naţional ,,Mihai Eminescu'' Oradea, alături de Denisa Cheregi, studentă a Facultăţii de Litere, Universitatea din Oradea. În această activitate s-a dezbătut un text cunoscut, un basm de Petre Ispirescu ,,Sarea în bucate'' şi la care au participat elevi din clasa a III-a, de la Şcoala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir'' Oradea. La sfârşitul activităţii li s-a prezentat şi câteva aspecte din viaţa şi opera scriitorului Gellu Naum din binecunoscutele ,,Cărţi cu Apolodor''. 



luni, 4 mai 2015

Concurs ,,Meşteşugaşul'', ediţia a V-a 2015

Secţia pentru copii a Bibliotecii Judeţene ,,Gheorghe Şincai'' în parteneriat cu Asociaţia Kids Heaven din Iaşi organizează a V-a ediţie a concursului naţional ,,Meşteşugaşul'', concurs inclus în CAE 2013 la poziţia 72.
Concursul  se desfăşoară sub conceptul ,,Participă şi ajută'' şi urmăreşte:
- să apropie copilul de bibliotecă;
- să-i dezvolte simţul artistic prin realizarea de obiecte, figurine pictate cu acuarelă, tempera, etc.; 
- să socializeze cu alţi copii;
- să se implice în acţiuni caritabile de adunare de fonduri necesare oferirii de cadouri copiilor nevoiaşi, de 1 Iunie, Ziua Internaţională a Copilului.
Argila pentru modelaj va fi pusă la dispoziţie de către organizatori, însoţită de materiale informative privind tehnica lucrului şi exemple de obiecte deja realizate. Lucrările pot fi individuale sau colective, concursul se poate desfaşura la clasă sau acasă, evaluarea se va realiza la bibliotecă. Munca participanţilor va fi recompensată cu diplome, cadouri surpriză, dulciuri, iar cadrele didactice implicate vor primi adeverinţe şi diplome.
Taxa de participare este 10 lei/participant, Asociaţia se obligă ca o parte din taxa de concurs să fie investită în jucării care urmează să fie donate în scop caritabil copiiilor nevoiaşi.
Perioada de înscriere este 2 - 20 mai 2015, la Secţia pentru copii şi tineret, iar în săptămâna anterioară desfăşurării proiectului se vor primi materialele de lucru. Premierea participanţilor este în data de 2 iunie 2015, de la ora 10, la Biblioteca Judeteană ,,Gheorghe Şincai''. 
Vă aşteptăm!

marți, 28 aprilie 2015

Ziua Internaţională a Cărţii


În data de 24 aprilie, de la ora 10:00, în cadrul proiectului Erasmus+,, Construim cetăţenia europeană prin intermediul educaţiei mediatice''s-a desfăşurat în Ludoteca secţiei  de copii o activitate intitulată ,,Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii'' la care au luat parte elevi ai Colegiului Naţional ,,Iosif Vulcan'', sub îndrumarea prof. dr. Ema Roşa-Zah şi prof. Felicia Holhoş, activitate în care s-au dezbătut fragmente din operele reprezentative ale unor autori aparţinând celor şase ţări participante la acest proiect: România, Ungaria, Spania, Bulgaria, Norvegia şi Polonia.



joi, 23 aprilie 2015

Club de lectură creativă


Luni, 20 aprilie 2015, de la ora 14:30, în Ludoteca secţiei pentru copii şi tineret, a avut loc o nouă ediţie a clubului de lectură creativă, coordonată de prof. drd. Emilia Ciordaş şi Denisa Cheregi, studentă în anul II la Facultatea de Litere, alături de elevele Colegiului Naţional ,,Mihai Eminescu'', din clasa a IX-a, A, B, C, Adela Antal, Cristina Boldan, Teodora Coşa, Karla Fanea şi Alexandra Liţ.. În această ediţie a clubului la care au participat elevi din clasa a III-a, a Colegiului Naţional ,,Iosif Vulcan'', însoţiţi de prof. înv. Aurelia Susan, a fost dezbătut textul,,Crăiasa zăpezii'',de Hans Christian Andersen.


vineri, 10 aprilie 2015

Săptămâna - ,,Şcoala Altfel''


Săptămâna aceasta, numită ,,Şcoala Altfel'', secţia de copii şi tineret din cadrul Bibliotecii Judeţene ,,Gheorghe Şincai'' a fost gazda unui număr impresionant de copii, începând cu preşcolarii de la diferite grădiniţe din judeţ şi terminând cu elevii de liceu. Copiilor care ne-au vizitat, li s-a prezentat într-o manieră cât mai atractivă şi plăcută secţia de împumut carte pentru copii şi tineret. De asemenea, cei prezenţi au fost plăcut impresionaţi de ludoteca secţiei pentru copii. La plecare, copiii şi cadrele didactice, ne-au promis că ne vor mai vizita şi cu alte ocazii.







joi, 9 aprilie 2015

Concurs ,,Încondeiaşul’’, ediţia a V-a 2015

Premierea participanţilor la concursul ,,Încondeiaşul’’, ediţia a V-a 2015
Secţia pentru copii şi tineret a Bibliotecii Judeţene ,,Gheorghe Sincai'' Oradea, în parteneriat cu Asociaţia Kids Heaven din Iaşi, a organizat miercuri 8 aprilie 2015, de la ora 10, în holul polifuncţional al bibliotecii, premierea participanţilor la concursul ,,Încondeiaşul’’, ediţia a V-a, concurs naţional pentru şcolari şi preşcolari.
Concursul s-a desfăşurat sub conceptul ,,Participă şi ajută’’, urmărind sensibilizarea copiilor prin implicarea lor în acţiuni caritabile.
Participanţii au încondeiat ouă de lemn, acestea fiind  puse la dispoziţie de către organizatori, cu materiale informative privind semnificaţia elementelor decorative şi a sărbătorilor pascale.
Fiecare participant a fost recompensat cu diplome, un cadou surpriză şi dulciuri, iar cadrele didactice implicate adeverinţe şi dimplome.
La concurs au participat preşcolari şi şcolari de la: Gradiniţa cu Program Prelungit Nr. 27 Oradea, prof. Trifan Nicoleta şi Ţinc Laura, Şcoala Gimnazială ,,Ioan Slavici’’, prof. Coşereanu Mihaela şi Luca Cristiţa, Grădiniţa Trei Ursuleţi, prof. Klein Andreia, Roşca Ioana, Silcău Raluca, Pituţ Mariana, Olău Ramona şi Iluţa Mihaela, Şcoala Gimnazială nr. 2 Husasău de Criş, prof. Miron Ioana şi Gârleanu Cristina, Liceul Vocaţional Pedagogic ,,N. Bolcaş’’ Beiuş, prof. Purtan Sorina,
Liceul Greco Catolic ,,Iuliu Maniu’’ Oradea, prof. Gaşpar Monika, Miclăuş Alina, Lucaci Mariana, Podar Daniela, Centrul de Educaţie Incluzivă Nr. 1 Oradea, prof.  Tamaş Ileana-Lucia, Dobre Lucreţia, Moţ Elena, Pavel Adriana, Jurcău Mariana, Sîrb Liliana, Cioca Adriana, Duluş Gaboraş Anca, Matiuţ Anca, Erdeli Elena, Colegiul Naţional ,,Iosif Vulcan’’ Oradea, prof. Marcu Patricia, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Tileagd, prof. Demian Marcela, Csengeri Diana, Comşa Irina, Joldeş Salomia, Grădiniţa cu P.P. Nr. 50, prof. Cardoş Mărioara, Vidican Mihaela, Rusza Natalia, Ghiuro Natalia, Avram Maria Magdalena, Pascar Gabriela, Filip Larisa, Foltuţ Patricia, Jakab Corina, Samuil Ioana, Şipoş Natalia, Şipoş Nadia, Furtos Dana, Negruţ Diana, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Tărian, prof. Cuibus Monika, Şcoala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir’’, prof. Lung Doina, Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu’’, Barbonţa Lavinia, Vesa Aurelia, Popa Alina, Manoliu Camelia, Taichiş Violeta, Pintean Brînduşa, Farcaş Rodica, Grădiniţa P.P. Nr. 43, prof. Şipoş Bianca şi Goilean Mihaela, G.P.P. Nr. 45, prof. Caba Sanda Maria, Kendi Orsolya, Jurca Ioana, Jutea Măriuţa, Tăut Anca şi Olar Livia, Bernad Floare şi Irimuş Jurcuţ Maria, Parohia Ortodoxă Română Husasău de Criş, preot dr. Ghitea Ioan Mircea, prof. Ghitea Mirela, Vanţa Gheorghe, Pavel Ciuciu Anca, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Nojorid, prof. Gabor Dorina, Gligor Mirela, Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia’’, prof. Tomescu Ioana, Budurean Corina, Mic-David Diana, Şcoala Gimnazială ,,Ovidiu Drimba’’ Lugaşu de Jos, institutor Bondar Simona Gabriela, elevă Balaş Maria de la Şcoala Gimnazială ,,Oltea Doamna’’ şi copii de la Adăpostul de zi şi de noapte pentru copiii străzii Oradea.
Invitaţi: elevi de la Liceul de Arte Oradea (Ovidiu Bolocan, clasa a VI-a)  şi de la Colegiul Naţional ,,Iosif Vulcan’’, care ne-au încântat cu un scurt program artistic, iar corul de copii de la Centrul Cultural al Parohiei Ortodoxe din Husasăul de Criş au interpretat cântece bisericeşti specifice Sărbătorii pascale.
Mulţumim tuturor participanţilor!
Vizitati
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.816220265080632.1073741965.284351651600832&type=3 

luni, 30 martie 2015

Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii

Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii, marcată anual pe data de 2 aprilie, este prilejul ideal pentru promovarea literaturii pentru copii şi pentru stimularea dorinţei de lectură a celor mai mici cititori. 
Ziua Internaţională a Cărţilor pentru Copii a fost iniţiată în 1967., ea corespunzând cu ziua de naştere a celui mai îndrăgit autor de basme, Hans Christian Andersen. Scriitorul danez a încântat generaţii de copii cu povestiri precum: ,,Hainele împăratului'', ,,Fetiţa cu chibrituri'', ,,Răţuşca cea urâtă'', ,,Micuţa sirenă''. 
Anul acesta ,,Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii şi Tineret'' ne surprinde plăcut cu două noi apariţii editoriale Corint Junior ,,Cartea jocurilor pentru fete'' şi ,,Cartea jocurilor pentru băieţi'', două cărţi de activităţi pentru băieţii şi fetele de toate vârstele în care vor descoperi: teste amuzante, mesaje codificate, jocuri interesante, labirinturi complicate, teste de personalitate şi chestionare. Pentru adolescenţi şi tineri, editura Corint Junior va continua seria ,,Instrumente mortale'' de Cassandra Clare, cartea a patra - ,,Oraşul Îngerilor Căzuţi'', dar şi ,,Circul Nopţii'' de Erin Morgenstern.
Copiii preferă, în general, cărţi cu activităţi, de colorat educative (atlase şi enciclopedii), cu poveşti şi ilustraţii clasice. Cele mai bine vândute cărţi pentru copii au fost: ,,Primele mele cuvinte în limba engleză'', ,,Disney English'', cărţile din colecţia ,,Cele mai frumoase poveşti'', titlurile colecţiei ''Biblioteca Pentru Toţi'', colecţia ,,Tom & Jerry'' ori ,,Marea carte a Crăciunului''.De asemenea, au fost căutate cărţile de colorat, caietele de lucru din colecţia ,,Şcoala celor 7 pitici'', cărţile pop-up, colecţia ,,Activităţi pentru copii'', colecţia ,,Cărţi cu autocolante reutilizabile'', cărţile din colecţia ,,National Geographic'', colecţia ,,Discovery'', cărţile cartonate tip poşetuţă, enciclopedia ,,,Marea carte a jocurilor minţii'', cărţile pe carton - cu Alfabetul ca şi cel mai bine vândut titlu.
Şi atlasele şi enciclopediile pentru copii au fost foarte căutate, ,,Enciclopedia copilului deştept'', fiind un titlu care stă mărturie în acest sens. Pentru cei mai mari, Humanitas propune ,,George şi Big Bangu'', de Stephen Hawking, Lucy Hawking o călătorie spre începuturile timpului, un volum care include 32 de pagini cu fotografii color ce înfăţişează imagini autentice din spaţiul cosmic. 
Editura Arthur, publică în medie două volume pe lună, atât cărţi pe care cei mici le iubesc, cum ar fi seriile de romane grafice ,,Jurnalul unui puşti'', de Jeff Kinney, ,,Marele Nate'', de Lincoln Peirce, ,,Timmy Fiasco'', de Stephen Pastis, sau ,,Însemnările unei puştoaice'', de Rachel Renee Russell. 
Copiii sunt pasionaţi îndeosebi de romanele grafice a căror acţiune este inspirată din viaţa reală, limbajul mai simplu făcând ca aceste volume să fie uşor accesibile chiar şi pentru copiii mici. 
Prin urmare, manifestările dedicate acestei zile includ activităţi în şcoli şi biblioteci publice, articole de promovare în presă, întâlniri cu autori şi ilustratori, concursuri literare, expoziţii de carte, de reviste şcolare şi de filatelie, momente artistice, ateliere de desen şi de integrame, întreceri sportive şi jocuri cu zmee şi măşti. La nivcel internaţional, în fiecare an, Ziua Internaţională a Cărţilor pentru Copii'' este patronată de o ţară membră a ,,International Board on Books for Young People''. Aceasta alege o temă şi invită un autor pentru a scrie un mesaj adresat copiilor din întreaga lume şi un artist pentru a realiza un poster care să transmită tema acestei zile. Ţara aleasă este Statele Unite ale Americii. Posterul a fost creat de artistul Ashley Bryan, iar mesajul transmis de poetul din Texas Mora Pat ''Book joy around the World''.

Curs de limba spaniolă

Vineri, 27 martie 2015, s-a desfăşurat o nouă ediţie a cursului de limba spaniolă pentru copii cu vârste cuprinse între 3 şi 8 ani, curs ce a fost susţinut de doamna lector univ. dr. Ioana Alexandrescu, voluntar al Fundaţiei Grupo Azvi din Spania. 




marți, 24 martie 2015

De Ziua Mondială a Sănătăţii Orale Conferinţă, curs de profilaxie şi expoziţie


Biblioteca Judeţeanã „Gheorghe Şincai" Bihor, în parteneriat cu Asociaţia Medicilor Stomatologi cu Practică Privată (AMSPPR) - Filiala Crişana, a organizat vineri, 20 martie 2015, în Amfiteatrul Bibliotecii, o conferinţă de presă, cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătăţii Orale.
În cadrul conferinţei, dr. Panţel Marton Gyorgy, preşedintele AMSPPR, a abordat multiple aspecte legate de stomatologie: statusul sănătăţii orale al populaţiei din România - situat probabil la coada Europei, dacă este să corelăm acest status cu cheltuielile publice alocate tratamentelor stomatologice, comparaţia cu alte ţări europene fiindu-ne clar nefavorabilă; lipsa de implicare a societăţii civile în momentul sistării cheltuielilor publice pentru stomatologie;  informaţii generale despre ZMSO, FDI, AMSPPR; programele de profilaxie ale filialei Crişana a AMSPPR; implicarea medicilor dentişti în programe de responsabilitate socială; totodată, a fost prezentat conţinutul afişelor ZMSO.
Curs de profilaxie
În acelaşi timp, în Ludoteca Secţiei pentru copii a avut loc întâlnirea medicilor stomatologi, Albert Izabella, Gaspar Monica, Tripon Cristina şi Salvan Diana cu elevii clasei I, a II-a şi a IV-a de la Liceul cu Program Sportiv „Bihorul", coordonaţi de prof. Dumitrescu Dorina, Dulău Dorina şi Hirţe Dorina. Cursul de profilaxie a fost interactiv, copiii au răspuns şi au adresat întrebări, au realizat exerciţii practice de periere a dinţilor pe mulaje. Medicii au utilizat material didactic divers: planşe, mulaje, perie de dinţi, aţă dentară, afişe etc. În final, datorită atenţiei şi mai ales pentru semnele de carte cu indicaţii folositoare de păstrare a dinţilor sănătoşi, elevii au fost recompensaţi cu pachetele oferite de sponsorul asociaţiei, Firma Colgate; diplome şi adeverinţe pentru doamnele profesori. La realizarea şi reuşita acestei întâlniri au contribuit doamna Tunde Meszaros, secretara AMSPPR, Mariana Barna, şef serviciu Comunicarea Colecţiilor, partener al asociaţiei şi Alin Maghiar, bibliotecar serviciul PR al Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai" Oradea.
Sursa: http://www.ovidan.ro/?p=articles.details.11642